مزایای تزریق ب کمپلکس در بارداری
تزریق ب کمپلکس در بارداری بسیار موثرتر از انواع قرص یا شربت آن می باشد، زیرا وقتی ویتامین ب کمپلکس را به صورت قرص مصرف می کنید، سیستم گوارشی، اسیدیته معده و آنزیم ها بر ساختمان این ویتامین ضربه وارد می کنند. اما در صورت تزریق، این آنزیم ها و اسیدیته معده نمی توانند ضربه ای به دارو وارد کنند و اثر بهتری بر سلامت خواهد داشت. تزریق ویتامین ب کمپلکس می تواند باعث افزایش انرژی گردد. همچنین می تواند خستگی ناشی از تخریب اعصاب، دیابت، سیاتیک، زنگ زدن گوش، استرس، بیماری های مزمن و طولانی مدت، کمبود ویتامین B12 و … را از بین ببرد.
ویتامین ب کمپلکس حاوی هشت ویتامین در این گروه وجود دارند که شامل : ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین) ، ویتامین B6 (پیریدوکسین)، ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید) ، ویتامین B9 (اسید فولیک) ، ویتامین B12 (کوبالامین) و ویتامین B7 (بیوتین) است.
تزریق ب کمپلکس باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن، سوخت و ساز، رشد سلول ها و درست عمل کردن سیستم عصبی، باعث حفاظت میلین (پوشاننده سلول عصبی) نو به طور کلی ویتامین ب کمپلکس باعث افزایش انرژی بدن، سلامت پوست و عضلات می شود.
ایمنی تزریق ب کمپلکس در بارداری
تزریق ب کمپلکس در بارداری در گروه A دسته بندی می شود یعنی مطالعات کافی روی زنان باردار انجام شده است و نتایج حاصل از مطالعات بیانگر عدم مشاهده خطر در سه ماهه اول بارداری بر روی جنین است. به این گروه از دارو، دارهای مجاز در دوران بارداری گویند.
فواید تزریق ب کمپلکس در بارداری
مطابق گفته های مختصصان یکی از مهم ترین اقداماتی که مادران باردار برای کاهش احتمال نقص های مادرزادی می توانند انجام دهند، دریافت روزانه مقدار کافی ویتامین B9 یا همان اسید فولیک است. مصرف این ویتامین به مقدار کافی قبل از بارداری و در اوایل دوره ی بارداری مؤثرتر است. پزشکان در مورد علت مؤثر بودن اسید فولیک در جلوگیری از ایجاد نقص های مادرزادی مطمئن نیستند. ولی آن ها از نقش ویتامین ها در رشد عادی DNA آگاه هستند. مادران باردار و شیرده روزانه به مصرف ۴۰۰ میلی گرم اسید فولیک نیاز دارند. کمبود ویتامین B9 ممکن است باعث اختلال در رشد نوزاد و ناتوانی های یادگیری شود.
کمبود برخی از ویتامین های B، برای نمونه ویتامین B1 (تیامین) با کاهش اشتها همراه است. دریافت زیاد این ویتامین می تواند به بهبود اشتها کمک کند. میزان توصیه شده ویتامین B1 برای درمان کمبود این ویتامین روزانه از ۵ میلی گرم تا ۳۰ میلی گرم بوده و میزان توصیه شده آن برای کمبود شدید ۳۰۰ میلی گرم است. مکمل ب کمپلکس ممکن است حاوی تیامین بیشتر یا کمتر از نیاز بدن باشد. بنابراین برای مصرف مقدار مناسب این ویتامین های گروه B با پزشک خود مشورت کنید.
تزریق ب کمپلکس در بارداری
ویتامین ب کمپلکس را داخل ورید و یا داخل ماهیچه تزریق می کنند. ویتامین ب کمپلکس حاوی هشت ویتامین است که در این گروه وجود دارند که شامل : ویتامین B1 (تیامین)، ویتامینB2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین) ، ویتامین B6 (پیریدوکسین)، ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید) ، ویتامین B9 (اسید فولیک) ، ویتامین B12 (کوبالامین) و ویتامین B7 (بیوتین) است. در آمپول ب کمپلکس ، مقداری فسفات سدیم، الکل بنزیل و هیدروکلریک اسید نیز وجود دارند. هیدروکلریک اسید برای تعادل مقدار PH بدن لازم است.
عوارض جانبی تزریق ب کمپلکس در بارداری
پوست: برافروختگی عمومی، بثورات جلدی و خارش.
موضعی: حساس شدن و سفتی محل تزریق.
ویتامین های گروه B، محلول در آب می باشند، به طوریکه مازاد این ویتامین ها در بدن از طریق ادرار دفع می شود.
همچنین دریافت دوز بالای این ویتامین ها می تواند عوارض جانبی منفی داشته باشد. این عوارض جانبی شامل نقرس، افزایش قند خون و مشکلات پوستی است. مصرف بیش از حد این ویتامین ها می تواند منجر به عوارض قلبی و کبدی شود. همچنین دوز بالای ویتامین B3 یا نیاسین با مشکلات بینایی، تهوع، استفراغ و تشدید زخم معده همراه است. از طرفی دوز بالای فولات نیز می تواند با داروهای شیمی درمانی تداخل ایجاد کند.
چه موقع تزریق ب کمپلکس ضروری است ؟
در تب، سوختگیهای شدید، بارداری، بالا بردن سوختوساز بدن، تخریب لوله گوارش، بیماریهای مزمن، بیماری پرکاری تیروئید، بیماری دستگاه گوارش، مصرف کنندگان الکل و کمبود ویتامینهای گروه B می توان از این ویتامین استفاده کرد. این ویتامین مخصوصا برای ورزشکاران، کودکان، گیاهخواران و بالغین بیشتر از ۵۰ سال استفاده می شود. ویتامین کمپلکس تزریقی، مستقیما جذب خون می شود. این نوع نیز در bypass، در مواقعی که فرد نمی تواند جذب داشته باشد، استفاده می شود.
نیاز به تزریق ب کمپلکس یا مصرف قرص آن در چه کسانی شایع می باشد؟
با توجه به تغذیه ناصحیح، کاهش کیفیت مواد غذایی، استرس و نوع زندگی امروزی کمبود ویتامین های ب کمپلکس در برخی از افراد مشاهده می شود در زیر موارد و افرادی که بیشتر در معرض کمبود ویتامین های گروه ب می باشند را بررسی می کنیم:
گیاه خواران : ویتامین ب12 فقط در منابع غذایی حیوانی مانند گوشت یافت می شود و افراد گیاه خوار در معرض کمبود آن می باشند.
افراد بالای سن 50 سال: با افزایش سن جذب ویتامین های ب بویژه ب12 از طریق دستگاه گوارش کاهش می یابد و توصیه می شود افراد بالای 50 سال زیر نظر پزشک و یا متخصص تغذیه از مکمل های ب کمپلکس استفاده کنند.
بارداری : دوران بارداری نیاز به ویتامین های گروه ب به ویژه اسید فولیک را افزایش می دهد، تحقیقات نشان می دهند مصرف 800 الی 1000 میکروگرم اسید فولیک در دوران بارداری از خطر سقط جنین به طور قابل توجهی می کاهد. پزشکان برای عموم خانم ها مصرف قرص اسید فولیک را در دوران بارداری توصیه می کنند.
استرس : ویتامین های ب به بدن و غدد فوق کلیوی در مقابله و کنترل استرس کمک می کنند بویژه ویتامین ب5 که به آن ویتامین ضد استرس گویند، افرادی که زندگی و یا مشاغل پر استرسی دارند چه به لحاظ فیزیکی و چه روانی نیازمند مقدار بیشتری ویتامین ب5 می باشند. غدد فوق کلیوی از ویتامین ب5 برای تولید هورمون کورتیزول استفاده می کند.
ورزشکاران: ورزشکاران به ویژه آن دسته که به صورت مستمر ورزش می کنند نیازمند مواد مغذی بیشتری از قبیل پروتئین، کربوهیدرات، مواد معدنی و ویتامین ها و به ویژه ب کمپلکس می باشند.
ریزش مو: اکثر افرادی که ریزش مو را تجربه می کنند دچار کمبود روی، بیوتین و ویتامین ب5 می باشند، البته ریزش مو دلایل مختلف و متفاوت دیگری نیز دارد.
مصرف برخی داروها از قبیل آسپرین:مصرف طولانی مدت برخی از داروها مانند آسپرین و سایر داروهای ضد انعقاد خون، داروهای ضد رفلاکس معده و برخی دیگر موجب تخلیه ذخایر ویتامین های ب6، ب12 و اسید فولیک می گردند، اگر پزشکتان داوریی برای مصرف طولانی مدت برایتان تجویز کرده با وی جهت استفاده از مکمل های ب کمپلکس به منظور جبران کمبود ویتامین های ب مشورت نمایید.
هشدارها در مورد تزریق ب کمپلکس
1- از آنجا كه تزریق این دارو موجب شوك آنافیلاكتیك و مرگ شده است، انجام آزمون داخل پوستی قبل از تجویز مقادیر كامل درمانی دارو توصیه میشود.
2- قبل از تجویز این دارو، وضعیت خونسازی بیمار ارزیابی شود.
3- افزایش مصرف كربوهیدراتها بدون مصرف كافی ویتامین B كمپلكس ممكن است موحب فقدان حاد و سریع ویتامین شود.
4- محلول تزریقی ویتامین B كمپلكس به صورت وریدی یا عضلانی تزریق می شود، ولی تزریق عضلانی آن ترجیح داده می شود.
5- باید تداخل دارویی ویتامین B كمپلكس با سایر داروهایی كه بیمار مصرف میكند، بررسی شود.
مضرات تزریق ب کمپلکس چیست؟
- درد مفاصل
- عدم تپش قلب
- تهوع واسهال
- مشکلات کبدی
- تغییر در سوخت و ساز بدن.
شرایط نگهداری آمپول ب کمپلکس
- در صورت وجود رسوب در آمپول، از مصرف آن خودداری كنید.
- آمپول را دور از نور نگهداری كنید.
بیشتر بخوانید:
فواید باورنکردنی تزریق ب کمپلکس برای بدن
خواص ویتامین ب کمپلکس و مجموعه ویتامین های تشکیل دهنده آن
موارد مصرف و عوارض ویتامین ب کمپلکس (Vitamin B Complex)
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم
دیدگاه ها