دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
گشت و گذاری در روستای نگل (نوگل) واقع در کردستان
0
زمان مطالعه: 6 دقیقه
روستای نگل از نان های محلی معروف و صنایع دستی که رونق اقتصادی و هدف اصلی صنعت گردشگری محسوب می شود ، را داراست . شما می توانید از جاجیم ها و عسل های خوش طعم و طبیعی روستای نگل نیز به عنوان سوغاتی خریداری کنید.

روستای «نگل» کجاست ؟

نگل نام روستایی در دهستان نگل از توابع بخش «کلاترزان» سنندج است که در 65 کیلو متری شهر سنندج و در مسیر سنندج - مریوان قرار دارد.

روستای نوگل به یمن و برکت وجود قرآن تاریخی آن یکی از قطب های گردشگری استان و کشور بوده و سالانه پذیرای زائرین و گردشگران زیادی از همه کشور و حتی خارج از کشور نیز می باشد.

موقعیت جغرافیایی روستای نگل

روستای «نگل» در میان دره زیبایی قرار دارد و رودخانۀ «شوشیر» از جنوب آن می‌گذرد. این روستا از طرف شمال به کوه «حسن عالی»، از جنوب شرقی به کوه «پل چرمو»، از جنوب به کوه «قژاکان»، از شمال غربی به دره «کانی چرمو» و کوه «کوره میانه»، از غرب و جنوب غربی به دره «کاچول» و از شمال شرقی به «رسنی دره» محدود می‌شود. مردم روستای نگل به زبان کردی سورانی سخن می‌گویند و اهل تسنن هستند.

قرآن مبارک و خطی مربوط به دوران صدر اسلام

قرآن مبارک و خطی روستای نگل که با خط کوفی نوشته شده و با آب طلا اعراب گذاری شده است و یکی از 4 نسخه خطی قرآن در صدر اسلام است که در دوره خلافت عثمان به 4 اقلیم مسلمان نشین دنیا فرستاده شد که ایران یکی از آنها بود. این اثر فاخر به شماره 2 در فهرست آثار ملی ثبت شده است و در مسجد جامع روستای نگل نگهداری میشود. همچنین این قرآن برای دوره ای طولانی گم شده بود که داستان پیدا کردن آن بسیار جالب توجه است.

قرآن مبارک و خطی مربوط به دوران صدر اسلام

موزه روستای نگل

موزه روستای «نِگِل» در سال 1392 با همکاری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان تاسیس شده است. می توان گفت با تاسیس این موزه که اولین موزه روستایی کشور نیز هست، مجموعه توریستی نگل کامل شده است. موزه نگل از دو بخش قرآنی و مردم شناسی یا معیشتی تشکیل شده است که اقلام باستانی نیز در آن به چشم می خورد.

همه اجناس موزه را مردم به صورت خود جوش تهیه و به موزه نگل اهدا کرده اند که شامل کلیه اقلام معیشتی و فرهنگی منطقه از 50 تا 200 سال پیش بوده و از زیورالات گرفته تا اجناس و ابزار کشاورزی و منزل و ...را شامل می شود. موزه نگل داخل صحن اصلی مسجد جامع واقع شده است.این اقلام در کل، زندگی روستایی این منطقه را به تصویر کشیده است.دریاچه «چال ئاو»

یکی از نقاط گردشگری نگل، دریاچه طبیعی «چال ئاو» در مسیر صعود به قله «کوره میانه» در 5/1 کیلومتری روستای نگل است.

موزه روستای نگل

آبشار «قه لوه زه»

در مسیر روستای نگل به قله «کوره میانه» و در دره «کانی چه رمو» آبشاری زیبا و بلند به نام «قه لوه زه» قرار دارد که در تمام فصول سال جاری است و از آب برف های دامنه قله تغذیه می شود.

سایر جاذبه های گردشگری روستای نگل

قلعه‌ای معروف به قلعه یزدگرد سوم، که از آثار دوره ساسانی است و در جنوب این روستا واقع شده است.

  • طبیعت بکر اطراف رودخانه شوشیر
  • دریاچه سد نگل(آزاد) در 5 کیلومتری روستای نگل
  • ارتفاعات کوه کوره میانه که مناسب برای کوهنوردی و طبیعت گردی در کل ایام سال است.
  • قلعه گاه .که هنوز هیچ اکتشافی در آن صورت نگرفته است و اطلاعاتی در این زمینه در دست نیست و به شماره 10171 ثبت ملی شده است.
  • پل بزرگ دوره صفویه
  • مراسم آئینی و عرفانی دراویش

شاید مسافران زیادی به شوق خرید از بازارهای بانه و مریوان و یا شوق دیدن اورامان بی توجه از کنار این روستا رد می‏‎شوند. اما حیف است ندیدن این روستای کوچک و نشنیدن داستانی که در دل خود دارد. معماری روستا دارای ویژگی معماری پلکانی اورامان است که البته اینجا بناها از سنگ بهره بیشتری برده ‏اند. مردمانش نیز همان مردمان خونگرم و مهربان کردستان‏ اند که با رویی گشاده میزبان مهمانان هستند.

روستای نگل

معماری پلکانی روستای نوگل

داستانی در دل این روستا نهفته است که آن را شهره عام و خاص کرده است. روایت است در هزاران سال پیش چوپانی در هنگام چرای گوسفندان متوجه گلی زیبا و بزرگ می‏شود و در صدد کندن آن بر می‏آید. اما بعد از چیدنش متوجه سوراخی در زیر آن شده که صندوقچه ‏ای بزرگ را در دل خود پنهان کرده است.

چوپان اهالی روستا را برای بیرون آوردن آن خبر کرده و بعد از بازکردن متوجه قرآن خطی نفیس و زیبایی می‏شود. بعدها اهالی در این مکان مسجدی بنا کرده و از آن زمان به بعد این مکان نو گل (گل تازه روییده) و به مرور زمان نگل نامیده می‏شود.

در سال 1392 با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این مسجد یکی از اولین موزه‏ های روستایی کشور تأسیس شد.

در بازدید از این روستا این نکات را به یاد داشته باشید:

  • نگل آب و هوایی سرد و کوهستانی دارد. بهترین زمان بازدید اردیبهشت ماه است که زیبایی‏ های بهشتی دامنه اورامانات شگفت زده‏ تان خواهد کرد.
  • جاده‏ های این منطقه باریک و پرپیچ و خم است. پس با احتیاط رانندگی کنید و با توقف در مکان‏های مناسب فرصت دیدن زیبایی‏های طبیعت را از دست ندهید.
  • به جز خانه ‏های روستایی مردم اقامتگاهی در این روستا وجود ندارد. پس بهتر است شب را در مریوان اقامت کنید.
  • سایر امکانات رفاهی از قبیل پارکینگ در موزه، فروشگاه و سایر مغازه ‏ها در روستا وجود دارد.


این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits