پستانک ارتودنسی چیست ؟
نوک پستانک اورتودنسی در انتها صاف و در قسمت بالایی انحنا دار است و به گونه ای خاص طراحی شده است که کام و فک در حال رشد نوزاد را پشتیبانی کند. در حین مکیدن در دهان نوزاد پهن می شود درست مثل نوک پستان مادر، تا عمل مکیدن را به طبیعی ترین شکل ممکن برای او شبیه سازی کند و فشار وارده بر روی لثه ها و دندان های در حال رشد نوزاد را کاهش دهد.
زمانی که کودک این پستونک ها را می مکد به طرز موثری فشار اضافی از روی لثه ها و دندان هایی شیری در حال رشد او برداشته می شود.
در زمینه استفاده از این پستونک ها، مطالعات زیادی صوت گرفته است. یکی از این تحقیقات نشان می دهد کودکانی که از پستونک های ارتودنسی استفاده میکنند، کمتر از کودکان دیگر به مشکلات مال اکلوژنی مثل اپنبایت و اوربایت مواجه میشوند.
مطالعات نشان داده است که پستانک های اورتودنسی ، مشکلات اوربایت (دندان گرازی یا پیش دندانی یا overbite :جلو آمدگی فک بالا) و اوپن بایت (open bite :عدم هم پوشانی دندان های جلو) کمتری نسبت به پستانک های معمولی ایجاد می کند. هر چند بهترین راه مقابله با عارضه های دندانی ، محدود کردن استفاده از پستانک و گرفتن پستانک از بچه پس از یک سالگی است، حتی اگر از پستانک اورتودنسی استفاده شود.
مکیدن شست یا خوردن پستانک ؟
آکادمی متخصصان کودک آمریکا ، پستانک را بر شست ترجیح می دهند، چون ترک عادت مکیدن پستانک از شست آسان تر است.
علاوه بر این این آکادمی استفاده از پستانک را تا یک سالگی و در زمان چرت و خواب کودک توصیه می کند تا از وقوع سندرم مرگ ناگهانی (sudden infant death syndrome (SIDS))در او جلوگیری کند.
هر چند استفاده از پستانک و مکیدن انگشت شست پس از دوسالگی تا چهار سالگی، می تواند اثرات منفی روی شکل دهان نوزاد و شیوه قرار گیری دندان های او داشته باشد. اگر کودکتان مکیدن پستانک شست یا انگشتانش را تا قبل از رویش دندان های دائمی جلو ترک کند، شانس بسیاری وجود دارد که طرز قرارگیری دندان هایش روی هم به خودی خود درست و صحیح باشد.
خبر خوب این است که بیشتر کودکان عادات مکیدن خود را به خاطر فشار نظیر( فشارِ همتا یا Peer Pressure: به تأثیراتی که توسط یک گروه همتا در جهت تشویق فردی به تغییر رفتارها، ارزشها یا اخلاق جهت همگامی با گروه اطلاق میگردد ) ترک می کنند .حتی در سه سالگی هم کودکان تخت تاثیر فشار نظیر قرار دارند .کودک شما ممکن است هنوز از مکیدن به عنوان روشی برای به خواب رفتن یا آرام شدن استفاده کند اما سرانجام خود به خود این عادت را ترک خواهد کرد.
فواید استفاده از پستونک ارتودنسی
استفاده از این وسیله کوچک فواید زیر را به دنبال دارد:
به نظر میرسد کودکانی که از پستانک ارتودنسی استفاده میکنند کمتر به مشکل سندروم مرگ ناگهانی مواجه میشوند.
به بهبود و کاهش علایم ریفلاکس نوزادان و مشکلات گوارشی آن ها کمک می کند.
افزایش وزن بیشتر در نوزادانی که با مشکلات گرفتن وزن در ابتدای زندگی مواجه هستند.
بیشتر از پستونک های قدیمی کودکان را آرام میکنند.
مواد بکار رفته در آن ها ضرری برای نوزادان ندارد
اگر مجبور به مسافرت با هواپیما هستید استفاده از پستونک ارتودنسی گزینه مناسبتری است
ترک مکیدن پستانک و انگشت شست :
از او به خاطر ترک مکیدن انگشت و پستانک تعریف و تمجید کنید.
اطمینان حاصل کنید که کودکتان احساس امنیت و راحتی کند ، تا به عادت های قبلی بازنگردد.
از دندانپزشک بپرسید که اگر مکیدن ترک نشود چه اتفاقی ممکن است برای دندان ها بیفتد . مثلا احتمال الزام استفاده از سیم کشی دندان
خلاصه ای از نکات مربوط به پستانک اورتودنسی:
پستانک اورتودنسی برای جلوگیری از ناهمترازی دندان ها و مشکلات اورتودنسی استفاده می شوند.
استفاده از پستانک ها را پس از یک سالگی محدود کنید.
برای کودک ، ترک پستانک از ترک مکیدن شست آسان تر است.
بیشتر کودکان عادت های مکیدن را به خاطر فشار نظیر ترک می کنند.
عوارض استفاده از پستونک ارتودنسی
اگر در سن مناسبی به نوزاد خود پستونک ارتودنسی بدهید، مشکلاتی برای مادر پیش خواهد آمد. بهطور معمولی نوزاد باید مدت مشخصی از سینه مادر تغذیه کند، تا به خوردن شیر و مکیدن مسلط شود. اما اگر زودتر از حد موعد پستونک به او بدهید مشکلاتی در گرفتن سینه مادر برای او پیش میآید که عواقبی برای مادر دارد:
- دردناک شدن نوک سینه
- عجله کردن نوزاد در خوردن شیر
- احتمالا انسداد مجاری شیری
- ورم پستان
- ایجاد اختلال احتمالی در چرخه تامین شیر مادر در سینه. زمانی که نوزاد سینه مادر را مک میزند، روند تولید شیر به دستور مغز افزایش پیدا میکند. اگر نوزاد به خاطر مکیدن پستونک ارتودنسی کمتر سینه مادر را بمکد، تامین شیر نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
- کاهش ابتلا به عفونت در هر دو گوش
- گرفتن زود هنگام نوزاد از شیر مادر (باید برای یک دوره کامل به نوزاد شیر داده شود). اما مکیدن این پستونک میتواند روند شیردهی را کاهش دهد
- به هم خوردن ساعات و عادات شیردهی نوزاد
- ایجاد وابستگی بیش از حد به پستونک توسط کودکان
چه وقت باید پستونک ارتودنسی را از کودک گرفت ؟
معمولا گرفتن این وسیله از کودک درست مثل گرفتن آن ها از شیر میتواند سخت و دشوار باشد. اگر کودک با شما همکاری کند و به موقع دست از آن بکشید بسیار خوش شانس خواهید بود زیرا شما دیگر به زحمت اضافی نخواهید افتاد.
اما اگر خودش دل از پستونک نکند، شما باید از یک جایی به بعد سعی کنید او را از مکیدن آن منع کنید. به طور معمول همزمان با گرفتن از شیر بهتر است کم کم پستونک را از کودک گرفت.
گرفتن پستونک از کودک میتواند واقعا دشوار است. اما شما مادر هستید و بهتر از هر کسی کودک خود را میشناسید. بعید میدانم اذیت شدن او و شما یک هفته بیشتر طول بکشید.!
دیدگاه ها