ضروریات محیط پرورش بلدرچین
یک پرورش دهنده بلدرچین باید در ابتدای مسیر نگهداری و پرورش بلدرچین تمرکز عمیق و دقیقی بر محیط پرورش بلدرچین ها داشته باشد.
نداشتن برخی امکانات اولیه و ضروری می تواند شما را به عنوان یک پرورش دهنده ، بسیار متضرر نماید.امکانات مانند برق ، آب ، سیستم های گرمایشی ، سیستم حمل و نقل و … از جمله ملزومات تکثیر بلدرچین می باشند.
در ادامه یک لیست از این ملزومات را آورده ایم و هر یک را به تفکیف توضیح داده ایم. اگر تصمیم خود را برای راه اندازی کسب و کار پرورش بلدرچین گرفته اید پیشنهاد می کنیم این تجربیات را به هیچ وجه از دست ندهید.
آب برای نگهداری بلدرچین :
بخش بزرگی از بدن هر موجود زنده ای از آب تشکیل شده است. بلدرچین نیز از این قائده مستثنا نیست. حدودا 65 درصد از وزن تخم و درصدی بین 55 تا 70 درصد از وزن بلدرچین را آب تشکیل میدهد. به همین دلیل است که آب در پرورش بلدرچین نقش بسیار مهمی دارد و بایست آب سالم و تمیز به صورت دائم در اختیار پرنده بلدرچین قرار گیرد.
از دید علمی آب از دو ملکول هیدروژن و یک ملکول اکسیژن تشکیل شده است و فعالیت های شیمیایی بدن در محیط کم آب با مشکل رو به رو می گردند. همچنین با کم شدن آب در بدن پرنده درجه دمای بدن بلدرچین افزایش یافته و این میتوان برای گله بلدرچین بسیار خطرناک باشد.
خارج از بحث علمی ، بلدرچین به طور میانگین به 2 برابر وزن خود آب نیاز دارد و این مقدار در خوراک با وزن خودش برابری میکند. در صورتی که در رژیم غذایی بلدرچین از خوراکی های شور استفاده میکنید بایست مقدار آب در دسترس بلدرچین را افزایش دهید.
بلدرچین ها به طور مرتب نیاز دارند در طول روز آب تمیز و تازه در دسترس داشته باشند بخصوص اگر در محیط گرم و مرطوب پرورش داده شوند.
آب در دسترس بلدرچین نبایست گرم یا سرد باشد ، آب اگر دمای معتدلی نداشته باشد امکان دارد بلدرچین از نوشیدن آب امتناع کند. در آخر بایست بر روی EC آب محل نگهداری بلدرچین دقت داشته باشید ، این مقدار نبایست از 10 میلی موس بر سانتی متر بیشتر باشد. هدایت الکتریکی EC هدایت الکتریکی آب نشان دهنده میزان املاح هادی موجود در آب میباشد.
دما و رطوبت محیط پرورش بلدرچین :
اولین نکته برای راه اندازی پرورش بلدرچین ، انتخاب محل مناسب می باشد. محیط پرورش بلدرچین بایست از لحاظ امکانات و دسترسی آسان به امکانات اولیه مانند آب ، برق ، گاز و … مناسب باشد. دیده شده است برخی افراد برای فرار از هزینه اولیه ساختمان و محل راه اندازی آن اقدام به اجاره یا خرید مکانی دور از محل های یاد شده کرده اند و در آینده بسیار با مشکلاتی روبه رو شده اند. حتی اگر در حال حاضر در روستای خود محلی را در نظر گرفته اید ، اگر امکانات اولیه مناسبی ندارد وقت و سرمایه خود را در آن مکان هدر ندهید.
علاوه بر مشکلات پیش رو ، انتخاب مکانی غیر استاندارد و بدور از امکانات اولیه هزنیه های جانبی بسیاری را در پی خواهد داشت. برای مثال نبود امکانات حمل و نقل ، نبود امکان گرمایش ، نبود برق و … می تواند بسیار شما را در روز ها پیش رو به زحمت بیندازد.
نکته :
بعد از به دنیا آمدن بلدرچین ها ، دمای محیط در اوایل می بایست 35 – 36 درجه سانتی گراد باشد.
در روز های بعد ، با گذشت هر یک هفته سه درجه از دمای محیط را بکاهید.فقط توجه داشته باشید دمای محیط پرورش بلدرچین نبایست از 22 درجه سانتیگراد کاهش پیدا کند.
در یک محیط سی سانتی متر مربع می تواند در حدود بیست عدد بلدرچین نگهداری نمود.
طراحی ساختمان مناسب پرورش بلدرچین
در یک واحد صنعتی پرورش بلدرچین ، بخش های مجزا از هم مورد نیاز می باشد. این بخش ها عبارتند از :
محل های برای انبار کردن خوراک
ساختمان مسکونی برای کارمندان و کارگران
ساختمانی برای تجهیز دستگاه های جوجه کشی
سالنی مجزا برای نگهداری پرندگان مادر و گوشتی
و سایر محل های مورد نیاز
برای راه اندازی هر یک از این سازه ها نیاز به مهندس کشاورزی آشنا به سازه های دامپروری و مهندس عمران برای طراحی نقشه ها می باشد. بعد از طراحی هر یک از نقشه ها نیاز به اخذ مجوز های لازم از مرکز امور دام استان و بعد از تایید اولیه این محل نیاز به تایید بخشداری محل سالن پرورش بلدرچین می باشد.
بستر پرورش بلدرچین
همان طور که میدانید بلدرچی را می توان هم در قفس و هم در بستر پرورش داد. اگر هدف شما پرورش بلدرچین در قفس است بایست ارتفاع بستر را در فصول گرم و سرد سال تنظیم نمایید. ارتفاع مناسب بستر در فصل گرم سال 3 تا 5 سانتی متر و در فصل سرد سال 5 تا 8 سانتی متر می باشد. بستر می تواند از موادی چون کاه ، پوسته برنج ، تراشه نجاری ، خاک و … درست شود.
در نگهداری پرندگان رعایت دمای محیط پرورش بلدرچین بسیار مهم می باشد. نکته ای که بایست یک پرورش دهنده بلدرچین رعایت نماید و بسیار به آن دقت داشته باشد ، نداشتن شک دمایی در پرنده خود است. دمای سرد ناگهانی یا دمای گرم ناگهانی می تواند بسیار به گله بلدرچین شما آسیب وارد کند. دمای معمول برای نگهداری بلدرچین های بالغ 27 – 21 درجه سانتی گراد است. البته در نظر داشته باشید این موارد در سنین مختلف بلدرچین متفاوت بوده و این دما به طور خاص برای بلدرچین بالغ می باشد.
برای راحتی بیشتر پرورش دهندگان ترجیح می دهند بلدرچین را در قفس پرورش دهند ، معمولا پرورش دهندگان حرفه ای بلدرچین های گوشتی خود را در بستر پرورش داده و بلدرچین های تخمگذار را در قفس نگهداری می کنند. دلیل این امر وجود ماده ای به نام گلیکوژن در بلدرچین می باشد. بلدرچین با حرکت کردن و پریدن های مداوم باعث افزایش گلیکوژن در ماهیچه های خود میشود و این ماده باعث میشود گوشت بلدرچین بسیار لذیذ باشد. ولی در بلدرچین های تخمگذار به دلیل عدم گوشتی بودن آنها نیاز به حرکت های سریع نمی باشد.
قفس هایی طراحی شده برای بلدرچین در سایز ها و اندازی های مختلف طراحی میشوند ، این قفس ها دارای امکانات مختلفی مانند وجود آبخوری نیپل ، وجود دانخوری ، سینی های اتوماتیک جمع آوری تخم ، سینی تخلیه کود و … می باشند که بسیار در مسیر پرورش بلدرچین کمک حال پرورش دهنده می باشند.در یک قفس کوچک معمولا یک نر و یک ماده نگهداری می کنند ولی در قفس های بزرگتر یک نر و سه ماده را می توان با هم نگهداری نمود.
نکات مهم نگهداری از بلدرچین در زمستان
حمل و نقل و ارتباطات
جهاد کشاورزی استاندارد های برای محیط پرورش بلدرچین دارد که هر شخص پرورش دهنده که اقدام به دریافت مجوز می نماید بایست این ملزومات اولیه را رعایت نموده باشد :
وجود فاصله حدقل یک کیلومتری با نزدیک ترین محل نگهداری دام و ماکیان گوشتی
داشتن فاصله ای حداقلی به میزان دو الی سه کیلومتر با محل های مسکونی
منبع : ایگ شاپ
۱ دیدگاه