دلگرم
امروز: سه شنبه, ۱۳ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۳۰ جمادى الأول ۱۴۴۶ قمری و ۰۳ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
فواید عطسه برای مبتلایان به سینوزیت
10
زمان مطالعه: 13 دقیقه
عطسه کردن یکی از شگفتی‌های جالب بدن است که واکنش‌های جالبی را در بدن به وجود می‌آورد! در این مقاله، به توضیحاتی در رابطه با عطسه کردن و همچنین علت‌های عطسه خواهیم پرداخت.با دلگرم همراه باشید تا با دلایل بروز عطسه و فواید آن آشنا شوید.

عطسه چیست؟ بررسی علت و فواید عطسه

عطسه کردن یکی از شگفتی‌های جالب بدن است که واکنش‌های جالبی را در بدن به وجود می‌آورد! در تعریف عطسه کردن می‌توان گفت یک واکنش طبیعی بدن برای محافظت از بدن ما است که بینی ما را از وجود جسم‌های خارجی چون گرد و خاک و غیره پاک می‌کند.

در این مطلب، به توضیحاتی در رابطه با عطسه کردن و همچنین علت‌های عطسه خواهیم پرداخت. با دلگرم همراه باشید تا با دلایل بروز عطسه و فواید آن آشنا شوید.

عطسه چیست و چه فوایدی دارد؟

عطسه کردن یکی از مهم‌ترین بخش‌های فرآیند ایمنی بدن و یک نوع رفلکس دفاعی و محافظتی است؛ بخشی که از بدن ما در برابر باکتری‌ها، ویروس‌ها، جسم‌های خارجی کوچکی چون گرد و خاک، انواع قارچ‌هایی که در هوا پراکنده هستند و حتی از وجود گرده گل در هوا محافظت می‌کند و کمک می‌کند تا سالم بمانیم.

عطسه کردن فواید بسیار زیادی دارد؛ برای مثال از ورود اجسام خارجی به راه‌های تنفسی، جلوگیری می‌نماید. البته به جز برخی از موارد استثنا! همچون وقتی که یک لیوان چای داغ در دست دارید و یا وقتی که در حال خوردن غذا هستید!

دلایل عطسه کردن

دلایل عطسه کردن

دلایلی گوناگونی می‌تواند سبب عطسه کردن شما شود؛ دلایلی چون سرماخوردگی ساده در فصول سرد سال، مواد آلرژی‌زا و حساسیت‌زا همچون بوی انواع عطر، انواع ادویه‌جات، بوی گل ها، وجود ذره‌های گرده به خصوص در فصل بهار و پاییز، محرک‌های فیزیکی محیطی، عوامل زیست محیطی، سرمای هوا، اختلال در بینی بدین صورت که ممکن است فرد دارای مشکل انحراف یا دارای پولیپ باشد که این اتفاق باعث ایجاد عطسه در فرد می شود و حتی نور خورشید!

هنگامی که چیزی وارد بینی شما می‌شود و یا با محرکی روبه‌رو می‌شوید که مرکز عطسه را در پایین ساقه‌ی مغز شما تحریک می‌کند، سریعاً پیام‌هایی برای بستن ناحیه‌ی گلو، چشم‌ها و دهان‌تان فرستاده می‌شود.

سپس قفسه‌ی سینه شما شدیداً منقبض شده، به این ترتیب مقدار زیادی هوا به سرعت از طریق بینی عبور می‌کند؛ درنتیجه هوا همراه با بزاق و ماده‌ی مخاطی با شدت از دهان و بینی‌تان بیرون می‌آید.

به این ترتیب عطسه کردن به پاک کردن مجاری بینی از مواد خارجی کمک می‌کند. در افراد سرما خورده، به دلیل ایجاد تورم، انتهای ناحیه‌ی بینی تحریک شده و به همین خاطر عطسه اتفاق می‌افتد.

عطسه چیست

برخی از افراد به طور معمول پشت سرهم و چندین بار متوالی در یک نوبت عطسه می‌کنند؛ عطسه‌های متوالی می‌توانند ناشی از تیک‌ عصبی یا حتی تلاش بدن برای خارج کردن ذرات گرد و غبار از نواحی تنفسی باشند.

به گفته پزشکان متخصص و محققان، برخی از افرادی که پشت سر هم عطسه می‌کنند، اغلب مبتلا به آلرژی‌های گوناگون هستند. این افراد حتی در فصولی هم که آلرژی‌ شایع نیست، ممکن است به همین روال عطسه کنند!

چنانچه عطسه‌ی شما بیش از ۳ روز به طور مداوم به طول انجامید، حتما و در اولین فرصت ممکن به نزد پزشک متخصص مراجعه کنید تا دلایل به وجود آمدن عطسه‌های شما را ریشه‌یابی کرده و برای درمان آن، داروها و پرهیزهای مربوطه را ارئه نماید.

شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید عطسه بسیار سریع اتفاق می‌افتد! عطسه‌ها با سرعت ۱۶۱ کیلومتر در ساعت حرکت می‌کنند؛ میزان و قدرت یک عطسه به مقدار تحریک و سوزش ناحیه‌ی بینی بستگی دارد.

زیرا شخص برای بیرون انداختن جسم خارجی مزاحم از بینی خود، عطسه می‌کند و عطسه کردن تا زمانی ادامه دارد که جسم خارجی از بینی شما خارج شود. یک عطسه می‌تواند ۲۰۰۰ الی ۵۰۰۰ باکتری و میکروب را در یک لحظه وارد هوا کند!

این واقعیت که سرفه و عطسه باعث گسترش بیماری می‌شوند، حقیقتی انکارناپذیر و قابل‌قبول است و بایستی به تمام افراد، به ویژه کودکان آموخت که در هنگام عطسه کردن، با دستمال تمیز، جلوی دهان و بینی خود را بپوشانند تا از گسترش میکروب‌ها در محیط جلوگیری نمایند و همچنین سعی کنید دستمال مربوطه را به طرز بهداشتی معدوم نمایید.

به این نکته توجه داشته باشید که به هیچ عنوان از یک دستمال بهداشتی، دو بار استفاده نکنید؛ زیرا میکروب‌ها و باکتری‌ها می‌توانند تا چندین ساعت بر روی دستمال بهداشتی مرطوب، زنده بمانند. شما با این کار فقط آلودگی‌ها را در سرتاسر بدن خود منتشر می‌کنید.

چنانچه به هنگام عطسه کردن، دستمال بهداشتی به همراه نداشتید، به ویژه در روزهای سرد زمستان که سرما نیز خورده‌اید، توصیه می‌کنیم جلوی دهان و بینی خود را با دست‌های‌تان بگیرید و از انتشار میکروب‌ها جلوگیری نمایید؛ همچنین بلافاصله پس از عطسه کردن، دست‌های خود را با آب و صابون خوب بشویید.

عطسه و عقاید خرافی

عطسه و عقاید خرافی و اشتباهات رایج

متاسفانه درباره عطسه کردن، خرافات بسیار زیادی وجود دارد! برای نمونه برخی از افراد به محض عطسه کردن، فال حافظ می‌گیرند! و یا عده‌ای باور دارند که وقتی عطسه می‌کنند، ممکن است قلب‌شان بایستد یا کره چشمان‌شان بیرون خواهد پرید!

به این نکته توجه داشته باشید با وجود اینکه فشار خون در پشت چشم‌ها، به هنگام عطسه کردن کمی بالا می‌رود اما این فشار، آنقدر زیاد نیست که چشم‌های شما را از حدقه بیرون کند!

و یا بعضی دیگر از افراد، پس از یک عطسه کردن، از لفظ "صبر آمد" استفاده می‌کنند و کار خود را متوقف می‌نمایند! برخی دیگر نیز در کفش‌های خود، نمک می‌ریزند و یا کفش‌های خود را لنگه به لنگه به پا می‌کنند! یا اگر گربه‌تان عطسه کند، باران خواهد آمد!

رابطه‌ی عطسه با اعصاب چشم و بینی

مکانیسم ایجاد عطسه در بین مردم جهان به هیچ وجه یکسان نیست! براساس تحقیقی که در کالج پزشکی ویسکانسین میلواکی در رابطه‌ی با عطسه انجام شده است، ۱۰ الی ۲۵ درصد امکان دارد که مردم عطسه‌هایی شبیه به هم و یکسان داشته باشند.

تنها ۲۵ درصد از مردم یا یکی از هر سه نفر، به هنگام نگاه کردن مستقیم به خورشید یا قرار گرفتن در معرض نور شدید، عطسه می‌کنند که به این نوع عطسه کردن، "عطسه‌ی ناشی از نور" گفته می‌شود؛ البته حساسیت به نور آفتاب مسئله‌ای کاملا ارثی است.

براساس یکی از نظریه‌های دانشمندان و پزشکان، عطسه کردن از اعصابتان شروع می‌شود؛ در توضیح این موضوع می‌توان گفت عصب ناحیه‌ی جمجمه‌ای عامل بروز عطسه، با عصب بینایی مرتبط است.

هنگامی که عصب بینایی فرد به شدت تحریک شده و مردمک چشم وی نسبت به نور عکس‌العمل شدیدی نشان می‌دهد، سریعاً منقبض می‌گردد؛ این فرآیند بر روی عصب ناحیه‌ی جمجمه‌ای بروز عطسه اثر گذاشته و سبب عطسه کردن می‌شود.

البته لازم به ذکر است که به نظر برخی دیگر از دانشمندان و پزشکان، افرادی که دارای آلرژی هستند، استعداد بیشتری را نسبت به عطسه کردن در مقابل نور شدید خورشید دارند. برداشتن ابرو بر روی عصبی در صورت‌تان که مسیر بینی را تامین می‌کند، اثر می‌گذارد و در نتیجه ممکن است موجب عطسه شود!

در توصیف علت عطسه به هنگام ورود یک جسم خارجی به راه‌های تنفسی می‌توان گفت: در این شرایط، حرکت مژه‌های موجود در مخاط‌ بینی، پیامی را سریعا به مغز می‌رسانند که موجب عطسه کردن می‌شود؛ این عکس‌العمل بیشتر تحت کنترل حس لامسه‌ی بدن است تا حس چشایی.

دانستن این نکته نیز خالی از لطف نیست که انسان‌ها به هیچ وجه نمی‌توانند با چشمان باز عطسه کنند! در واقع این کار غیر ممکن است. ساختار عضلات ریز پشت ناحیه‌ی چشم و پلک‌های ما به شکلی آفریده شده‌اند که به محض رو به رو شدن با عطسه، طبق پالس‌هایی که به طور ناخودآگاه از مغز دریافت می‌کنند، به صورت خودکار بسته می‌شوند!

توجه داشته باشید این فرایند، یک واکنش کاملا طبیعی در بدن، در مقابل عطسه کردن است. البته به شما توصیه می‌کنیم به هیچ وجه سعی نکنید تا با چشمان باز عطسه کنید زیرا ممکن است به بافت عصبی ناحیه‌ی چشم شما آسیب وارد شود!

بستن چشم‌ها در هنگام عطسه کردن، فرآیندی کاملاً ارادی است. بسیاری از افراد سعی کرده‌اند با چشم باز عطسه کنند، اما این کار ممکن نشده است. که شما هیچ وقت در خواب عطسه نمی‌کنید! شما وقتی می‌خوابید، اعصاب عطسه هم می‌خوابند و این یعنی وقتی خوابید، عطسه نخواهید کرد.

عطسه چیست و چه فوایدی دارد؟

چطور می‌توان عطسه کردن را متوقف کرد؟

با اینکه هنوز دلیل علمی این اتفاق ثابت نشده است! اما می‌توان گفت نفس کشیدن از راه دهان و گرفتن بینی در آن لحظه، می‌تواند چاره‌ ساز بوده و عطسه‌ی شما را متوقف نماید.

فواید عطسه برای مبتلایان به سینوزیت

مطالعه تازه‌ای نشان می‌دهد عطسه کردن نقش مهمی را در افزایش سرعت حرکت مژک‌های موجود در سطح حفره‌های بینی و سینوس‌ها و خارج کردن ذرات خارجی از مجاری تنفسی بازی کند که در مبتلایان به سینوزیت کمرنگ شده است.

به گزارش مشرق به نقل ازخبرآنلاین، همگی می‌دانیم که عطسه می‌تواند میکروب‌ها و دیگر مزاحمانی را که وارد سیستم تنفسی ما شده‌اند، به فضای خارجی براند و در هوای اطراف پراکنده کند؛ اما مطالعات نشان می‌دهند عطسه کردن می‌تواند کابردهای دیگری نیز داشته باشد.

زمانی که جسم خارجی کوچکی مانند ذرات گردوغبار همراه با هوایی که تنفس می‌کنیم به درون مجاری تنفسی ما وارد می‌شود، حسگرهای درون بینی و سینوس‌ها فعال خواهند شد تا با ارسال سیگنال، مژک‌هایی را که در سطح حفره‌های بینی و سینوس‌ها وجود دارند برای بیرون انداختن آن آماده کنند.

نوام کوهن، متخصص گوش و حلق و بینی در دانشگاه پنسیلوانیا به نشنال جئوگرافیک، می‌گوید: «این فرایند همیشه به یک آغازگر نیاز دارد که مطالعات ما نشان می‌دهند همان عطسه است.

در واقع عطسه تنها مجاری تنفسی را تمیز نمی‌کند بلکه حسگرهای مژک را فعال می‌کند تا برای زمانی طولانی – حدود 2 دقیقه – با سرعت بیشتری به حرکت ادامه دهند و امکان خروج مزاحم یا ورود آن به دستگاه گوارش را فراهم کنند.

این مژک‌ها که زیر میکروسکوپ فرش زبری را به نمایش می‌گذارند که به شکل دائمی در حرکت است، می‌توانند ذرات خارجی را از شش‌ها به مجاری تنفسی بیرون برانند.

این ذرات از طریق همین مجاری به هوای بیرون هدایت می‌شوند یا وارد مجاری گوارشی شده و توسط اسید معده به سادگی از بین بروند.

این مژک‌ها برای کار کردن به مخاط نیاز دارند که توسط بینی ترشح می‌شود. جالب است بدانید میزان مخاطی که در هر روز به وسیله سلول‌های بینی ترشح می‌شود حدود یک لیتر است که حجم عمده‌ای از آن توسط فرد بلعیده می‌شود.

کوهن و همکارانش می‌دانستند افرادی که به سینوزیت یا بیماری‌های مادرزادی مانند فیبروز کیستی مبتلا هستند با اینکه بیشتر از دیگران عطسه می‌کنند، باز هم نمی‌توانند مخاط اضافی را از مجاری تنفسی خود پاک کنند.

آنها حدس زدند عطسه کردن نقشی را در فعال کردن مژک‌ها برای پاک‌کردن مخاط ایفا می‌کند که در این بیماران از دست داده است.

آنها برای بررسی این فرضیه سلول‌هایی را از سینوس افراد سالم و دچار سینوزیت جدا کرده و چندین هفته در انکوباتور کشت دادند تا همان بافت موجود در سینوس‌ها شکل بگیرد.

پس از آن هوا را به درون فضای حاوی این سلول‌ها دمیدند تا عکس‌العمل مژک‌های دو گروه را در برابر وزش باد ملایم که مانند عطسه عمل می‌کند، مقایسه کنند.

آزمون‌ها نشان می‌دادند دمیدن هوا سرعت حرکت مژک‌های متصل به سلول‌های سالم را افزایش می‌دهد؛ اما اثری روی سرعت نوسان مژک‌هایی که توسط بافت مبتلا به سینوزیت ایجاد شده‌اند، ندارد.

کوهن می‌گوید: «این مطالعه نشان می‌دهد پاسخ سلول‌های سالم با سلول‌هایی که از مبتلایان به سینوزیت گرفته شده‌اند، متفاوت است. شاید عفونت‌های مزمن یا سمی که توسط مرتبط با این بیماری ترشح می‌شود مانع فعالیت صحیح مژک‌ها شده است».

برای بیماران مبتلا به سینوزیت درمان قطعی وجود ندارد. تنها در ایالات متحده بین 14 تا 16میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند و اغلب با مصرف دارو یا جراحی اثرات آن را کاهش می‌دهند.

این بیماران می‌توانند با عوارضی مانند کاهش قدرت چشایی و بویایی یا ورم و درد در ناحیه صورت مواجه شوند. کوهن و همکارانش امیدوارند این پژوهش بتواند راه را برای درمان‌های ابداعی باز کند که به درمان بهتر مبتلایان به این بیماری منجر خواهند شد».

separator line

هنگامه زنوری

بیشتر بخوانید:

زندگی پس از مرگ چگونه اتفاق می افتد ؟

آلودگی هوا چیست ؛ راه های مقابله با آلودگی هوا کدامند؟

بتائین چیست و در کدام مواد خوراکی یافت می شود؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.5 از 5 (10 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits