بهترین کود بونسای چه ترکیب خانگی یا شیمیایی دارد؟
مگر میشود بونسای را پرورش دهید و به فکر تغذیه آن نباشید؟ اگر کود بونسای را بهدرستی انتخاب کنید، گیاهتان در برابر بیماریها مقاومتر میشود، شاخههایش و برگهایش بیشتر رشد میکنند. خلاصه کلام اینکه با انتخاب درست کود خانگی بونسای و یا انواع شیمیایی کود بن سای، یک گیاه قوی و زیبا خواهید داشت. قبل از آنکه کود مخصوص بونسای را بخرید، مهم است راجع به ویژگی های آن اطلاعاتی معتبر را کسب کنید تا مطمئن باشید به بونسای شما مواد مغذی لازم می رسد.
فواید کود مخصوص بونسای چیست؟
با توجه به اینکه خاک بونسای باید سبک انتخاب شود، چنین خاکی نمیتواند بهطور کامل جوابگوی نیازهای گیاه باشد، پس مهم است به بونسای، کود مخصوصی داده شود تا موادغذایی لازم این گیاه را تامین کند. انرژیبخشیدن و تقویت رشد اندامهای بونسای از دیگر فواید کوددهی به این گیاه است.
رشد سریع بونسای با کوددهی مناسب امکانپذیر میشود.انرژیبخشیدن و تقویت از فواید کوددهی به بونسای است.
بهترین کود برای بونسای چه ویژگیهایی دارد؟
در جواب به این سوال که بهترین کود برای بونسای چیست؟ باید بگوییم کودی متعادل که دارای فسفات، نیتروژن و پتاسیم باشد، بهترین کود برای بونسای خواهد بود. هر یک از این عناصر برای بونسای خاصیت منحصربهفردی را ایجاد میکنند. بهطور مثال، عنصر نیتروژن برای جوانهزنی و فتوسنتز بهتر، فسفات برای رشد ریشهها و پتاسیم برای تامین کلسیم مورد نیاز گیاهان مفید است.
نوع ماده مغذی تاثیر در بونسای
- نیتروژن تقویت جوانه زنی و فتوسنتز
- پتاسیم سلامت برگ ها
- فسفات رشد و تقویت ریشه
- آهن تغذیه ریشه و برگ های پیر
- منگنز فتوسنتز بهتر و سبز رنگی بیشتر
- روی شادابی و سرحالی گیاه
- منیزیم تامین نیاز های پروتئینی
نکته مهمی که در رابطه با کود بنسای باید درنظر بگیرید این است که ما در حین نگهداری بونسای انتظار نداریم که ریشههایش خیلی وسیع و زیاد رشد کند چون رشد زیاد ریشهها، فرم و شکل مناسب گیاه را به هم میزند؛ پس کود انتخابی شما برای بونسای نباید دارای فسفر زیاد (که تقویتکننده ریشه است) باشد اما کمبود آن نیز درست نیست.
به قول معروف نه به آن شوری شور که گیاه از شکل اصلی خارج شود، نه به این بی نمکی که بونسای مواد مخصوص ریشه را دریافت نکند.
کم بودن مقدار فسفر از جمله ویژگیهای لازم برای بهترین کود بونسای است.کود مخصوص بونسای نباید فسفر زیاد داشته باشد.
کودهای دارای آهن، منگنز، روی و منیزیم هم برای بونسای مناسباند. کودهای دارای آهن از این جهت برای بونسای مفید هستند که ریشههایش را تقویت و تغذیه میکنند. روی موجود در کودهای بونسای، برگهای این گیاه را سرحال و شاداب میکند و منیزیم این کودها در جهت بهتر انجامشدن فتوسنتز موثر است.
درست است که کودهای گفتهشده در قسمت بالا را بهعنوان بهترین کود بونسای معرفی میکنیم، اما اگر درباره کود بنسای دقیقتر بخواهید بدانید باید بگوییم بستگی دارد بنسای شما از چه نوعی باشد و بعد باید با توجه به گونه بنسای و نیازی که دارد، کود مخصوصش را تامین کنید.
اگر دوست دارید سالهای طولانی بونسای شما درگیر بیماری و حمله آفات نشود و شاداب و سالم به رشد خود ادامه دهد تا میتوانید برای انتخاب بهترین کود بونسای وقت بگذارید.
رایجترین روشها برای کوددهی به بونسای
پرورشدهندگان گلوگیاه در بیشتر اوقات بونسای را با کود مایع تغذیه میکنند یعنی کود را طبق دستورالعمل نوشتهشده روی بستهبندی آن، در مقداری آب حل میکنند و به گیاه میدهند. تغذیه بونسای به این روش را تغذیه برگی مینامند چون کود روی شاخهها و برگهای گیاه اسپری میشود.
بعضی از اشکال کود بونسای بهصورت قرصهایی جامد هستند که در این حالت باید این قرصها را روی سطح خاک گیاه قرار دهید تا در زمان آبیاری جذب خاک و گیاه شوند. از بین دو روش معرفی شده در قسمت بالا متخصصان گل و گیاه کود مایع را بهتر از حالت جامد آن میدانند.
روش صحیح کوددهی مناسب بن سای
مقدار و نوع مصرف کودی که به بونسای میدهید باید براساس دستورالعمل درجشده روی بستهبندی کود باشد و خودسرانه نباید برای کوددهی به بونسای اقدام کنید. اگر میخواهید از کوددادن به بونسای نتیجه موثری بگیرید، باید این کار را طبق یک برنامهریزی منظم پیش ببرید.
دقت داشته باشید که از کوددهی به جای آبیاری استفاده نکنید و حتما از کودهای مختلف در کنار آبیاری کمک بگیرید و میزان آن را به ماهی یک بار در فصل رشد برسانید. بهتر است در فصل پاییز و زمستان که گیاه در خواب زمستانی به سر میبرد، از کودهای مختلف استفاده نکنید تا باعث به وجود آمدن بیماری های بونسای نشوید.
در چه زمانی بهتر است به بونسای کود دهید؟
کوددهی به بونسای را بهتر است در طول فصل رشد یعنی فصل بهار و تابستان هر دو هفته یکبار انجام دهید. البته این زمان کوددهی در انواع مخروطی و برگریز بونسای باید هفتهای یکبار باشد.
زمان کود دهی بونسای باید با فصل رشد گیاه همزمان باشد.زمان کوددهی به بونسای باید همزمان با فصل رشدش باشد.
توصیهای مهم در ارتباط با استفاده از کود بونسای
ممکن است بعضی از فروشندگان در بازار گلوگیاه برای نفع مادی خود مصرف کودهایی را به شما پیشنهاد کنند که دارای اوره هستند. کودهای دارای اوره به دلیل داشتن بیش از حد نیتروژن به گیاهان ظریف بونسای آسیب میزنند پس برای حفظ سلامت گیاهتان هم که شده این کودها را مصرف نکنید.
شاید برایتان کمی مشکل باشد که به دنبال کودهای مختلف شیمیایی کل بازار گل و گیاه را بگردید و یا حتی در آنلاین شاپ ها در پی پیدا کردن آن ها باشید؛ اما راه دیگری نیز وجود دارد. شما این امکان را دارید تا با ساده ترین خوراکی هایی که در منزلتان پیدا میشود و دیگر نیازی به آن ها ندارید، برای بونسای خود یک کود خانگی بسازید.
تفاوتی که در کودهای خانگی بونسای و کودهای شیمیایی آن است، در سرعت تاثیرگذاری و حوصله ای است که نیاز دارید. مواد طبیعی سرعت تاثیرگذاری کمتری نسبت به مواد شیمیایی دارند و بنابر این اگر صبر و حوصله آن را ندارید و یا گیاه شما به نجات فوری نیاز دارد، بهتر است از همان کودهای شیمیایی کمک بگیرید.
کدام مواد خانگی برای کوددهی بونسای مناسب هستند؟
موادی مثل تفاله قهوه، پوست موز، ملاس، پوست تخم مرغ و خاکستر چوب، از مواردی هستند که برای گل بونسای بسیار مفید بوده و نیاز های این درختچه آپارتمانی را تامین میکنند. برای استفاده از این موارد نیاز دارید طبق دستور زیر عمل کنید:
- پوست موز خشک و پودر کنید و با یک لیتر آب استفاده کنید
- تفاله قهوه به صورت محلول در آب استفاده شود
- پوست تخم مرغ پودر شده بر روی سطح خاک ریخته شود
- ملاس به صورت محلول در آب مصرف شود
- خاکستر چوب روی خاک گلدان ریخته شود
کوددهی بیش از حد بونسای چه ضرری دارد؟
اگر به بونسای کودی را بیش از حد نیازش دهید؛ حتی اگر این کود بهترین هم باشد، باعث رشد بیش از حد گیاه و در نهایت آسیب به سلامت آن میشود.
آیا میتوان از کود سه بیست برای بونسای استفاده کرد؟
کود سه بیست با مقدار کم فسفر را میتوانید برای بونسای استفاده کنید اما کود مخصوص آن در جهت تقویت این گیاه موثر و بهتر عمل میکند.
چه مقدار از کود مایع را باید به بونسای داد؟
مقدار کودهای مایع را باید طبق دستورالعملشان به بونسای بدهید اما اندازه استاندارد در هر نوبت کوددهی برای بیشتر این کودها در حد یک قاشق چایخوری با یک لیتر آب است.
چرا در فصلهای پاییز و زمستان نباید به بونسای کود داد؟
همانطور که احتمالا میدانید فصلهای پاییز و زمستان برای گیاهان دوره خواب و استراحت است یعنی رشد گیاه متوقف میشود. اگر شما به بونسای در این دوره استراحت کود دهید جذب گیاه نخواهد شود و در خاک گیاه جمع میشود. تجمع کود به ساختار خاک آسیب میرساند و اجازه نمیدهد گیاه به رشد عادی خود ادامه دهد.
گیاهان ظریف و زیبای بونسای شما برای جوانهزنی و فتوسنتز بهتر و شادابی برگهایشان نیاز دارند از طریق کود مخصوص بونسای تغذیه شوند. کود بونسای انتخابی شما باید دارای نیتروژن، فسفر و پتاسیم (NPK) باشد و دقت کنید که مقدار فسفر آن نسبت به بقیه عناصر کمتر باشد. کوددهی به بونسای را باید در فصلهای بهار و تابستان که گیاه درحال رشد است، هر هفته یا هر ۲ هفته بسته به نوع بونسای انجام دهید.
کود دهی بونسای را میتوان با دو روش با کود مایع و قرصهای جامد انجام داد که توصیه میکنیم برای اثربخشی بهتر و سریعتر کود، مدل مایع آن را استفاده کنید. قیمت کود مخصوص بونسای در بازار مناسب است و بهراحتی میتوانید آن را تهیه کنید.
احیای بونسای خشک شده و شاداب شدن دوباره آن
علائم نرم و آبکی شدن تنه بونسای و روش درمان آن
شرایط نگهداری از بونسای جنسینگ در منزل
منبع : گل فروشی
دیدگاه ها