دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۶ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۵ میلادی
با وظایف و اختیارات قاضی اجرای احکام کیفری آشنا شوید
زمان مطالعه: 3 دقیقه
اجرای احکام کیفری بر عهده دادستان است و معاونت اجرای احکام کیفری به تعداد لازم قاضی اجرای احکام کیفری ، مددکار اجتماعی ، مامور اجراء و مامور مراقبتی در اختیار دارد و همچنین قاضی اجرای احکام کیفری باید حداقل سه سال سابقه خدمت قضائی داشته باشد .

نهاد اجرای احکام کیفری

برای بررسی نهاد اجرای احکام کیفری در ابتدا باید گفت اجرای حکم کیفری آخرین پروسه دادرسی کیفری می باشد و حکمی قابلیت اجرای شدن دارد که رای قطعی صادر شده باشد یعنی مهلت تجدیدنظر خواهی و یا واخواهی و غیره تمام شده باشد و یا درخواست رد شده باشد و در مرحله تجدید نظر خواهی یا فرجام رای جدید صادر یا تایید شده باشد .

در صورتی که حکم صادره از مراجع کیفری دارای شرایط فوق باشد برای اجرای حکم به نهاد اجرای احکام کیفری ارسال می گردد . نهادی که اجرای احکام کیفری را بر عهده دارد ، بر طبق ماده 484 قانون آیین دادرسی کیفری اینگونه بیان شده است که :
به طور کلی اجرای احکام کیفری بر عهده دادستان است و « معاونت اجرای احکام کیفری » تحت ریاست و نظارت وی در مناطقی که رئیس قوه قضائیه تشخیص می دهد ، در دادسرا عهده دار این وظیفه است ، به عبارت دیگر در دادسرا ها بنا بر تشخیص مقام صالح واحدی تحت عنوان واحد اجرای احکام تشکیل می گردد تا احکام صادره را اجرا نماید .

و همچنین بر طبق تبصره ماده 484 قانون آیین دادرسی کیفری معاونت اجرای احکام کیفری ، می تواند در صورت ضرورت دارای واحد یا واحدهای تخصصی برای اجرای احکام باشد .
لازم به ذکر است که با تصویب رئیس قوه قضائیه معاونت اجرای احکام کیفری یا واحدی از آن می تواند در زندان ها و یا موسسات کیفری مستقر شود .

وظایف قاضی

نحوه مستقر شدن و اجرای وظایف آن ها به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری با همکاری رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد .
در حوزه قضائی بخش ، اجرای احکام کیفری به عهده رئیس دادگاه و در غیاب وی با دادرس علی البدل است .

نکته قابل توجه آن که معاونت اجرای احکام کیفری دارای اعضا و شرایط مشخص می باشد . به طور مثال : معاونت اجرای احکام کیفری به تعداد لازم قاضی اجرای احکام کیفری ، مددکار اجتماعی ، مامور اجراء و مامور مراقبتی در اختیار دارد و همچنین قاضی اجرای احکام کیفری باید حداقل سه سال سابقه خدمت قضائی داشته باشد .

وظایف قاضی اجرای احکام کیفری

نظارت بر زندان‌ها در امور راجع به زندانیان از وظایف قاضی اجرای احکام کیفری است.

 

وظایف قاضی اجرای احکام کیفری

مطابق ماده ۴۸۹ قانون آیین دادرسی کیفری، وظایف قاضی اجرای احکام کیفری عبارت است از:

  • صدور دستور اجرای احکام لازم الاجرای کیفری و نظارت بر شیوه اجرای آن‌ها
  • نظارت بر زندان‌ها در امور راجع به زندانیان
  • اعلام نظر درباره زندانیان واجد شرایط عفو و آزادی مشروط مطابق قوانین و مقررات
  • اعطای مرخصی به محکومان براساس قوانین و مقررات
  • اتخاذ تصمیم درباره محکومان سالمند، مبتلایان به بیماری‌های روانی و بیماری‌های جسمی صعب العلاج و سایر افراد محکوم نیازمند به مراقبت و توجه ویژه، از قبیل صدور اجازه بستری برای آن‌ها در مراکز درمانی بر اساس ضوابط و مقررات
  • اجرای سایر وظایفی که به موجب قوانین و مقررات برای اجرای مجازات‌ها وضع شده یا بر عهده قاضی اجرای احکام کیفری یا ناظر زندان قرار گرفته است.

 

فرق قاضی با دادستان چیست و هر کدام چه وظایفی دارند ؟

منظور از قاضی ایستاده و قاضی نشسته چیست ؟

شرایط و مدارک مورد نیاز برای قاضی شدن چیست ؟

منبع : میزان

۱ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

عبدالباسط معماری | ۷ ماه پیش
درودبرشما دوستان خوب متشکرم
0
1

hits