دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
راه پیشگیری از آلزایمر
3
زمان مطالعه: 11 دقیقه
چطور آلزایمر نگیریم؟آلزایمر، بیماری شایعی است و تعداد مبتلایان به آن هر روز بیشتر می‌شود. آکادمی نورولوژی آمریکا پیش‌بینی کرده که در سال 2050، حدود 100 میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا خواهند بود

چطور آلزایمر نگیریم؟

آلزایمر، بیماری شایعی است و تعداد مبتلایان به آن هر روز بیشتر می‌شود. آکادمی نورولوژی آمریکا پیش‌بینی کرده که در سال 2050، حدود 100 میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا خواهند بود...درمان‌هایی که در حال حاضر برای این بیماری وجود دارد چندان رضایت‌بخش نیست و دانشمندان معتقدند برای مبارزه با این بیماری، باید به دنبال پیشگیری بود؛ اما چگونه؟

تازه‌ترین پژوهش‌های دانشمندان نشان می‌دهد داشتن رژیم غذایی مناسب و عادت به ورزش، می‌تواند خطر ابتلا به آلزایمر را به نصف یا حتی کمتر از آن برساند. این پژوهش‌ها همچنین حاکی از آن است که خوراکی‌هایی که برای قلب مفیدند برای مغز نیز سودمندند و می‌توانند به پیشگیری از آلزایمر کمک کنند.با خواندن مطلب زیر با تازه‌ترین توصیه‌های پزشکان برای پیشگیری از آلزایمر آشنا می‌شوید.با دلگرم همراه باشید.

این پیشنهادها در آخرین کنفرانس بین‌المللی تغذیه و سلامت مغز که در ماه گذشته میلادی در واشنگتن برگزار شد ارائه شده‌اند:

چگونه آلزایمر نگیریم؟

از چربی‌های بد دوری کنید

مصرف چربی‌های اشباع و روغن‌های ترانس را به حداقل برسانید. این کار علاوه بر اینکه به پیشگیری از آلزایمر کمک می‌کند، باعث پیشگیری از چاقی، دیابت و بیماری‌های قلبی - عروقی نیز می‌شود. چربی‌های اشباع، عمدتا در محصولات لبنی، گوشت و برخی روغن‌ها مانند روغن نخل (خرما) و روغن نارگیل یافت می‌شوند. چربی‌های ترانس نیز در تنقلات، کیک‌ها و کلوچه‌های آماده و غذاهای سرخ‌کرده هستند. اگر در برچسب اطلاعات تغذیه‌ای یک خوراکی عبارت «روغن هیدروژنه» یا «نیمه هیدروژنه» دیدید، بهتر است از خرید آن صرف‌نظر کنید.

بیشتر سبزیجات بخورید

سبزیجات، حبوبات، میوه‌ها و غلات کامل باید اصلی‌ترین بخش رژیم غذایی شما باشند. این خوراکی‌ها فاقد روغن اشباع و ترانس و در عوض سرشار از ویتامین‌هایی مانند فولات و ویتامین B6 هستند که نقش مهمی در سلامت مغز دارند. همچنین اگر سبزیجات، میوه?جات، حبوبات و غلات کامل بخش اصلی رژیم غذایی شما باشند از خطر بروز اضافه وزن و دیابت نیز دور خواهید ماند.

ویتامین E را فراموش نکنید

ویتامین E نوعی آنتی‌اکسیدان است که در بسیاری غذاها به‌ویژه دانه‌ها یا مغزها یافت می‌شود. این ویتامین برای سلامت مغز مفید است و می‌تواند به پیشگیری از آلزایمر کمک کند.روزانه
30 گرم از دانه‌ها یا مغزها، می‌تواند نیاز شما به ویتامین E را تامین کند. اگر به اندازه یک مشت آجیل معمولی مصرف کنید، تقریبا 5 میلی‌گرم ویتامین E دریافت خواهید کرد. منابع دیگر این ویتامین، شامل میوه‌های استوایی مانند انبه، پاپایا، آووکادو و همچنین گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای قرمز، اسفناج و غلات پرک‌شده غنی‌شده با ویتامین E هستند.

ویتامین 12‌B کافی دریافت کنید

غذاهای غنی‌شده با ویتامین 12‌B یا قرص‌های مکمل که دست کم نیاز روزانه به ویتامین 12‌B برای یک فرد بالغ (4/2 میکروگرم در روز) را تامین کنند، منبع مناسبی از این ویتامین هستند. این ویتامین و دیگر هم‌خانواده‌هایش از گروه ویتامین B، یعنی فولات و ویتامین B6 به داشتن حافظه بهتر کمک می‌کنند و مانع از تحلیل رفتن بافت مغز می‌شوند.

برای تامین ویتامین 12‌B مورد نیاز بدن، می‌توانید از مکمل‌ها استفاده کنید یا غذاهای غنی‌شده با این ویتامین مانند شیرسویای غنی‌شده یا غلات پرک‌شده غنی‌شده را مصرف کنید. هر فرد بالغ روزانه به 4/2 میکروگرم ویتامین 12‌B نیاز دارد. با وجودی که ویتامین 12‌B در گوشت و لبنیات نیز یافت می‌شود اما در افراد سالمند، به‌ویژه آنهایی که متفورمین یا داروهای ضداسید مصرف می‌کنند، مقدار کمی از این ویتامین جذب بدن می‌شود. به همین دلیل محققان توصیه می‌کنند همه افراد بالای 50 سال از مکمل‌های حاوی ویتامین12‌B استفاده کنند.

منابع سالم فولات شامل سبزیجات برگدار مانند کلم بروکلی، کلم‌پیچ، اسفناج و همچنین مرکبات، طالبی، نخودفرنگی و لوبیا هستند. مقدار توصیه‌شده مصرف فولات برای بزرگسالان 400 میکروگرم در روز است. برای اینکه این مقدار فولات را به بدنتان برسانید، می‌توانید در وعده صبحانه یک کاسه غلات پرک‌شده غنی‌شده با فولات بخورید یا یک بشقاب بزرگ سالاد سبزیجات درست کنید و روی آن لوبیای پخته‌شده، پرتقال حلقه‌شده و نخود فرنگی بریزید و نوش جان کنید. ویتامین B6 نیز علاوه بر سبزیجات سبزرنگ، در لوبیا، غلات کامل، آجیل، موز و سیب‌زمینی شیرین یافت می‌شود. مقدار مورد نیاز روزانه این ویتامین برای سالمندان بیشتر است. با خوردن روزانه نصف فنجان برنج قهوه‌ای می‌توانید مقدار لازم از ویتامین B6 را برای خودتان تامین کنید.

مراقب آهن و مس باشید

هنگام انتخاب مولتی‌ویتامین، محصولی را انتخاب کنید که فاقد آهن یا مس باشد و فقط در صورتی که پزشکتان تجویز کرده از مکمل‌های آهن استفاده کنید. اگرچه آهن و مس هر دو برای سلامت مفید هستند اما مصرف بیش از حد آنها باعث مشکلات ذهنی می‌شود.

دور ظرف آلومینیومی خط بکشید

دانشمندان سال‌هاست احتمال می‌دهند آلومینیوم یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماری آلزایمر باشد. هرچند این موضوع تاکنون اثبات نشده اما پرهیز از استفاده از ظروف آلومینیومی و خودداری از مصرف خودسرانه داروهای ضداسید حاوی آلومینیوم (مانند آلومینیوم ام‌جی) معقول و محتاطانه به نظر می‌رسد. آلومینیوم در بعضی انواع بیکینگ پودر و فراورده‌های خوراکی و نیز در اکثر محصولات ضد عرق (مام یا اسپری بدن) وجود دارد.

ورزش کنید

ورزش‌های هوازی (ایروبیک) منظم باید بخشی از برنامه زندگی شما باشد. دست‌کم 3 بار در هفته پیاده‌روی (هر بار به مدت 40 دقیقه) لازم است تا شما از فواید ورزش در پیشگیری از آلزایمر بهره‌مند شوید. اگر با پیاده‌روی میانه‌ای ندارید، سایر ورزش‌های هوازی را امتحان کنید. ورزش‌های هوازی مانع از تحلیل رفتن بافت مغز می‌شوند، حافظه را بهبود می‌دهند و از مشکلات ذهنی جلوگیری می‌کنند. پژوهش‌های جدید نشان می‌دهند افرادی که در سنین میانسالی و حوالی 40 سالگی ورزش می‌کنند کمتر از دیگران در سنین بالای 65 سالگی به آلزایمر دچار می‌شوند.

ورزش‌های ذهنی موثر برای سالمندان

مطالعات نشان می‌دهد مغز از گروه ارگان‌هایی در بدن محسوب می‌شود که در صورت به‌کار گرفته نشدن، تحلیل می‌رود و مشکلات زندگی افراد را دوچندان می‌کند زیرا سلول‌های مغز در اثر فرسودگی ناشی از نداشتن فعالیت می‌میرند و از بین می‌روند. در صورت فعالیت کم مغز، سلول‌های جوان و جدید جایگزین نمی‌شود.زوال عقل در دوران سالمندی بیشتر ظاهر می‌شود زیرا افراد در دهه پنجم زندگی به مرور از کار و فعالیت‌های اجتماعی بازنشسته می‌شوند و به این نوع فعالیت‌ها کمتر توجه می‌کنند. از این‌رو، در خانه هیچ فعالیتی که ذهن را آماده‌سازی کند برای تمرکز بیشتر انجام نمی‌دهند.

چگونه آلزایمر نگیریم؟

برای جلوگیری از ورود ذهن به مرحله زوال و از بین رفتن تمرکز و حافظه، مغز در دوران سالمندی نیازمند ورزش است. ورزش توانایی سلول‌های عصبی را افزایش می‌دهد. همچنین ورزش ذهن به کاهش تحلیل سلول‌های خاکستری حافظه، تقویت سلول‌های مغز، افزایش توانایی بر تمرکز، تقویت راه‌های ارتباطی و برقراری ارتباط، خونرسانی و افزایش حجم اکسیژن مورد نیاز مغز کمک می‌کند. به گفته محققان، انجام فعالیت ذهنی، تمرین ذهن برای تمرکز بیشتر با انجام بازی‌های فکری، یادگیری مهارت‌های جدید و... از جمله تمرینات موفق در بهبود عملکرد مغز هستند.محققان دانشگاه‌ هاروارد در ادامه پژوهش‌های خود به این نتیجه دست یافتند، تمرینات خاص و منحصربه‌فردی برای گروه سالمندان وجود دارد که از زوال عقل پیشگیری می‌کند. این نوع ورزش که مختص سالمندان است، عملکرد ذهن را افزایش می‌دهد و سلول‌های مغز را تقویت می‌کند.

چگونه آلزایمر نگیریم؟

انجام بازی‌هایی که باعث برانگیختگی مغز می‌شود، حافظه را بهبود می‌بخشد. بازی‌های متنوع فکری در دوران سالمندی توانایی ذهن افراد را افزایش می‌دهد. همچنین یادگیری مهارت‌های جدید مانند یک زبان جدید، نقاشی کردن و نواختن موسیقی عملکرد مغز را در سطح بالایی قرار می‌دهد. شرکت در بازی‌های فکری گروهی، حل پازل، معما و شطرنج سلول‌های مغز را درگیر فعالیت می‌کند. معاشرت شرکت در انجمن‌هایی که مربوط به سالمندان می‌شود یک ورزش موثر ذهنی برای سالمندان است. کاهش استرس در بالابردن توانایی ذهنی در سالمندی بسیار اهمیت دارد. استرس زیاد باعث ترشح هورمون کورتیزول می‌شود.این هورمون باعث تحلیل سلول‌های مغز می‌شود.

از این‌رو، انجام فعالیت‌هایی مانند باغبانی، پیاده‌روی، مطالعه و... سطح هورمون کورتیزول را متعادل می‌کند و استرس از سالمندان دور می‌شود. هورمون دوپامین سلول‌های مغزی را تقویت می‌کند و این هورمون فقط با خندیدن در بدن ترشح می‌‌شود. همچنین خندیدن توانایی یادگیری مغز را افزایش می‌دهد. در حقیقت، خنده بهترین داروی سالمندی است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد، اهمیت به وعده صبحانه، وعده‌های غذایی مغذی، نوشتن و یادداشت کردن خاطرات در دوران سالمندی توانایی یادگیری و ادراکی سالمندان را افزایش می‌دهد.

طی سال‌های اخیر ما با انفجار برنامه‌ها و وب‌سایت‌هایی مواجه بوده‌ایم که نوید حل مسائلی را به ما می‌دهند که علم پزشکی هنوز موفق به حل آن نشده است. یکی از این ادعاها برنامه‌هایی است که می‌توانند وضعیت مغز را بهبود ببخشند یا حتی از آن در برابر بیماری‌ها محافظت کنند. نتایج تحقیقات نشان داده بازی‌های واقعی و الکترونیکی تقویت مغز به‌طور معمول در این زمینه موفق عمل کرده‌اند. این برنامه‌ها از کاربران می‌خواهند مواردی را حین بازی به یاد بیاورند یا الگوی خاصی را تشخیص دهند یا خاطرات خود را مرور کنند.

در ادامه با چند برنامه در این زمینه آشنا می‌شوید:

چگونه آلزایمر نگیریم؟

Mindmate یا «همراه ذهن» یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایی است که این روزها در بازار برنامه‌ها درباره بیماری زوال‌عقل و آلزایمر مشاهده می‌شود. این شرکت خود را یکی از مهم‌ترین شرکت‌هایی می‌داند که در زمینه مبارزه با آلزایمر فعالیت دارد. برنامه «همراه ذهن» شامل بازی‌های حافظه‌ای همراه با هشدارهایی درباره تغذیه و ورزش است که به کاربران کمک می‌کند تا خود از لحاظ جسمی و روانی متناسب نگه دارند. به‌علاوه، این برنامه گزینشی درباره برنامه‌های تلویزیونی دارد که به کاربران اجازه می‌دهد موسیقی و برنامه‌های تلویزیونی دهه‌های گذشته و خاطره‌انگیز را دنبال کنند. آمارها حاکی از آن است که در حال حاضر نزدیک به ۱۵ هزار نفر از افرادی که با مسائل مربوط به آلزایمر درگیرند، در ماه از این برنامه استفاده می‌کنند. خانه خاطرات من برنامه دیگری است که به افراد اجازه می‌دهد اشیاء و خاطرات گذشته را مرور کنند و آنها را با افراد دیگر در میان بگذارند.

البته هر فرد سالم دیگری هم می‌تواند از این برنامه استفاده کند اما این برنامه به‌طور خاص برای افرادی که با زوال عقل دست‌وپنجه نرم می‌کنند و اطرافیان آنها، طراحی شده است.«کتاب تو»نیز برنامه تعاملی رایگان دیگری است که می‌تواند با استفاده از مزایای خاطره‌گویی برای فرد داستان زندگی او را بسازد و به او در فعال کردن بخش‌هایی از مغز کمک‌کند. یادآوری لحظات ارزشمند زندگی، یکی از بهترین روش‌هایی است که می‌تواند به فرد درگیر در این روند یاری برساند. این کتاب با استفاده از کلمات، تصاویر و موسیقی یک کتاب دیجیتال ایجاد می‌کند که نشان می‌دهد یک فرد چه کسی بوده و درحال حاضر چه می‌کند؟ این برنامه همچنین می‌تواند با اشتراک‌گذاری لحظات زندگی افراد مشابه را به هم نزدیک کند.

چگونه آلزایمر نگیریم؟

محلی برای گفت‌وگو برنامه آنلاین دیگری است که انجمن آلزایمر آمریکا آن را طراحی و اجرا کرده است. این برنامه که در واقع یک فروم گفت‌وگوی اینترنتی است، افراد مبتلا را در زمان‌های نگرانی و ناراحتی همراهی می‌کند. نتایج تحقیقات علمی نشان می‌دهد استرس و نگرانی می‌تواند روند پیشرفت آلزایمر را تسریع کند. از همین رو، ارتباط داشتن افرادی که نگرانی‌ها و احساسات مشابهی دارند می‌تواند آنها را آرام‌تر کند. این محیط مجازی امکان ارتباط با مراقب و گرفتن توصیه‌هایی از آنها را فراهم می‌‌کند. آنها در این محیط می‌توانند اطلاعات، احساسات و توصیه‌های خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و از این طریق احساس امنیت و آرامش بیشتری داشته باشند.

چگونه آلزایمر نگیریم؟

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب چطور آلزایمر نگیریم؟

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (3 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits