دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
بزرگی شکم در کودکان و مقابله با آن

علت بزرگی و چاقی شکم در کودکان چیست؟

بزرگی شکم در کودکان و مقابله با آن
1
زمان مطالعه: 11 دقیقه
بزرگی شکم در کودکان به دلایل مختلفی مانند پرخوری، عدم تحرک، هیپرپلازی، نخوردن صبحانه، دیر خوابیدن و همچنین در موارد معدود به دلیل وجود بیماری ایجاد می شود که با پیگیری و مشورت با پزشک درمان خواهد شد.

بزرگی شکم در کودکان و بررسی آن

چاقی در دوره کودکی مسئله ای بزرگ در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد که اغلب به دلیل در دسترس بودن غذاهای ناسالم اتفاق می افتد، حال اگر این چاقی با بزرگ شدن شکم همراه باشد باید در تغذیه کودک تصمیمات جدیدی گرفته شود. اما اگر چاقی فقط مربوط به شکم باشد و بزرگی شکم در کودکان دیده شود ممکن است به دلایل دیگر و بیماری های مختلفی باشد که در این مطلب به بررسی تمام جوانب آن می پردازیم.

درست است که هیچ یک از والدین نمی خواهند کودک چاق داشته باشند و عمدا کاری برای چاق شدن کودکشان نمی کنند اما با توجه به تحقیقات انجام شده در این باره بزرگ شدن شکم و چاق شدن کودکان به نحوه تربیت و نوع مواد غذایی مصرفی آنها وابسته است که والدین باید در نظر داشته باشند. پرخوری در کودکان و نداشتن فعالیت باعث چاقی در آنها و اضافه وزن در سال های نوجوانی خواهد شد.
البته در برخی موارد بزرگی شکم در کودکان ربطی به تغذیه و پرخوری و چاقی آنها ندارد و ممکن است بنا به دلایل مختلف و برخی بیماری در او باشد که باید در این مورد از یک متخصص کمک گرفته شود.

هیپرپلازی یکی از علل چاقی شکم در کودکان

با توجه به علم تغذیه زمانی که یک کودک چاق می شود در واقع تعداد سلول های چربی او زیاد شده است، این موضوع بارها توسط متخصصان مورد بررسی قرار گرفته است. به افزایش تعداد سلول های چربی هیپرپلازی گفته می شود. حال اگر تعداد سلول های چربی در دوره کودکی بالا رود باعث چاقی و بزرگ شدن شکم او در دوره بزرگسالی خواهد شد. در دوره بزرگسالی شاید تعداد این سلول ها زیاد نشوند، ولی ممکن است حجم این سلول های چربی افزایش یابند. یعنی اگر فردی در دوره بزرگسالی چاق شود، حجم سلول های چربی او زیاد می شود و باعث چاق شدن فرد و شکمش خواهد شد. همانطور که گفته شد یکی از دلایل چاق شدن شکم در کودکان بیشتر شدن تعداد سلول های چربی می باشد.

بزرگی شکم در کودکان

نفخ حاصل شده از مصرف مواد غذایی مختلف

نفخ به خاطر تجمع گاز در روده به وجود می آید به دلیل مکانیسم تخمیر ایجاد می شود و باعث ورم و بزرگی در شکم خواهد شد. با توجه به توضیحات متخصصان باکتری های روده هر چیزی را که سلول ها پس می زنند هضم می کنند، ولی این باکتری ها توانایی هضم برخی مواد غذایی به اسم فودمپ ها را ندارند. بین مصرف فودمپ ها و مشکلات گوارشی مثل گاز، نفخ، اسهال، یبوست و … ارتباطاتی وجود دارد. برخی مواد غذایی وجود دارند که باعث بروز نفخ و باد در سیستم گوارشی می شوند و باعث می شوند تا شکم بزرگتر دیده شود. برای حل این مشکل باید سعی کنید تا در زمان های بروز نفخ این دسته از مواد غذایی را تا مدتی در رژیم غذایی کودکتان محدود نمایید. برخی از این مواد شامل سیب، گلابی، زردآلو، کلم، تره فرنگی، آرتیشو، عدس، نخود، لوبیا و لبنیات و غلات و … می شوند.

دیر خوابین کودک دلیلی بر بزرگی شکم

اغلب کودکانی که شکم چاق دارند، معمولا دیر می خوابند. هورمون های تنظیم کننده بدن به طور معمول سرشب ترشح می شوند. اگر کودکتان کمی دیرتر از ساعات عادی بخوابد هورمون های بدنش دچار بی نظمی در ترشح می شوند. از این رو دیر خوابیدن می تواند دلیلی بر چاقی و بزرگی شکم در کودکان شود، این موضوع در اغلب موارد به فرهنگ بد خانواده ها و دیر خوابیدن آنها مربوط می شود که باید اصلاح شود. اگر کودک زود بخوابد مسلما زود تر بیدار خواهد شد و بهتر صبحانه می خورد. اگر برای حل این مشکل و درمان چاقی در کودک نیاز شود که تمام اعضای خانواده نیز خواب خود را تنظیم کنند هیچ مشکلی نداشته و باید انجام شود.

نخوردن صبحانه یکی دیگر از علل چاقی شکم

صبحانه خوردن نه تنها برای کودکان بلکه برای تمامی سنین از اهمیت بالایی برخوردار است، و یکی از مواردی است که باعث افزایش وزن و بزرگی شکم در کودکان می شود. همانطور که در بالا اشاره شد دیر خوابیدن کودک باعث می شود تا او صبح نیز دیر از خواب بیدار شود و این موضوع در اغلب موارد باعث نخوردن صبحانه می شود.
البته باید بدانید که دیر خوردن صبحانه مانند نخوردن آن باعث چاق شدن و بزرگ شدن شکم خواهد شد. باید بدانید که کودکان نیز مانند بزرگسالان برای داشتن بدنی سالم نیاز به رژیم های مناسب غذایی دارند زیرا لاغر شدن به خودی خود اتفاق نخواهد افتاد. داشتن رژیم لاغری برای کودکان چاق و شکم گنده نه تنها باعث بهبود سلامت بدن خواهد شد، بلکه باعث افزایش قد و بهره هوشی در او نیز خواهد شد. چاق شدن کودک و بزرگی شکم او بدون علت نیست و والدین باید در جست و جوی آن باشند تا بتوانند آن را درمان کنند.

نداشتن تحرک دلیل دیگری برای بزرگ شدن شکم

یکی دیگر از دلایل بزرگ شدن شکم در کودکان نداشتن تحرک و عدم ورزش و بازی در آنها می باشد. چیزی که کاملا مشخص است بازی برای کودکان بسیار مهم بوده و از تغذیه نیز واجب تر است. کودکانی که به جای انجام بازی های فیزیکی و پر تحرک غرق در بازی های کامپیوتری می شوند نسبت به سایرین اضافه وزن بیشتری داشته و چاقی شکم را تجربه می کنند.

علت چاقی شکم در کودکان

بزرگ شدن ناگهانی شکم کودک

در برخی موارد ممکن است به یکباره شکم کودک بزرگ شود، بزرگ شدن شکم کودک به طور ناگهانی بنا به دلایل و بیماری های مختلفی ممکن است اتفاق می افتد که در این صورت قبل از هر چیزی باید به پزشک برای درمان مراجعه کنید. در ادامه با مهمترین دلایل بزرگ شدن شکم کودکان به طور ناگهانی آشنا می شویم:

  • بیماری سلیاک یا اختلال خود ایمنی روده باریک
  • عدم تحمل لاکتوز یا نارسایی لاکتاز در کودک
  • بیماری کبد پلی کیستیک
  • مشکل آسکیت
  • مشکل ماراسموس که نوعی سوء تغذیه وخیم می باشد.
  • بیماری انسداد روده
  • عفونت کرم قلابدار
  • بروز سندروم رشد بیش از اندازه باکتری های روده کوچک
  • گاسترو انتریت ائوزینو فیلیک
  • تومور ویلمز
  • نوروبلاستوما
  • بیماری لوسمی
  • تنگی دریجه پیلور (دریچه خروجی معده)
  • کیست تخمدان
  • کیست مزانتریک
  • سارکوم بافت نرم
  • کیست کلیه
  • لنفوم
  • آدرنوم کبدی
  • بیماری التهابی لگن
  • فتق
  • کلیه های پلی کیستیک

برای درمان و تشخیص موارد بالا تنها پزشک می تواند تصمیم گیرنده باشد و درمان مناسب برا برای کودکان و بزرگسالان تجویز نماید، قبل از هر نوع اقدامی با پزشک مشورت نمایید تا کودکتان دچار مشکلات دیگری نشود.

درمان چاقی شکم در کودکان

پیشگیری و درمان چاق شدن شکم در کودکان

اگر چاقی شکم کودکتان به دلیل بیماری و مشکل جدی نمی باشد، برای درمان و بهبود چاقی شکم او به موارد زیر توجه کنید و آنها را به کار ببندید:

اهداف واقع بینانه برای کودک تعیین نمایید:
چیزی که کاملا مشخص می باشد این است که کودکان در حال رشد هستند و می توانید به جای تلاش برای کم کردن وزنشان، آن را ثابت نگه دارید، زیرا همزمان با رشد کودک قد او نیز بلند می شود و کودک به شکل طبیعی کاهش وزن خواهد داشت، فقط باید وزن او را ثابت نگه دارید. در مورد کودکانی که چاقی و اضافه وزن بیش از حدی دارند، کم کردن نیم کیلو وزن در طول یک هفته کفایت می کند. هر چقدر هدف برای کودک قابل دستیابی تر باشد احتمال پایبند بودن کودک تغییرات در تمامی طول زندگی اش بیشتر خواهد بود.

تشویق کودک برای ورزش کردن:
هر نوع فعالیت هوازی کودک برای سوزاندن چربی های اضافه بدن و شکم کمک کننده خواهد بود. پیاده روی، دویدن، دوچرخه سواری، بازی با اسکیت و انواع بازی های فیزیکی ورزش هایی مناسب برای سوزاندم کالری در کودکان می باشد. علاوه بر این باید کودکتان را تشویق نمایید تا در موارد دیگر نیز فعالیت داشته باشند. از جمله این موارد می توانید کودکتان تشویق به بالا رفتن از پله ها در عوض استفاده از آسانسور کنید.

انتخاب مواد غذایی سالم و مغذی برای کودک:
کودتان را تشویق به خوردن سه وعده غذایی کوچک و دو میان معده کوچک نمایید و او را در فاصله های زمانی طولانی گرسنه نگذارید زیرا باعث پرخوری در وعده های غذایی خواهد شد. در بین وعده های غذای اصلی مقدار زیادی میوه و سبزیجات را برای کودک تهیه کرده و در اختیارش قرار دهید و او را به نوشیدن آب زیاد تشویق کنید. بجای دادن آب پرتقال به کودک خود یک پرتقال طبیعی بدهید زیرا کالری کمتری نسبت به آب پرتقال داشته و فیبر بالایی نیز دارد و باعث ایجاد حس سیری و رضایت و لذت در کودک خواهد شد. کودک شما باید از انواع شیر کم چرب، پنیر و ماست ها با چربی کم مصرف کند و در عوض مصرف چیپس و پفک و تنقلات و کیک های چاق کننده، اسنک های کم چرب به او بدهید.

مواد غذایی مناسب برای کودکان ۱ تا ۶ ساله: برای کودکان ۱ تا ۶ ساله خود سعی کنید تا مصرف غذاهای فرآوری شده کمتر شود. این دسته از مواد غذایی دارای مقادیر زیادی از کالری و چربی هستند. در عوض این مواد می توانید کودک خود را به خوردن میوه ها و سبزیجات تشویق کنید و در عوض پاستا، برنج و نان سفید از انواع سبوس دار آنها به کودک بدهید. مواد غذایی سبوس دارد دارای فیبر هستند و باعث پایداری بیشتر و حس سیری در کودک خواهند شد، البته اگر کودکتان در آغاز حس خوبی به این مواد غذایی دارد دلسرد نشوید و همچنان تلاش کنید.
کودکان بعد از اینکه چند بار یک ماده غذایی را در بشقاب خود ببینند، میل بیشتری برای خوردن آن خواهند داشت. از نوشیدنی های دارای شکر استفاده نکنید و در عوض نوشابه ها و آب میوه های انرژی زا، آب و شیر کم چرب به کودک خود بدهید.کودک خود را از همان اوایل غذا خور شدن به عادات غذایی خود تشویق نمایید. ۳ وعده غذای اصلی و ۲ میان وعده در طول روز باعث می شود تا از گرسنگی بی اندازه کودک پیشگیری شود و به عدم پرخوری او کمک خواهد کرد.

توده های شکمی در کودکان

درمان بزرگی شکم در کودکان

کودکان ۷ تا ۱۰ ساله: برای کمک به کاهش وزن و کوچک شدن شکم و همچنین پیشگیری از اضافه وزن در کودک ۷ تا ۱۰ ساله خود باید برای تماشای تلویزیون و استفاده از کامپیوتر زمانی مشخص تعیین کنید، وقتی که کودک در مقابل تلویزیون یا کامپیوتر یا هر نمایشگری می نشیند، بدون هر نوع فعالیتی است. وقتی که این موضوع یک عادت برای او شود کم کم کودک دچار افزایش وزن و بزرگی شکم خواهد شد. باید کودکتان را متوجه کنید که مدت زمان مشخصی برای استفاده از تلویزیون، گوشی های هوشمند، بازی های ویدیویی و یا کامپیوتر وجود دارد.
با پایان یافتن مدت زمان استفاده کودکتان را تشویق کنید تا بلند شود و فعالیتی مثل بازی کردن را انجام دهد. کودکان در این سن مانند خردسالان نیاز به ورزش کردن دارند. کودک شما باید حدود ۶۰ دقیقه در طول روز در فواصل مختلف ورزش کند، این ورزش می تواند دوچرخه سواری، شنا، اسکیت، بسکتبال و یا هر نوع بازی با توپ باشد.
کودک خود را بیشتر به آشپزخانه ببرید و او را با انواع غذاهای سالم آشنا سازید و همچنین در تهیه غذاهای مفید از او کمک بگیرید تا میل بیشتری به مصرف آنها داشته باشد. اگر کودکتان ارتباط درستی با مواد غذایی سالم داشته باشد هیجان و علاقه بیشتری نسبت به آنها از خود نشان می دهد. خانواده برای کاهش وزن باید در کنار کودک باشد تا او خود را در این راه تنها احساس نکند و حس نا خوشایندی نداشته باشد.

حتماً بخوانید:
علت و درمان چاقی و اضافه وزن در کودکان

علت و درمان چاقی و اضافه وزن در کودکان

بهترین راه حل برای درمان چاقی کودک در مطالب قبلی به طور مفصل در رابطه با چاقی در کودکان و دلایل و منشاء آن صحبت کردیم. خانواده های زیادی هستند که…

قوانین مهم برای پیشگیری از اضافه وزن و بزرگ شدن شکم

در وعده صبحانه از جو دوسر، نان سبوس دار در عوض برشتوک و ماست های میوه ای استفاده نمایید.
در وعده نهار فست فودها و نان سفید مصرف نکنید و در عوض آن نان سبوس دار، گوشت، ماهی و سبزیجات به کودک خود بدهید.
غذا را در بشقاب سرو کنید و غذای اصلی را روی میز نگذارید.

اگر کودکتان تمایل به خوردن غذای اضافه دارد بد از گذشت ۲۰ دقیقه از غذا خوردن به او غذا دهید تا حس سیری پیدا نماید.
غذای سالم را جایگزین هله هوله کنید.
در طول روز دو تکه میوه به کودک بدهید.
ماهی یکبار به کودک فست فوت بدهید.
هفته ای یک مرتبه شیرینی به کودک بدهید.
اسنک ها را فقط یکبار در طول هفته مصرف کنید.
در طول هفته نیم لیتر آب میوه، چای سرد، شیر کاکائو، نوشابه یا لیموناد به بچه بدهید.
پیاده روی در مسیر مدرسه به خانه یا استفاده از دوچرخه.
بزرگی شکم در کودکان به دلیل کم تحرکی
برای کودک خود فعالیت های جسمی منظمی مثل والیبال یا ژیملاستیک را ترتیب دهید.
زمان تماشای تلویزیون یا استفاده از رایانه را به روزی ۲ ساعت محدود نمایید.
زمان خواب منظمی برای کودک ترتیب دهید.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits