مردم شهر و روستا با هم چه تفاوت هایی دارند ؟
برای اینکه بتوان به درک صحیحی از تفاوت مردم شهر و روستا رسید ابتدا باید با خود شهر و روستا آشنا شد زیرا این محیط شهر و روستا هستند که بین مردمان آن تفاوت ایجاد می کنند.
روستا با شهر تفاوت های زیادی دارد از بافت جمعیتی گرفته تا شیوه امرار معاش و روابط انسانی که بین افراد جامعه وجود دارد به همین جهت است که وقتی به توسعه این دو هم فکر می کنیم باید معیارهای متفاوتی را در نظر بگیریم.
شهر و روستا چه تفاوتی با هم دارند ؟
شاخصهای تفکیک شهر از روستا، عبارت است از:
- وسعت
- وضعیت و نوع فعالیت اقتصادی
- درجه اشتغال و قشربندی اجتماعی
- درجه پیچیدگی روابط و مناسبات
- چگونگی بهرهگیری از نهادهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی
- میزان و ترکیب جمعیت
در عرف روستا عبارت از محدودهای از فضای جغرافیایی که واحد اجتماعی کوچکی مرکب از تعدادی خانواده که نسبت به هم دارای نوعی احساس دلبستگی، عواطف و علائق مشترک هستند، در آن تجمع مییابند.
و در روستا مردم بیشتر فعالیتهایی که برای تأمین نیازمندیهای زندگی خود انجام میدهند، از طریق استفاده و بهرهگیری از زمین و در درون محیط مسکونیشان صورت میگیرد، این واحد اجتماعی که اکثریت افراد آن به کار کشاورزی اشتغال دارند روستا نام دارد .
شهر، بر عکس روستا مکانی است با تراکم بالای جمعیت و مرکزیت سیاسی، اداری و تاریخی که در آن، فعالیت اصلی مردم، غیر کشاورزی است و دارای مختصات شهری بوده که از طریق دولتی محلی، اداره میشود.
فرق بین شهر و روستا چیست ؟
در این پست از مجله دلگرم به شرح تفاوت های شیوه زندگی روستایی و شهری و آنچه که باعث تفاوت مردم شهر و روستا شده می پردازیم .
در زیر بطور خلاصه و فهرست وار به تفاوت شهر و روستا که در نتیجه منجر به تفاوت مردم شهر و روستا شده است می پردازیم :
- زندگی روستایی بر پایه "تولید" سامان گرفته است. در حالیکه زندگی شهری بر پایه "مصرف" شکل گرفته است .
- زندگی روستایی مبتنی بر مفهوم "کار" است و در آن فراغت به معنای دقیق کلمه معنا ندارد اما زندگی شهری مبتنی بر "کار و فراغت" است.
- زندگی روستایی مبتنی بر "ارزش کاربردی" کالاهاست در حالیکه زندگی شهری مبتنی بر "ارزش های کاربردی و نمادین.
- زندگی روستایی مبتنی تداوم و استمرار سنت ها و تکرار گذشته است در حالیکه زندگی شهری مبتنی بر "نوآوری فرهنگی" است.
- روستاییان عمدتا از طریق ساختارهای خویشاوندی و سن و طایفگی به توزیع قدرت می پردازند اما در شهر توزیع قدرت عمدتا بر اساس تخصصی شدن تقسیم کار اجتماعی و ویژگی های طبقاتی است.
- هر روستا دارای یک فرهنگ واحد و فرهنگآن یک کلیت یکپارچه ای را بوجود می آورد وین فرهنگ یکچارچه تعیین کننده تمام ویژگی های زندگی افراد است اما فرهنگ شهر ناهمگون است و دارای خرده فرهنگ های مختلف و تنوع فرهنگ های زبانی و نژادی و قومی است.
- زندگی روستایی مبتنی بر الگوی سازگاری با الزامات "طبیعت" است اما زندگی شهری مبتنی بر الگوی فرهنگ و ایجاد تغییر و دستکاری محیط و تسلط و بهره کشی از آن است.
بنابر توضیحات داده شده بدلیل تفاوت در محیط ، جمعیت ، سبک زندگی و شغل مردم روستا از لحاظ خلق و خو بسیار با مردم شهر متفاوتند و هنگامی که به شهر مهاجرت می کنند دچار دوگانگی فرهنگی می گردند .
یکی از تفاوتهای جوامع شهری و روستایی روند مهاجرت است که همواره از روستا به شهر است و عکس آن خیلی بندرت اتفاق می افتد این امر دلایل متعددی دارد که شاید مهم ترین آنها را بتوان در فقر موجود در روستاها و کمبود امکاناتان زندگی در اینگونه مناطق ذکر کرد .
متاسفانه خیلی سال است که شاهد مهاجرت روستاییان به شهر هستیم در این سال های متمادی مردم روستا با رویای دستیابی به یک زندگی بهتر و رسیدن به یک شغل نان و آبدار روانه شهر شده و چندی نمی گذرد که به زندگی فلاکت بار در حاشیه شهرها بسنده می کنند .
در تقسیمات کشوری شهر و شهرستان چه تفاوتی با هم دارند ؟ | دلگرم
لیست استان های ایران همراه با نام شهرستانها به ترتیب حروف الفبا | دلگرم
دیدگاه ها