دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۲۳ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ جمادى الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
تهوع و سرگیجه های بعد از غذا خوردن چه علتی دارد؟
13
زمان مطالعه: 7 دقیقه
علت حالت تهوع بعد از غذا خوردن چیست؟ برخی افراد در فاصله خیلی کوتاه پس از غذا خوردن، نیاز به تخلیه معده پیدا می‌کنند. این حالت غیرعادی نوعی سندروم به نام دامپینگ یا تخلیه سریع معده است.

علت حالت تهوع بعد از غذا خوردن چیست؟

برخی افراد در فاصله خیلی کوتاه پس از غذا خوردن، نیاز به تخلیه معده پیدا می‌کنند. این حالت

غیرعادی نوعی سندروم به نام دامپینگ یا تخلیه سریع معده است.

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با علت تهوع و استفراغ بعد از غذا خوردن آشنا شوید.

حالت تهوع بعد از غذا خوردن

حالت تهوع بعد از غذا (علت،درمان)

داشتن حالت تهوع بعد از غذا خوردن می تواند یک رویداد نگران کننده باشد. البته، این حالت ممکن است در زمان های دیگر در طول روز نیز وجود داشته باشد. با این حال، اگر، پس از هر بار که غذا می خورید، احساس تهوع مانع از لذت بردن از غذا می شود، ممکن است سرگیجه، گاز و درد شکم را نیز داشته باشید.

دلایل بسیاری برای داشتن حالت تهوع بعد از غذا خوردن وجود دارد. حالت تهوع بعد از غذا خوردن می تواند با استرس، بیماری گوارشی، زخم معده، سوء هاضمه و یا بیماری های دیگر مرتبط باشد. البته، برخی از این دلایل می تواند باعث شود شما در زمان های دیگر در طی روز نیز احساس ضعف داشته باشید.در اغلب موارد، حالت تهوع بعد از غذا خوردن جای نگرانی ندارد. همچنین داروهای خانگی موثری نیز برای درمان و پیشگیری از آن وجود دارد.

در این مقاله، در مورد علت حالت تهوع بعد از غذا خوردن اطلاعاتی را کسب کرده و خواهید فهمید چه زمانی این حالت خطرناک است و باید به پزشک مراجعه کنید.

 حالت تهوع بعد از غذا (علت،درمان)

علت تهوع و استفراغ بعد از غذا خوردن چیست؟

زخم معده و اثنی عشر

زخم معده که بیماری شناخته شده تمام جوامع است، به دلیل اثر تخریبی اسید معده روی لایه داخلی معده و اثنی عشر ایجاد می شود.مهم ترین علامت این بیماری، دردهای شکمی به دنبال غذا یا ساعاتی بعد از غذاست.زخم های دوازدهه که شایع تر است، معمولا دردهایشان دو ساعت بعد غذا شروع می شود و گاهی با غذا خوردن تسکین پیدا می کند.عارضه مهم این بیماری خونریزی معده است. آلودگی معده به میکروب هلیکوباکتر علت اصلی این بیماری است و درمان اصلی از بین بردن این میکروب است. در کنار این درمان، انواع داروهای خنثی کننده اسید معده نیز در کنترل بیماری اهمیت دارند.سوء هاضمه مشکلی است که باید جدی گرفته شود. اگر برای درمان آن اقدام نکنید، ممکن است مشکلات جدی تری ایجاد شود.

کولیت عصبی

روده تحریک پذیر که به آن کولیت عصبی نیز گفته می شود یکی دیگر از بیماری های شایع است. در این بیماری، روده ها از نظر ساختمانی مشکلی ندارند.علامت اصلی این بیماری درد شکم، بخصوص قسمت زیر ناف است که به طور متناوب (مثلا سه روز در طول یک ماه) ایجاد می شود و همزمان علائم زیر نیز وجود دارند:

  • درد معمولا با اجابت مزاج بهتر می شود.
  • شروع دردها با تغییر اجابت مزاج (اسهال یا یبوست) همراه است.
  • قوام مدفوع معمولا متغیر است.
  • فلج معده

در بیماری فلج معده غذا مدت خیلی طولانی در معده باقی می ماند و فرد دچار احساس سیری و پری معده می کند.این احساس ناخوشایند را همه ما در زمان بیماری های ویروسی سخت تجربه کرده ایم که در بسیاری اوقات همراه با تهوع و استفراغ بوده است.فلج معده چه موقتی و به دنبال بیماری های ویروسی شایع یا داروها رخ دهد و چه این که به دنبال بیماری مزمن و دائمی مثل دیابت بروز پیدا کند، باید درمان شود.

خوردن غذاهایی با حجم کم، خوردن غذاهای آبکی و نرم و پرهیز از خوردن غذاهای چرب که مدت بیشتری در معده باقی می مانند باعث بهبودی نسبی می شود.همچنین بهتر است از خوردن غذاهای دیرهضم و سنگین مثل آنها که دارای حبوبات هستند، پرهیز کرد.تحرک بدنی و پرهیز از نشستن و بویژه دراز کشیدن یا خوابیدن بعد از خوردن غذا باعث بهتر شدن این عارضه می شود.

ترش کردن غذا

مری و معده با دریچه ای به یکدیگر وصل هستند. این دریچه مثل یک مانع عمل می کند که آنچه را وارد و خارج از معده می شود را کنترل می کند. معمولا غذا می تواند حتی هنگامی هم که دراز کشیده اید داخل معده شود.زمانی که این دریچه خوب عمل نکند، اسیدها به سمت مری برمی گردند و این باعث می شود که در آن قسمت احساس سوزش کنید.افرادی که این حالت برایشان پیش می آید دچار سوزش سر دل یا ریفلاکس می شوند. تحقیقات نشان داده است که این عارضه ممکن است به زخم مری و یا حتی سرطان تبدیل شود.افرادی که از این بیماری رنج می برند، نباید بعد از غذا خوردن دراز بکشند، چون این دریچه خوب کار نمی کند و اسید دوباره به مری باز می گردد. صاف ایستادن از باز گشتن دوباره اسید به مری جلوگیری می کند.

ضعیف شدن دستگاه گوارش

افرادی که دستگاه گوارش ضعیفی دارند، از مشکلات متفاوتی از سوزش معده گرفته تا حالت تهوع رنج خواهند برد. معمولا ضعیف شدن دستگاه گوارش از عادات بد غذایی سرچشمه می گیرد که باعث می شود غذا مدت زیادی در دستگاه گوارش باقی بماند.

 حالت تهوع بعد از غذا (علت،درمان)

در اینجا به چند عادت صحیح غذایی اشاره می کنیم که باید به آنها عمل کنید:

  • غذا را کامل و درست بجوید.
  • آرام تر غذا بخورید.
  • در هنگام غذا خوردن مطالعه نکنید و تلویزیون هم نگاه نکنید.
  • ورزش کنید، چون به هضم غذا کمک می کند.
  • از خوردن غذاهای حجیم خودداری کنید.
  • از خوردن غذاهایی که می دانید بدنتان تحمل آن را ندارد خودداری کنید.
  • در هنگام غذا خوردن، از خوردن نوشیدنی خودداری کنید.
  • سیگار نکشید.
  • از کافئین هم استفاده نکنید.

کاهش اسید معده

بر خلاف باور عموم، وجود مقدار زیادی اسید در معده باعث سوء هاضمه نمی شود، بلکه بیشتر مشکلات زمانی ایجاد می شوند که غذا خوب جذب سیستم گوارشی نشود. زمانی که غذا در سیستم گوارشی باقی بماند، باعث ترش کردن معده شده و مشکلات زیادی ایجاد می شود.

کمبود آنزیم های گوارشی

مقدار آنزیم های گوارشی در بدن بعضی افراد کم است. این افراد ممکن است با مشکلات گوارشی بیشتری روبرو شوند.خوردن موادغذایی مثل آناناس و انبه که به تولید آنزیم کمک می کنند یکی از راه های مقابله با این مشکل است.

مراقب باشید

سوء هاضمه مشکلی است که باید جدی گرفته شود. اگر برای درمان آن اقدام نکنید، ممکن است مشکلات جدی تری ایجاد شود. اگر علائمی از این مشکل را در خود احساس کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

 حالت تهوع بعد از غذا (علت،درمان)

درمان استفراغ و حالت تهوع

مايعات خالص بنوشيد و به طور تدريجي مقدار آن را افزايش دهيد. بهتر است تاوقتي حالت استفراغ خوب نشده از غذاهاي جامد استفاده نشود. در صورتي كه اين حالت به دليل بيماري خاص يا دارويي خاص ايجاد شده، نيز با نظر پزشك اقدامات لازم را انجام دهيد.

 حالت تهوع بعد از غذا (علت،درمان)

پيشگيري تهوع و استفراغ

 حالت تهوع بعد از غذا (علت،درمان)

مشكلاتي ناراحت كننده است، بهتر است از بروز آن پيشگيري كنيم. اين كار هم با شيوه هايي ساده ممكن است. به عنوان مثال شايد بهتر باشد به جاي 3 وعده غذا با حجم زياد، وعده هايي كوچك تر و در دفعات بيشتر انتخاب كرده و به آهستگي آنها را بخوريم. همچنين غذاهايي كه هضمشان سخت است نيز بهتر است كمتر استفاده شوند.

حالت تهوع بدون استفراغ

زماني كه احساس كرديد اين حالت به شما دست داده است، مي توانيد از استفراغ پس از آن پيشگيري كنيد. به عنوان مثال مي توانيد مقدار كمي از مايعات شيرين و ملايم مانند آبميوه هايي كه البته اسيدي نباشند بنوشيد.
همچنين خوب است در اين شرايط در حالت نشسته يا دراز كشيده ـ اما در موقعيت صحيح ـ كمي استراحت كنيد. چون فعاليت داشتن حالت تهوع را بدتر كرده و مي تواند منجر به استفراغ شود.
در نهايت بهتر است در صورت ادامه يافتن چنين حالاتي مراجعه به پزشك را ناديده نگيريد.

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب تهوع بعد از غذا

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

منبع:خبر

 حالت تهوع بعد از غذا (علت،درمان)

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.5 از 5 (13 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۲ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

زهرا | ۵ سال پیش
سلام پسرم هفت سالشه وبعد ازخوردن 2قاشق غذایا شیرینی میگه سرم گیج میره ودلم درد میکنه علتش چیه
1
5
یوسف | ۵ سال پیش
سپاس از شما. مطالب مفید بود
بنطر شما حالت تهوع و سرگیجه بعد غذا چی هست. تا بحال دو بار اینجوری میشم. البته غذا دو وعده اخری چرب بود....
با تشکر.
0
8

hits