با مجله اینترنتی دلگرم همراه باشید تا پاسخ سوال چگونه وکیل شوم را پیدا کنید.
ورود به دنیای وکالت آرزوی بسیاری از جوانانی است که دارای تحصیلات مرتبط با این شغل هستند. امروزه وکالت یکی از مورد احترامترین شغلهای دنیاست، اما برای رسیدن به این جایگاه، باید مسیر طولانی و البته سختی را طی نمود. برای گرفتن پروانهی وکالت دادگستری متقاضیان باید در آزمون وکالت شرکت کنند. این آزمون هرساله توسط کانونهای وکلای دادگستری بهطور همزمان در سراسر کشور برگزار میشود. اما در کنار آزمون وکالت که توسط کانونهای وکلا برگزار میشود، مرکز مشاوران حقوقی قوه قضاییه نیز اقدام به برگزاری آزمون مشاوران حقوقی میکنند.
وکیل کیست ؟
وکیل پایه یک دادگستری شخصی است که پس از طی دوره تحصیلات دانشگاهی در مقطع لیسانس و یا بالاتر در رشته حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی یا همتراز آن در حوزه علمیه، در آزمون کانون وکلای دادگستری که هر سال یک بار برگزار میشود، در رقابتی سنگین و نفسگیر موفق به کسب معدل و ترازی شده باشد که بتواند در بین رقبای پر شماری که دارد به عنوان کارآموز وکالت پذیرفته شود.
انواع وکالت
وکالت به اقسام دیگر نیز تقسیم میشود.
1- وکیل انتخابی
در مواردی به کار میرود که شخصی، وکیل خود را انتخاب و با انعقاد قرارداد وکالت از او میخواهد وکالت او را برای دفاع از حقش در مراجع قضایی بر عهده بگیرد.
2- وکیل تسخیری
در مواردی که دعوایی کیفری جریان داشته و علیرغم ضروری بودن حضور وکیل، در دادرسی و محاکمات، به دلیل امتناع متهم از اخذ وکیل و یا نداشتن بضاعت مالی برای این کار، وکیلی برای دفاع از متهم وارد پرونده نشدهاست که در این صورت به تشخیص دادگاه، از بین وکلای دادگستری وکیل رایگان برای او گرفته میشود. عنوان وکیلی که به این ترتیب وارد پرونده میشود، وکیل تسخیری است.
3- وکیل معاضدتی
در مواردی که اشخاص برای دفاع از حقوق خود در دعاوی حقوقی نیاز به وکالت داشته باشند ولی به دلایلی امکان گرفتن وکیل نداشته باشند، با تشخیص عسرو حرج موکل از سوی دادگاه یا تشخیص کمسیون معاضدت کانون وکلا، در این موارد وکیلی به صورت رایگان دفاع از حقوق شخص معسر را بر عهده میگیرد. عنوان وکیل یاد شده در این موارد، وکیل معاضدتی است.
4- وکیل اتفاقی
اگر شخصی تحصیل کرده رشته حقوق باشد ولی شغل او وکالت نباشد، بخواهد به صورت اتفاقی برای حل مشکلاتی که بستگان نزدیک او در مراجع قضایی دارند، خارج از چرخه و آزمونهای سخت کانون وکلای دادگستری، از این کانون برای همان مورد خاص پروانه وکالت موردی بگیرد، با طی مراحل قانونی و پرداخت هزینه مربوطه میتواند به این امر اقدام کند. شخصی که با این روش وکالت موردی برای دفاع از حقوق بستگانش گرفتهاست را وکیل اتفاقی گویند.
موارد قابل توجه وکیل شدن
- قبولی در آزمون کارآموزی وکلای دادگستری و اتمام موفقیت آمیز دوره کارآموزی و اختبار کانون وکلای دادگستری
- داشتن ۲۵ سال سن یا بیشتر (بعدا” متعاقب مصوبه هیات مدیره اتخادیه کانون های وکلا ی دادگستری جمهوری اسلامی ایران) این بند حذف گردیده است .
- تبصره : سن داوطلبان در زمان ثبت نام جهت شرکت در آزمون نباید در استان تهران بیش از۴۰سال و در سایر استانها بیش از۵۰ سال باشد.
- اعتقاد داشتن به احکام و مبانی دین مقدس اسلام و التزام عملی به آن
- وفاداری به نظامی جمهوری اسلامی ایران
- نداشتن سوء پیشینه موثر کیفری
- سابقه ی عضویت و فعالیت در گروه های الحادی و فرقه های ضاله و معاند با اسلام و گروههایی که مرام نامه ی آن ها مبتنی بر نفی ادیان الهی است نداشته باشد.
- عدم عضویت و هواداری از گروهک های غیر قانونی و معاند با جمهوری اسلامی ایران
- برای اشخاصی پروانه کارآموزی صادر می شود که دارای شرایط مندرج در قانون وکالت, لایحه قانونی استقلال کانون وکلا مصوب سال ۱۳۳۳ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب سال سایر قوانین و مقررات باشند.
شرایط لازم برای پذیرش در رشته حقوق
در بیشتر موارد، دانشجویان باید همه یا بیشتر واحدهای درسی دوره لیسانس تمام وقت یک دانشگاه را تکمیل نموده باشند. در عین حال ترجیح خاصی نسبت به نوع رشته دوره لیسانس برای متقاضیان وجود ندارد و دانشجویان حقوق با سوابق تحصیلی مختلفی مانند علوم، تجارت و بازرگانی، هنر و غیره وارد این رشته تحصیلی میشوند. البته در اغلب مدارس حقوق، فرصتهای بسیار محدودی هم برای کسانی که دارای مدرک تحصیلی دانشگاهی نیستند ولی از زندگی و تجربه کاری ویژهای برخوردار بودهاند، در نظر گرفته میشود.
مدارس حقوق هنگام پذیرش، نکات متعددی را در نظر میگیرند همچنین توصیه نامهها از اساتید قبلی، تجربه کاری و مصاحبه نیز میتوانند در گرفتن پذیرش موثر باشند.
آزمون ورودی مدارس حقوق
آزمون ورودی مدارس حقوق LSAT Law School Admission Test یک آزمون استاندارد است که شاخصی برای ارزیابی مهارتهای متقاضی به شمار میآید. این آزمون، دربرگیرنده پنج بخش 35 دقیقهای، از سوالات چند گزینهای است، که شامل درک مطلب، استدلال، تحلیل و نیز استدلال منطقی میشود.
30 دقیقه نیز برای انشا در نظر گرفته شده که نمرهای ندارد ولی نسخهای از آن برای دانشکده حقوق مورد نظر فرستاده میشود. نمره این آزمون از 120 تا 180 در نظر گرفته شده است. مراکز زیادی هستند که با ارائه دورهها و یا آزمونهای مقدماتی (حتی در تعطیلات آخر هفته)، فرد را برای این امتحان آماده میکنند.
نمرات و سابقه تحصیلی متقاضیان
بررسی نمرات و سابقه تحصیلی متقاضیان، یک معیار نسبی برای پیشبینی چگونگی تحصیلات آنها در آینده است. نوع و سطح واحدهای درسی که فرد در زمان تحصیل انتخاب کرده است نیز هنگام پذیرش مورد توجه قرار میگیرد.
دوره پروانه وکالت
فارغ التحصیل شدن از دانشکده حقوق به خودی خود نمیتواند شرط کافی برای وکالت باشد، بلکه فرد باید با موفقیت دوره وکالت را “The Bar Admission Course” در یک استان خاص بگذراند. در این دوره، فرد با قوانین و مقررات و سیستم قضایی آن استان آشنا میشود. این برنامه آموزشی میتواند تا مدت 2 سال ادامه یابد که معمولا شامل تعلیمات و امتحان وکالت در سطح استان مربوطه است. قبولی در این مرحله و شروع به وکالت در یک استان یا کشور، دلیل و مجوزی برای وکالت در استانهای دیگر به شمار نمیآید و برای وکالت در سایر استانها، باید دوره آن ناحیه را هم بگذراند.
شرایط صدور پروانه وکالت بدون طی دورهی کارآموزی و انجام اختبار
مطابق مادهی ۸ لایحهی قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری به اشخاص زیر پروانه وکالت درجه اول از طرف کانون وکلا داده میشود:
- کسانی که دارای ده سال متوالی یا پانزده سال متناوب سابقهی خدمات قضایی بوده و حداقل پنج سال ریاست یا عضویت دادگاه داشته باشند و سلب صلاحیت قضایی از آنها از طرف دادگاه عالی انتظامی قضات نشده باشد؛
- کسانی که دارای دانشنامهی لیسانس بوده و ۵ سال سابقهی خدمات قضایی داشته باشند و سلب صلاحیت قضایی از طرف دادگاه عالی انتظامی از آنها نشده باشد؛
- نمایندگان مجلس شورای اسلامی با گذراندن یک دورهی کامل نمایندگی که دارای لیسانس قضایی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزهی علمیهی قم و پنج سال سابقهی کار قضایی در محاکم باشند؛
- افسران بازنشستهی نیروهای مسلح که دارای دانشنامهی لیسانس در رشتهی حقوق بوده و حداقل پنج سال متوالی یا هشت سال متناوب در مشاغل سازمانی خدمت نموده و از اشتغال به وکالت محروم نباشند.
اشخاص یاد شده باید سایر شرایط وکالت را دارا باشند و وکالت آنها با مانع قانونی روبهرو نباشد. این اشخاص بعد از درخواست صدور پروانه وکالت و آماده شدن پروانه مزبور باید سوگند یاد نمایند.
کارآموزی وکالت
برای وکالت، علاوه بر مدرک تحصیلی در رشته حقوق از یک مدرسه معتبر، و موفقیت در تکمیل دوره وکالت، فرد باید مرحله ویژه کارآموزی “Articling” را نیز بگذراند. این دوره باید زیر نظر یکی از اعضای واجد شرایط کانون وکلا “Law Society” سپری شود. دوره کارآموزی، در واقع کاری تمام وقت است که در موسسات حقوقی، دادگاه، یا بخش حقوقی ادارات دولتی و شرکتهای بزرگ انجام میشود. طول دوره کارآموزی در استانهای مختلف، متفاوت هستند.
مواد امتحانی آزمون وکالت کانون وکلا
مواد امتحانی آزمون وکالت اتحادیهی کانونهای وکلای دادگستری شامل دروس زیر است:
- حقوق مدنی با ضریب ۳
- آیین دادرسی مدنی با ضریب ۳
- حقوق جزای عمومی و اختصاصی با ضریب ۲
- آیین دادرسی کیفری با ضریب ۲
- حقوق تجارت با ضریب ۲
قدم های طلایی برای وکیل شدن
- غیر از استعدادهای فطری و طبیعی ،برای یک نفر وکیل دادگستری استعداد سخنوری و فصاحت و بلاغت در بیان خیلی کمتر از انچه تصور می رود لازم و ضروری است . برای آنکه وکیل بتواند حرف خود را به قاضی بفهماند و به او بقبولاند کافی است که در گفتار خود دقیق و ساده و صدیق و با علاقه و با حرارت باشد و افکار و عقاید خود را با وضوح کامل و به شکل پسندیده و جالب و موثری بیان نماید. قدرت استدلال، قدرت تخیل و ابتکار ، قدرت استنتاج ، داشتن طبع نقاد و نرمش و گسترش فکروقریحه ی روان شناسی نیز علاوه بر استعداد طبیعی لازم است.
- انجام وظیفه غالبا مستلزم جسارت و شجاعت و شهامت خاص است . دراین جهت که درک نماییم باید چگونه وکیل شویم باید بگوییم بعضا وکیل مجبور می شود تا در مقابل تصمیم یکی از مقامات به اعتراض بر خیزد یا در مقابل افکار عمومی ایستادگی کند و مخالفت نماید. وکیل باید آنقدر شهامت اخلاقی داشته باشد که از هیچ چیز نهراسد و وظیفه ی خود را هرچند مخاطره آمیز باشد بدون تشویش و تردید و تزلزل انجام دهد و افتخار استقلال فکر و آزادی دفاع را که از خصوصیات وکالت دادگستری است برای خود کسب نماید .دراین صورت است که وکیل دادگستری شناخته می شود.
- البته نباید توقع داشت که وکیل در کلیه علوم وفنون دنیای امروز تبحر داشته و صاحب نظر باشد لکن باید سعی کند که لااقل معلومات کافی در ادبیات و هنر و فلسفه و جامعه شناسی و تاریخ و علوم به دست اورد . باید پذیرفت که گاهی نقل یک بیت شعر تاثیرش بیشتر از استناد به ماده و قانون و رویه قضایی است . آنچه مطرح می کند بفهماند همه می دانند و فقط به قصد یاد آوری و نتیجه گیری ناچار به تذکر آن شده است اطلاعات عمومی باید با مطالعات حقوقی تکمیل و ترکیب شود.
- قدرت کار برای یک وکالت دادگستری مستلزم ان است که وکیل تمام وجودش را وقف آن کند .وی ممکن است ساعتها برای یک جلسه نیاز به مطالعه و کار داشته باشد . هرقدر که دفتر وی منظم باشد باز هم ممکن است که نیاز به کار بیشتر باشد و وی باید بتواند این خستگی مداوم و طولانی را به جان بخرد.
- وقت شناسی : در رابطه با موکل باید کاملا وقت شناس بوده ملاقات هایی که با موکلتعیین می کند به موقع حاضر شود.
- ایجاد روابط دوستی و آشنایی بهترین چیز برای وکیل شدن است که از طریق محبت و نزاکت و ظرافت برای خود موکلینی فراهم نماید و از طریق دوستی موکلین خود را حفظ نماید.
- عشق و علاقه به شغل وکالت کسی می تواند شکستهای پی در پی و پرکار و پرمشقت وکالت را تحمل کند که عاشق و دلداده این شغل باشد . چه رضایت خاطری بالاتر از اینکه وکیلی بتواند در پرونده مهم و مورد علاقه اش حکمی به نفع موکل خود به دست اورد و مورد اطمینان دادرس پرونده واقع شده باشد. وقتی وکیل می تواند از افتخار و احترام و رضایت مخصوص به وکالت دادگستری بهره مند گردد که خود او به این شغل و این مقام احترام بگذارد و برای آن ارزش قایل باشد واینگونه است که می آموزیم چگونه وکیلشویم.
وکالت چیست ؟
وکالت عقدی است که بموجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را بر انجام امری نایب خود قرار می دهد. با انعقاد عقد وکالت، وکیل و موکل در برابر یکدیگر حق و تکلیف یافته، دارای روابط حقوقی، وظایف و مسئولیت های متقابلی می شوند. وکالت در لغت به معنای واگذار کردن یا تفویض کردن میباشد. وکالت در اصطلاح حقوقی: عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین عقد، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود مینماید.
ویژگی های یک وکیل موفق
- از اطلاعات خود آگاه باشید. خودتان را نسبت به قوانین به روز نگه دارید. و به آنها را به خاطر نگه دارید، چرا که ممکن است هر لحظه در حوزه قضایی به کار آیند.
- در یک کانون وکلا عضو و رفت و آمد داشته باشید. وقتی شما با سایر وکلا در ارتباط باشید قادر به رد و بدل تخصص ها هستید. همچنین می توانید نفوذ بیشتری بین آنان به دست آورید.
- در یک شرکت معتبر کار کنید. نیازی نیست معروف باشید. تا زمانی که شما موفقیت های خوبی داشته باشید و خودتون رو در بالاترین رده حفظ کنید میتونید توسط نردبان شرکت ها بالاتر روید.
- با قاضی و دفاتر بالا رتبه دادگاه با احترام صحبت کنید. به آنها خوب گوش دهید بدون آنکه میان حرفهایشان بپرید. حرفه ای بودن شما بستگی به این دارد که چطور خودتان رو پرزنت یا نشان دهید.
- استفاده از درایت و مهربانی هنگامی که با موکلتان هستید. ممکن است آنها به خاطر موقعیت بدی که در آن هستند آشفته باشند. پس شما سعی کنید از دید آنها به موضوع نگاه کنید. و اجازه ندهید که آنها به طور شفاهی و حتی فیزیکی با شما برخورد و سواستفاده کنند.
- به موکل خود گوش کنید. هرگز قبل از اینکه تمام داستان رو شنیده باشید قضاوتشان نکنید. به یاد داشته باشید. موکل شما تا زمانی که گناهش ثابت نشه، بی گناه است.
- ارتباط بین وکیل و موکل را محرمانه حفظ کنید. موضوع موکل شما به هیچ کسی به غیر از شما، قاضی و دادستان مربوط نیست. اگر دادگاه علنی هست، اطلاعات موکل خود را داوطلبان در اختیار روزنامه ها و سایرین ندهید.
- هنگام بازجویی از یک شاهد، سوالات مناسب مربوط به محاکمه بپرسید. هنگامی که شاهد در جایگاه در حال شهادت هست، اگر دچار احساسات می شوند آنها را به سخره نگیرد و بگونه ای حرفه ای، فاصله با او را هم حفظ کنید. به خاطر داشته باشید که باید مراقب ویژه ای از شاهدانی که زیر سن قانونی و قربانی جرم و جنایت خشونت آمیز هستند صورت پذیرید.
- همیشه حرفه ای بودن و عدالت محوری خود را حفظ کنید. شما طبق قانون ملزم به گفتن حقیقت هستید. و یک مثال خوب باشید برای همه.
بیشتر بخوانید :
وضع حقوقی طفل ناشی از لقاح مصنوعی چیست ؟
ماده ۳۶۵ قانون مدنی در مورد بیع فاسد چه میگوید ؟
قوانین آپارتمان نشینی و چگونگی شکایت از همسایه در آپارتمان
دیدگاه ها