آشنایی با دهلران
شهرستان دهلران از شهرستانهای استان ایلام ایران است. مرکز آن شهر دهلران است.
دهلران بزرگترین شهر استان ایلام به لحاظ وسعت با ۶۵۶۳۰ نفر جمعیت و دومین شهرستان استان به لحاظ جمعیت میباشد که بیشترین مرز مشترک با کشور عراق را در استان داراست.
اکثر مردم شهرستان دهلران استان ایلام به زبان کردی جنوبی لهجه پهله ای تکلم میکنند و مقداری از مردمان لر و عرب نیز در مناطقی از شهرستان دهلران ساکن هستند و اکثر اعراب در جنوب استان ایلام در همجواری با استان خوزستان زندگی میکنند .
نامگذاری دهلران
وجه تسمیه دهلران به این دلیل است که در ابتدا لرهای ساکن در منطقه دهی را ایجاد کرده و آن را دهلران نامگذاری کردند و اکنون نیز اکثر جمعیت دهلران متشکل از لرها و کردها است. این دو قوم در شهرستان دهلران دارای اشتراکات فرهنگی زیادی هستند. مهم ترین اماکن قابل سکونت دهلران در اوایل پیدایش تپه های علی کش و چغاسپید بوده اند که متعلق به دوره نوسنگی می باشد.
دهلران در کدام منطقه جغرافیایی واقع شده است ؟
دهلران، از لحاظ جغرافیایی در ناحیه جنوب شرقی استان ایلام قرار گرفته و با مرکز استان، ۲۳۰ کیلومتر فاصله دارد.
دهلران نسبت به دیگر شهرستانهای استان ایلام، دارای مرز مشترک بیشتری با کشور عراق می باشد. مساحت این شهرستان، ۱۴۰۰ کیلومتر بوده و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۲۰ متر است.
آثار طبیعی دهلران
یکی از مواردی که همیشه با نام این شهرستان عجین شده، وجود جاذبه های طبیعی و گردشگری فراوان و بکر و آثار تاریخی به جا مانده از قرون و اعصار گذشته در نقاط مختلف و جای جای این شهرستان بوده و این شهر را به یکی از زیباترین نقاط کشور ایران تبدیل کرده، به گونه ای که هرساله گردشگران زیادی را از داخل و خارج کشور برای دیدن این اماکن تاریخی و جاذبه های طبیعی به استان ایلام جذب می کند.
از مهمترین جاذبه های طبیعی این شهرستان نیز میتوان به این موارد اشاره کرد: غار خفاش، چشمه قیر، تپه علی کش، گمرک قدیمی و سراب اب گرم. در جنوب شرق دهلران چشمه ای موجود می باشد که ترکیبی از قیر و آب گرم از آن خارج می شود .
همچنین غاری به نام غار خفاشها در این ناحیه وجود دارد که اهمیت این شهرستان را بعنوان یکی از سکونتگاههای قدیمی موجود در ایران، که دارای آثار طبیعی ملی ، تاریخی و جاذبه های طبیعی و گردشگری زیادی می باشد، آشکار میسازد.
منابع طبیعی دهلران
از مهمترین منابع طبیعی دهلران می توان به معادن نفت و گاز ان اشاره کرد. گرچه دهلران یکی از میادین نفتی در ایران بوده و همچنین دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوانی می باشد، ولی از لحاظ وضعیت اقتصادی، در شرایط مناسبی قرار ندارد. شرکت نفت ایران و انگلیس، میدان نفتی دهلران را در سال ۱۳۵۱ کشف و در همان سال اولین چاه نفتی را در این منطقه حفر کرد.
میدان نفتی دهلران دارای ۳ حلقه چاه بوده که دومین حلقه در سال ۱۳۵۲ و یکسال پس از اکتشاف این میدان، و حلقه سوم در سال ۱۳۸۸ حفاری شد. در جنگ ۸ ساله میان ایران و عراق دو حلقه چاه این میدان نفتی مورد حملات متعدد دولت عراق قرار گرفت و بهره برداری از آن متوقف شد. ولی با وجود مشکلات اقتصادی زیاد و خسارتهای متحمل شده طی جنگ تحمیلی، همچنان یکی از زیباترین شهرهای ایران است.
دیدگاه ها