سلاح گرم، حکم استفاده از سلاح گرم
سلاح گرم اصولاً سلاحی است که استفاده از آن همراه با شعله،حرارت و صدا می باشد. و از جرایمی است که باعث می شود نظم عمومی و امنیت جامعه مختل گردد و در صورتی که استفاده از این سلاح ها به قصد بر هم زدن امنیت می باشد قانونگذار آن را محارب شناخته است که جرم آن بسیار سنگین خواهد بود.
قانونگذار نیز در خصوص استفاده از سلاح گرم مجازات سنگینی در نظر گرفته است زیرا استفاده از سلاح اصولاً باعث بر هم زدن نظم عمومی خواهد شد.از آنجا که ایجاد رعب و وحشت با سلاح گرم بسیار راحت تر می باشد. معمولاً اشخاص بزهکار کسانی هستند که به جرایم سنگینی دست می زند از این وسیله جهت ارعاب استفاده می کنند در حقیقت قتل و یا رساندن با سلاح گرم یکی از روش هایی موثر برای سرقت اخاذی زورگیری و جرایمی از این قبیل می باشد به عنوان نمونه اشخاصی که قصد سرقت از طلا فروشی ها را دارند در قالب موارد سلاح به سلاح گرم می باشند و معمولاً با ارتکاب به این سلاح است بر سرقت می نمایند تحت عنوان سرقت مسلحانه شناخته می شود. از سوی دیگر قانونگذار نیز در این خصوص به شدت سخت گیری نموده است زیرا استفاده کنندگان از چنین سلاحی عملاً نظم و امنیت جامعه را مختل می نمایند.
حکم استفاده از سلاح گرم در ایران
بر اساس ماده ۶ قانون مجازات اسلحه، مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز مصوب سال ۱۳۹۰ هر کسی به طور غیر مجاز سلاح گرم یا سرد حمل کند بسته به نوع سلاح و حبس تعزیری از ۹۱ روز تا ۱۰ سال محکوم خواهد شد.
در ایران قوانین متعددی نیز در این خصوص به تصویب رسیده است از جمله قانون تشدید مجازات سرقت مسلحانه به موجب ماده واحده مذکور هر گاه دو یا چند نفر با اجتماع و تبانی قبلی به بانک ها یا صرافیها و یا جواهر فروشی ها و بطور کلی به هر محلی که در آن وجوه نقد یا اوراق بهادار و سایر اشیاء قیمتی معمولاً وجود دارد به قصد سرقت در بردن اموال، مسلحانه حمله ببرند هر یک از مرتکبین در صورت وقوع سرقت یار بودن مال به حبس دائم و در صورت وقوع قتل به اعدام محکوم خواهد شد و همین امر دلالت بر این دارد که قانونگذار در این خصوص قصد داشته تا به هر نحو ممکن از ارتکاب چنین جرائمی جلوگیری نماید.
از سوی دیگر آنچه مشخص است این که بکار گیری اسلحه گرم باعث می شود که امنیت عمومی جامعه کاملاً مختل گردد و اشخاص که در جامعه حضور دارند از امنیت روانی و جسمانی برخوردار نباشد به این خاطر دولت های تلاش دارند تا جلوی قاچاق اسحله را بگیرند و با و نسخ قوانین سخت گیرانه اجازه ندهند که چنین سلاحهایی در دسترس اشخاص قرار گیرد.
علاوه بر این یک مطالعه پزشکی نشان می دهد که صرفنظر از مواردی که کاربرد اسلحه توسط پرسنل نیروی انتظامی و انتظار عامل مجروحیت بیماران بوده استفاده از سلاح هایی که به شکل غیرقانونی نگهداری و به دنبال نزاع و اکثریت اشخاص مجروح را به خود اختصاص داده است.
پس پیشنهاد گردیده است چون نگهداری و حمل اسلحه توسط افراد غیرنظامی در کشور ما غیرقانونی می باشد ایجاد سیستم ثبت اطلاعات جهت حوادث ناشی از کاربرد اسلحه گرم می تواند اولین قدم درکنترل این حوادث باشد بعلاوه اطلاعات به دست آمده می تواند مورد استفاده پزشکان و متخصصینی که این بیماران را مداوا می نمایند، نیز قرار گیرد.
نظارت و کنترل بیشتر مسئولین امر جهت جمع آوری اسلحه های غیرمجاز و وضع قوانین شدید و سخت گیرانه تر در مورد افرادی که اقدام به حمل و به کارگیری اسلحه گرم می نمایند ضروری بنظر می رسد. با این اوصاف آنچه بدیهی است اینکه استفاده ا زاسلحه گرم نه تنها باعث ایجاد رعب و وحشت در جامعه می شود و فضای جامعه را نا امن می نماید بلکه اصولاً باث می گردد هزینه های سرسام آوری به جامعه تحمیل نماید و این هزینه ها معمولاً از بودجه سلامت پرداخت می گردد یا بر خانواده شخص قربانی تحمیل می گردد و حتی ممکن است شخص قربانی تا آخر عمر در اثر مجرومیت ناشی آن معلول گردد.
حکم و مجازات شلیک با اسلحه و انواع آن چگونه است ؟
حمل اسلحه چه مجازاتی در قانون دارد ؟
جرم حمل و نگهداری از شوکر طبق قانون ایران
منبع : ره جویان عدالت
دیدگاه ها