دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۰ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۷ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
کاربردهای شگفت انگیز ذغال در خانه داری
1
زمان مطالعه: 8 دقیقه
آیا تا به حال شنیده اید که ذغال در خانه داری کاربرد زیادی دارد ؟ با ما باشید تا این کاربردها را شرح دهیم.

کاربردهای زغال

ذغال چوب ماده شکننده، سبک و سیاه رنگ باقی‌مانده از نیم‌سوختن چوب یا دیگر اندام‌های جانوری و گیاهی است که بخش عمده ترکیباتشان تبدیل به کربن شده باشد. این کربن ناخالص درصدی ۸۵ تا ۹۸ درصدی دارد.

علتِ آن که از داغ کردن یا سوزاندن چوب یا استخوان حیوان، زغال پدید می آید این است که آن ها بر اثر حرارت، آب و گازهای نهفته در خود را از دست می دهند، و فقط جسم جامدی از خود بر جای می نهند.

کربن عنصری شیمیایی در جدول تناوبی است که با (C) نشان داده شده و عدد اتمی آن ۶ است. عنصری غیر فلزی و فراوان در طبیعت است که، چهار ظرفیتی و دارای سه آلوتروپ است.

کربن (واژه لاتین carboبه معنی زغال چوب) در دوران پیش از تاریخ، کشف شد؛ مردم باستان که آن را از سوختن مواد آلی در اکسیژن ضعیف تولید می کردند. با دلگرم همراه باشید.

کاربرد زغال در خانه داری

از زغال چه استفاده هایی می شود ؟

زغال در خانه داری چه کاربردی دارد ؟

برای از بین بردن بوی نم خانه‌ های قدیمی از ذغال گرم استفاده کنید . ذغال بوی نامطبوع را به خود جذب می‌کند . بنابراین می توانید چند تکه از آن را در جاهای مختلف منزل قرار دهید.

برای رفع بوی یخچال می‌توانید مقداری ذغال را نیم کوب کنید ، در کیسه پارچه‌ای نازکی بریزید و در‏ یخچال به خصوص طبقات بالای آن بگذارید. هرچند وقت یک بار کیسه ذغال را در آفتاب بگذارید تا خشک شود و دوباره قدرت جذب بو داشته باشد.

ذغال روشن بوی باقیمانده حاصل از دود سیگار را از بین می برد چند عدد ذغال روشن را در ظرف های فلزی کوچک گذاشته و در نقاط مختلف خانه قرار دهید .

چنانچه در پیک نیک قصد داشتید در قابلمه ، ماهیتابه یا کتری خود ، روی ذغال های صحرایی غذا درست کنید اما نگران سیاه شدن بیرون ظرف خود هستید ، می توانید به پشت ظروف خود کمی خمیر ریش تراشی بمالید .

با این تدبیر سیاهی ناشی از دود ذغال به راحتی پاک خواهد شد ، بدون آنکه خراشی به ظروف شما وارد شود .

از وجود بی‌ شمار مورچه در خانه رنج می‌برید؟ به در و دیوار، کابینت و همه جای خانه، مورچه آویزان است ؟ شب‌ها از دست آنها آرامش ندارید؟ نگران نباشید !

کافی است مقدار مساوی سرکه و آب را با هم مخلوط کنید و کابینت‌ها، کف و هر جایی را که امکان دارد، با این محلول بشویید تا مورچه‌ها از منزل شما دور شوند. برای این منظور، قرار دادن ذغال خشک یا تکه‌ای لیموترش در محل زندگی آنها نیز موثر است .

تمامی هودها فیلتری دارند که مقدار زیادی از چربی و گرد و غباری که گاهی وارد کانال هواکش می‌شود را جذب می‌کند. در صورتی که به هر دلیلی امکان نصب هواکش برای شما مقدور نیست، از فیلترهای ذغالی استفاده کنید.

این نوع فیلترها گرد و غبار و چربی را بهتر به خود جذب می‌کنند و گر چه به اندازه هودهای دارای هواکش موثر نیستند اما به هر حال موجب پاک‌تر شدن هوای آشپزخانه می‌شوند.

فیلترهای متالیک طول عمر زیادی دارند و در صورتی که همراه با فیلتر ذغالی استفاده شوند می‌توانند بسیار کاربردی باشند. فیلترهای چربی فقط چربی را جذب می‌کنند و فیلترهای ذغالی بوهای نامطبوع را جذب می‌کنند ولی به تنهایی چندان کارآمد نیستند.

یکی از مهمترین ویژگی‌های اتاق خواب، دارا بودن تشک خواب راحت و مناسب است. تشک‌های خواب بامبو، احساس توصیف‌ ناپذیری از طبیعت سبز زیبا و آرامش را به وجود می‌آورند.

اگر درباره ذغال چوب بامبو اطلاعات کمی دارید بهتر است بدانید پودر ذغال چوب بامبو در مراحلی کاملاً طبیعی در غارهای زیرزمینی تولید شده و در مرحله تنیدن نخ، به پنبه و پلی‌استر اضافه می‌شود.

پارچه‌های بافته شده از این نخ‌ها کاملا قابل شست‌وشو هستند و خواص خود را به راحتی از دست نمی‌دهد. بنابراین تشک‌هایی که از نخ ذغال چوب بامبو تهیه می‌شوند، علاوه بر دوام و عمر طولانی، از رایحه خوبی نیز برخوردارند .

یکی از خصوصیات ذغال چوب بامبو، تنظیم و حفظ حرارت داخلی تشک‌هاست و می‌تواند در صورت لزوم درجه حرارت داخلی آن‌ها را تا ده درجه افزایش دهد.

