آیا قرص جوشان فوایدی دارد؟خطرات مصرف آن چیست؟
با دلگرم همراه باشید تا با قرص جوشان و خطرات آن بیشتر آشنا شوید.
سالهاست كه افزایش اثربخشی داروها و فرآوردههای شبه دارویی از قبیل مكملهای غذایی موضوع تحقیقات وسیع و بررسیهای جهانی است. بدون تردید اثربخشی دارو رابطه مستقیمی با شكل دارو و راه مصرف آن دارد.
یكی از انواع اشكال دارویی كه امروزه به دلایل مختلف مورد توجه قرار گرفته است، قرصهای جوشان هستند. شاید قرصهای جوشان ویتامین ث معروفترین نوع از انواع قرصهای جوشان باشند. امروزه انواع مختلفی از داروها نظیر آسپیرینها، آنتیاسیدها، تركیبات آهن، مكملهای دارویی نظیركلسیم و گلوكز آمین نیز به صورت جوشان تولید میشوند كه بنا به توصیه داروسازان در بسیاری از بیماریها مانند آرتریت، التهاب و كنترل درد، زخمها ، ناراحتیهای معده و رودهای، آلرژیها و پوكی استخوان كاربرد داشته و مورد استفاده قرار میگیرند.
به این دلایل قرص جوشان مصرف کنید
بهتر است مزیت ها و فواید مصرف قرص های جوشان را بدانید و تاثیرات مثبت آنان در بهبود بیماری ها را بدانید.
ممکن است فکر کنید که ساخت داروهایی با فرمولاسیون جوشان، ابتکاری است که عمر چندانی ندارد. بر خلاف تصور بسیاری از مردم، ساخت اولین ترکیب های جوشان به بیش از ۲۵۰ سال پیش برمی گردد.
در دهه ۳۰ میلادی و با تغییر تکنولوژی ساخت قرص های جوشان، این فراورده ها جای خودشان را به عنوان یک شکل دارویی عادی بین مردم باز کردند و حتی موفق شدند در رقابت با بعضی اشکال دارویی قدیمی برنده از میدان خارج شوند. استقبال زیاد و مصرف گسترده این فرم دارویی در اروپا و آمریکا نشانه همین موفقیت قرص های جوشان است.
در طول سال ها طیف گسترده ای از قرص های جوشان برای داروسازی طراحی شدند. قرص های حاوی آنتی بیوتیک ها، دیگوکسین، متادون، لوودوپا، انواع مسکن ها، انواع مکمل های غذایی، قرص های پاک کننده، لنزهای تماسی و قرص هایی برای استفاده در دندان پزشکی از این دسته هستند.
قرص جوشان برای رساندن بعضی از داروها به بدن شکل دارویی بسیار مناسبی است. از جمله این داروها:
۱. داروهایی که هضم آنها سخت است یا باعث ناراحتی معده می شوند
برای مثال قرص های کلسیم کربنات در محیط اسیدی معده حل شده و بعد برای ادامه جذب وارد دستگاه گوارش می شوند، اما وجود دو مشکل شایع در بسیاری از مصرف کننده ها استفاده از این دارو را با عوارضی همراه می کند.
اولین مشکل این است که حل شدن کلسیم کربنات در معده باعث تولید گاز دی اکسید کربن و احساس نفخ معده می شود و مشکل دوم کاهش ترشح اسید معده در افراد سالمند است که باعث حل نشدن کلسیم در معده و منتقل شدن قرص به صورت حل نشده به روده می شود.
خوشبختانه استفاده از قرص های کلسیم حاوی کلسیم هر دو مشکل را برطرف می کند. با مصرف قرص جوشان و حذف شدن مرحله حل شدن دارو در معده هم احساس نفخ معده به دلیل تولید گاز متوقف می شود و هم نیازی به اسید معده برای انحلال معده وجود ندارد.
۲. داروهایی که ممکن است توسط اسید معده تخریب بشوند
بعضی از داروها مثل آنتی بیوتیک ها و اسیدهای آمینه، ممکن است که در حضور اسید معده تخریب شوند و اثرات دارویی خود را از دست بدهند. استفاده از شکل دارویی جوشان به دلیل خنثی کردن اسید معده مانع از تخریب این داروها می شود.
۳. داروهایی که در مقدار زیاد تجویز می شوند
قرص های معمولی به علت کوچک بودن توانایی حمل مقدار زیا دارو را ندارند. یک قرص بلعیدنی به طور معمول می تواند حاوی ۵۰۰ میلی گرم دارو باشد. در مقابل، اندازه بزرگ قرص های جوشان توانایی حمل دارو در وزن های زیاد را به آنها می دهد، قرص های جوشان می توانند تا ۲ گرم دارو را در خود جا بدهند.
عوارض و مضرات قرص های جوشان
پزشکان انگلیسی می گویند که قرص های جوشان به دلیل داشتن نمک زیاد می توانند باعث بروز مشکلات قلبی در مصرف کننده شوند.
پزشکان انگلیسی هشدار دادند مصرف مسکنهای محلول در آب و قرصهای جوشان به دلیل اینکه حاوی مقدار زیادی نمک هستند، سلامت مصرفکنندگان را به خطر میاندازد. این پزشکان در بررسیهای خود به مقایسه تاثیر مصرف داروهای حاوی نمک و فاقد نمک روی بیماران پرداخته و دریافتند داروهای محلول در آب به دلیل نمکی که دارند، احتمال ابتلا به سکته قلبی، سکته مغزی یا مرگ ناشی از مشکلات عروقی را تا یک پنجم افزایش میدهند. همچنین احتمال ابتلای این افراد به فشارخون بالا هفت برابر افزایش مییابد.
«جاکوب جورج»، محقق ارشد این مطالعه گفت: میدانیم که مصرف نمک بالا موجب افزایش فشارخون میشود که فشارخون بالا نیز به نوبه خود عامل حمله قلبی و سکته مغزی است. بسیاری از قرصهای جوشان حاوی نمک هستند زیرا برای آنکه قابلیت حل شدن در آب را داشته باشند، حاوی مادهای به نام بیکربنات هستند که با سدیم ترکیب میشود.
در این مطالعه 24 قرص تجویزی جوشان شامل مسکنهای رایج همچون استامینوفن و آسپرین و برخی مکملها مورد بررسی قرار گرفتند.
بسیاری افراد بدون داشتن نسخه اقدام به خرید و مصرف این داروها میکنند و این مصرفکنندگان باید از خطرات احتمالی این داروها بر سلامت خود مطلع شوند.
استفاده از قرص های جوشان برای مصرف داروها مزایای زیادی دارد. از جمله:
۱. شروع اثر دارو سریع است
از آنجا که داروی موجود در قرص های جوشان به شکل محلول تازه تهیه شده وارد دستگاه گوارش می شود سرعت جذب آن به شکل قابل توجهی بیشتر از سایر داروهاست. از طرف دیگر Ph محلول حاصل از حل شدن قرص جوشان در آب ، باعث تخلیه سریع تر دارو از معده به روده کوچک می شود. هر دوی این اتفاقات باعث اثربخشی سریع تر دارو در مقایسه با قرص های معمولی می شوند.
۲. نیازی به بلعیدن قرص نیست
بلعیدن قرص ها یا کپسول ها برای بسیاری از بیماران ناخوشایند و برای بعضی دیگر کاری غیر ممکن است. گاهی اوقات هم تعداد زیاد داروهایی که هر روز باید مصرف بشوند بلعیدن آنها را برای بیماران و به خصوص سالمندان مشکل می کند. اما مصرف قرص های جوشان بعد از حل شدن در آب به سادگی آب خوردن است.
۳. کاهش ناراحتی های گوارشی و درد معده ناشی از مصرف دارو
محلول حاصل از حل شدن قرص های جوشان در آب نه اسیدی است و نه قلیایی؛ در نتیجه باعث تحریک معده و مری و بروز ناراحتی های گوارشی نمی شود.
۴. حمل آسان دارو
در مقایسه با شربت ها و داروهایی که به صورت مایع مصرف می شوند، همراه داشتن قرص های جوشان آسان تر و کم دردسر تر است. این مزیت در بعضی شرایط مثل نیاز به مصرف دارو در سفر یا بیرون از خانه می تواند برای بعضی از مصرف کنندگان مهم باشد.
۵. طعم مطلوب قرص های جوشان
مزه قرص های جوشان از داروهایی مثل سوسپانسیون ها و شربت ها بهتر است. طعم دهنده هایی که به قرص های جوشان افزوده می شوند مزه بد داروها را می پوشانند و مصرف این شکل دارویی را برای بیماران مطلوب می کنند.
۶. قرص های جوشان خواص دارویی خودشان را برای مدت طولانی حفظ می کنند
پایداری طولانی یکی از ویژگی های مهم قرص های جوشان به خصوص در مقایسه با سایر اشکال دارویی مایع مثل شربت ها و سوسپانسیون هاست.
۷. مقدار دارویی که قرص های جوشان وارد بدن می کنند ثابت است.
در مقایسه با سایر اشکال دارویی مثل قرص ها و کپسول ها، از ثبات و پیش بینی پذیری بیشتری برخوردار است.
۸. قرص های جوشان اثر درمانی بیشتری دارند.
قرص های جوشان در مقایسه با قرص های معمولی جذب بسیاری از مواد دارویی را افزایش می دهند و باعث اثربخشی بهتر آنها می شوند. گاز co۲ که از قرص های جوشان آزاد می شود، به حل شدن مواد دارویی و نفوذ بهتر آنها کمک می کند.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
۲ دیدگاه