اولین تولیدی کمپانی ایران خودرو، اتوبوس های ال پی یا ۳۲۱ بودند که قطعات آن ها از کشور المان وارد می شدند. روند تولید اتوبوس همچنان ادامه داشت تا اینکه شرکت تصمیم گرفت محصولات سواری را هم تولید کند. برادران خیامی مذاکرات زیادی را با شرکت های المانی، ایتالیایی، انگلیسی و فرانسویی انجام دادند. تا اینکه شرکت تالبوت انگلستان مجوز تولید هیلمن هانتر یا همان پیکان خود را به این کمپانی داد.
قرارداد بین این دو شرکت در سال ۱۳۴۵ بسته شد و یکسال بعد خط تولید پیکان شروع به کار کرد. پیکان در تیپ های مختلفی از قبیل استیشن، وانت، پیکان کار و لوکس جوانان ساخته شد اما در کنار آن همچنان خط تولید محصولات سنگین ادامه داشت.
تاریخچه ایران خودرو در دهه ۵۰
تاریخچه ایران خودرو به سال 1341 شمسی باز می گردد. این کمپانی که در ابتدا با نام ایران ناسیونال شروع به فعالیت کرد نتیجه تلاش بی وقفه برادران خیامی است.
کمپانی ایران خودرو بعد از تولید اتوبوس و پیکان در سال 1352 تصمیم گرفت تا کمی در زمینه تولید به خودکفایی برسد. از این رو برای رسیدن به این هدف برادران خیامی چندین کارخانه و شرکت تامین کننده تاسیس کردند. اما این پروژه به دلیل مصادف شدن با انقلاب و جنگ متوقف شد.
ایران ناسیونال در سال 57 با کمپانی فرانسویی پژو برای تولید پژو 305 قرار داد بست. اما این قرارداد هم به دلیل شروع جنگ و ملی شدن صنایع بزرگ و انقلاب فسخ شد. تا اینکه ایران خودرو پس از گذراندن جنگ تحمیلی مجددا با شرکت پژو وارد مذاکره شد و این بار مجوز تولید 405 را کسب کرد. تولید این خودرو توسط این کمپانی هنوز هم ادامه دارد.
فعالیتهای ایران خودرو بعد از انقلاب (دهه ۶۰)
در دهه 60 تاریخچه ایران خودرو تغییر زیادی به خود دید. این شرکت در سال 68 خطوط تولید اتوبوس خود را احیا کرد. این شرکت توانست مجددا در سال 1370 دوباره ساخت پیکان را شروع کند. در سال 1373 برای افزایش کیفیت محصولات ایران خودرو و افزایش تیراژ برنامه هفت ساله تصویب شد و بسیاری از واحدهای این شرکت گواهینامه ایزو 9002 دریافت کردند.
تحول ایران خودرو با تولید سمند رقم خورد. در فرایند ساخت سمند از یک شرکت انگلیسی کمک گرفته شد. کمپانی خودرو سازی ایران خودرو در اوایل دهه 80 پژو پرشیا یا پارس را تولید کرد که نمونه فیس لیفت و لوکس پژو 405 است. در این بازه زمانی ایران خودرو از محصولات دیگری از قبیل پژو 206 رونمایی کرد.
پژوهای دیگری از قبیل پارس سال، پژو 206 صندوق دار و سمند سال هم در لیست تولیدات این شرکت قرار گرفت. تمامی این خودروها اکنون هم در لیست تولیدات این شرکت قرار دارند و هر روز با آپشن ها و امکانات مدرن تری روانه بازار می شوند.
لیست و آدرس نمایندگی های ایران خودرو در شهر تهران
حذف پیکان در تولیدات ملی ایران خودرو
حذف پیکان در تولیدات داخلی یکی از وقایع تاریخی مهم در تاریخچه ایران خودرو به شمار می رود. بالاخره در سال 1384 تولید کهنسال ترین خودروی ایرانی متوقف شد. بعد از حذف پیکان در لیست تولیدات، این شرکت از موتور ملی خود رونمایی کرد. خط تولید موتور ملی در سال 85 راه اندازی شد و پروژه های صادرات سمند به کشورهای سوریه، ونزوئلا، بلاروس و آذربایجان مورد بهره برداری قرار گرفت.
در سال 85 ایران خودرو با شرکت رنو همکاری کرد و در خط تولید خود ال ۹۰ (تندر ۹۰ یا رنو لوگان) قرار داد.
ایران خودرو به منظور بهبود فروش، خطوط تولید خود را گسترش داد و در تبریز، مصر و سنگال خطوط تولید جدید راه اندازی کرد.
سمند سورن یکی از خودروهای ملی بود که در این فاصله رونمایی شد. بعد از دو سال رانا تولید شد. ایران خودرو با تولید بالای محصولات خود در سال 1389 توانست رکورد تولید اتومبیل در خاورمیانه را بشکند و لقب بزرگترین تولید کننده اتومبیل در منطقه را از آن خود کرد. دنا هم خودرویی مشابه سمند با ظاهری خشن تر و مدرن تر بود که در طی دهه 90 روانه بازار شد.
وضعیت فعلی ایران خودرو
اواخر سال 90 بود که تحریم ها بر صنعت خودروسازی ایران وارد شد و شرکت فرانسوی پژو همکاری خود را به حالت تعلیق درآورد. اما با توافق برجام مجددا همکاری میان این دو شرکت شکل گرفت.
در قراردادهای جدیدی که بین این دو شرکا امضا شد مدل های جدید زیادی از قبیل پژو ۳۰۱، پژو ۲۰۸ وجود داشت اما تنها پژو ۲۰۰۸ آن هم به صورت محدود تولید شد. چون شروع مجدد تحریم ها باعث قطع همکاری این دو شرکت شد.
در دهه 90 ایران خودرو با خودروسازان چینی مانند دانگ فنگ و هایما همکاری کرد و توانست محصولاتی همچون دانگ فنگ اچ ۳۰ کراس، هایما S7، هایما S5 و … را تولید کند.
البته در این بین ایران خودرو در سال 1385 از کراس اور شهری خود یعنی سوزوکی گرند ویتارا رونمایی کرد و تولید این خودرو تا سال 1398 همچنان ادامه داشت. اما مدل های جدید ایران خودرو از قبیل دنا پلاس و دنا پلاس توربو در اواخر دهه 90 با استقبال بی نظیری همراه شد.
از آنجایی که همکاری ایران خودرو با شرکت های خارجی به حالت تعلیق درآمده بود در نتیجه این شرکت اقدام به معرفی محصولات جدید خود از قبیل پژو ۳۰۱ داخلی سازی شده، رانا، دنا پلاس توربو اتوماتیک، رانا پلاس، سورن پلاس و … کرد.
دیدگاه ها