عفونت کلیه چیست ؟
عفونت کلیه که پیلونفریت هم نام دارد، زمانی رخ می دهد که باکتری یا ویروس باعث بروز مشکل در یک یا هر دو کلیه می شوند.
این مشکل یک نوع عفونت مجرای ادراری (UTI) است. کار اصلی کلیه های شما پاک کردن ضایعات و آب اضافی از خون شما است.
آن ها بخشی از دستگاه ادراری شما هستند، که باعث می شوند ادرار از بدن دفع شود. مانند سیستم اگزوز در ماشین، اگر می خواهید همه چیز خوب کار کند باید ضایعات را دفع کنید.
دستگاه ادراری از این اعضا ساخته شده است :
- کلیه ها. آنها خون را از ضایعات تمیز و ادرار تولید می کنند.
- حالب. لوله های نازک، یکی برای هر کلیه، که ادرار را به مثانه حمل می کند.
- مثانه. ادرار را ذخیره می کند.
- مجرای ادراری. ادرار را از مثانه به خارج از بدن شما حمل می کند.
اگر هر کدام از این قسمت ها آلوده به باکتری شوند، می تواند یک عفونت ادراری (UTI) ایجاد کند. اغلب این مثانه است که آلوده می شود و می تواند دردناک باشد، اما معمولا خیلی جدی نیست.
اگر این باکتری ها از مجرای ادرار عبور کنند، ممکن است دچار عفونت کلیه شوید. اگر این مشکل بدون درمان رها شود، عفونت کلیه می تواند منجر به مشکلات تهدید کننده زندگی شوند.
علائم عفونت کلیه کدام اند
- خون یا چرک در ادرار
- تب و لرز
- بی میلی به غذا خوردن
- درد کمر، پشت و یا کشاله ران
- ناراحتی معده یا تهوع
- ضعف یا احساس خستگی
همچنین ممکن است علائم و نشانه هایی از قبیل علائم زیر را دلشته باشید :
1. علائم عفونت کلیه : تب
هر نوع عفونت می تواند منجر به تب و احساس سرما شود. عفونت کلیه ناشی از تولید بیش از حد باکتری در کلیه است و وقتی باکتری ها خود را به دیواره ی کلیه می چسبانند علائم بیماری از جمله تب نمایان می شوند ؛ اغلب بیماران تا مدتی پس از عفونت کلیه دچار تب نمی شوند.
2. علائم عفونت کلیه : فوریت ادرار
در صورتی که وضعیت عفونت کلیه وخیم تر شود و به مجرای ادراری گسترش یابد، اغلب احساس خواهید کرد به دفع فوری ادرار نیاز دارید. این حالت حتی می تواند در زمانی که به تازگی مثانه ی خود را خالی کرده اید نیز روی دهد.
3. علائم عفونت کلیه : حالت تهوع
حالت تهوع خفیف و حتی استفراغ می توانند موجب کم اشتهایی، ضعف و کاهش وزن بیماران مبتلا به عفونت کلیه شوند. همچنین ممکن است به سبب کمبود آب بدن نیز احساس تهوع کنید.
4. علائم عفونت کلیه : زردی
خیلی از کودکانی که عفونت کلیه آن ها به موقع درمان نشده است دچار یرقان می شوند. یرقان ناشی از وجود بیلی روبین اضافی در خون است.
5. علائم عفونت کلیه : علائم مشابه آنفلوآنزا
احساس ناخوشی همانند آنچه در آنفلوآنزا تجربه می کنید می تواند از نشانه های عفونت کلیه باشد.
6. علائم عفونت کلیه : درد کلیه
احساس درد در پهلوها یکی از عوارض شایع عفونت کلیه است. همچنین ممکن است در ناحیه ی پایینی کمر و اندام های تناسلی نیز احساس درد کنید.
7. علائم عفونت کلیه : ضعف
کمبود انرژی یکی دیگر از عوارض رایج عفونت کلیه است. بیمارانی که به این حالت دچار می شوند تمایل شدیدی به خوابیدن دارند. استراحت کردن از عوامل ضروری برای مقابله با عفونت است.
8. علائم عفونت کلیه : وجود خون در ادرار
افرادی که عفونت کلیه آن ها شدید است، اغلب در ادرار خود خون مشاهده می کنند. خون ادراری نتیجه ی عفونت دستگاه ادراری و گسترش آن از مثانه و مجرای ادراری به کلیه و حالِب است. وقتی عفونت کلیه تا این حد شدید باشد به آن «پیلونفریت» اطلاق می شود.
چه عواملی باعث عفونت کلیه می شود ؟
معمولا با ایجاد عفونت مثانه است که به کلیه گسترش می یابد. اغلب باکتری E.coli باعث ایجاد عفونت می شود اما باکتری های دیگر نیز می توانند عفونت های کلیه را ایجاد کنند.
حتی یک عفونت ایجاد شده روی پوست می تواند، به خون شما برسد، سپس به کلیه راه یابد هر چند این اتفاق خیلی نادر است. پس از عمل جراحی هم ممکن است یک عفونت دریافت کنید، اما بسیار غیر معمول است.
چه کسانی دچار عفونت کلیه می شوند ؟
هر کسی می تواند چار عفونت کلیه شود، اما همان طور که زنان عفونت مثانه بیشتری نسبت به مردان دارند، عفونت های کلیوی نیز در آن ها بیشتر می شود. مجرای ادراری زن کوتاه تر از مرد است و به واژن و مقعد، که در آن باکتری ها زندگی می کنند نزدیک است.
این بدان معنی است که باکتری ها به مجاری ادراری زنان راحت تر وارد می شوند و زمانی که آنجا هستند، سفر کوتاه تری به مثانه دارند. از آنجا، آن ها می توانند به کلیه ها گسترش پیدا کنند. زنان باردار بیشتر احتمال دارد که عفونت مثانه بگیرند.
به علت تغییرات هورمونی و فشاری که نوزاد بر مثانه و مجرای ادراری مادر وارد و جریان ادرار را کند می کنند. هر گونه مشکل در دستگاه ادراری که مانع از تولید و خروج ادرار شود، می تواند شانس ابتلا به عفونت کلیوی را افزایش دهد، مانند:
- بلوکه شدن دستگاه ادراری با سنگ کلیه یا پروستات بزرگ
- شرایطی که مثانه را از تخلیه کامل باز می دارد
- مشکل ساختاری در مجرای ادراری شما مانند: ریفلاکس ادراری (VUR)، یک بیماری که در آن ادرار از مثانه به سمت کلیه ها باز می گردد.
علل عفونت کلیه
- باکتریهای واردشده به دستگاه ادراری میتوانند در داخل لولهای که ادرار را به خارج از بدن دفع میکند (میزراه)، تکثیر و به کلیه منتقل شوند؛ این شایعترین علت بروز عفونت کلیه است.
- باکتریهای حاصل از عفونت در نقاط دیگر بدن میتوانند از طریق گردش خون به کلیه منتقل شوند و باعث بروز عفونت کلیه شوند. بااینکه این امر معمول نیست، ولی احتمال وقوع آن وجود دارد. بهعنوان مثال ممکن است مفصل یا دریچهی قلب مصنوعی عفونت کند و در نهایت موجب بروز عفونت کلیه شود.
- همچنین عفونت کلیه میتواند پس از جراحی کلیه بروز کند، ولی احتمال آن کم است.
عوامل ایجاد عفونت کلیه
عواملی که میتوانند احتمال عفونت کلیه را افزایش دهند، عبارتاند از:
۱. جنسیت زن
میزراه در زنان کوتاهتر از مردان است. این امر موجب انتقال راحتتر باکتریها از خارج از بدن به مثانه میشود. علاوهبراین نزدیکی میزراه به واژن و مقعد فرصت بهتری برای باکتریها فراهم میکند تا وارد مثانه شوند.
عفونت مثانه میتواند موجب سرایت عفونت به کلیه شود. همچنین زنان باردار بیشتر از دیگران درمعرض عفونت کلیه قرار دارند.
۲. انسداد در دستگاه ادراری
این امر ناشی از عواملی است که با کاهش جریان ادرار توانایی مثانه را در دفع آن کاهش میدهند. وجود سنگ کلیه، چیزهای غیرطبیعی در ساختمان دستگاه ادراری و یا بزرگشدن غدهی پروستات در مردان از علل بروز این پدیده هستند.
۳. تضعیف دستگاه ایمنی
عفونت کلیه میتواند در اثر تضعیف دستگاه ایمنی بروز کند. بیماریهایی مانند دیابت و ایدز دستگاه ایمنی را تضعیف میکنند. همچنین برخی داروهایی که برای جلوگیری از پسزدن عضو پیوندی مصرف میشوند نیز دستگاه ایمنی را تضعیف میکنند.
۴. آسیب به اعصاب نزدیک مثانه
آسیب عصبی یا نخاعی میتواند موجب شود عفونتهای مثانه را احساس نکنید و سپس عفونت به کلیهتان گسترش یابد.
5. استفاده از سوند ادراری
سوندهای ادراری لولههایی هستند که ادرار را از مثانه تخلیه میکنند. ممکن است در طول برخی عملهای جراحی یا پس از آن یا حتی برای تشخیص برخی مشکلات از سوند ادراری استفاده شود. همچنین افرادی که مجبورند استراحت مطلق داشته باشند، باید برای مدت نسبتا طولانی از سوند ادراری استفاده کنند.
۶. بیماریهایی که موجب جهت نادرست در دفع ادرار میشوند
در بیماری ریفلاکس ادراری مقدار اندکی ادرار از مثانه به سمت میزنای (لولهی باریکی که ادرار را از کلیهها به مثانه میبرد) و کلیهها میرود. مبتلایان به این بیماری بیش از دیگران درمعرض ابتلا به عفونت کلیه در کودکی و بزرگسالی قرار دارند.
چگونه عفونت کلیه را تشخیص دهیم ؟
پس از پرسیدن علائم و نشانه هایتان، دکتر شما احتمالا با انجام یکی از آزمایشات آنها را بررسی خواهد کرد:
- تجزیه و تحلیل ادرار برای بررسی خون، و وجود باکتری در ادرار شما
- کشت ادرار برای دیدن نوع باکتری شما
پزشک شما همچنین می تواند از این آزمایشات استفاده کند:
- سونوگرافی یا CT اسکن برای جلوگیری از انسداد در دستگاه ادراری شما. معمولا اگر درمان در 3 روز اول کمک نکند این کار انجام می شود
- سیتواروتروگرام(VCUG). یک نوع اشعه ایکس برای بررسی مشکلات در مجرای مثانه و خود مثانه است. پزشکان اغلب این موارد را برای کودکان دارای VUR استفاده می کنند.
- آزمایش دیجیتال رکتوم (برای مردان). پزشک انگشت چرب شده خود را به داخل مقعد بیمار وارد می کند تا پروستات متورم را بررسی کند.
- (Dimercaptosuccinic DMSA Scintigraphy) اسکن کلیه. یک نوع تصویربرداری است که از مواد رادیواکتیو برای دیدن عفونت کلیه و آسیب آن استفاده می کنند.
عوارض عفونت کلیه
اگر عفونت کلیه ها را درمان نکنید، این عفونت می تواند منجر به مشکلات جدی تری مانند:
- صدمات کلیه. احتمالا چرک ها جمع و دمل چرکی را در بافت کلیه ها ایجاد می کنند. ممکن است باکتری در قسمت های دیگر بدن تان پخش شود. همچنین ممکن است کلیه دچار زخم شوند که این مشکل می تواند منجر به فشار خون بالا، بیماری های مزمن کلیوی و نقص کلیه شود.
- سپسیس (عفونت خون). زمانی که باکتری های ناشی از عفونت کلیه وارد خون تان می شوند و می توانند از طریق بدن تان به تمامی ارگان های سرایت پیدا کنند. این مشکل اورژانسی است و فورا نیاز به درمان دارد.
- عفونت شدید. عفونتی به نام پیلونفریت آمفیزماتو (EPN) بافت کلیه را تخریب می کند و موجب تجمع گاز سمی در آنجا می شود. معمولا این مشکل در افراد دارای دیابت رخ می دهد.
- مشکلاتی در بارداری. زنانی که در زمان بارداری دچار عفونت کلیه می شوند احتمال زیاد آنها نوزادان زودرس یا با وزن کم خواهند داشت. به احتمال زیاد آنها مشکلات مزمن کلیه ها را هم خواهند داشت.
درمان های خانگی عفونت کلیه
- پونه و آویشن درمان عفونت کلیه
- چای قاصدک راهی برای تسکین درد کلیه و رفع عفونت کلیه
- آب قره قروت موثرترین درمان برای عفونت کلیه
- چای تخم هندوانه روشی برای رفع عفونت کلیه ها
- تسکین درد کلیه و درمان عفونت آن با تخم کرفس
- سرکه سیب نوشیدنی عالی برای عفونت کلیه
- سرکه سیب نوشیدنی عالی برای عفونت کلیه
- ماست به درمان عفونت کلیه و جلوگیری از ایجاد آن کمک می کند
می توانید برای بهتر شدن عفونت می توانید کارهایی را در خانه انجام دهید:
برای از بین بردن باکتری ها، مقدار زیادی مایعات بنوشید.
استراحت بیشتری داشته باشید.
در توالت بیشتر بمانید! زود بلند نشوید تا ادرار به طور کامل از مثانه خالی شود.
از استامینوفن در موارد داشتن درد استفاده کنید اما از مصرف آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن خودداری کنید، چون این داروها می توانند خطرات بروز مشکلات کلیوی در شما را افزایش دهند
از یک پد حرارتی روی شکم، کمر و یا پهلوی خود استفاده کنید.
بیشتر بخوانید :
درمان تنبلی (نارسایی) کلیه در طب ایران
۲۰ درمان خانگی بی نظیر التهاب کلیه
همه سوال هایی که درباره سنگ کلیه دارید
- برچسبها
- عفونت کلیه
- عفونت ادراری
دیدگاه ها