کرم اسید میوه AHA برای چی خوبه؟ فواید و مضرات
در فصل تابستان و پاییز تنوع میوههای رنگارنگ زیاد هستند؛ در علم شیمی آرایشی بهداشتی از اسیدهای میوه برای ساخت کرمهای پوستی استفاده میشود. اسیدهای میوهای موجود در کرم، میتوانند برای زیبایی و پیشگیری از پیری پوست، مفید باشند. البته برای برخی افراد مضراتی هم دارند. اگر شما هم میخواهید، بدانید که کرم اسید میوه برای چی خوبه؟ در ادامه با ما همراه باشید.
اسید میوه کرم پوستی چیست؟
اسیدهای میوه که آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs) هم شناخته میشوند، گروهی از ترکیبات آلی غیر سمی هستند که برای پوست خاصیت زیبایی دارند.
انواع اسید میوه برای کرمهای پوستی
اسیدهایی که در بافت گوشته و پوست میوه هستند را میتوان در آزمایشگاه شیمی و فرآیندهای استخراج از میوهها جدا کرد و با آنها محصولات مراقبت پوستی ساخت؛ این اسیدهای طبیعی، عبارتند از:
- اسید گلیکولیک
- اسید لاکتیک
- اسید مالیک
- اسید تارتاریک
- اسید سیتریک
خطر اسیدهای میوه محصولات پوستی
برخی افراد تصور میکنند که اسیدهای موجود در کرمهای پوستی، خطرناکاند و سبب سوزش و تخریب پوست میشوند. این تفکر درست نیست؛ اسیدهای میوه موجود در کرمهای پوستی، خیلی ضعیفاند؛ خاصیت خورندگی آنها بسیار کم است. اسیدهایی که به پوست صورت و بدن آسیب میرسانند؛ اسیدهای بسیار قوی هستند که در آن واحد ماده را در خود حل میکنند.
اسیدهای آلفا هیدروکسی میوه AHAs چه هستند؟
شاید درباره اسیدهای میوهای آلفا هیدروکسی شنیده باشید و از خودتان بپرسید که این اسیدها با انواعی که در بالا نام بردیم؛ چه فرقی دارند؟ این اسیدها نوعی گروهبندی شیمیایی هستند که 2 اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک شامل آن میشوند.
تمام کرمهای پوستی اسیدهای طبیعی میوه را دارند؟
اسیدهای میوهای که در انواع محصولات پوستی زیبایی و درمانی، استفاده میشوند؛ نوع سنتتیک یا صنعتی این اسیدهای طبیعی هستند؛ یعنی این اسیدها را در کارخانهها تولید میکنند. البته میتوان از اسیدهایی استخراجشده طبیعی میوهها هم در محصولات پوستی استفاده کرد. با اینحال استخراج مقادیر کم اسید از میوه، بسیار گران تمام میشود. بنابراین بیشتر شرکتهای تولیدکننده کرمهای پوستی و بهداشتی، از انواع صنعتی اسیدهای میوه در فرمول محصولات خود استفاده میکنند.
مکانیزم عمل اسیدهای میوه چگونه است؟
آلفا هیدروکسی اسیدها با تماس به پوست سبب پیوندهای بین مولکولی را ضعیف میکنند. به این ترتیب بافت پوست از هم گسیخته میشود و سلولهای مرده پوست از لایههای زیری جدا میشوند. به این عمل لایهبرداری میگویند. در نیجه سلولهای پیر و کدر شده، کنار میروند و پوستی شاداب و جوان بیرون میآید و حالتی درخشان به خود میگیرد.
مزایا : مراقبت از پوست با کرم های اسید میوه
اگر میخواهید از فواید کرمهای حاوی اسید میوه، بهرهمند شوید؛ بهتر است انواعی را تهیه کنید که حاوی ضد آفتاب با SPF نسبتا بالا هستند. لایهبرداری از پوست سبب میشود؛ لایه پوست جوانی که تازه به لایه سطح پوست آمده است؛ بسیار نسبت به اشعه UV خورشید؛ حساس باشد.
محل استفاده کرمهای پوستی اسید میوه
برای استفاده از کرمهای پوستی اسید میوه، محدودیتی ندارید؛ این کرمها تنها نباید روی بخشهای آسیبدیده و زخمی پوست مالیده شوند. اگر شخصی دچار التهابهای شدید مانند پسوریازیس است نیز نباید سرخود کرمهای حاوی اسیدهای میوه و AHAها را استفاده کند.
مضرات کاربرد غلط کرمهای اسید میوه
کرمهای اسید میوه، از نظر ماهیت شیمیایی، اسیدیته کمی دارند اما مصرف مداوم آنها روی پوست، سبب تحریک پوست میشود. بنابراین نباید آنها را بیشتر از یک بار در روز یا مثلا 2 بار در هفته استفاده کنید. برای مصرف این کرمها باید حتما از پزشک نسخه داشته باشید. در غیر این صورت عوارض کرمهای ظاهر پوستتان را تخریب میکنند.
در صورت استفاده نادرست و بیش از حد تجویزشده کرمهای میوه، پوست دچار عوارض بدی میشود؛ از جمله:
- سوختگی
- تاول
- بثورات پوستی
- قرمزی شدید
- حساسیت شدید پوست به گرما، سرما و نور خورشید
بهترین زمان مصرف کرم های اسید میوه
بسته به اینکه پزشک متخصص پوست و مو برای شما کدام نوع کرمهای لایه بردار اسید میوه را تجویز کرده باشد؛ باید روز یا شب از این کرمها استفاده کنید. معمولا پزشکان کرمهای میوهای قوی را 2 روز در هفته تجویز میکنند و از مراجع خود میخواهند که شبها کرم اسید میوه را به پوستش بزند. این کرمها سبب لایه برداری و قرمزی پوست میشوند؛ بنابراین ممکن ترجیح بدهید؛ کرم لایه بردار خود را در آخر هفته که خانه هستید؛ بزنید.
- کرمهای پوستی حاوی اسیدهای میوه، اسیدیته ضعیفی دارند که پیوند مولکولهای پوستی را ضعیف میکند.
- پوستهای لایههای خارجیتر پوست بعد از مصرف کرم اسید میوه، از لایههای زیری جدا میشوند.
- لایهبرداری پوست با کرم میوه، آن را بسیار حساس میکند.
- بعد از استفاده از کرمهای اسید میوه باید حتما از ضد آفتاب استفاده شود.
- حداقل SPF توصیه شونده، کرمهای ضد آفتاب معادل 30 است.
منبع : آچاره سلامت
دیدگاه ها