دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
خواص شگفت انگیز چای قرمز (ترش)
4
زمان مطالعه: 12 دقیقه
خواص شگفت انگیز چای قرمز (ترش):چای تُرش یا چای قرمز از کاسبرگ گیاه Hibiscus Sabdariffa تهیه میشود و در بسیاری از مناطق دنیا بصورت نوشیدنی گرم و یا سرد مصرف دارد.

چای ترش و خواص مفید آن

مقدمه ای در مورد چای ترش یا چای قرمز

چای سرخ چیست؟ چه خواصی دارد؟

چای تُرش یا چای قرمز از کاسبرگ گیاه Hibiscus Sabdariffa تهیه میشود و در بسیاری از مناطق دنیا بصورت نوشیدنی گرم و یا سرد مصرف دارد.

چای تُرش یا چای روزل یا چای قرمز از کاسبرگ گیاه چای ترش تهیه می‌شود و در بسیاری از مناطق دنیا بصورت نوشیدنی گرم و یا سرد مصرف دارد. در آمریکای لاتین و بخصوص در جامائیکا مصرف آن متداول است و بنام گل جامائیکا یا Sorrel، و شمال آفریقا بنام چای سودانی و در مصر بنام کرکده Karkade مشهور است. مزه آن ترش است و معمولاً با شکر نوشیده می‌شود.

وقتي دچار بيماري مي‌شويم زندگي براي ما انگار تلخ مي‌شود و بسختي مي‌توانيم عادت‌هاي خود را تغيير دهيم.

مثلا با ابتلا به ديابت كم‌كم بايد مصرف چاي و قند را تعديل كنيم. چاي تلخ است و نياز به شيريني دارد. به خود مي‌گوييم: ما به آن عادت كرده‌ايم. اگر چاي نخوريم پس چه بخوريم ؟

چای قرمز می‌تواند پایین‌آورنده فشار خون باشد؟ 2000681240واقعیت دارد چای کیسه‌ای از خاکه چای تهیه می‌شود؟ چای خشکی که این روزها با نام چای سفید به فروش می‌رسد چه مزایایی دارد؟ آیا چای سرد آماده خواص چای معمولی را دارد؟ تفاوت چای ارگانیک با چای سالم در چیست؟ در میان انواع چای سیاه کدام‌یک کیفیت مناسب‌تری دارد؟


خـوشـبـخـتانه نوشيدني‌هاي جايگزين و بسيار مفيدي وجود دارد كه مي‌تواند از نظر آرامش بخشي و رفـع خـسـتـگـي بـراي كـسـانـي كه علاقه‌مند به نوشيدني‌هاي گرم هستند سودمند باشد. چاي ترش از آن جمله است.

یکی از مهم ترین خواص چای قرمز شباهت ترکیبات آن با انسولین است و به همین جهت این گیاه خواص ضد دیابتی هم دارد. در هند از دانه های این گیاه به عنوان یک دارو برای سستی، گیجی و سوء هاضمه استفاده می شود.با دلگرم همراه باشید.

خواص چای ترش

مشخصات چایی ترش

مشخصات چایی ترش

گل جامائیکا (Roselle) گیاهی است یک ساله بوته‌هائی به ارتفاع ۲–۳ متر برگهای ۳–۵ وجهی سبز مایل به زرد گلهای زرد با کاسبرگ‌های سبز که بعد از رسیدن میوه، کاسبرگ‌ها برنگ قرمز در می‌آید. در بعضی کشورها از الیاف ساقه‌های آن در تهیه وسائل استفاده می‌شود.

این گیاه بصورت گونه مهاجر وارد ایران و در منطقه گلمورتی(دلگان)استان سیستان و بلوچستان برای اولین بار کشت شد.نام دیگر آن ؛چای مکی است زیرا بصورت گسترده ای در شبه جزیره عربستان کشت و مورد استفاده است.

خواص چای ترش

خواص چای ترش

دم کرده این گیاه کاهش‌ دهنده فشار خون، خنک ‌کننده بدن، رقیق و تصفیه ‌کننده خون، کنترل‌ کننده کلسترول خون، اختلالات کبدی و صفرایی و همچنین آرام ‌بخش است و برعکس چای که باعث دفع آهن می‌ شود، چای ترش خود یکی از منابع غنی آهن به شمار می‌ آید.

خواص چای ترش

طریقه مصرف چای قرمز

افرادی که دارای قند، چربی و فشارخون بالا هستند، می ‌توانند یک تا دو نوبت از چای روزانه ی خود را به چای قرمز اختصاص دهند و برای هر بار مصرف، 5 گرم از گل برگ‌ های چای قرمز را داخل یک فنجان ریـخـته و سپس آب جوش بر روی آن بریزند و سرپوشی گذاشته، 10 دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید.

مصرف دم کرده چای ترش بیش از چای معمولی بر پرفشاری خون افراد دیابتی موثر است.

بر اساس یافته های یک پژوهش ارایه شده در کنگره بین المللی طب سنتی و مکمل، مصرف دم کرده چای ترش به طور معنی داری نسبت به چای معمولی بر پر فشاری خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر است.

چاي ترش از گياه (هيبيسكوس) يا رز چيني تهيه مي‌شود كه از گلبرگ و دانه‌هاي آن مي‌توان به عنوان نوشيدني استفاده كرد. چاي هيبيسكوس داراي رنگ قرمز پر رنگ و طعم ترش است.

در ميان گياهاني كه نام چاي را به خود گرفته‌اند، چاي قرمز يا چاي ترش كه به آن چاي مكه هم مي‌گويند، به علت رنگ، طعم و خاصيت ويژه‌اي كه دارد، جايگاه مهمي‌ را به خود اختصاص داده است.

خواص چای ترش

چای سفید؛ پرخاصیت‌ترین

هم‌اکنون چای سفید، تولید پایین و قیمت بالایی دارد. برگ‌های این چای در اصل جوانه‌های کرک‌دار نقره‌ای رنگ گیاه چای است که قبل از آن‌که به طور کامل باز شود، چیده و چون تخمیر یا فرآوری نمی‌شود، تمام خواص خود را حفظ کرده و در مقایسه با چای سبز کافئین کمتری دارد، ولی بیشترین مقدار آنتی‌اکسیدان را دارد و در حفاظت از بدن در برابر بیماری‌ها موثرتر بوده و از نظر خواص دیگر از چای سبز قوی‌تر است. مزه این چای از سایر چای‌ها لطیف‌تر و ملایم‌تر بوده و به دلیل «تئین» (ماده‌ای شبیه به کافئین) برخلاف چای سیاه اغلب اعتیادآور نیست.

خواص چای ترش

چای سبز؛ از واقعیت تا تبلیغ؟

خواص چای ترش

مطالعات نشان داده است چه در کشت سلول و چه روی افراد مطالعه‌شده، خواص آنتی‌اکسیدانی چای سبز بسیار بالاتر از چای سیاه است، چراکه تخمیر کمتری روی برگ‌های آن انجام می‌شود و خواص ضدسرطانی آن ثابت شده است اما این‌که چای سبز خاصیت لاغرکنندگی دارد یا نه، باید بگوییم مطالعات مختلف نشان داده‌ مصرف چهار فنجان چای سبز در روز می‌‌تواند به نوعی سوخت بافت چربی را تحریک کند.

البته این خاصیت زیاد و چشمگیر نیست و نمی‌توان حتی برای کاهش وزن‌ کم هم روی آن حساب کرد. در نتیجه، تمام تبلیغات در خصوص لاغری با چای سبز فریب است و هیچ دانشی پشت آن نیست و به این خیال نباشید که چای سبز معجزه‌ کرده، شما را خوش‌هیکل و لاغر می‌کند.

این را هم بدانید اگر چه چای سبز در مقایسه با چای سیاه کافئین کمتری دارد، اما با این حال حاوی این ماده است و خانم‌های باردار، شیرده و افرادی که ناراحتی اعصاب دارند و آنهایی که ضربان قلبشان نامنظم است، بهتر است در مصرف آن زیاده‌روی نکنند. مصرف این چای همچون چای سیاه به همراه غذا جذب روی، آهن و لسیم را کاهش می‌‌دهد.

این چای باید حداقل پنج تا ده دقیقه دم بکشد تا ترکیبات مفید آن خارج شود و اگر هم مدت زمان دم کشیدن بیشتر شود، مواد قابض آن رها می‌شود و اگر در مصرف آن زیاده‌روی شود، باعث دفع زیاد آب از بدن و خشکی مدفوع و یبوست می‌شود.

خواص چای ترش

چای ترش لاغر می‌کند؟

به چای ترش، چای مکه یا چای قرمز هم می‌گویند. این چای با چای سفید، سبز و سیاه هم‌خانواده نیست. معروفیت اصلی این چای ترکیبی در آن است که سبب کاهش فشارخون می‌شود. همچنین می‌تواند قند خون را کنترل کرده، موجب تمدد اعصاب و جریان بهتر خون شود، از حرارت کبد بکاهد و به سبب ویتامین C ، مقوی سیستم ایمنی بدن است. اما آیا این چای لاغر می‌کند؟

واقعیت این است که چای قرمز، حاوی ماده‌ای است که می‌تواند از جذب کربوهیدرات بکاهد، اما نمی‌تواند به تنهایی سبب لاغری شود. این چای در کنار رژیم غذایی و تحرک می‌تواند یک نوشیدنی رژیمی و کم‌کالری باشد.

نکته مهم آن‌که زنان باردار، شیرده، افرادی که قصد بارداری دارند، کسانی که از قرص ضدبارداری استفاده می‌کنند و زنان یائسه‌ای که تحت هورمون‌درمانی هستند، باید با نظر پزشک از این چای استفاده کنند؛ چرا که این چای سطح استروژن بدن را دستخوش تغییرات می‌کند. همچنین افرادی که قند و فشار خون پایینی دارند باید در مصرف این نوشیدنی احتیاط کنند تا دچار رخوت و سستی نشوند.

خواص چای ترش

چای کیسه‌ای = خاکه چای + رنگ + اسانس

چون سرعت رنگ‌دادن چای کیسه‌ای بیشتر است و زودتر به عمل می‌آید، محبوبیت زیادی در میان افراد دارد. اما باید بدانید پس از آن‌که برگ‌های چای خشک شد، آن را الک کرده و خاکه چای که احتمال دارد به همراه دست و پای مهمانانی ناخوانده باشد برای تولید چای کیسه‌ای مورد استفاده قرار می‌‌گیرد.

برای رنگ‌دهی بهتر و فوری هم به خاکه چای، رنگ و اسانس اضافه می‌کنند و برای جلوگیری از پاره شدن کیسه کاغذی چای از موادی استفاده می‌شود که گرچه ضرر چندانی ندارد، اما ممکن است مصرف طولانی‌مدت آن سبب آسیب به بدن شود. این را هم بدانید چای کیسه‌ای اگر در تماس با آب جوش کمتر از ۳۰ ثانیه رنگ دهد، مصنوعی‌ترین چای است، چرا که اگر همین میزان چای طبیعی را در کیسه بریزید و در آب جوش قرار دهید، ده دقیقه طول می‌کشد رنگ زرد مایل به نارنجی ایجاد کند.

در نتیجه، چای فله‌ای یا کیسه‌ای سبز و سیاه با طعم و رنگ قوی و فوری بدون شک حاوی مواد افزودنی شیمیایی و زیانبار است.

خواص چای ترش

چای سیاه بهاره باکیفیت‌تر است

چای برگی با تکه‌های بزرگ در مقایسه با چای پودری و ریز کیفیت و خواص بیشتری دارد. به گفته کارشناسان، برخی چای‏های کله‌مورچه‏ای و باروتی که به عنوان مرغوب‌ترین چای شناخته شده حاوی رنگ و اسانس است.

خوب است بدانید چای در سه فصل بهار و تابستان و پاییز چیده می‌شود. هر چه از بهار به فصل زمستان نزدیک‌تر شویم، قسمت‌های چوبی برگ بیشتر و از کیفیت چای کاسته می‌شود.

مرغوب‌ترین و خوش‌عطر‌ترین چای، مربوط به چای بهاره است. تا حد امکان از مصرف چای عطری اجتناب کنید، چرا که مواد طعم‌دهنده موجود در این محصولات شیمیایی و به دلیل آن‌که مصرف این نوشیدنی طی روز زیاد است، مواد سنتزی بیشتری وارد بدن شده و تهدید‌کننده سلامت می‌شود.

در مورد یخ چای ـ محصول جدیدی که این روزها روانه بازار شده ـ هم بدانید به گفته متخصصان، حجم زیادی از یخ‌چای‌های حاضری را آب و شکر تشکیل می‌‌دهد و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در یک بطری یخ‌چای آماده به مراتب کمتر از یک لیوان چای دم‌ کرده خانگی است.

خواص چای ترش

چای ارگانیک؛ داریم یا نداریم؟

این روزها در برخی نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌های بزرگ چای با نام ارگانیک با قیمت‌های بالا به فروش می‌رسد، اما سوال اصلی آن‌که تا چه حد می‌توان به ارگانیک بودن چای اطمینان کرد؟

چای با عبارت ارگانیک در مزرعه‌هایی کشت می‌شود که از کود و سم بسیار کمی در پرورش آن استفاده می‌شود که بهتر است آن را یک چای سالم تا ارگانیک در نظر بگیریم؛ چرا که چای ارگانیک شرایط رشد خاص و ویژه‌ای دارد و هر تولید‌کننده‌ای نمی‌تواند از عهده آن برآید و تولید این چای هم‌اکنون در کشورمان بسیار محدود است.

خواص چای ترش

اما چای سالم مجوز‌دار چه ویژگی‌هایی دارد؟

چای سیاهی است که حداقل سموم را داراست و تنها از برگچه‌های جوان بالایی ساقه چای که سالم‌تر است، استفاده می‌شود و در آن از برگ‌های پایینی که پیر و کهنه بوده و فنول و سفیدک زیادتری دارد و باعث پایین آمدن کیفیت چای می‌‌شود، خبری نیست. این برگ‌ها چون در مقایسه با برگ‌های چای معمولی کمتر و محدودتر است باعث افزایش قیمت محصول نهایی می‌شود.

معمولا طعم چای سالم از چای معمولی کمی تلخ‌ و گس‌تر است، چرا که ترکیبات چوبی برگچه‌های جوان‌ کمتر، ولی تانن و آنتی‌سیانین یعنی عامل طعم گس و تلخ آن بیشتر است، با این مزیت که قدرت آنتی‌اکسیدانی زیادتری دارد. این چای به دلیل دارا بودن برگ‌های جوان باید مدت زمان بیشتری داخل آبجوش روی حرارت قرار گیرد تا به رنگ مورد نظرمان نزدیک‌تر شود.

این را هم بدانید چای به دلیل آن‌که در بدن به تولید اسیداوریک و اگزالات کمک می‌کند برای مبتلایان به نقرس و سنگ کلیه محدودیت مصرف دارد.

خواص چای ترش

یابتی ها چای ترش بخورند


چای قرمز یا چای ترش در نقاط مختلف دنیا با نام های متفاوتی خوانده می شود. این گیاه و محصولات آن در ایران به نام های چای مکی یا چای مکه، چای قرمز و چای ترش خوانده می شود. یکی از مهم ترین خواص چای قرمز شباهت ترکیبات آن با انسولین است و به همین جهت این گیاه خواص ضد دیابتی هم دارد. در هند از دانه های این گیاه به عنوان یک دارو برای سستی، گیجی و سوء هاضمه استفاده می شود و دانه های آن غنی از چربی و پروتئین است.

دم کرده ی برگ این گیاه منبعی غنی از آهن و مس است.

از پودر آسیاب شده ی کاسبرگ آن می توان به عنوان طعم دهنده در کیک، شکلات و بستنی نیز استفاده کرد.

خواص چای ترش

خواص دارویی چایی قرمز

ترشی آن بخاطر وجود اسید سیتریک و ویتامین C میباشد ونیز دارای آنتی اکسیدان های ضد چربی خون است. عقیده بر اینست که وجود مقادیر زیاد آنتوسیانینAnthocyanins در کاسبرگ‌های گیاه نقش مهمی در کاهش فشارخون و خواص ضد سرطانی آن دارد.

تحقیقات زیادی در ارتباط با موثر بودن آن در کاهش فشارخون محیطی و ادرار آوری آن انجام شده است

بعضی از بررسی های علمی نیز در ایران انجام شده و موثر بودن آن در کاهش فشارخون بیماران دیابتی را نشان داده‌است.

دم کرده ی این گیاه کاهش‌ دهنده ی فشار خون، خنک ‌کننده ی بدن، رقیق و تصفیه ‌کننده ی خون، کنترل‌ کننده ی کلسترول خون، اختلالات کبدی و صفرایی و همچنین آرام ‌بخش است و برعکس چای که باعث دفع آهن می‌ شود، چای ترش خود یکی از منابع غنی آهن به شمار می‌ آید.

مصرف دم کرده ی چای ترش بیش از چای معمولی بر پرفشاری خون افراد دیابتی موثر است

بر اساس یافته های یک پژوهش ارایه شده در کنگره بین المللی طب سنتی و مکمل، مصرف دم کرده ی چای ترش به طور معنی داری نسبت به چای معمولی بر پر فشاری خون بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ موثر است.

بر اساس یافته های پژوهشی که نتایج آن در کنگره ی بین المللی طب سنتی و مکمل، ارایه شد ۶۰ بیمار مبتلا به دیابت به دو گروه تقسیم شده، گروه اول از چای معمولی و گروه دوم از چای ترش به مدت ۳۰ روز روزانه دو بار صبح و عصر مصرف کردند.

خواص چای ترش

گرد آوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (4 رای)  

    ۴ دیدگاه

    شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

    پرهان | ۷ سال پیش
    خسته نباشید دلگرمتون عالیه دمتون گرم
    0
    0
    زیبا | ۷ سال پیش
    تشکر تشکر تشکر
    0
    0
    زیزیگولو | ۷ سال پیش
    با سلام و احترام
    ممنون از مطلب مفیدتون
    خسته نباشید .ممنون از دلگرم
    0
    0
    فاطمه | ۷ سال پیش
    ممنون از اینکه واقعیت ها رو گفتید خیلی مفید بوود.
    اینکه میگن خاصیت کاهنده بودن چای قرمز هنوز اثبات نشده واقعیت دارد؟
    0
    0
    
    hits