دلگرم
امروز: دوشنبه, ۲۱ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۰۸ جمادى الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۱ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
کهیر بیماری پوستی؛علائم و درمان این عارضه
1
زمان مطالعه: 6 دقیقه
کهیر چیست؟کهیر یک بیماری پوستی است که با خارش شدید همراه می‌ باشد. در بیماری کهیر لکه‌ ها و نقطه‌های قرمز رنگ و برجسته در قسمت‌های مختلف بدن ظاهر می ‌شود.

کهیر چیست؟

کهیر یک بیماری پوستی است که با خارش شدید همراه می‌ باشد. در بیماری کهیر لکه‌ ها و نقطه‌های قرمز رنگ و برجسته در قسمت‌های مختلف بدن ظاهر می ‌شود. معمولاً ضایعات فوق در عرض کم‌ تر از 24 ساعت فروکش می ‌کنند، ولی ممکن است در سایر قسمت‌ها دوباره بروز نمایند.با دلگرم همراه باشید.

علل ایجاد کهیر در بدن

عوامل زمینه‌ ساز کهیر کدام است؟ آیا در این بیماری وراثت هم نقش دارد؟

مهم ‌ترین علت زمینه‌ای بیماری کهیر، آزاد شدن ماده‌ای میانجی به نام هیستامین از سلول‌های خونی و بافت همبند می ‌باشد که سبب بروز خارش و ایجاد ضایعات پوستی در این بیماری می ‌گردد و عوامل محیطی مختلف و حتی برخی عوامل وراثتی و عملکرد سیستم‌های داخلی ممکن است در تسهیل و آزاد سازی این ماده (هیستامین) و بروز ضایعات تأثیر داشته باشند.

انواع کهیر

کهیر حاد، کهیری است که کمتر از ۶ هفته طول کشیده باشد. در اکثر موارد تعیین علت این نوع کهیر آسان بوده و با رفع این علت کهیر بهبود می‌یابد. از اصلی‌ترین علت‌های ایجاد کهیر می‌توان به مواد غذایی مانند آجیل، شکلات، ماهی، گوجه فرنگی، تخم مرغ، توت فرنگی، شیر و افزودنی‌های غذایی و میوه‌های تازه بخصوص مرکبات و داروها از قبیل: آنتی بیوتیک‌ها مثل پنی‌سیلین، مسکن‌ها مثل آسپیرین، کدئین، ایندومتاسین، خواب‌آورها، ویتامین‌ها، ملین‌ها و عفونت‌ها شامل نیش حشرات؛ گاه بیماری‌های داخلی مثل بیماری تیروئید، محرک‌های فیزیکی مثل فشار، سرما و نور خورشید نیز از عوامل دیگر ایجاد کهیر هستند.کهیر مزمن، کهیری است که بیش از ۶ هفته طول بکشد. تشخیص علت این نوع کهیر بسیار مشکل است و فقط در تعداد خیلی کمی از بیماران می‌توان به علت آن پی برد. هیچ آزمایش تشخیصی اختصاصی برای این نوع کهیر وجود ندارد.اما در کهیر فیزیکی؛ حملات مکرر کهیر در افراد می‌تواند ناشی از تماس عوامل فیزیکی مثل نور آفتاب، سرما، گرما، آب، تعریق و فشار موضعی باشد. معمولاً در این حالت بیماران خود متوجه عامل ایجادکننده می‌شوند.

ارتباط استرس با کهیر

استرس‌های روحی و افسردگی باعث تشدید بیماری کهیر مبتلایان می‌شود و موجب افزایش خارش و گسترش آن می‌شود.

تشخیص کهیر

بعضی از کهیرها بر اساس دلایل ثانویه ایجاد می‌شوند؛ کهیر ناشی از عوامل محیطی مانند سرما، آب سرد و آفتاب جزو این گروه هستند. نشانه‌های این کهیر عبارتند از:قرمزی پوست، تورم و خارش دار شدن سطح پوست. روش ساده‌ای برای تشخیص این نوع کهیرها وجود دارد؛ معمولاً با فشار ملایم توسط نوک انگشتان قرمزی پوست برطرف می‌شود و سفتی قابل لمس حس نمی‌شود. همچنین به محض کاهش فشار، دوباره قرمزی ظاهر می‌شود. معمولاً ضایعه‌های کهیر پس از ۴۸ ساعت برطرف می‌شوند و کمتر کهیری وجود دارد که در یک نقطه ثابت بیش از چند روز باقی بماند.

نوع دیگری از کهیرها در اثر فشارها به وجود می‌آیند؛ برای مثال فشار کش جوراب موجب ایجاد کهیر در زیر آن می‌شود. اگر کهیر در اثر فشار ایجاد شده است از پوشیدن لباس‌های تنگ خودداری کنید کهیر ناشی از سرما نیز آزمایش آسان و ساده‌ای دارد. تکه‌ای یخ را برای مدتی روی پوست قرار دهید، سپس آن را بردارید. اگر نشانه‌های کهیر ظاهر شد به کهیر مبتلا شده‌اید. به طور کلی درمان این کهیرها جلوگیری از رویارویی با عامل ایجاد کننده است؛ یعنی باید کاملاً در برابر سرما از خود محافظت کنید.

