دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۰۸ آذر ۱۴۰۲ برابر با ۱۴ جمادى الأول ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ نوامبر ۲۰۲۳ میلادی
فوت و فن کاشت و نگهداری کراسولا خرفه ای
62
زمان مطالعه: 9 دقیقه
کراسولا خرفه ای را گیاه یشم نیز می خوانند و این اسم به دلیل رنگ برگ های آن می باشد که به رنگ سبز یشمی هستند.


معرفی گیاه کراسولا خرفه ای


کراسولا خرفه ای را گیاه یشم نیز می خوانند و این اسم به دلیل رنگ برگ های آن می باشد که به رنگ سبز یشمی هستند. با تغییر شرایط نوری این گیاه به رنگ قرمز نیز تغییر می کند.

کراسولا یکی از گیاهان مشهور در جهان است که بیش از ۱۵۰ گونه دارد و در ایران مردم بیشتر با گونه خرفه ای آن یا Crassula Portulaca آشنا و آن را به عنوان گیاهی دارویی نوش جان می کنند. اما برخی از گونه های آن از نظر شکل و قیافه شبیه به گیاهان گوشتی و کاکتوس هستند که به اشتباه آن را کاکتوس می خوانند.

کراسولا خرفه ای نوعی از گل ها است که مناسب شرایط آپارتمانی می باشد. بطور کلی نگهداری از آن و برطرف کردن نیاز‌هایش کار بسیار ساده و لذتبخشی است. این گیاه مقاوم و زیبا را به راحتی می‌توان با هرس کردن به بونسای تبدیل کرد.
گیاه شناسی کراسولا خرفه ای

کراسولا با نام علمی “Crassula ovata” از خانواده “Crassulaceae” و جنس “Crassula” تعلق دارد و بومی جنوب آفریقا است که امروزه به شکل گسترده ای در اکثر نقاط به عنوان گیاه آپارتمانی مورد استفاده قرار میگیرد. کراسوالا خرفه گیاهی گوشتی (بافت برگها و ساقه می توانند آب در خود ذخیره کنند) ، همیشه سبز است و برگ های ضخیم و براقی دارد. رشد آن کند می باشد.

رنگ ساقه های بالغ قهوه و چوبی مانند می شوند. کراسولای خرفه را اگر در شرایط خاص قرار دهیم در فصل بهار گلدهی را شروع می کنند و گلهای ستاره ای سفید یا صورتی شکوفا می شود. یکی از شرایط وجود دوره های تاریک سرد و خشک در زمستان می باشد که منجر به گلدهی این گیاه در این زمان از سال می شود.

محبوبترین گونه کراسولا خرفه C. ovata ‘Hummel’s (نمونه ای است که یک نوار باریک قرمز رنگ برگ ها را احاطه می کند) می باشد. همچنین امروزه بنسای یا بونسای کراسولا بسیار مورد پسند قرار گرفته است. بنسای کراسولا ارتفاعی حدود ۳۰ سانتی متر را دارند. نام انگلیسی متداول این گیاهlucky plant (گیاه شانس)، Friendship plant (درخت دوستی ، Jade Plant (گیاه یشم ) و Money Tree (درخت پول) است.

کراسولا


شرایط نگهداری کراسولا خرفه ای


آبیاری کراسولا خرفه ای :

این گیاه از خانواده ساکولنت یا همون گیاهان گوشتی هست. به همین دلیل در خودش آب ذخیره میکنه. پس نباید زیاد آبیاری بشه. زیرا که آب زیاد اون رو میکشه. خاکش که خشک شد آبیاری کنید.

نور مورد نیاز کراسولا خرفه ای

گیاه کراسولا خرفه نیازمند به نور است و بهترین مکان برای نگهداری آن پشت پنجره در معرض نور می باشد. سعی کنید مکان قرارگیری کراسولا خرفه را تغییر ندهید و میزان نور آن را همواره ثابت نگه دارید، زیرا تغییر ناگهانی مکان قرارگیری آن، موجب ریزش برگهای زیبای خرفه می شود.

خاک مناسب کراسولا خرفه ای

مناسب ترین خاک برای پرورش خرفه ترکیبی از خاک باغچه، ماسه، کود و مقداری خاک برگ می باشد.

دمای کراسولا خرفه ای

کراسولا خرفه گیاهی آپارتمانی است و بهترین دما برای نگهداری آن فضای داخل خانه می باشد که در طیف ۱۲ تا ۲۷ درجه ی سانتی گراد است.

تعویض گلدان کراسولا خرفه ای

برای تغییر گلدان فقط یه سایز بزرگتر انتخاب کنید. خاک کهنه رو هم تا جایی که ریشه ها آسیب نبینند بتراشید. هنگام پر کردن خاک جدید کوشش کنید که جایی از گلدان و اطراف ریشه ها خالی نماند. اگر که خاک باغچه مطمئن و خالی از کرم و حشرات دارید مقدار کمی از آن را به خاک برگ یا پیت موس اضافه کنید. خاک اون ترکیبی از دو مشت خاک برگ و یا پیت موس مرغوب با یک مشت و یا یه ذره بیشتر ماسه شسته نرم یا همون ماسه بادی باشد.

گل

تمیز کردن کراسولا خرفه ای

در صورتی که خاک زیاد روی برگها نشسته باشد گیاه رو دوشش بگیرید. فقط آب کمی ولرم و مثل بارون بهاری باشد. نه سرد و نه گرم. هر دو سه ماه یک بار، به ویژه در فصل گرما خاک رو به روش قرقابی سیر آب کنید. فقط بعداز آن باید نوبت آبیاری بعدی رو کمی عقب تر بندازید تا خاک خشک بشود. طبیعتاً در فصل سرما آبدهی هم کمتر میگردد.

تغذیه و کوددهی کراسولا خرفه ای

در فصل رشد کوددهی کنید تا گیاه پرپشت و پر شاخه شود. در فصل استراحت کوددهی هم قطع شود. این گیاه کم رشد در صورت نگهداری خوب، ده ها سال زنده می ماند.

دمای معتدل و بدور از سرما و گرمای زیاد مناسب این گیاه است. نکته مهم اینکه در صورت سرما در حد پائین و یا یخ زدگی، این گل از بین میرود.

روش تکثیر کراسولا خرفه ای

تکثیر این گیاه آسان است به شکلی که می توان فقط یک برگ از این گیاه را جدا کرد و در بستری مناسب که نگهدارنده رطوبت است به شکل عمودی قرار داد تا ریشه تشکیل شود. به عنوان مثال میتوان از مخلوط شن + پرلیت برای کاشت قلمه های این گیاه استفاده کرد.

بعد از شکل گیری ریشه، گیاهچه ای کوچک شروع به رشد می کند اما توجه داشته باشید که برگ اولیه (که در ابتدا کار در خاک قرار می دهیم) در نهایت خواهد خشکید و از بین خواهد رفت. گلدان محتوی قلمه های برگی را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.

شکل گیری ریشه ها حدود یک ماه طول می کشد. آبیاری در زمانی که ریشه ها در حال شکل گیری است لازم نیست و حتی می‌تواند موجب پوسیدگی قلمه ها شود. بنابراین مرطوب کردن بستر کاشت قبل از قرار دادن قلمه‌ها کافی است.

kerasola

روش تکثیر کراسولا خرفه از طریق قلمه

ساقه های این گیاه توانایی این را دارند که اگر با خاک تماس داشته باشند در طول خود و اکثرا در قسمت گره ( ناحیه اتصال برگ به ساقه) ریشه تولید کنند. ریشه زایی بخصوص زمانی که طول روزها کوتاه است (در پاییز و یا در بهار) بهترصورت می گیرد اما با این وجود در تمامی فصول سال می توان نسبت به قلمه گیری از این گیاه اقدام کرد.

از ساقه های گیاه نیز میتوان قلمه تهیه کرد. بدین صورت که از گیاهی بالغ و ساقه های رسیده و بالغ گیاه می توان قلمه ای با طول حداقل ۱۰-۷ سانتیتمر تهیه کرد و برش را از قسمت بالای یک گره زد. به بیان دیگر قلمه ها حداقل باید یک جفت برگ داشته باشند.

اگر تعداد برگها بیش از این است ابتدا برگهای موجود در قسمت پایین قلمه را جدا کنید تا بتوان به راحتی آنرا در بستر خاک کاشت. البته قبل از عمل کاشتن به مدت یک شب قلمه ها را در مکانی خشک و با دمای ملایم قرار دهید تا رطوبت اضافه آن از بین برود.سپس قلمه ها در بستر کاشت قرار میگیرند و لزومی به آبیاری آنان تا زمان شکل گیری ریشه نمی باشد. حدود یک ۴-۳ هفته طول میکشد تا رشد ریشه ها آغاز شود.

هرس کراسولا خرفه ای

برای هرس اواخر زمستان و یا اوایل بهار بهترین زمان می باشد. هر ساقه ای که زیبایی گیاه کراسولا را کم کرده است هرس کنید. بیش از ۳۰% گیاه را نباید هرس کنید چون ممکن است به گیاهتان شوک وارد شود. همچنین سرزنی گاه به گاه برخی از ساقه ها در طی فصل رشد می تواند به ایجاد فرم بوته ای و انبوه تر این گیاه کمک کند.

با هرس به موقع و مناسب این ساکولنت می توانید از آن یک بونسای زیبا بسازید. گلدان گیاه را سالی یکبار در بهار تعویض و یک هفته بعد تعویض آبیاری نکنید.

گل کراسولا

آفت و بیماری‌های کراسولا خرفه‌ای

بیمارهای قارچی

رطوبت بالای خاک همراه با خاک نامناسب می‌تواند باعث رشد بیماری‌های قارچی و پوسیدگی کراسولا شود. حتماً در آبیاری این گیاه دقت کنید و از آبیاری بیش از حد خودداری نماید. خاک باید دارای تخلخل بالای باشد تا آب در آن باقی نماند. سفیدک پودری نیز بیماری قارچی دیگری است که می‌تواند بر روی برگها و ساقه‌ها لکه‌های سفید رنگ ایجاد کند.

شپشک آردآلود

شپشک آرد آلود و شپشک سپردار از آفت‌های این گیاه هستند. برای مبارزه با این آفت از سموم حشره کش سیستماتیک استفاده کنید.

بیمارهای ویروسی

بیماری ویروسی وجود دارد که با نام حلقه سیاه شناخته می‌شود و بر روی قسمت‌های زیرین برگ‌ها حلقه‌های سیاه رنگی ایجاد می‌کند. درمان بیماری‌های ویروسی کار دشواری است ولی می‌توان از طریق جدا کردن و از بین بردن برگ‌های آلوده از گسترش بیماری جلوگیری کرد

علت چروک و لاغر شدن برگ‌های کراسولا

نازک شدن و چروک شدن برگ‌های این گیاه ممکن است در اثر کم آبی باشد و یا دریافت نور کم. زمانی که نور کافی به این گیاه نرد بخصوص در فصل رشد باعث می‌شود برگ‌ها از حالت طبیعتی کوچک‌تر باشند. چروک شدن و ریزش برگ‌ها نیز می‌تواند در اثر کمبود آب باشد که با آبیاری مجدد می‌تواند احیا شود.

شوکه شدن گیاه کراسولا خرفه ای

گاهی ریزش برگ‌ها بخصوص از قسمت‌های پایینی و یا پژمردگی گیاه می‌تواند به دلیل تغییر مکان و یا تعویض گلدان باشد. که با عادت کردن گیاه به محیط جدید این تنش از بین می‌رود.

کوددهی بیش از حد

نیاز گیاهان گوشتی به کود بسیار اندک است و کود زیاد می‌تواند باعث سوختگی ریشه‌های گیاه و زرد شدن برگ‌ها و ریزش آنها شود. برای کود دهی به کراسولا خرفه‌ای، از کود مخصوص گیاهان ساکولنت استفاده کنید.

کمبود مواد مغذی

کمبود مواد مغذی خاک نیز می‌تواند باعث مشکلاتی در کراسولا ها شود مانند رنگ پریدگی و یا زرد شدن برگ‌ها و یا سوختگی نوک برگ‌ها که با کوددهی یا تأمین خاک مناسب این مشکلات از بین می‌رود.

ریزش برگ‌ها در اثر عوامل طبیعی

برگ‌های پیر از قسمت‌های پایینی گیاه ریزش خواهند کرد که امری طبیعی است. این اتفاق بخصوص قبل از شروع فصل سرما اتفاق می‌افتد. شاخه‌های خیلی بلند و پیر را بهتر است سالانه هرس کنید تا ساقه‌های جوان و جدید جایگزین شوند.

separator line

بیشتر بخوانید:

روش کاشت و پرورش گل میخک

راهنمای کاشت و پرورش گل ختمی

نگهداری و تکثیر گیاه کاکتوس

separator line



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (62 رای)  

۳ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

Donya | ۳ سال پیش
سلام، من‌ یک سال کراسولا خریدم و از وقتی که نقل مکان کردیم، برگاش میریزه نور کافی هم داره. امروزم دیدم که شاخش خشک شده و افتاده. رشد خوبی هم نداره، بزرگ نمیشه. آبم زیاد بهش میدم. گلدونشم سه بار عوض کردم، ولی کلا از وقتی که خونمونو عوض کردیم اینطوری شده، می‌تونه دلیلش این باشه که ريشش پوسیده باشه؟ الانم یه دونه برگ داره. باید چی کار کنم اگه نپوسیده باشه؟
5
12
الهه | ۴ سال پیش
من میخوام خرفه ایم رو قلمه گیری کنم و توی همون گلدون قبلی کنار گیاه مادر بکارم. برای ابیاری چیکا کنم؟
اخه فرمودید ۳،۴ هفته اب ندم. گیاه مادر ک ابیاری میخواد چی؟؟
1
3
پاسخ ها:
مجید | ۳ سال پیش
سلام
میتونید قلمه رو توی یه شیشه آب نگه دارید تا ریشه بزنه وقتی ریشه زد اون موقع بکارید توی گلدان مادر
0
6

hits