دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۱۴ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۱ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۴ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
وکیل دادگستری با وکیل قوه قضاییه چه تفاوتی دارد ؟
14
زمان مطالعه: 5 دقیقه
وکلاء دادگستری نمایندگان مشتریان در دعاوی حقوقی هستند، در حالی که قوه قضاییه وظیفه اجرای عدالت و صدور تصمیمات قضایی را بر عهده دارد.

تفاوت وکیل دادگستری با وکیل قوه قضاییه

اولین و اساسی ترین تفاوت وکیل دادگستری با وکیل قوه قضاییه در مرجع اعطای پروانه وکالت به وکیل دادگستری است. در حال حاضر دو مرجع در ایران به اشخاص واجد شرایط قانونی ،پروانه وکالت دادگستری و مجوز وکالت دادگستری اعطاء می نمایند:

  1. کانون وکلای دادگستری
  2. مرکز وکلای قوه قضاییه

کانون وکلای دادگستری

کانون وکلای دادگستری نخستین مرجع اعطای پروانه وکالت دادگستری می باشد که به عنوان قدیمی ترین نهاد مستقل مدنی در ایران است و با تصویب قانون وکالت مصوب 1314 با شخصیت حقوقی مستقل تاسیس شد.این کانون از زمان تصویب لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری درهفتم اسفندماه سال 1331 تا کنون مستقل اداره می شود.
کانون وکلای دادگستری در سال 1329 نیز به عضویت کانون وکلای بین المللی (IBA) درآمده است. این نهاد در هر استان دارای کانون مجزایی است و کلیه کانون های وکلای دادگستری مستقر در هراستان زیرمجموعه اتحادیه کانون های وکلای دادگستری (اسکودا) اداره می شوند. کانون وکلای دادگستری مرکز در شهر تهران مستقر است.

کانون وکلای دادگستری (icbar.ir) توسط هیئت مدیره ای متشکل ازوکلای پایه یک دادگستری که غالبا پیشکسوت و اساتید جامعه وکلای دادگستری هستند اداره می شود . هیت مدیره هر کانون متشکل از 12 عضو اصلی و 6 عضو فرعی است . اعضای هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری هر دوسال یکبار با رای وکلای دادگستری انتخاب می شوند. نظارت بر اعمال وکلا و رسیدگی به تخلفات و تعقیب انتظامی وکلای دادگستری نیز توسط دادگاه انتظامی وکلا و دادسرای انتظامی وکلا مستقر در کانون های وکلای دادگستری هر استان صورت می گیرد.

مرکز وکلای قوه قضاییه

مرکز وکلای قوه قضاییه در سال 1381 تاسیس گردید. با تصویب ماده 187 قانون سوم توسعه ، مر کز وکلا به مرکز کارشناسان رسمی دادگستری و مشاوران خانواده قوه قضاییه اضافه شد و با تصویب این قانون به قوه قضاییه این اختیار داده شد که نسبت به تایید صلاحیت دانش آموخته گان رشته حقوق جهت صدور پروانه وکالت دادگستری به آنان و تاسیس موسسات مشاوره حقوقی اقدام نماید. هم اکنون مرکز وکلای قوه قضاییه موازی با کانون وکلای دادگستری اقدام به صدور مجوز وکالت می نماید.

این مرجع نیز هرساله آزمونی جهت صدور پروانه کارآموزی وکالت برگزارمی نماید، در صورت کسب حدنصاب قبولی در این آزمون، پروانه کارآموزی وکالت به پذیرفته شدگان اعطاء می شود .کارآموزان وکالت موظف به گذراندن 6 ماه کارآموزی در جلسات حضوری دادگاه ها هستند پس از اتمام دوره کارآموزی، در مصاحبه حضوری شرکت نموده و پس از قبولی در آن ،مجوز وکالت دادگستری و تاسیس موسسات مشاوره حقوقی به آنان از سوی قوه قضاییه اعطاء می شود.

تفاوت وکیل دادگستری با وکیل قوه قضاییه

اولین واساسی ترین فرق وکیل دادگستری با وکیل قوه قضاییه که درواقع تفاوت وکیل کانون وکلای دادگستری با وکیل مرکز وکلای قوه قضاییه می باشد، بررسی گردید.

تفاوت وکیل پایه دادگستری و قوه قضاییه از نظر وظایف و مسئولیت ها

در حال حاضر مطابق قوانین حاکم ، درایران دو مرجع صالح کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه برای اشخاص واجد صلاحیت قانونی مجوز وکالت دادگستری صادر می نمایند . با این حال ، از نظر وظایف و مسئولیت بین وکلای فوق تفاوتی وجود ندارد.

در واقع اشخاصی که از هرکدام از مراجع فوق مجوز وکالت و پروانه وکالت دادگستری دریافت نمایند وکیل دادگستری می باشند و دارای وظایف و مسئولیت های یکسانی هستند. توجه داشته باشید آنچه که برای انتخاب وکیل دادگستری از اهمیت بسیاری برخوردار است : در نظر گرفتن سواد ودانش به روز،مهارت و تجربه، استعدادو ضریب هوشی بالا و قوه تحلیل و استدلال و در نهایت قدرت اثبات یک وکیل دادگستری خوب و موفق است.

وکیل دادگستری یا وکیل قوه قضاییه کدام بهتر است؟

به طور کلی ارائه مشاوره حقوقی ، وکالت در دادگاه ها و مراجع قضایی ، دفاع در دعاوی حقوقی و کیفری ، حل معمای پرونده ها علاوه بر تسلط به قوانین که شرط لازمه این حرفه است و مستلزم این است که وکیل پایه یک دادگستری مطالعه روزانه و مستمر داشته باشد زیرا که قوانین در گذر زمان و سالانه به موجب مصوبه های جدید مجلس شورای اسلامی و بخشنامه ها و آیین نامه مدام در حال تغییرهستند، یک وکیل پایه یک دادگستری، قطعا باید دارای هوش ،استعداد وکالت و قوه تحلیل و استدلال بالایی داشته باشد که امری نسبی و منحصر به فرد است . لذا مواردی که در تفاوت وکیل دادگستری با وکیل قوه قضاییه بیان گردید در مقایسه با این نکات اهمیت زیادی ندارد.

حتماً بخوانید:
نکات حقوقی برای وکالت دادن به شخصی که وکیل دادگستری نیست !

نکات حقوقی برای وکالت دادن به شخصی که وکیل دادگستری نیست !

امکان اقدام و شکایت حقوقی توسط فردی که وکیل دادگستری نیست ؛ در ادامه با ما همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.

زیرا در حرفه وکالت، می بایست مجموعه ای از دانش و مهارت ، هوش و استعداد، پشتکار و وجدان و پایندی به اخلاق حرفه ای در وکیل پایه یک دادگستری وجود داشته باشد تا موفقیت حاصل گرد از لحاظ اینکه وکیل دادگستری شما وکیل قوه قضاییه باشد یا وکیل دادگستری کانون وکلای دادگستری فرقی نمی کند شما باید بتوانید وکیل دادگستری را انتخاب نمایید که علاوه بر دانش به روز دارای پشتکار بالا در پیگیری پرونده و همچنین هوش و استعداد در حل آنان و قدرت استدلال ،ریز بینی و دقت جهت اثبات حق را داشته باشد.

منبع : دادمنش



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.1 از 5 (14 رای)  

۴ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

سید | ۴ روز پیش
متاسفانه وکیل فقط پول می گیرد در کل کار مفیدی انجام نمی دهد. فرقی هم بین کانون وکلا و مرکز قوه قضاییه هم ندارند و کلا قوانین کشور ما خیلی ناقص هستند و اکثر متهمان و مجرمان راههای دور زدن قانون را کاملا می دانند.
0
1
بهروزی | ۵ روز پیش
آیا شما تاکنون در ایران وکیل پایه ۲ دیده یا شنیده اید.همه رو تابلوشان نوشته اند وکیل پایه یک.
3
11
پاسخ ها:
Farzin | ۴ روز پیش
دلیلش این هست که وکیل پایه دو حق باز کردن دفتر وکالت ندارد
افرادی که از آزمون وکالت بول می‌شوند پروانه وکالت پایه دو دریافت می‌کنند و این افراد باید کارآموزی انجام بدند و بعد از پایان کارآموزی پروانه پایه ۱ دریافت می‌کنند
0
1
ناشناس | ۴ روز پیش
برای اینکه کاراموزان وکالت پایه ۲ محسوب میشن
0
1

hits