تکنیک های نگهداری از خوکچه هندی
خوکچه هندی (Guinea pig) حیوانی شناخته شده و شگفت انگیز برای افراد پیر و جوان می باشد. فضای زیادی برای نگهداری نیاز ندارند و می توان آن را در داخل یا خارج از خانه نگهداری کرد. این حیوان یک گونه خوب و راحت برای نگهداری می باشد.
نگهداری از خوکچه هندی مانند گربه و سگ کار پیچیده ای نیست اما نیاز به رسیدگی منظم به غذای حیوان و مرتب نگه داشتن فضای زندگی اش را دارد. در نژادهای مو بلند نگهداری از آن بسیار دقیق تر باید انجام گیرد. از کودکان انتظار نداشته باشید تا به تنهایی از این حیوان مراقبت کنند. بنابراین نگهداری این حیوان برای کودکان زیر ۵ سال توصیه نمی شود. زیرا امکان سقوط حیوان از دست کودکان و احتمال آسیب رسیدن به آن و حتی مرگ خوکچه هندی وجود دارد.
تاریخچه خوکچه هندی
رابطه انسان با خوکچه هندی ها به ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح برمیگرده! در اون زمان هدف اصلی از پرورش این حیوانات استفاده خوراکی از اون ها بود. در قرن ۱۵ میلادی خوکچه ها توسط تاجران به اروپا آورده شده و تبدیل به حیوانات خونگی شدن.
خوکچه هندی ها هیچ ربطی به خوک ها ندارن. اجداد اون ها جوندگانی مثل چینچیلا و خارپشت ها بوده و برخلاف خوک ها همه چیز خوار نیستن. دانشمندان معتقدن دلیل نام گرفتن اونا به عنوان “خوک” بخاطر صداهاییه که درمیارن که آدم رو یاد نوزاد خوک میندازه.
موطن اصلی آنها جنوب آمریکا است. خوکچه ها حدود قرن شانزدهم میلادی وارد اروپا شدند. آن موقع از خوکچه هندی بعنوان غذای استفاده می کرده اند و هنوز هم در بعضی کشورها مثل مراکش این حیوان را بصورت کبابی می خورند. در بعضی نواحی آمریکا خوکچه ها به صورت آزاد و وحشی در گروه های 5-10 تایی زندگی می کنند. بعضی از خوکچه های وحشی به بزرگی یک متر می رسند. امروزه از این حیوانات بیشتر در آزمایشات علمی استفاده می شود.
نژادهای مناسب خوکچه هندی
شاید شما به این فکر می کنید که از چه نژاد و گونه ای از خوکچه هندی را خریداری کنید. این روزها نژادهای خوب و رنگارنگ و مخلوط بسیار است.
اگر شما یک خوکچه هندی از نژاد مو بلند را انتخاب می کنید بهتر است زمان زیادی را جهت نگهداری از این حیوان صرف کنید. بنابراین به شما توصیه می کنیم از نژادهای مو کوتاه نگهداری کنید. تمامی این نژادها یک قالب مشخص از بدن و اندازه دارند و تنها تفاوت آن ها در تنوع رنگ می باشد. ظاهر یک خوکچه هندی به شکل منحنی پهن درشت با پیشانی کوتاه و چشمانی درشت و گوش های افتاده است.
گونه های مو کوتاه در رنگ های مختلف از قبیل مشکی، کرم، شکلاتی، سفید و غیره می باشد. از لحاظ نگهداری جنسیت نر یا ماده بودن آنها تفاوتی ندارد. این حیوانات زندگی اجتماعی را دوست دارند و اگر تصمیم دارید وقت زیادی را برای تربیت این حیوان صرف کنید بهتر است دو تا از آنها را تهیه کنید.
خوکچه هندی نر یا ماده؟
انتخاب ۲ خوکچه هندی ماده معمولاً بهترین انتخاب است. نگهداری ۲ خوکچه هندی از جنس نر باید از دوران نوزادی صورت گیرد زیرا بعضی از خوکچه های نر در صورتی که یکی از آن ها به سن بلوغ رسیده باشد به راحتی با خوکچه نر جدید رابطه خوبی برقرار نمی کند. خوکچه هندی که شما انتخاب می کنید حد اقل باید ۶ تا ۱۰ هفته از تولدش گذشته باشد بنابراین دقت کنید که جوان تر از این سن را انتخاب نکنید چرا که لازم دارد تا این سن را در کنار مادر تغذیه کند.
زایمان خوکچه ها در فصول گرم سال اتفاق می افتد. دوران حاملگی ۹ هفته می باشد که در مقایسه با سایر جوندگان زیاد است. بر خلاف موش ها نوزادان خوکچه با مو به دنیا می آیند و ۲-۳ روز بعد از به دنیا آمدن شروع به خوردن غذا می نمایند. حدود ۲-۳ هفته شیر می خورند. تعداد بچه ها ۱-۴ عدد می باشد. سن بلوغ در خوکچه ۶۰-۷۰ روز است.
انتخاب خوکچه هندی سالم
هنگام تهیه دقت کنید. چشمان این حیوان درخشان، شفاف و بدون ترشح باشند. بینی هم باید خشک و بدون ترشح باشد. گوش ها و زبان این حیوان نیز بهتر است تمیز باشند. تمامی خوکچه های هندی معمولاً اطراف پشت گوش هایشان بدون مو است و از این بابت شما نگران نباشید اما اگر این بی مویی در تمامی نقاط بدن به چشم می خورد از تهیه آن خودداری کنید چرا که می تواند نشانه ای از بیماری پوستی باشد.
اگر شما در سن حیوان مورد نظر شک دارید به پنجه های آن دقت کنید. یک حیوان جوان ناخن های کوتاه، تیز و افقی دارد. خوکچه هندی پیرتر ناخن های پهن، کند و منحنی شکل دارد. خوکچه هندی که انتخاب می کنید ممکن است ناآرام باشد ولی نگران نباشید معمولاً در ابتدا کمی عصبی به نظر می آیند اما به آهستگی به شما خو می گیرند.
محل نگهداری خوکچه هندی
خوکچه های هندی به فضای تمیز نیاز دارند و حس بویایی این حیوانات ضعیف است. بهتر است که فضای مناسب در داخل خانه برای این حیوان تهیه کنید به طور معمول محیط آشپز خانه یک انتخاب مناسب برای نگهداری از این حیوان است. اگر قفس حیوان را نزدیک یخچال قرار دهید. او به زودی صدای باز و بسته شدن در یخچال را تشخیص می دهد و شروع به صدا کردن برای سبزی ها و میوه ها می کند.
شما به راحتی می توانید یک مکان مناسب برای خوکچه خود تهیه کنید فقط باید یادتان باشد که قفس حیوان از سطح زمین فاصله داشته باشد و ارتفاع دیواره های قفس حداقل ۴۰ سانتی متر باشد تا حیوان نتواند از آن بیرون بپرد. قفس نگهداری حیوان نیازی به تجهیزات ندارد. مهمترین نکته برای قفس این حیوان پوشش کف آن است که باید دقت داشته باشید از پوشال های بسته بندی شده مخصوص این حیوانات استفاده کنید.
به هیچ عنوان از خاک اره استفاده نکنید. این پوشش بسیار نازک و ریز بوده و به راحتی به داخل چشم و بینی حیوان راه پیدا می کند. اگر از روزنامه برای پوشش کف قفس حیوان استفاده می کنید احتیاط کنید که توسط حیوان خورده نشود که البته چون خیلی سریع توسط حیوان جویده می شود بستر مناسبی برای پوشش کف قفس حیوان نمی باشد.
داشتن آشیانه یا یک لانه در داخل قفس حیوان اجباری نیست اما معمولاً خوکچه های هندی از وجود یک آشیانه در قفس لذت می برند. هیچ وقت آن ها را در جعبه های پلاستیکی نگهداری نکنید چون برای این حیوان بسیار نرم است و به آرامی جویده می شوند.
تغذیه خوکچه هندی
آب مصرفی حیوان به صورت روزانه باید تعویض گردد. هر قفس حیوان کثیف شد باید آن را تمیز کنید که البته این بستگی به بزرگی یا کوچکی فضای نگهداری حیوان و یا تعداد آن ها تغییر می کند. بسته به فضا و تعداد خوکچه های هندی حداقل باید هفته ای ۲ بار فضای نگهداری حیوان تمیز شود.
خوکچه های هندی گیاه خوارند به این معنی که آن ها گوشت یا ماهی نمی خورند. در رژیم غذایی آن ها باید گیاهان خشک، حبوبات و سبزیجات همیشه رعایت شود. بر خلاف انسان ها و سایر موجودات، خوکچه های هندی نمی توانند ویتامین ث را در بدن خود تأمین کنند بنابراین باید در رژیم غذایی این حیوان ویتامین ث را هم در نظر گرفت در غیر این صورت حیوان با مشکل مواجه می شود.
راحت ترین روش برای موفقیت در رژیم غذایی این حیوان دادن انواع میوه ها و سبزیجات به آن هاست. گیاه خشک از ضروری ترین خوراک های این حیوان است. سبوس یا دانه انار می تواند به دستگاه گوارش حیوان کمک کند. خوکچه های هندی دوست دارند مرتب بجوند. گیاهان خشک آن ها باید کیفیت خوبی داشته باشد. گیاهان خشک همیشه باید به صورت نا محدود در دسترس آن ها باشد.
مراقب باشید که از خوراکی های همستر ها که شامل بادام زمینی و تخمه آفتاب گردان است برای این حیوانات استفاده نکنید چرا که بادام زمینی بسیار باعث چاقی این حیوان می شود و تخمه آفتاب گردان هم برای آن ها مضر است و البته هردو باعث ایجاد چسبندگی در دندان های این حیوان می شوند. مناسب ترین میوه ها و سبزیجات شامل هویج، کلم، کرفس، میوه های خیاری شکل، گوجه فرنگی، سیب، گلابی و کاهو می باشد. از دیگر خوراکی های مورد علاقه خوکچه های هندی سبزیجات تازه هستند.
در طول روز می توان یک تا دو بار به این حیوان غذا داد. اگر دو بار در روز به این حیوان غذا می دهید یک وعده آن را به سبزیجات اختصاص دهید. یادتان باشد که خوکچه های هندی حیوانات کوچک و پر خوری هستند که به سرعت چاق می شوند. خوکچه ها عاشق میوه و سبزیجات هستند . سبزیجات باعث شادی و سلامتی آنها می شود. فلفل دلمه ای، هویج ، سیب ، پرتقال ، کاهو ، خیار ، کلم بروکلی لوبیا سبز ، اسفناج ، گوجه فرنگی ،گشنیز و جعفری را همیشه البته به مقدار کم در اختیار آنها بگذارید.
رسیدگی و مراقبت از خوکچه هندی
خوکچه های هندی مو بلند به رسیدگی روزانه نیاز دارند و رساندن مواد معدنی به آن ها و برس زدن موهایشان برایشان مفید است. در خوکچه های هندی مو کوتاه یک یا دو بار برس زدن کافیست تا موهای مرده از تن آن ها جدا شود. گاهی اوقات خوکچه های هندی آنقدر کثیف می شوند که احتیاج به شستشو دارند که البته این در خوکچه های مو بلند بیشتر است. این حیوانات را نباید بیشتر از یک بار در ماه حمام داد چرا که شستشوی بیش از حد حیوان چربی پوست آن را از بین می برد و برای پوست حیوان ایجاد مشکل می کند.
همچنین باید مراقب باشید که پس از شستشو خوب خشک شود تا دچار سرماخوردگی نشود. برای شستشو آن را در ظرفی که شامل آب ولرم است قرار دهید و به یاد داشته باشید که حتماً از شامپوی مخصوص کودکان یا حیوانات استفاده کنید. البته اگر از شامپوی حیوانات استفاده می کنید بهتر است از شامپوی توله های کوچک یا بچه گربه استفاده کنید.
در هنگام شستشو احتیاط کنید که شامپو وارد چشم، دهان و بخصوص گوش حیوان نشود. پس از شستشو حیوان را خوب خشک کنید(سشوار). ناخن های حیوان بالغ را باید به صورت منظم ماهی یک بار کوتاه کرد. یادتان باشد یک خوکچه هندی بالغ حداقل ۸ ماه سن دارد.
در صورتی که به ناخن های آن دیر رسیدگی کنید به آرامی شکل منحنی به خود می گیرد و حتی ممکن است راه رفتن را برای این حیوان مشکل کند. برای این کار می توانید از ناخن گیر های مخصوص حیوانات کوچک استفاده کنید البته باید احتیاط کنید که ناخن هایشان را از انتها کوتاه نکنید زیرا که باعث خونریزی می شود(برای کوتاه کردن ناخن ها بهتر است از دامپزشک کمک بگیرید تا شما را راهنمایی کند).
فعالیت خوکچه هندی
اگر خوکچه هندی شما بچه است می توانید با گرفتن آن میان دستانتان، نوازشش کنید و یا آن را در آغوش بگیرید و یا روی پاهایتان قرار دهید که این نیز بهترین روش برای آرام کردن حیوان عصبی هم هست. خوکچه های هندی فعالیت را دوست دارند.
بنابراین اگر اتاقی دارید که در آن وسایل برقی استفاده نمی شود (برای جلوگیری از احتمال جویده شدن سیم برق) و فضای باز و خالی دارد اجازه دهید حیوانتان در آن به فعالیت بپردازد و به هر سو بدود در غیر این صورت در خارج از خانه زمانی که هوا مطلوب است اجازه دهید تا مدتی به فعالیت بپردازد.
مطمئن باشید فضایی که حیوان را در آن آزاد می گذارید خشک باشد چرا که فضای سرد و خیس باعث سرماخوردگی حیوان می شود و حتی باعث مرگ حیوان می شود. اگر خوکچه هندی خود را در داخل خانه نگهداری می کنید، در هوای سرد آن را آزاد نگذارید زیرا به سرعت سرما می خورد.
خوکچه های هندی ۲۰ دندان دارند. در صورتی که به حیوان غذاهای سفت داده نشود به زودی دندان های جلوی حیوان رشد می کنند و غذا خوردن را برای حیوان غیر ممکن می سازند. اگر به تازگی یک خوکچه هندی تهیه کرده اید برای حفظ سلامتی حیوانتان می توانید به دامپزشک مراجعه کنید و اطلاعات تکمیلی را از وی بخواهید.
بیشتر بخوانید:
فواید نگهداری از حیوانات خانگی را میدانید؟
ابزار مورد نیاز شستشوی حیوانات خانگی
چه خوراکی هایی باعث مرگ حیوان خانگی می شود؟
۲ دیدگاه