معرفی درخت نارنج
نارنج درختی است همیشه سبز و زیبا که نام آن همواره با عطر مست کننده ی بهار نارنج عجین بوده است که باعث شده این گیاه در صنعت عطرسازی کاربرد داشته باشد.این درخت کوچک که تا ۹ متر هم می تواند رشد کند از دورگه گیری نارنگی و دارابی، دو پیشگونه جنس مرکبات پدید آمده است. ترشی و کمی تلخی میوه، مانع مصرف مستقیم آن شده و بیشتر آب آن به عنوان چاشنی مصرف می شود.یکی از مهمترین پایه های پیوند مرکبات است و ارقام مرکباتی که روی این پایه پیوند زده می شوند نسبت به خشکی و سرما مقاوم تر هستند و خاک های سنگین با زهکش ضعیف را تحمل می کند.شاخه ها دارای خار بوده و خارها نسبتا تیز است.برگ ها همیشه سبز و معطر، به طول ۱۰-۷ سانتیمتر هست و شکل برگ ها تخم مرغی-مستطیلی است. برگ ها نوک دار است و دمبرگ آن با بال پهن است.
گل ها بسیار معطر و سفید رنگ است و نحوه رویش آن چند تایی محوری است. از گل آن برای تهیه مربای بهار نارنج استفاده می شود. زمان رویش گل ها اوایل بهار است.میوه ها کروی شکل و به قطر حدود ۸ سانتیمتر است. سطح میوه ناهموار است و گوشت آن ترش و پوستش تلخ می باشد.مصرف نارنج به عنوان دارو هم از قدیم رواج داشته است. میوه به شدت ترش آن سبب تحریک هضم و تسکین نفخ می شود. دم کرده میوه آن سردرد و تپش قلب و دلهره را آرام و همچنین تب را کاهش می دهد. آب آن دارای ویتامین C فراوان است. روغن هایی از آن می گیرند که در غرب به عنوان دارو استفاده می شود و به منظور کاهش ضربان قلب و تپش قلب و دلهره مصرف می شود و سبب تشویق و تحریک خواب و آرامش دستگاه هضم می شود.
خصوصیات ظاهری درخت نارنج
درخت نارنج یک گیاه همیشه سبز بوده و ارتفاع آن تا 9 متر نیز می رسد. گل ها سفید و دوجنسی بوده و هم بصورت آپوماتیک و هم با کمک حشرات گرده افشانی می شود. نارنج میوه درختی بزرگ و زیبا با برگ هایی بزرگتر و خوشبوتر از برگهای درخت لیمو است. در بعضی مناطق در تمام فصول سال میتوان میوه نارنج را برروی درخت دید. برگهای آن چرمی و به رنگ سبز تیره می باشد.
نیازمندی های محیطی نارنج
خاک:
در مقایسه با دیگر مرکبات نسبت به بیشتر خاک ها سازگاری دارد و به خاک های ضعیف و دارای رطوبت زیاد هم مقاوم است. درخت نارنج در خاک های لومی و سنگین رشد خوبی خواهد داشت. بهترین رشد را همچنین در خاک هایی که زهکشی خوبی داشته باشند خواهد داشت. در شرایط سایه رشد خوبی نخواهد داشت. از لحاظ رطوبت خاک ، خاک های مرطوب را ترجیح می دهد.
آبیاری:
به آبیاری در حد متوسط نیاز دارد و در فواصل آبیاری باید اجازه داد سطح خاک خشک شود.
نور:
درخت نارنج به مکانی با نور کامل آفتاب نیاز دارد.
دما:
در مقایسه با دیگر مرکبات سرمای بیشتری را می تواند تحمل کند و تا منفی ۶ درجه خشک نمی شود.
نحوه تکثیر درخت نارنج
بذرهایی که میوه ی حامل آنها کاملا رسیده باشد در گلخانه خوب جوانه می زنند. در زمستان در گلخانه بکارید. جوانه زنی در حدود دو تا سه هفته اتفاق می افتد. این عمل بایستی در دمای 13 درجه سانتی گراد انجام گیرد. گیاهچه ها به عارضه مرگ گیاهچه حساس بوده و باید همگام آبدهی دقت نمود و نیز محل آنها باد خور داشته باشد تا هوای آنجا تهویه گردد. گیاهچه هایی کا حاصل بذر هستند بیماری یا ویروسی را حمل نمی کنند. هنگامی که به اندازه ی دلخواه رسیدند، نهال ها را برداشته و به گلدانها انتقال می دهند. اگر به عنوان پایه پرورش داده شود باید روی آن پیوند زده شود.
آفات و بیماری ها درخت نارنج
کنه نباتی و پروانه مرکبات از آفات نارنج است، محلول پاشی درختان نارنج را در برابر آفات ایمن می نماید.
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی درخت نارنج
نارنج بطور وسیعی به عنوان پایه برای پیوند سایر مرکبات شیرین مورد استفاده قرار می گیرد. میوه و برگ های نارنج کف تولید می کنند و در ترکیب صابون ها مفید واقع می شوند. چوب محکم و سفید رنگ نارنج در صنایع چوبی نیز کاربرد داشته و از آن در ساخت چوب بیسبال در کوبا استفاده می شود. در رایحه درمانی، روغن های ضروری نارنج برای پوست و تقویت تنفس استفاده می گردد. از این شکوفه ها مربای لذیذی تهیه میشود که خواص مفید شکوفه را دارد. شکوفه نارنج طبیعت گرم و خشک داشته و بوییدن آن شادی آور، تقویت کننده مغز و از بین برنده آبریزش بینی است.
نارنج در رفع اختلالات عصبی و درمان تپش قلب موثر و بی خوابی. می باشد. بهار نارنج در عطر سازی ،ساختن اسانس و تهیه مربا ، کاربرد دارد. از آب نارنج برای خوشبو کردن و بهبود طعم غذا استفاده میشود. در درمان ناراحتیهای معده از مربای آن استفاده میشود.درخت نارنج مادر مرکبات است و پایه بسیار خوبی جهت پیوند شاخههای نارنگی و یا پرتقال است. فشار خون و ضربان قلب را زیاد میکند. به علاوه در رفع دردهای ناشی از گیرافتادن باد در روده بزرگ هم مفید است.
بیشتر بخوانید:
راهنمای کاشت درخت به و نگهداری از آن
آموزش کاشت و پرورش درخت نارنگی در خانه
روش های کاشت و پرورش درخت انبه
۱ دیدگاه