دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
همه چیز در مورد آنتی بیوتیک توبرامایسین
0
زمان مطالعه: 6 دقیقه
توبرامایسین در سپتیسمی و سپسیس نوزادان، مننژیت و سایر عفونت‎های CNS، عفونت مجاری صفراوی، پیلونفریت حاد یا التهاب عفونی حاد پروستات مصرف می‎شود. در سپتیسمی و سپسیس نوزادان، مننژیت و سایر عفونت‎های CNS، عفونت مجاری صفراوی، پیلونفریت حاد یا التهاب...


موارد مصرف توبرامایسین (TOBRAMYCIN)


توبرامایسین در عفونت های شدید ناشی از ارگانیسم های حساس استفاده می شود و بیشتر در عفونت های تنفسی که ناشی از باکتری پسودومونا می باشد و درمان فیبروز کیستیک، کاربرد دارد.


توبرامایسین در درمان عفونت‎های باکتریایی چشم حساس به آمینوگلیکوزیدها که ناشی از باکتری‎های گرم منفی هوازی یا استافیلوکوک‎ها باشد، به کارمی‌رود. توبرامایسین از جنتامایسین بر روی پسودوموناس آئروژینوزا کمی موثرتر است. توبرامایسین در سپتیسمی و سپسیس نوزادان، مننژیت و سایر عفونت‎های CNS، عفونت مجاری صفراوی، پیلونفریت حاد یا التهاب عفونی حاد پروستات مصرف می‎شود.


مکانیسم اثر توبرامایسین


توبرامایسین یک آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزیدی است که مانند سایر داروهای این گروه با عبور فعال از غشای باکتری مانع بیوسنتز پروتیئن توسط ریبوزوم ها می شود.


فارماکوکینتیک توبرامایسین


آمینوگلیکوزیدها از راه گوارش جذب نمی شوند. البته در صورت زخم گوراش یا التهاب روده مقادیری از دارو جذب می شود. آمینوگلیکوزیدها بصورت تزریق عضلانی یا وریدی مصرف می شود.


جذب این داروها پس از تزریق عضلانی سریع و کامل است. آمینوگلکوزیدها از راه پوست هم جذب می شوند. پس از جذب در اغلب بافت ها و مایعات بدن منتشر می شوند و بیشترین غلظت را در ادرار دارند.


غلظت سرمی این داروها نیم الی یک و نیم ساعت پس از تزریق عضلانی و 15 الی 30 دقیقه پس از تزریق وریدی به حداکثر خود می رسد. دفع آمینوگلیکوزیدها عمدتا کلیوی است و در صورت وجود عیب کار کلیه ممکن است در بدن تجمع یابند.


نیمه عمر آمینوگلیکوزیدها 2 الی 4 ساعت است که در صورت عیب کار کلیه ممکن است تا 100 ساعت نیز افزایش یابد.

توبرامایسین

نحوه مصرف توبرامایسین


بزرگسالان :3mg/kg در شبانه روز در سه دوز منقسم هر 8 ساعت . تجویز IM یا IV برای عفونت های شدید کمتر یا مساوی 5mg/kg درشبانه روز ، IM یا IV یا تجویز 4 دوز همسان در عفونت های مهلک

موارد منع مصرف توبرامایسین

  • حساسیت شدید به توبرامایسین یا داروهای دیگر دسته آمینوگلیکوزید ها

موارد احتیاط در مصرف توبرامایسین

تداخل دارویی توبرامایسین


در صورت مصرف همزمان آمینوگلیکوزیدها با سفالوسپورین ها ( به ویژه سفالوتین )، آمفوتریسین، سیکلوسپورین وداروهای سیتوتوکسیک، خطر بروز مسمومیت کلیوی ( واحتمالاً مسکومیت گوشی ) افزایش می یابد. مصرف همزمان آمینوگلیکوزیدها با نئوستیگمین و پیریدوستیگمین، اثر این داروهای کولینرژیک را کاهش می دهد.

مصرف همزمان آمینوگلیکوزیدها با داروهای مسسدد عصب – عضله ممکن است موجب ضعف بیشتر عضلات اسکلتی، ضعف تنفس و حتی آپنه شود.خطر بروز مسمومیت گوشی در صورت مصرف آمینوگلیکوزیدها با داروهای مدر گروه لوپ ممکن است افزایش یابد.

از مصرف همزمان این داروها با کاپرئومایسین باید خوداری کرد، زیرا خطر بروز مسمومیت گوشی و کلیوی وانسداد عصب – عضله ممکن است افزایش یابد. در مورد تداخل آمینوگلیکوزیدها با داروهای مدربالقوه سمی برای گوش به تک نگارکلی این داروها مراجعه شود.

مصرف توبرامایسین در بارداری و شیردهی

  • توبرامایسین نباید در بارداری استفاده شود.
  • ترشح این دارو در شیر مادر به اثبات نرسیده است ولی با این حال منافع مصرف توبرامایسین در شیردهی باید در برابر ضررهای احتمالی مصرف دارو سنجیده شود.

عوارض جانبی توبرامایسین


آسیب بخش حلزونی گوش، مسمومیت برگشت پذیر کلیه، به ندرت کاهش منیزیم خون به ویژه در مصرف طولانی مدت و کولیت پسودوممبران از عوارض احتمالی این دارو هستند. سایر عوارض توبرامایسین عبارتند از:

  • CNS: سردرد
  • EENT: اتوتوکسیسیتی یا سمیت گوشی (وزوز گوش، ورتیگو و کاهش شنوایی)
  • GI: اسهال
  • GU: نفروتوکسیسیتی یا سمیت کلیوی
  • Other: حساسیت شدید (تب، راش، کهیر و خارش)، ایجاد عفونت های ثانویه باکتریایی یا قارچی

توجه: در صورت ایجاد سمیت گوشی یا کلیوی و ایجاد واکنش های حساسیتی مصرف دارو باید قطع شود.

داروی توبرامایسین

تداخلات دارویی توبرامایسین


توبرامایسین نباید همزمان با داروهای دیگری که عوارضی مانند سمیت کلیوی و گوشی دارند استفاده شود زیرا احتمال ایجاد سمیت بالا می رود برای مثال داروهای ونکومایسین، آمفوتریسین، سیکلوسپورین نباید با این دارو همزمان استفاده شوند زیرا عوارض جانبی این داروها نیز سمیت کلیوی می باشد.


در صورتی که این دارو بعد از مصرف داروهای بیهوش کننده استنشاقی (مانند: اتر، هالوتان، سیکلوپروپان، اکسید نیتروس) یاداروهای مسدود کننده عصبی-عضلانی (مانند: آتروکوریوم، توبوکوراین، گلامین، سوکسینیل کولین و دکامتونیوم)، تزریق شود، احتمال دارد فلج تنفسی ایجاد کند.


نکات با اهمیت در مصرف توبرامایسین

  • طیف ضد باکتری توبرامایسین مشابه جنتامایسین است. با این تفاوت که توبرامایسین اثر بیشتری بر پسودومونا دارد.
  • در مورد تزریق وریدی توبرامایسین، دارو باید در 50 تا 100 میلی لیتر از محلول نرمال سالین یا DW5% در مورد بالغین و مقدار کمتری در مورد کودکان، رقیق شود. انفوزیون باید در مدت 20 تا 60 دقیقه صورت گیرد.
  • در افرادی که اختلال عملکرد کلیه دارند، دوز ابتدایی مانند دوزاژ در مورد فعالیت طبیعی کلیه است. دوز های بعدی باید بر اساس مطالعات کلیوی و سطح خونی دارو جداگانه محاسبه شود.
  • در عفونت های دستگاه تنفس که ناشی از پسودومونا است توبرامایسین به صورت محلول استنشاقی نیز مصرف می شود که در این صورت عوارض سمیت کلیوی و گوشی کمتر می شود.


نکات قابل توصیه به بیمار در مورد مصرف توبرامایسین

  • احتمال بروز واکنشهای ناشی از حساسیت پوست به نور وجود دارد. از این رو بیمار نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرارگیرد.
  • در صورت بروز سرگیجه ،منگی یا خواب آلودگی باید احتیاط کرد.

توجهات پزشکی – پرستاری توبرامایسین

  • این دارو بیمارستانی میباشد لذا نگهداری و تزریق آن حتما در مرکز درمانی و زیرنظر پزشک صورت گیرد.
  • در صورتی که محلول تزریقی دچار کدورت، رسوب یا تغییر رنگ خاصی شده بود، از تزریق دارو خودداری کنید.
  • برای هر بار تزریق از سرنگ و سرسوزن جدید استفاده کنید.
  • در صورت مصرف طولانی مدت این دارو، آزمایشات دوره ای شنوایی سنجی طبق تجویز پزشک لازم است.
  • در مدت درمان با این دارو حداقل یک و نیم لیتر(6لیوان)آب و مایعات فاقد کافئین مصرف کنید تا دارو به اندازه ی کافی ازطریق ادرار دفع شود.
  • حجم ادرار روزانه را متناسب با مصرف مایعات کنترل کنید و در صورت کاهش حجم ادرار و یا ادرار کف آلود به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در صورت بروز علایمی همچون وزوزگوش، کاهش شنوایی یا سرگیجه ی طولانی سریعا به پزشک مراجعه کنید.

شرایط نگهداری توبرامایسین

  • دارو را در دمای 15 تا 30 درجه سانتی گراد نگهداری نمائید.
  • بعد از تهیه محلول تزریقی دارو، می توان آن را در یخچال تا 96 ساعت و در دمای اتاق تا 24 ساعت نگهداری نمود.

divider

بیشتر بخوانید:

معرفی داروی بی حسی موضعی پریلوکائین

موارد مصرف قرص متوکلوپرامید و عوارض جانبی این دارو

موارد مصرف قرص فلوکونازول یا دیفلوکان و عوارض جانبی این دارو

divider

گردآوری توسط بخش سلامت

مجله دلگرم



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits