دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
هفته وحدت یعنی چه ؟
0
زمان مطالعه: 5 دقیقه
فاصله میان ۱۲ ربیع الأول که سالگرد ولادت پیامبر اکرم (ص) بنا بر روایات أهل سنت تا ۱۷ ربیع الأول که تاریخ ولادت رسول الله محمد (ص) بنا بر روایات موجود در شیعه است، از سوی امام خمینی ره، به عنوان هفته وحدت نامگذاری شده است.

معنی هفته وحدت

هفتهٔ وحدت اسلامی یا هفتهٔ وحدت در ایران به فاصلهٔ میان ۱۲ ربیع‌الاول که سالگرد ولادت محمد، پیامبر اسلام بنا بر روایات اهل سنت است تا ۱۷ ربیع‌الاول که تاریخ ولادت او بنا بر روایات موجود در شیعه است.

ایدهٔ شکل‌گیری هفتهٔ وحدت برای نخستین‌بار به پیشنهاد حسینعلی منتظری و موافقت و فرمان روح‌الله خمینی رهبر انقلاب اسلامی ایران، این بازهٔ زمانی به عنوان هفتهٔ وحدت نامگذاری شد.

مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی هر ساله در هفتهٔ وحدت، اقدام به برگزاری کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی می‌کند .

علت نامگذاری هفته وحدت

فاصله میان ۱۲ ربیع الأول که سالکَرد ولادت بیامبر اکرم (ص) بنا بر روایات أهل سنت تا ۱۷ ربیع الأول که تاریخ ولادت رسول الله محمد صلى الله علیه و آله بنا بر روایات موجود در شیعه است، از سوی امام خمینی ره، به عنوان هفته وحدت نامکَذاری شده است.

اختلافی که بین روایات اهل سنت و شیعیان درباره روز میلاد پیامبر اکرم (ص) وارد می‌باشد، بهانه‌ای شد که حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی ایران، فاصله بین این دو تاریخ را بعنوان «هفته وحدت» اعلام کنند. باید میراث نبوت را پاس داریم تا به قهقرای جهل و ظلمت سقوط نکنیم.

پیام هفته وحدت این است که با دست اتّحاد و ذهن هوشیار، در سایه دستورات پیامبر خدا (ص) و عترت پاک آن حضرت، مجال از تفرقه افکنیِ بیگانگان بگیریم. پیام هفته وحدت این است که در سایه قرآن و سنت و سیره رسول اکرم صلی الله علیه و آله، وحدت و یکرنگی خود را حفظ کنیم. در سایه امامت و ولایت، صراط مستقیم جمهوری اسلامی را بپیماییم و جز در مقابل خدا و رسولش (ص) برای کسی سر خَم نکنیم.

حدیث در مورد هفته وحدت

حضرت محمد (صلى‌الله‌علیه‌و‌آله وسلم) می‌فرمایند:
«با هم مخالفت نکنید که پیشینیان شما دچار اختلاف شدند و نابود گشتند».

«هیچ امتى پس از پیامبر خود گرفتار اختلاف نشد، مگر آنکه باطل‌گرایان آن بر حق خواهانش پیروز گشتند».

امیرالمؤمنین (على علیه‌السلام) می‌فرمایند:
«بدان در امت اسلام هیچ کس وجود ندارد که به وحدت امت محمد و به انس گرفتن آنان به همدیگر از من دل‌سوزتر باشد».

«جایگاه رهبر، چونان ریسمان محکم است که مهره‌ها را متحد ساخته، به هم پیوند مى‌دهد. اگر این رشته از هم بگسلد، مهره‌ها پراکنده و هر کدام به سویى خواهند افتاد؛ پس هرگز جمع‌آورى نخواهند شد».

«همانا شیطان، راه‌هاى خود را به شما آسان جلوه مى‌دهد تا گره‌هاى محکم دین شما را یکى پس از دیگرى بگشاید و به جاى وحدت و هماهنگى، بر پراکندگى شما بیفزاید. از وسوسه شیطان روى گردانید و به نصیحت آن کس که خیرخواه شما است گوش کنید».

هفته وحدت به چه معناست

تعیین هفته وحدت

پس از انقلاب اسلامی ایران، در ۱۳۶۰ش، آیت‌الله منتظری در نامه‌ای به وزیر وقت ارشاد جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد داد به‌منظور هماهنگی و اتحاد با دیگر مسلمانان، فاصله میان ۱۲ ربیع‌الاول (سالگرد ولادت پیامبر اسلام(ص) بنابر روایات اهل سنت) تا ۱۷ ربیع‌الاول (تاریخ ولادت حضرت محمد(ص) بنابر روایات شیعه)، هفته وحدت نام‌گذاری شود.

پس از این، امام خمینی در سخنرانی‌ای در روز ۸ دیِ ۱۳۶۰ش، با اشاره به پیشنهاد وی، این اصطلاح را به کار برد. او در بخشی از سخنرانی‌اش گفت: «ما فریاد می‌زنیم که باید همه با هم باشیم، هفته وحدت داشته باشیم. دین ما یکی است، قرآن ما یکی است، پیغمبر ما یکی است.»

طبق گزارشی، پیشنهادی مانند این، پیش از این هم سابقه داشته است. برای مثال، در سال ۱۳۵۶ش، آیت‌الله خامنه‌ای، هنگامی که در استان سیستان و بلوچستان تبعید بود، به علمای اهل‌سنت آن منطقه پیشنهاد داد که در فاصله میان ۱۲ ربیع‌الاول و ۱۷ ربیع‌الاول مجالس جشن برگزار شود.

رویدادهای مرتبط هفته وحدت

اختتامیه سی‌ودومین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی در سال۱۳۹۷ش.

هر سال، در هفته وحدت، به‌منظور همبستگی مسلمانان و هم‌فکری میان عالمانشان،کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، در ایران برگزار می‌شود.

در سال ۱۳۶۹ش، پس از چهارمین سال برگزاری آن، به‌دستور آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تشکیل شد. از اهداف این مجمع، «ارتقای سطح آشنایی و آگاهی و تعمیق تفاهم بین پیروان مذاهب اسلامی...و تحکیم رشته‌های اخوت اسلامی در بین مسلمانان» بیان شده است.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits