با مجله اینترنتی دلگرم همراه باشید تا با علت گرفتگی گوش یا کیپ شدن گوش بیشتر آشنا شوید
گرفتگی گوش: وقتی کسی حس می کند چیزی در گوشش وجود دارد که باعث می شود راحت نتواند بشنود یا احساس گرفتگی گوش می کند، یعنی دچار مشکلی شده که برطرف کردن آن گاهی بسیار ساده است و گاهی به اقدام های درمانی نیاز دارد.
گوش شامل ۳ قسمت است
- گوش خارجی
- گوش میانی
- گوش داخلی
حال آن که گوش میانی به وسیله یک لوله ارتباطی به انتهای بینی متصل می شود و طول آن در افراد بزرگسال بین ۳ تا ۴ سانتی متر است.
قسمت ابتدایی این لوله در سمت داخل گوش وحالت استخوانی بوده، قسمت انتهایی آن به سمت بینی و حالت غضروفی است، این لوله شیپور استاش نام دارد و کار آن انجام تهویه گوش میانی می باشد. حال آن که عدم عملکرد صحیح لوله استاش به هر دلیلی موجب کاهش فشار هوا در گوش میانی خواهد شد.
علت گرفتگی گوش چیست؟
1. انسداد شیپور استاش
انسداد شیپور استاش، یکی از علل گرفتگی گوش است. شیپور استاش، لولهای است که گوش میانی را به حلق وصل میکند. مخاط و مایع از طریق این لوله از گوش بهسمت پشت حلق حرکت میکنند و در آنجا بلعیده میشوند.
اما گاهیاوقات مایع و موکوس بهجای پایینرفتن از حلق، در گوش میانی گیر میکنند و باعث گرفتگی گوش میشوند. این گرفتگی معمولا با یک نوع عفونت مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا سینوزیت همراه است. رینیت آلرژیک (التهاب مخاط بینی) نیز میتواند باعث گرفتگی لولهی استاش شود.
شنا کردن نیز میتواند باعث عفونت گوش شود. این وضعیت هنگامی اتفاق میافتد که آب پس از شناکردن در گوش باقی میماند. بهدلیل آنکه این عفونت بیشتر در شناگران دیده میشود، به گوش شناگر (swimmer’s ear) معروف است؛ این محیط مرطوب باعث رشد باکتریها یا قارچها میشود. علائم یک عفونت گوش عبارتند از:
۲. ارتفاع بالا
برخی از افراد در حین غواصی اسکوبا (نوعی غواصی که در آن غواص میتواند زیر آب نفس بکشد)، رانندگی در جادههای کوهستانی یا پرواز کردن با هواپیما بهطور موقت دچار گرفتگی گوش میشوند. یک تغییر سریع در فشار هوای بیرون بدن باعث کیپ شدن گوش میشود.
لولهی استاش مسئول یکسانسازی فشار در گوش میانی است. اما این لوله در ارتفاعهای بالاتر نمیتواند همیشه فشار را بهدرستی متعادل کند. درنتیجه، تغییر فشار هوا در گوشها احساس میشود. گاهیاوقات گرفتگی گوش، تنها اثر جانبی تغییر ارتفاع است. اگر دچار ارتفاعزدگی (بیماری ارتفاع بالا) شوید، ممکن است سردرد، حالت تهوع یا تنگی نفس نیز داشته باشید.
۳. جرم گوش
جرم گوش با پاکسازی کانال گوش و جلوگیری از ورود آلودگی و آشغال به داخل گوش از آن محافظت میکند. جرم معمولا نرم است اما میتواند سفت و باعث کیپ شدن گوش شود. اگر جرم گوش باعث گرفتگی گوش شود، سایر علائم ممکن است از این قرار باشند:
- گوشدرد
- زنگ زدن گوشها
- سرگیجه
4. نوروم آکوستیک (تومور عصب شنوایی)
نوروم آکوستیک یک تومور خوشخیم است که بر روی عصب جمجمه که مغز را به گوش درونی متصل میکند، ایجاد میشود. این تومورها معمولا به آهستگی رشد میکنند و کوچک هستند. بااینحال هنگامی که بزرگتر شوند، میتوانند روی اعصاب موجود در گوش درونی فشار وارد کنند. این امر میتواند باعث گرفتگی گوش، کاهش شنوایی و زنگزدن گوش شود.
5. شنا و سرماخوردگی
در گوش برخی افراد، جرم وجود دارد و وقتی وارد آب می شوند، این جرم ها مقداری آب جذب می کنند و این مساله باعث بسته شدن کانال گوش می شود. به همین دلیل بعد از شنا دچار گرفتگی (کیپ شدن) گوش می شوند.
عفونت گوش میانی است که باعث می شود وقتی کسی سرما می خورد دچار گرفتگی گوش شود و این طور نیست که هرکس سرما بخورد، به علت ابتلا به این بیماری دچار این مشکل شود.
6. مسافرت هاي هوايي
شايد شما هم گرفتگي گوش در هواپيما هنگام برخاستن هواپيما از زمين يا هنگام فرود تجربه كرده باشيد. به طور كلي گرفتگي گوش (در يك يا هر دو گوش) در هواپيما به دليل وارد شدن فشار به گوش مياني، به ويژه پرده صماخ است و زماني اتفاق مي افتد كه ارتفاع هواپيما تغيير مي كند و فشار هواي گوش مياني و فشار هواي محيط از تعادل خارج مي شود. البته در بيشتر مواقع اين مشكل با راهكارهاي ساده اي قابل درمان است.
دلایل دیگر گرفتگی گوش
کشیدگی در ناحیه مهره های گردن و پشت گردن یا حتی مشکلاتی در فک (بیشتر پایین فک)، می توانند باعث ایجاد گرفتگی گوش یا کیپ شدن گوش شوند.
- سرما خوردگی
- زکام
- حساسیت
- گرفتگی سینوس
- ورود آب به حفره های گوش
- تغییرات فشار هوا
- چرک کردن گوش
علائم کیپ شدن گوش ناشی از عفونت
درمان گرفتگی یا کیپ شدن گوش
بیشتر وقتها گرفتگی گوش خود به خود از بین می رود ولی گاهی طول می کشد و غیر قابل تحمل است ، با انجام روش های زیر می توانید خودتان این حالت را برطرف کنید.
اولین روش درمان گرفتگی گوش
باز و بسته کردن دهان و انجام حالت بلعیدن، دهان را باز و بسته کنید مثل اینکه چیزی می خورید! این کار هوا از داخل سینوس ها خالی شده و در آن مجاری گردش هوا را باز می کند. این راه در موقع سرما خوردگی و حساسیت که باعث گرفتگی گوش شده است بسیار مفید است .
روش دوم درمان گرفتگی گوش
اگر راه اول اثر نکرد ، چند بار خمیازه بکشید بطوریکه کاملا دهان شما باز شود ،تقریبا مشابه عمل بلعیدن است ولی با این تفاوت که دهان بیشتر باز شده ، در این حالت هوا از داخل سینوس ها آزاد شده و از گوش خارج می شود .
روش سوم درمان گرفتگی گوش
در صورتی که دو راه بالا موثر نبود ، ممکن است گوش گرفتگی شما در اثر وارد شدن آب در آن باشد ، حوله ای را روی بخار آب گرم بگیرید و روی گوش قرار دهید . البته می توان با دست نیز داخل گوش را تمیز کرد ولی خوب این کار خیلی خوشایند نیست !!
روش چهارم درمان گرفتگی گوش
راه آخر گرفتن یک دوش حمام بخار است و یا می توانید ظرفی از آب را بجوش بیاورید و با نزدیک کردن سر خود روی ظرف و پتویی را روی سر خود و ظرف بخار بکشید ، بخار را کاملا" استنشاق کنید ، در این حالت تمامی مجاری تنفسی باز می شوند.
تهیه شده مجله اینترنتی دلگرم
مرضیه ملایری
- برچسبها
- علت گرفتگی گوش
- گوش کیپ
- گرفتگی گوش
- جرم گوش
۱ دیدگاه