بیماری کهیر به چند نوع خود را نشان می ‌دهد؟

هر یک از ضایعات کهیری معمولاً در مدت کم ‌تر از 24 ساعت فروکش می ‌کنند، ولی بر اساس مدت زمان بروز، بیماری کهیر را می ‌توان به انواع حاد و مزمن تقسیم نمود. در مواردی که بیماری کم ‌تر از شش هفته تداوم داشته باشد کهیر حاد و چنان که بیش ‌تر از مدت شش ماه طول بکشد کهیر مزمن اطلاق می ‌شود. برخی از انواع کهیرهای مزمن در اثر عوامل فیزیکی و تماس‌های بدنی و تعریق و سرما ایجاد می ‌شوند.مهم ‌ترین علت زمینه‌ای بیماری کهیر، آزاد شدن ماده‌ای میانجی به نام هیستامین از سلول‌های خونی و بافت همبند می ‌باشد که سبب بروز خارش و ایجاد ضایعات پوستی در این بیماری می ‌گردد.

علل ایجاد کهیر در بدن

علل ایجاد کننده ی بیماری کهیر کدام است؟

به طور معمول در اکثر موارد علت زمینه‌ای خاصی وجود ندارد، ولی برخی عوامل، ارتباط قابل ملاحظه‌ای با بروز کهیر دارند که از جمله

می ‌توان عوامل زیر را نام برد:

الف- غذا و نوع تغذیه : مواد غذایی مانند گوجه ‌فرنگی ، موز ، توت ‌فرنگی ، کیوی ، بادمجان، تخم‌مرغ و هم‌ چنین برخی از تنقلات به ویژه آجیل ‌ (مانند بادام‌زمینی ) و شکلات و در برخی افراد لبنیات مانند شیر و افزودنی‌های صنعتی به غذاها، غذاهای دارای مواد نگه دارنده (مانند کنسروها، سوسیس‌ها، کالباس، مایونز و...)، غذاهای با رنگ‌ های افزودنی، نوشابه‌ها ، بستنی، آدامس و هم ‌چنین بعضی از غذاهای دریایی مانند ماهی و میگو ، از جمله موادی هستند که می‌ توانند زمینه ‌ساز بروز کهیر باشند.ولی لازم به توضیح است که به ‌طور قطع در همه ی بیماران این مواد غذایی زمینه ‌ساز بروز کهیر نمی ‌باشد.

ب: داروها: برخی داروها مثل آنتی‌بیوتیک ‌ها (مانند پنی‌سیلین)، برخی از داروهای مسکن، داروهای ضدالتهاب مانند آسپرین، برخی از داروهای آرام بخش و خواب‌آور می ‌توانند زمینه ‌ساز بروز کهیر باشند. لازم به ذکر است به طور قطع در همه ی افراد این داروها باعث بروز کهیر نمی‌ شوند.

ج: عوامل عفونی: برخی عفونت‌های تنفسی به ویژه در کودکان، برخی از عفونت‌های باکتریایی و میکروبی و قارچی‌ با بروز حملات کهیر همراه هستند.

د: عوامل دیگر: از عوامل دیگر می ‌توان به نیش حشرات، برخی محرک های فیزیکی مانند فشار و گرما و نور خورشید اشاره کرد.

علایم بیماری کهیر کدام است؟

مهم ‌ترین علامت بیماری که به طور عمده باعث توجه بیماران و ناراحتی آن‌ها می ‌شود، خارش شدید می ‌باشد که با نشانه ‌های دیگری نیز همراه است.این نشانه ‌های همراه شامل لکه ‌ها و دانه ‌های برجسته ی پوستی به صورت پررنگ، صورتی یا قرمز با اندازه و اشکال متفاوت هستند که در نقاط مختلف بدن مشاهده می ‌شوند.هر یک از این ضایعات به طور معمول در عرض کم ‌تر از 24 ساعت فروکش می ‌کنند، ولی ممکن است ضایعات جدید در سایر نقاط بدن ایجاد شوند.البته نکته ی قابل توجه این است که بهبودی ضایعات کهیری هیچ گونه جوشگاه یا تغییر رنگ پوستی را همراه ندارد.اندازه ی کهیر گاهی در حد بسیار کوچک و چند میلی ‌متری و در مواردی به صورت ضایعات بزرگ در حد سانتی ‌متر مشاهده می ‌شود. به ‌طور معمول ضایعات کهیری همراه ترشح، دلمه و پوسته ‌ریزی نمی ‌باشد و در موارد اندکی ممکن است نمای ضایعه به صورت تاول دیده شود.

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits