
ترایپوفوبیا
ترایپوفوبیا (به انگلیسی: Trypophobia) ترس یا هراس ناشی از الگوهای نامنظم یا خوشهای از سوراخهای کوچک یا حفرهها است.
ترایپوفوبیا به صورت رسمی به عنوان یک اختلال روانی شناخته نشدهاست اما اگر ترس بیش از حد ناراحتکننده و آزاردهنده باشد، ممکن است تحت دستهبندی وسیعی از هراسهای ویژه قرار گیرد.
ترایپوفوبیا، ترس از سوراخ های کوچک و غیرمتقارنی است که ممکن است به طور طبیعی یا مصنوعی به وجود آمده باشند.
ترایپفوبیا از ترکیب کلمه ی یونانی تراپیو به معنی سوراخ کردن و کلمه ی فوبیا به معنی ترس شدید و بیمار گونه ساخته شده است. کسانی که از بیماری ترایپوفوبیا رنج می برند ، می گویند هنگام دیدن سوراخ های کوچک دچار اضطراب می شوند، تهوع و بی خوابی می گیرند و بدنشان به خارش می افتد.

افراد در ترایپوفوبیا ، ممکن است تنها به بیان انزجار از حفرههای و سوراخها بپردازند یا اینکه ترس و انزجار نسبت به تصاویر trypophobic (سوراخسوراخ) شکل گیرد.
درک تریپوفوبیا محدود است. محققان بر این باورند که با اینکه مطالعاتی در مورد بینظمیهراسی و تریپوفوبیا انجام شدهاست، اما نتیجه آن یک انحراف بیولوژیکی است که شکلهای تریپوفوبی را با خطر یا بیماری مرتبط میکند و بنابراین ممکن است مبنایی تکاملی داشته باشد.
به اینصورت که احتمالاً بشر اولیه به این درک رسیده بود که هرچیزی که دچار بینظمی یا حفرات نامنظم باشد، در معرض فاسد شدن قرار گرفتهاست و این ترس در انسان نهادینه شدهاست.
گفته میشود اصطلاح تریپوفوبیا نخستینبار توسط یک شرکت کننده در یک انجمن آنلاین در سال ۲۰۰۵ ساخته شدهاست. از آن زمان، موضوع تریپوفوبیا در رسانههای اجتماعی محبوب شدهاست.
علت اصلی عارضه ترایپوفوبیا
اگر چه این فوبیا (ترایپوفوبیا ) «ترس از حفره ها» خطاب می شود، اما محققین با پژوهش های بیشتر متوجه می شوند که مسئله در حد فوبیا جدی گرفته نشده و حتی جوامع روانشناسی آن را به رسمیت نشناخته اند.
آرنولد ویلکینز از دانسگاه Essex در ایمیلی به Tech Insider می گوید: «ترایپوفوبیا بیشتر شبیه حس نفرت است تا ترس. حس انزجار از گروه اشیاء ایجاد می شود و این اشیاء لزوما حفره نیستند، برخلاف نام ترایپوفوبیا.»
در حقیقت، ترایپوفوبیا از دو واژه ترایپو و فوبیا تشکیل شده که اولی به معنای حفره و دومی به معنای ترس و واهمه است. ویلکینز می گوید وقتی کسی که ترایپوفوبیا داشته باشد به این تصاویر نگاه کند، تپش قلب اش بالا گرفته و قسمت هایی از مغزش به کار می افتند و وی را به واکنش نشان دادن وا می دارند.
ترایپوفوبیا به وضعیتی اشاره دارد که فرد با مشاهده سوراخ دچار هراس میشود. افرادی که از ترایپوفوبیا رنج میبرند، با مشاهده حبابهای صابون، شکلاتهای تو خالی و یا هر شی سوراخدار دچار میگرن، حملات عصبی، عرق شدید و تپش قلب میشوند
هزاران نفر از سراسر دنیا ادعا می کنند که به این بیماری مبتلا هستند ولی تاکنون ترایپوفوبیا به طور رسمی به عنوان یک فوبیا شناخته نشده است. فوبیا، ترس شدید و بیمارگونه ای است که در زندگی فرد ایجاد اختلال می کند ، بر خلاف ترس معمولی که زودگذر است و هنگام مواجهه با خطر اتفاق می افتد، فوبیا بیشتر ترس از قرار گرفتن در یک موقعیت است.
بسیاری از مردم حتی نام این بیماری را هم نشنیده اند. خیلی از روانشناسان فکر می کنند که ترایپوفوبیا ساختگی است و وقتی کسی درباره ی این موضوع مطلبی می خواند و عکسی می بیند، به طور ناخودآگاه این ترس در ذهن او القا می شود. همانطور که شما هنگام دیدن فیلم کمدی با چند نفر دیگر نسبت به زمانی که تنهایی فیلم می بینید بیشتر می خندید، وقتی هم می بینید این همه آدم دچار این بیماری هستند و درباره ی تجربیاتشان چندین صفحه مطلب نوشته اند، به طور ناخودآگاه شما هم دچار ترایپوفوبیا می شوید.

شیوع ترایپوفوبیا
اینترنت هم نقش بسیار زیادی در شیوع ترایپوفوبیا دارد. تعداد مبتلایان به ترایپوفوبیا بعد از ساخته شدن صفحه ی فیسبوک ، چندین برابر شده است. ماسای اندروز، کسی که صفحه ی فیسبوک و بسیاری از سایت های ترایپوفوبیا را ساخته است، می گوید نه تنها این بیماری واقعی است بلکه به اندازه ی ترس از ارتفاع و ترس از عنکبوت جدی هم هست!
البته هزاران هزار نفر، زیاد با نظرات روانشناسان موافق نیستند. آن ها می گویند که ترایپوفوبیا واقعی است ولی جامعه ی علمی به دلایلی نمی خواهد وجود آن را تایید کند. خیلی از آن ها فکر می کنند که ترایپوفوبیا ریشه ی هایلوفوبیا یعنی ترس از اشیای چوبی و درختان است!
ترایپوفوبیک ها، خواستار انجام آزمایشات بیشتر در این زمینه و وارد شدن نام ترایپوفوبیا به دیکشنری های معتبر هستند ولی تاکنون کسی درخواست آن ها را جدی نگرفته است و به احتمال زیاد در آینده هم کسی درخواستشان را جدی نخواهد گرفت.
بیشتر بخوانید :
چگونه بر ترس از طرد شدن غلبه کنیم؟
- منبع
- blogfa.com