دلگرم
امروز: یکشنبه, ۰۳ فروردین ۱۴۰۴ برابر با ۲۲ رمضان ۱۴۴۶ قمری و ۲۳ مارس ۲۰۲۵ میلادی
تفاوت ویزا و پاسپورت

فرق ویزا و پاسپورت چیست؟

تفاوت ویزا و پاسپورت
زمان مطالعه: 6 دقیقه
ویزا و پاسپورت چه فرقی با یکدیگر دارند؟ما در این مقاله سعی داریم تا به معرفی پاسپورت یا گذرنامه و ویزا یا روادید بپردازیم تفاوت پاسپورت با ویزا را شرح دهیم. در ادامه با دلگرم باشید.

پاسپورت چیست؟

گذرنامه یا پاسپورت نوعی شناسنامه بین‌المللی است که دولت‌ها برای سفر یا اقامت اتباع کشور خود در خارج از مرزهایشان صادر می‌کنند. به عبارت دیگر، پاسپورت سندی است که نشان دهنده مجوز خروج شهروندان از کشور است و مدرکی دال بر حقوق و امنیت شخص در قلمرو کشورهای دیگر (به معنی مقبولیت آن شخص از طرف کشور مبدا) محسوب می‌شود.

نکته قابل توجه اینکه پاسپورت دارای ریشه تاریخی است و برای نخستین بار در حدود ۴۵۰ سال پیش از میلاد مورد استفاده قرار گرفته است. بنا بر عهد عتیق (تورات) نحمیا از یهودیان شناخته شده، که در کاخ شوش مباشر اردشیر یکم هخامنشی بود، برای سفر به یهودیه از اردشیر یکم نامه‌ای دریافت می‌کند تا تضمینی برای به سلامت عبور کردن از اراضی تحت سلطه دیگر فرمانروایان باشد.

انواع پاسپورت

قبلا گفتیم که فرق ویزا و گذرنامه تفاوت بسیار مشهودی است، برای توضیح این تفاوت ویزا و پاسپورت با انواع ویزا آشنا شدیم و حال قصد داریم با انواع پاسپورت نیز آشنا شویم. به صورت کلی پاسپورت ها به سه دسته کلی تقسیم می شوند،

  1. دسته اول گذرنامه های عادی هستند که فقط به افرادی که با مقاصد گردشگری، تجاری و یا تحصیلی وارد یک کشور می شوند داده می شود.
  2. دسته دوم گذرنامه دیپلماتیک است که به افراد سیاستمدار و عالی رتبه داده می شود.
  3. دسته سوم از گذرنامه ها نیز گذرنامه های خدمت نامیده می شود که به کارمندان برای رفتن به سفرهای کاری داده می شود.

تفاوت ویزا با گذرنامه

در بیشتر کشورهای جهان پاسپورت به شکل دفترچه کوچکی است که جلد آن ممکن است به رنگ قرمز، سبز، آبی و... باشد. جلد گذرنامه‌ ایرانی به رنگ زرشکی است و نشان رسمی جمهوری اسلامی ایران به رنگ طلایی روی آن درج شده است. همچنین، کلمه گذرنامه به فارسی و عبارت Islamic Republic of Iran و Passport در زیر آن نوشته شده‌اند.

در صفحه مشخصات نیز اطلاعاتی از قبیل شماره گذرنامه، نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ و محل تولد و... به دو زبان فارسی و انگلیسی درج شده‌اند. گذرنامه ایرانی دارای ۳۲ صفحه است و به جز دو صفحه اول مربوط به عکس و مشخصات، سایر صفحه‌ها برای ثبت مهرهای ورود و خروج یا برچسب‌های ویزا اختصاص دارند.

گذرنامه ایرانی در سه نوع عادی، خدمت و سیاسی صادر می‌شود.


ویزا چیست؟

ویزا (Visa) که روادید نیز نامیده می‌شود، سندی است که توسط نمایندگان قانونی دولت هر کشور مانند سفارتخانه یا کنسولگری برای شهروندان سایر کشورها صادر می‌شود و طبق آن درخواست اتباع خارجی برای ورود، عبور یا اقامت در کشور متبوع آن سفارت به تائید رسیده است.

البته باید در نظر داشت که افسران مهاجرت می‌توانند به دلایل مختلف این تقاضاها را رد کنند. همچنین، صدور ویزا از جانب سفارتخانه‌ها یا کنسولگری‌ها منوط به ارائه مدارک و پرداخت وجه به منظور بررسی درخواست متقاضی است.

ویزا ممکن است به صورت برچسب در یکی از برگه‌های گذرنامه ضمیمه یا به صورت برگه‌ای مجزا به متقاضی ارائه شود. همچنین، ویزا دارای انواع مختلفی است که بر اساس هدف اعلام شده از سفر و ارائه مدارک کافی برای اثبات آن توسط مسافر صادر می‌شود.


تفاوت ویزا و پاسپورت

تا الان با مفاهیم ویزا و پاسپورت آشنا شده اید و احتمالا اطلاعاتی نیز درباره تفاوت ویزا و پاسپورت بدست آورده اید، به صورت کلی تفاوت ویزا و پاسپورت را می توان به این شکل بیان کرد که گذرنامه نشان دهنده این است که شما یک شخص از یک کشور خاص هستید که اجازه خروج از کشور خودتان را دارا می باشید

و به همین شکل روادید نیز سند و مدرکی است که نشان می دهد شما اجازه یک کشور خارجی را دارید که بتوانید برای مدت زمانی معینی که در ویزای شما ذکر شده است در کشور مربوطه اقامت کنید. به این ترتیب یک مفهوم کلی از فرق ویزا و پاسپورت را بیان کردیم که امیدواریم با مطالعه آن بتوانید تفاوت ویزا و گذرنامه را تشخیص دهید.


روادید چیست؟

قدم بعدی برای این که بتوانیم تفاوت روادید و پاسپورت را توضیح دهیم این است که روادید را تعریف کنیم، در واقع ویزا یا روادید سندی است که یا به صورت کاغذی یا به صورت الکتریکی به گذر نامه شما اضافه می شود.

این سند که در پاسپورت شما ثبت شده است به شما این اجازه را می دهد که در مدت زمان محدودی که این مدت زمان در روادید شما ثبت می شود در یک کشور خارجی خاص حضور داشته باشید.

تنها نکته ای که بعد از دریافت روادید یک کشور باید به آن توجه داشته باشید این است که دریافت روادید به منزله تضمین ورود شما به یک کشور نیست و در صورت صلاحدید افسران کنترل کشور مربوطه می توانند از ورود شما به کشورشان جلوگیری کنند.

انواع روادید

حال که با مفهوم تفاوت ویزا و پاسپورت آشنا شدید بهتر است کمی بیشتر با انواع ویزا آشنا شویم تا بهتر متوجه فرق روادید و پاسپورت شوید. یک تفاوت ویزا و گذرنامه در این است که انواع گذرنامه و انواع روادید با یکدیگر متفاوت هستند و دلیل آن نیز این است که پاسپورت تنها اجازه نامه خروج شما از کشور خودتان می باشد.

ولی روادید دارای انواع مختلفی می باشد که در ادامه با هر یک از این ویزاها آشنا خواهیم شد، دلیل اصلی تفاوت روادید و گذرنامه در این مورد نیز این است که روادید در واقع اجازه ورود شما به یک کشور خاص می باشد به همین علت شما باید تعیین کنید که با چه هدفی وارد کشور مقصد می شوید.

معرفی انواع روادید

یکی از مهم ترین انواع ویزا روادید توریستی می باشد که معمولا به افرادی داده می شود که قصد گردشگری در یک کشور خاص را دارند، در صورتی که یک دعوت نامه از یکی از فامیل های درجه یک خود و یا دوستانتان که در کشور مربوطه اقامت دارند داشته باشید روند دریافت ویزا توریستی برای شما راحت تر می شود.

یکی دیگر از انواع گوناگون ویزا روادید تجاری می باشد، معمولا هدف از دریافت این نوع از ویزا این است که در کشور مربوطه به تجارت بپردازید. برای دریافت روادید تجاری شما باید یک دعوت نامه از یک شرکت معتبر در کشور مربوطه را داشته باشید.

دسته دیگری از روادید ها ویزا تحصیلی می باشند که معمولا به دانشجوها داده می شود و معمولا نیز دانشجویان بورسیه می شوند. البته در صورتی که قصد داشته باشید به کشوری با سطح علمی بالا بروید و در واقع روادید تحصیلی آن کشور را دریافت کنید کار سختی را در پیش دارید و باید دانشجوی بسیار قوی باشید که موفق شوید ویزا تحصیلی کشور مورد نظر را دریافت کنید.

روادید نمایشگاهی نیز یکی دیگر از انواع روادید است که معمولا به قصد بازدید از یک یا چند نمایشگاه در یک کشور داده می شود.

همچنین بخوانید:

شرایط لازم برای گرفتن پاسپورت(گذرنامه)

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits