دلگرم
امروز: جمعه, ۲۳ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
راهکارهای کاهش هزینه‌های پرورش گوسفند
4
زمان مطالعه: 8 دقیقه
کاهش هزنیه‌های پرورش گوسفند اصلا به معنای حذف بسیاری از پارامترهای لازم و ضروری نیست .

بهترین روش های کاهش هزنیه هزنیه های پرورش گوسفند و افزایش سودآوری دامپروری

بسیاری از افرادی که تجربه‌ای در مورد کسب و کار پرورش گوسفند ندارند ، گمان می‌کنند که با شروع چنین فعالیتی خیلی زود با کمترین هزنیه‌ای می توانند به درآمد زیادی برسند. چنین تصوری اصلا درست نیست، به این خاطر که امروزه به دلیل نوسانات اقتصادی دامداری سنتی توانایی سودآوری خود را از دست داده و باید کسانی که در زمینه پرورش گوسفند فعالیت داشته اند و یا به تازگی قصد ورود به آن را دارند، با دید علمی و مدیریتی کارآمد، این صنعت رو به رشد را دنبال کنند.

با وجود سودآور بودن کسب و کار پرورش گوسفند زنده ، در طی چند سال گذشته متاسفانه شاهد مهاجرت قشر گسترده‌ای از مردم روستانشین و عشایرنشین به سمت حاشیه شهرها بوده‌ایم. به نظر یکی از اصلی ترین علت چنین افزایش چنین مهاجرت هایی همین عدم کاهش هزنیه های دامداری و دامپروری بوده است. به دلیل اهمیت زیاد این موضوع در ادامه چندین راهکار عملی برای کاهش هزنیه های پرورش گوسفند چه در حوزه پرواربندی و چه در زمینه پرورش گوسفندان داشتی را به شما عزیزان ارائه خواهیم کرد.

چطور باید دامداران، سرمایه یا دخل و خرج خود را مدیریت کنند؟


‌ کاهش هزنیه‌های پرورش گوسفند اصلا به معنای حذف بسیاری از پارامترهای لازم و ضروری نیست و بیشتر بر این موضوع تاکید دارد که با رعایت برخی نکات دامپروران قادر به افزایش بهره وری دام های که مشغول به نگهداری از آنها هستند، باشند. شما دامداران باید از عدم صرف هزنیه کافی برای حفظ سلامتی گله و تغذیه گوسفندان و بسیاری موارد دیگر اجتناب کنید و به راحتی با کمی تحقیق و در نظر گرفتن اصول مدرن و صنعتی دامداری به این توانایی برسید که بهینه تر گوسفندان خود را پرورش دهید.

میانگین هزنیه‌ی مورد نیاز برای پرورش گوسفند زنده :
هنگامی که به عنوان یک دامدار کم تجربه برای اولین بار فعالیت نگهداری و پرورش گوسفند را شروع می کنید، مطمئنا در تعیین دقیق بودجه مناسب برای هر راس دام دچار مشکل خواهید شد. هزنیه های مختلفی برای پرورش گوسفند وجود دارد که برخی از مهم ترین آنها عبارتند از :

تهیه علوفه و جیره غذایی مناسب خرید بره یا گوسفند داشتی جهت جمع آوری یک گله خوب ایجاد یک فضای مناسب جهت نگهداری گوسفندان هزنیه مورد نیاز برای بحث واکسیناسیون ، معاینات پزشکی ، حمل و نقل و ... .

اصلی ترین نکات که باید در نظر بگیرید به شرح زیر است.

خرید گوسفند یا بره :
قبل از اینکه بتوانید کار پرورش گوسفند را شروع کنید، باید در ابتدا به فکر خرید چند راس گوسفند مناسب باشید. به نظر بسیاری از کارشناسان این مرحله در تعیین موفقیت یک دامدار بسیار حائز اهمیت می باشد، چرا که اگر متناسب با اهداف و توانایی های خود، نژاد گوسفند خوبی را انتخاب نکنید ، احتمالا در آینده دچار مشکلات خواهید شد.

هزنیه‌ی ابتدایی برای خرید گوسفند زنده بنا به عوامل زیر متغیر است:
تعیین اهداف پرورشی که بر حسب تولید گوشت (پرواربندی) یا تولید شیر و محصولات لبنی تعیین می شود.
نوع نژاد گوسفند
تعداد گوسفندانی که برای جمع آوری گله مورد نیاز است.
فضای جایگاه دامداری و غیره

اشخاص با تعیین درست اهداف خود می توانند از همان ابتدا یک گله‌ی پربازده و سودآور را جمع آوری کنند. خرید گوسفند زنده یا بره از نژادهای مرغوب اگرچه یک سرمایه گذاری بلند مدت محسوب می شود اما با سوددهی قابل توجهی همراه خواهد بود .

گوسفند

مدیریت هزنیه های جانبی:
به غیر از هزنیه خرید از خرید گوسفند به مناسب ترین قیمت گوسفنده زنده ، خرید علوفه ، تهیه و ساخت یک جایگاه برای نگهداری گله، دامداران باید هزنیه های جانبی دیگری را همچون هزنیه سم چینی، خرید دارو و معاینات دامپزشک ، پشم چینی ، گندزدایی و ضدعفونی کردن بستر جایگاه و ابزار آلات مورد نیاز نیز در نظر بگیرند .
متاسفانه خیلی از دامداران در ابتدا این هزنیه ها را به خوبی محاسبه نمی کنند و پس از خرید گوسفند و بزرگ کردن گله با مشکل تامین هزنیه های جاری مواجه می شوند و در نهایت برای تامین مخارج ، مجبور به فروش دام های خود به قیمتی ارزان به دلالان خواهند شد.

تهیه تجهیزات و امکانات موردنیاز :
اگر از یک محیط تقریبا خوب برای نگهداری گله خود برخوردار باشید، دیگر نیاز به صرف هزنیه‌ی زیاد برای تهیه یک جایگاه دامپروری نخواهید داشت. البته توجه داشته باشید که معمولا دامداری های سنتی از امکانات و تجهیزات لازم برخوردار نیستند و شما به عنوان یک دامپروری که قصد رسیدن به موفقیت را دارید، می بایست با دقت تجهیزات و امکانات موردنیازی همچون دستگاه های گرمایشی و سرمایشی، امکانات تهویه هوا، آخور و آبشخور مناسب و کافی و امثال این قبیل امکانات را هر چه زودتر تهیه کنید.
به جز موارد اشاره شده اگر از چراگاه یا مراتع طبیعی برای قسمتی از فرایندهای تغذیه ای گله خود استفاده می کنید، بهتره که از با حصارکشی بخش های مختلف مرتع و استفاده از تکنیک چرای چرخشی خطرات ناشی از این نوع تغذیه را کاهش دهید. خطراتی همچون از بین رفتن پوشش گیاهی چراگاه و حمله حیوانات درنده به گله.

گوسفند

علوفه و خوراک دادن به گوسفندان :
استفاده از یک جیره غذایی خوب و حساب شده، یکی از اصلی ترین راهکارهای کاهش هزنیه های پرورش گوسفند محسوب می‌شود. تصور اینکه همیشه باید شکم گوسفند را سیر نگه داشت اصلا درست نیست به این خاطر که با افزایش قیمت روز افزون نهاده های دامی، امکان ورشکستگی دامداری که چنین تصوری داشته باشد، بسیار زیاد است. اکثر گوسفندان به خصوص گوسفندان داشتی در فصول خاصی از سال به تنها یک جیره مخصوص به اسم جیره نگهداری نیازمند هستند.
علاوه بر این موارد کسانی که به کسب و کار پرورش گوسفند علاقه مندند ، باید حتما در فصولی که قیمت علوفه و غلات ارزان تر است این مواد غذایی را برای یکسال خریداری کنند و حتما نیز از مکمل های معدنی و ویتامینی نیز استفاده نمایند.

باربر و حمل و نقل :
هزنیه های حمل و نقل یکی از هزنیه های پنهان کسب و کار پرورش گوسفند محسوب می‌شود. امروزه به دلیل افزایش کرایه های باربری توصیه می کنیم در صورت امکان دامداران خودشان به خودروهای متناسب با این کار مجهز باشند.

مدام گله گوسفندان خود را ارزیابی و بررسی کنید:
بررسی و ثبت دقیق مشخصات هر عضو از گله به شما دید بهتری نسبت به روند رشد و وضعیت این حیوانات خواهد داد. با ارزیابی مستمر گله قادر خواهید بود هرگونه رفتار عجیب یا علائم بیماری را قبل از تبدیل شدن به یک مشکل جدی و پرهزنیه تشخصیص دهید. به طور کلی مراقب حیوانات باشید که در حال ضعیف شدن و انزوا از گله هستند. گوسفندی که بیشتر از یک روز از خوردن علوفه و خوراک امتناع کند نیاز به معاینه فوری دامپزشک دارد.

از جدیدترین نکات عملی دامپروری بهره ببرید:
در حالی که تجربه کسب کردن در هر زمینه‌ای مهم به شمار می رود اما بسیار زمانبر نیز است. با مطالعه کتاب های تخصصی پرورش گوسفند زنده می توانید به اقیانوسی از نکات عملی و مفید دست پیدا کنید. همچین پیشنهاد می شود با کسانی که در منطقه شما گوسفند پرورش می‌دهند بیشتر تعامل داشته باشید و سعی کنید ضمن برقرار ارتباط از برخی امکانات این افراد در ابتدای کار استفاده کنید.
در کل تا جایی که امکان دارد کتاب بخوانید و در کارگاه های آموزشی به عنوان عضوی فعال شرکت کنید. اطلاع پیدا کردن از همه مواردی که یک دامدار موفق باید بداند ، به شما برای کاهش هزنیه های دامپروری کمک شایانی خواهد کرد.

‌تامین آب شرب فراوان و تمیز :
همانطور که انسان ها برای سالم ماندن و ادامه حیات به آب نیازمند هستند ، برای گوسفندان نیز آب بسیار مهم می باشد. همیشه مقدار زیادی آب تازه و تمیز برای مصرف گوسفندان مهیا کنید.

عزیزان تهرانی برای خرید و سفارش خروس و مرغ زنده به قیمتی باورنکردنی اینجا کلیک کنند.

فقط بهترین گوسفندان را نگه دارید:
در گله های گوسفندان داشتی ، حذف میش های پیر یکی از مهم ترین کارهایی است که باید حتما انجام دهید. حذف این گوسفند ها که ضریب تبدیل مناسبی ندارند باعث می شود علوفه و هزنیه های نگهداری گله کم شود.

دامپروری

گاهی اوقات گوسفندان و بره ها را در فضای باز قرار دهید:
در شکل صنعتی دامپروری، گاهی اواقات دامداران از روی ناآگاهی مدام گوسفندان خود را در فضایی بسته نگهداری می کنند. باید بدانید که گوسفند موجودی است که به هوای آزاد نیاز دارد. علاوه بر این خارج کردن تمام گله در فصول بهار و تابستان و روزهای آفتابی از فضای بسته‌ی جایگاه به تهویه و کاهش احتمال گسترش بیماری های مسری کمک می کند.

تا حدامکان خودتان کارهای مرتبط با پرورش گوسفندان را انجام دهید:
برخی از مهارت های مربوط به نگهداری گوسفندان وجود دارد که می توانید با کمی تمرین و تحقیق آنها را به سادگی بیاموزید. یادگیری برخی از مهارت های اساسی همچون سم چینی ، چیدن پشم گوسفند، ذبح و قصابی ، کرم زدایی و... از مهم ترین راهکارهای کاهش هزنیه های دامپروری به حساب می آیند که باید به آن توجه زیادی داشته باشید.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (4 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits