فیلتر روغن چیست ؟
قطعات متحرک داخل موتور خودرو همگی فلز هستند و در زمان کارکرد خود به دلیل فعالیتهای مکانیکی تحت شرایط سخت استهلاک قرار میگیرند.
در این میان سیستم روغن کاری با استفاده از روغن باعث کاهش استهلاک قطعات متحرک داخلی موتور و همچنین کاهش دمای کاری آنها میشود اما با وجود روانکاری، قطعات فلزی بر اثر کارکرد و اصطکاک با یکدیگر ذرات و خرده ریزهای آهن از آنها جدا میشود و همراه با دوده و آلودگیهای ناشی از احتراق در زمان روغن کاری وارد روغن و چرخه گردش روغن در موتور خودرو میشوند.
این ذرات ریز و ناخالصیها در صورتی که در چرخه گردش روغن باشند با خراش دادن سیلندر و پیستون موجب بروز آسیب جدی در موتور خواهند شد.
در این میان نیاز به قطعهای میباشد که روغن را همواره تصفیه کند که این کار توسط فیلتر روغن انجام میشود. فیلتر روغن با قرار گرفتن در مسیر چرخه روغن کاری و در مجرای ورود روغن به موتور روغن را تصفیه میکند. زیرا همان گونه که گفته شد پاکیزگی روغن اهمیت بسیار زیادی دارد و در افزایش طول عمر موتور بسیار تاثیر گذار میباشد.
نحوه عملکرد فیلتر روغن در موتور خودرو چگونه است؟
موتور به وسیله پمپ تعبیه شده در آن، روغن را به مخزنی هدایت میکند که فیلتر در آن قرار گرفته است. روغن از طریق سوراخ هایی که در بالای آن تعبیه شده وارد فیلتر و بخش پاک کنندگی خواهد شد.
در پشت سوارخهای متعدد روی فیلتر یک دریچه ایمنی نیز وجود دارد که مانع از ورود آلودگیهای خارجی میشود.این دریچه با فشار روغن کنار رفته و سپس بسته خواهد شد.
روغن که از سوراخهای بالایی وارد شد، از دریچه ایمنی گذر کرد به قسمت اصلی فیلتر میرسد که از جنس سلولوزی یا الیاف مصنوعی است.روغن در این فیلترها کاملا تمیز و آلودگی احتمالی آنها از بین میرود سپس از طریق سوراخهای متعدد تعبیه شده در مرکز به استوانه میانی وارد میشود. روغنهای انباشته شده در این قسمت با فشار از قسمت بالایی فیلتر که بخش خروجی نام دارد به سمت موتور حرکت خواهد کرد.
ضرر هایی وارده در صورت عدم به موقع تعویض روغن چیست ؟
تعویض نکردن به موقع فیلتر روغن میتواند باعث جرم گرفتن بحش الیافی آن شود به همین سبب روغن از آن به سختی عبور کرده و کمتر به استوانه مرکزی می رسد. در نتیجه این عمل فشار زیادی به پمپ روغن آمده و احتمال سوختن آن را بیشتر میکند. همچنین فشار روغن در چنین شرایطی بیشتر میشود و به موتور خودرو آسیب خواهد رساند.
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به موتور در چنین شرایطی، یک واشر یا سوپاپ اطمینان طراحی شده است که در زمان بالا بودن فشار باز شده و روغن را بدون فیلتر شده به موتور خودرو میفرستد. این واشر اگر دچار مشکل شود میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به شما وارد کند.
روغن از داخل فیلتر روغن به موتور پمپاژ می شود و اگر کثیف و آلوده باشد نمی تواند روغن را به مقدار کافی و راحت از خود عبور دهد و در دورهای بالا، روغن به موتور نمی رسد و استهلاک موتور در دورهای بالا به شدت بالا می رود و بعد از مدت کوتاهی ضریب کمپرس موتور به دلیل خوردگی پیستون ها کم می شود و در نهایت موتور می سوزد.
برخی افراد در تعویض درست و اصولی فیلتر روغن بی توجهی می کنند. این افراد از فیلترهای با کیفیت پایین استفاده میکنند.
این کار باعث میشود فیلتر نتواند عمل تصویه را به خوبی انجام دهد و در نتیجه آسیب های جدی به موتور خودرو وارد شود. با تعویض به موقع و استفاده از فیلترهای با کیفیت می توان در هزینه نگهداری و تعمیر موتور صرفه جویی نمود.
چه زمانی باید فیلتر روغن تعویض گردد ؟
فیلتر روغن چیست و چه وظیفه ای دارد : بعضی از تعویض روغنی ها پیشنهاد می کنند که هر دوبار روغن ، یکبار فیلتر روغن عوض شود که اشتباه محض است زیرا فیلتر ناخالصی های روغن اول را گرفته و دیگر نمی تواند روغن را تصفیه کند. در ثانی فیلتری که منافذش پر شده دیگر نمی تواند به مقدار کافی روغن را از خود عبور دهد.
چه زمانی فیلتر هوا را جدید جایگزین نماییم؟
تمام فیلترهای هوا،عمر محدودی دارند که بعد از آن باید تعویض و به درستی جایگزین شوند استاندارد تعویض فیلتر هوا بین ۳ تا ۵ هزار کیلومتر می باشد. به کار بردن فیلتر نامرغوب و غیر استاندارد علاوه بر افزایش زیاد مصرف سوخت،می تواند صدمات زیادی را به موتور اتومبیل وارد سازد.
نتیجه :
باید به این نکته هم توجه کرد. زمانی که فیلتر را تعویض مینمایید نسبت به آن زمان که فیلتر را تعویض نمیکنیم باید حدود نیم لیتر بیشتر روغن موتور داخل موتور ریخته شود که معمولا این روغن اضافی را ابتدا داخل فیلتر روغن میریزند بعد فیلتر را میبندند.
دیدگاه ها