تمرکز و جذب اشعه مادون قرمز نیز از دیگر خصوصیات تشک‌های بامبو است که باعث افزایش جریان خون در دیواره سلولی و عملکرد بهتر قلب می‌شود .

این تشک‌ها کاملا ‌ارگانیک و طبیعی هستند. اساس ساخت آن‌ها از گیاهانی چون بامبو، اکالیپتوس و آلوئه‌وراست که وجود ضایعات‌شان در طبیعت به اکوسیستم صدمه‌ای نمی‌زند و به راحتی قابل بازیافت است .

مهم ترین کاربرد ذغال استفاده از آنها در تصفیه کننده ها است. لذا ذغال در تصفیه آب خانه ها و جهت ساخت ماسک ها کاربردی وسیع دارند و علت آن متخلخل بودن ذغال و وسیع بودن سطح تماس آن با سیال است.

کاربردهای زغال در خانه داری

موارد استفاده از زغال در خانه داری

کاربردهای زغال فعال

برخلاف زغال معمولی که سرطان‌زاست، زغال فعال خاصیت‌های دارویی دارد. زغال فعال از فرآیند سوختن آهسته چوب درخت، یا پوست نارگیل به‌دست می‌آید، جالب است بدانید زغال فعال می‌تواند تا حدود هزار بار بیشتر از وزن خود، مواد سمی و بوهای نامطبوع را جذب کند.

زغال فعال را در شکل‌های مختلفی شاهد هستیم. پودر و قرص زغال فعال برای بلعیدن در موارد پزشکی توصیه می‌شود. حالت ریزدانه و مکعب شکل زغال فعال نیز برای تصویه هوا استفاده می‌شود، حالت ابری زغال فعال نیز برای تمیز و پاک کردن کاربرد دارد.

سالیان سال است که از این گونه زغال در طب سنتی چین و هندوستان استفاده می‌شود، اما این ماده شگفت‌انگیز به دلیل خاصیت سم‌زدایی بالایی که دارد به تازگی محبوبیت زیادی پیدا کرده است.

البته به این نکته نیز باید اشاره کرد که جامعه پزشکی تاکنون تحقیقات زیادی در خصوص اثربخشی زغال فعال روی پوست، دندان‌ها و دستگاه گوارش انجام نداده است.

تصفیه آب با زغال فعال

همان‌گونه که بهتر از ما می‌دانید به آب لوله‌کشی نمی‌توان اعتماد کرد، این امر باعث شده است تا در چند سال اخیر شاهد حضور دستگاه‌های مختلف تصفیه آب در منازل باشیم.

جالب است بدانید زغال فعال بوی نامطبوع آب را می‌گیرد و ذرات ریز و کلر را جذب خود می‌کند. عناصر سنگین موجود در آب نظیر سرب نیز جذب زغال فعال می‌شود.

با این حساب اگر در منزل خود دستگاه تصفیه آب ندارید، پیشنهاد می‌کنیم مقداری زغال فعال را درون ظرف ریخته و از این طریق به سادگی آب آشامیدنی را تصفیه کنید.

پاکسازی هوا با زغال فعال

تجربه نشان داده است که زغال فعال خاصیت معجزه‌آسایی در از بین بردن بوی بد و سم حاضر در هوای محیط دارد. به این ترتیب می‌توانید زغال فعال را در محلی که زباله‌ها را قرار می‌دهید، حمام یا سایر قسمت‌های منزل بگذارید.

گذاشتن مقداری زغال فعال در یخچال نیز به از بین بردن بوی یخچال کمک می‌کند. حتی اگر به تازگی منزل خود را رنگ کرده‌اید و به بوی رنگ حساس هستید برای از بین بردن این بو می‌توانید از زغال فعال استفاده کنید.

کاربرد زغال در خانه داری

کاربرد زغال فعال در خانه داری

دارو شناختی و اثرات مهم زغال

ذغال طبی در مسمویت های شدید به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. بهترین نوع ذغال دارای سطحی وسیع است که می تواند بسیاری از کمپلکس ها را جذب کند.

این مواد قابل جذب سیستماتیک در بدن نمی باشد به همین دلیل مانع جذب بسیاری از مواد سمی در بدن می شود. اصولا ذغال را همراه با مواد مسهل تجویز می کنند تا مواد سمی زمان کمتری در روده بماند.

همچنین آن را با مواد تهوع آور مانند ایپکانیز استفاده می کنند. ذغال فعال می تواند به عنوان پادزهری قوی برای بسیاری از سموم استفاده شود. (البته سمومی مانند اسیدهای معدنی، قلیایی ها و مواد محلول دراسیدهای معدنی از جمله تولبوتامید از این قاعده مستثنا می باشند)

همچنین کپسولهایی از ذغال تهیه شده است که برای جلوگیری از نفخ و مشکلات روده و معده به کار می رود. این کپسولها باید شش ساعت قبل و یا یک ساعت بعد از داروهای دیگر مصرف گردد تا مانع جذب آنها نشود .

نکات قابل توجه:

  • انواع ذغال کاربردهای دیگر نیز دارند مثلا بعضی به عنوان بوگیر و یا برای رنگبری بعضی مواد به کار می روند. بعضی ذغالها در ماسک های تنفسی برای جذب و دفع بعضی از گازهای سمی استفاده می شوند .
  • زغال خوراکی باید طبی باشد تا هیچ گونه آلودگی به همراه نداشته باشد .
  • مصرف ذغال ممکن است مشکلاتی برای روده و معده به وجود آورد .

همچنین بخوانید:

فواید بی نظیر زغال برای زیبایی و سلامت دندان

زغال فعال در بارداری : مزایا و معایب استفاده از کربن فعال در بارداری



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.0 از 5 (1 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits