معنی بوتیمار چیست ؟
بوتیمار.(اِ) نام مرغی است که او را غم خورک نیز گویند و او پیوسته در کنار آب نشیند و از غم آنکه مبادا آب کم شود با وجود تشنگی آب نخورد .
بوتیمار یا غمخورک گونهای پرندهٔ آبچر است از راسته سقامرغسانان، خانوادهٔ حواصیلان. ویژگی اصل این پرنده که آن را از دیگر اعضای تیره حواصیلان متمایز میکند، گردن کوتاهتر آن است.
دو زیرگونه از بوتیمار در ایران به همین نام شهرهاند که در سیستان و سواحل خزر به میان نیزارها و باتلاقها به فصول پرباران میزیند. این دو عبارتاند از بوتیمار و بوتیمار کوچک.
بوتیمار زدن یعنی چه ؟
بوتیمار زدن [ زَ دَ ] (مص مرکب ) چون غمگین ، چنباتمه نشستن و با گردنی در شانه ها فروشده. و عامه تیمار زدن گویند.
زندگی بوتیمار
بوتیمار آهسته و بهدشواری و در ارتفاعی کم پرواز میکند و گردن خود را هنگام پرواز جمع میکند و به هنگام خطر بیحرکت میایستد و منقار خویش را به شکلی ویژه عمودی نگاه میدارد و به شکلی گوژپشتانه حرکت میکند یک نوع از بوتیمار در منطقه چمچمال استان کرمانشاه زندگی میکند که در زبان محلی به آن 《 واق 》میگویند . وی رابطه نامأنوسی با انسان دارد و بیشتر از انسان دوری میجوید و صبح زود یا به هنگام غروب از نهانگاه خود بیرون میآید.
شهرت بوتیمار
بوتیمار از جمله مرغان افسانهای ادبیات پارسی است که به تنگچشمی و بخیلی آوازه دارد. مشهور است که بوتیمار همیشه در تشنگی به سر میبرده اما آن هنگام که به رودخانه و دریا میرسیده، چه غم بسیار میخورده که مبادا آب دریا تمام شود و او از تشنگی بمیرد، از این جهت آب نمیخورده. بوتیمار به معنای صاحب غمخواری است.
از بوتیمار با نامهایی دیگر چون کیلان، غمخورک، ماهیخوار، هوقار و مرغ غصه نیز یاد میکنند .
بوتیمار در فرهنگ ایران
گرچه از بوتیمار به عنوان مرغی افسانهای یاد شده، اما به حقیقت بوتیمار گونهای از بلند پایان است و زیر گونه خانواده حواصیلها شمرده میشود.
که بیش از پانزده گونه از آنان تا به امروز شناخته شده و دو زیر گونه از آنان نیز در ایران به همین نام شهره اند که در سیستان و سواحل خزر به میان نیزارها و باتلاقها به فصول پر باران میزیند که بوتیمار و بوتیمار کوچک نامیده میشوند.
وی رابطه نا مانوسی با انسان دارد و غالبا از انسان دوری میجوید و بیشتر به صبح زود یا به هنگام غروب از مخفی گاه خود بیرون میآید.
بوتیمار بزرگ و بوتیمار کوچک
بوتیمار بزرگ اندازه ای نزدیک به 75 سانتی متر داشته و پرهای او به رنگ قهوه ای و پر خط و خال هستند. همچنین پاهای دراز او سبزرنگ می باشند. این پرنده به دلیل جثه بزرگی که دارد می تواند اردک ها، سنجاب ها و خرگوش های کوچک را شکار کرده و بخورد. این پرنده بال های بسیار پهنی داشته و همین بال ها در پرواز کمک زیادی به وی می کنند. البته بوتیمار بزرگ در ارتفاع بسیار کمی پرواز می کند.
بوتیمار کودک تقریبا دارای جثه ای به اندازه 35 سانتی متر است و از لحاظ اندازه کوچک تر از گونه دیگر می باشد. رنگ پرهای او سیاه، سفید و سبز خیلی پررنگ بوده و از این نظر می توان به راحتی او را شناخت. منقار آن ها در فصول عادی سال زردرنگ بوده و در زمان جفتگیری به رنگ قرمز در می آید. بوتیمار کوچک با بال زدن های سریع می تواند در ارتفاع های کم پرواز کند.
پرنده بوتیمار به چه چیزی شهره است؟
پرنده بوتیمار به خسیس بودن و غم و غصه خوردن شهرت دارد. به صورتی که این پرنده زمانی که خود را به کنار آب می رساند، آب بسیار کمی می خورد که مبادا آب تمام شده و او از تشنگی بمیرد. از طرفی در ادبیات ایران بوتیمار زدن کنایه از چمباتمه زدن و غصه خوردن است.
البته این بدین معنی نیست که پرنده بوتیمار همیشه غصه خوردن و همچین احساسی دارد. چرا که هنوز علم به اندازه ای پیشرفت نکرده تا بتوان به همچین درکی از پرندگان و حیوانات رسید. اما ظاهر این پرنده به گونه ای است که انگار در گوشه ای چمباتمه زده و مشغول غصه خوردن است. به همین دلیل این پرنده را با نام صاحب غصه یا مرغ غصه خوار نیز می شناسند.
معرفی دو گونه بوتیمار به نامهای بوتیمار بزرگ و کوچک + فیلم و عکس
دیدگاه ها