ترس از دست دادن آبرو چه کاری با ما میکند؟
اگر کسی ترس از دست دادن آبرو را داشته باشد اتفاقات ناگوار زیادی را باید تحمل کند چون آن کسی که از آبروی تو محافظت میکند تنها خالق همه آنچه که هست،است.
حال بیاید کمی بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم؛از اتفاقی صحبت میکنم که چند وقت پیش شاهد آن بودم،
طبق باورهای کمبود،مثل باور اینکه دیگه بهتر از این آدم یا شی دیگر وجود ندارد، اکثر مردم شهر فکر میکنند که فقط آقای x میتواند کارهای مخصوص به تاسیسات ساختمانی را درست و خوب انجام دهد یا به بیان دیگر طبق باور محدودکننده دیگر (چون پیر تر است تجربه بیشتری دارد) سراغ تاسیسات کارهای جوان تر که حتی ممکن است کارشان بهتر از آن فرد پیر باشد نروند حالا بگذریم...
این آقا کارها را نصفه و نیمه انجام میدهد اما دستمزد کامل را میخواهد بگیرد و دفعه بعد دوباره همین کار را تکرار میکند ، خانواده ای که من شاهد آن بودم ، به خاطر ترس آن که آبرویشان جلوی اهل محل نرود مدام دستمزد کامل به آن آقا میدادند تا مبادا با صدای بلندش آبروی آنها را جلوی در و همسایه ببرد!!!
و جالب تر اینکه این ترس از آبرو که در ضمیرناخوداگاه است برای اینکه خودش را اثبات کند مدام همان آقایx را خلق میکند تا دوباره این حس را در افراد خانواده به وجود بیاورد که ببین اینجا آبروتو میبره اگر پول را کامل ندهی (در نظر بگیرید که کار را درست انجام نمیدهد اما طبق باور آن خانواده، با آنها رفتار میکند)
و این چرخه همچنان ادامه دارد ...
در نتیجه تا وقتی ترس از آبرو داشته باشی و ترس از قضاوت مردم مدام این ترس میخواهد خودش را به تو ثابت کند برای همین شرایطی را برایت بوجود میاورد تا مدام احساس ترس از آبرو داشته باشی و حتی نخواهی حق خود را بگیری یا حرف خودت را بزنی...
راهکاری که آن خانواده میتوانست انجام دهد این بود که قید آن تاسیسات کار را بزند و حتی شده فردی جوان تر اما کاربلد تر و حتی فرد دیگری که در این زمینه فعالیت میکند را به خانه بیاورد تا کارهای تاسیساتشان را انجام دهد اما باور های کمبود و باور محدودکننده هر چه پیر تر با تجربه تر مانع آن میشود تا فردی که کار آنها را به راحتی راه میندازد بیاید و کار آنها را انجام دهد .
اگر شما نیز در گرفتن حق خود دچار مشکلات هستید، میترسید افراد مختلف چه در محیط کار چه خانه چه در جای دیگری آبروی شما را ببرند و به کسی باج میدهید و فکر میکنین هر چه پیرتر با تجربه تر ، حتما روی باور های خود چه خودتان چه کسی که میتواند در این زمینه کمکتان کند کار کنین تا این مشکلات را در زندگی خود به حداقل برسانید وگرنه تا آخر عمرتان ادامه دار خواهد بود مانند این خانواده،که به دلیل مقاومت زیاد نسبت به تغییر یکسال است که همچنان به این تاسیسات کار پول دوچندان میدهد؛ ولی کار درست برایش انجام نمیدهد.
چگونه آبروداری کنیم؟
بخشندگی
نخستین اقدام در جهت حفظ آبرو را میتوان بخشندگی دانست. امام علی (ع) میفرمایند: بخشندگى، نگاه دارنده آبروست. انسان بخشنده جایگاهی ویژه در میان مردمان دارد. بخشش کردنهای مادی و معنوی او را به فردی دوست داشتنی نزد همگان مبدل ساخته است. نتیجه این همه نیز حفظ آبرو خواهد بود.
درخواست نکردن
از دیگر عواملی که سبب میشود آبروی انسان حفظ شود درخواست نکردن است. اگر اندکی به دور و اطراف خویش نگاه کنیم میبینیم برخی از افراد به راحتی و بیهیچ ابایی در هنگام نیاز، دست به سوی دیگران دراز میکنند. بیآنکه خود اندکی تلاش کنند. این افراد کم کم عادت میکنند که برای حل مشکلات دست به دامان دیگران شوند. کم کم خدا را فراموش میکنند و توان فردی خویش را از یاد میبرند. آنها از یاد میبرند که این درخواست کردنهای پی در پی نتیجه ای جز دوری مردمان از آنها نخواهد داشت.
اطرافیان چنین افرادی کم کم از گردشان پراکنده میشوند و چه بسا به دلیل سابق بدشان در لحظهای که واقعا نیازمند کمک هستند یاری رسانشان نباشند. از آن روست که امامعلی(ع) میفرمایند: آبروى تو چون یخى جامد است که درخواست آن را قطره قطره آب مىکند، پس بنگر که آن را نزد چه کسى فرو مىریزى؟
یاری خواستن از خدا در مشکلات اقتصادی
از امام علی (ع) نقل شده است: خدایا آبرویم را با بى نیازى نگهدار، و با تنگدستى شخصیت مرا لکهدار مفرما، که از روزى خواران تو روزى خواهم، و از بدکاران عفو و بخشش طلبم. مرا در ستودن آن کس که به من عطایى فرمود موفق فرما و در نکوهش آن کس که از من دریغ داشت آزمایش فرما، در صورتى که در پشت پرده، اختیار هر بخشش و دریغى در دست تو است و تو بر همهچیز توانایى. بی شک انسان در زندگی با مشکلات فراوانی مواجه است و دنیا مکان بلا و مکافات است.
بخشی از این سختیها مربوط به مسائل مادی و مشکلات اقتصادی است. در کارزار مشکلات اقتصادی هر کس طریقی در پیش خواهد گرفت. برخی با کوچک ترین مساله، روحی خویش را باخته و دست به دامان خلق میشوند. عده ای به نیرو و توان خویش اتکا میکنند و برخی نیز با بیتوجهی روزگار میگذارند. اما در این میدان کسانی پیروزند که علاوه بر استفاده از توان خویش، به نیروی الهی نیز وصل گردند. این افراد همواره خدا را در نظر داشته و دست نیاز به سوی بینیاز بلند میکنند و در نتیجه با حفظ آبروی خویش در نهایت بر مشکلات پیروز میگردند.
پرهیز از جدال
از منظر امام علی (ع) عامل دیگر در حفظ آبرو پرهیز از جدلهای بیفایده است: هر کس که از آبروى خود بیمناک است از جدال بپرهیزد. بحثها و نزاعهایی که از ابتدا مشخص است سودی نداشته و بینتیجه باقی میماند سبب میشود حرمتها شکسته شده و آبروها ریخته شود. در چنین مواردی افراد برای رسیدن به اهداف خویش گاه از عیوب مخفی و اتفاقات پنهان پرده برمیدارند که منجر به آبروریزی خواهد شد.
ترک پرگویی و بیهوده گویی
در مجالس که مینشینیم برخی به هر قیمتی درصدد آنند که صحبت کنند. از هر چیز و هر کس سخن میگویند. همین امر باعث میشود در سخن گفتن اندیشه نکرده و بیدرنگ حرف زنند. چنین امری نیز در شمار اسباب از بین رفتن آبرو قرار دارد. چنانچه امام علی(ع) فرمودهاند: از هر کارى که ازکننده آن پرسش کنند، نپذیرد یا عذر خواهى کند، دورى کن، آبروى خود را آماج تیر گفتار دیگران قرار نده، و هر چه شنیدى باز گو مکن.
کلام آخر
امام علی (ع) توجه زیادی به اصل آبرو و آبروداری داشتهاند. در سخنان آن بزرگوار موارد فراوانی را میتوان یافت که به این موضوع اختصاص دارد. از منظر ایشان بخشندگی، درخواست نکردن، یاری خواستن از خدا در مشکلات اقتصادی، پرهیز از جدال و ترک پرگویی و بیهوده گویی از جمله عواملی است که سبب میشود آبروی آدمیمحفوظ ماند.
منبع : گردآوری شده دلگرم
دیدگاه ها