دلگرم
امروز: شنبه, ۲۱ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۰۸ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۲ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
چطور کارهایمان را بدون حواس‌ پرتی و با تمرکز زیاد انجام دهیم ؟!
1
زمان مطالعه: 10 دقیقه
اگر به دنبال افزایش تمرکز خود هستید خواندن این مقاله را به عنوان یک چالش در نظر بگیرید. آنقدر تمرکز دارید که آن را تا انتها بخوانید یا آن را نیمه کاره رها می‌کنید؟

چطور تمرکز خود را افزایش بدهیم؟

بعید نیست در آینده‌ای نه چندان دور قهرمان‌هایی داشته باشیم که قدرت آن‌ها داشتن ذهن متمرکز است.

در دوره‌ای که وقتی سر کلاس هستیم حواسمان پرت کارهای آخر هفته است. یا سرکار مدام مشغول چک کردن شبکه‌های اجتماعی‌مان هستیم. یا بعد از دو صفحه کتاب خواندن ذهنمان در جای دیگری به پرواز در می‌آید. خیلی سخت نیست که افراد متمرکز را قهرمان بدانیم و حواس جمع بودن را ویژگی قهرمان‌ها در نظر بگیریم. حتی خیلی عجیب نیست که راه‌های افزایش تمرکز به شکل یک فرمول سری بین افراد ردوبدل شوند.

اما سؤال اصلی این جاست که با این همه عوامل حواس‌پرتی چطور می‌توانیم وارد گروه قهرمان‌های حواس‌جمع شویم؟

چه عواملی باعث حواس‌پرتی و عدم تمرکز ما می‌شوند؟

اگر دنبال عوامل حواس‌پرتی می‌گردید، امروز راحت‌تر از هر وقت دیگری می‌توانید آن را پیدا کنید. در این دوره زمانه آنقدر عوامل حواس‌پرتی زیاد است که هر طرف سرتان را بچرخانید با یکی از آن‌ها روبرو می‌شوید. از عوامل درونی مثل استرس، خستگی و غم گرفته تا عوامل خارجی مثل اینترنت، تلفن همراه، شبکه‌های اجتماعی، ایمیل و…

جهان همواره پر از چیزهایی بوده است که طراحی شده‌اند تا حواسمان را پرت کنند. جالب این‌جاست به محض این که تصمیم می‌گیریم روی یک موضوع تمرکز کنیم هم‌زمان عوامل بی‌شماری با هم رقابت می‌کنند تا توجه ما را به خود جلب کنند. به طور کلی عوامل حواس‌پرتی و کاهش تمرکز به دو دسته‌ی درونی و بیرونی تقسیم می‌شوند.

عوامل بیرونی کاهش تمرکز

به هر کجا که نگاه می‌کنیم ردپای تکنولوژی به چشم می‌خورد، بنابراین به راحتی می‌توان آن‌ها را به عنوان مقصر و عامل کاهش تمرکز سرزنش کرد. به خاطر همین انگشت اتهام را به سمت تلفن‌‌همراه و شبکه‌های اجتماعی نشانه می‌گیریم، همان‌طور که زمانی این اتهام را به تلویزیون می‌زدیم.

انجام کارها بدون حواس‌ پرتی

مهم نیست قبل از اختراع تلویزیون تقصیر را بر گردن کدام ابزار می‌انداختیم و بعد از تلفن‌همراه، عامل حواس‌پرتی ما چه چیزی یا چه کسی خواهد بود در هر صورت تکنولوژی یکی از عوامل بیرونی حواس‌پرتی است که اگر خیلی ساده از این عامل مهم بگذریم باید قید افزایش تمرکز را بزنیم.

البته غیر از صداهای دنگ و دینگ پیام‌رسان‌ها، افراد هم ممکن است جزو محرک‌های بیرونی باشند، مثلا همکاری که کنار میز کار ما می‌ایستد و ما را به حرف می‌گیرد.

عوامل درونی کاهش تمرکز

فئودور داستایوسکی در سال 1863 نوشت:«سعی کنید به خرس قطبی فکر نکنید، آن‌وقت می‌بینید که خرس لعنتی هر دقیقه وارد ذهنتان می‌شود.» این عبارت کافی است تا متوجه شویم که مشکل حواس‌پرتی و نداشتن تمرکز فراتر از مسائل مربوط به فناوری است. این جا همان‌جایی است که به جای مقصر دانستن دیگران باید مسئولیت حواس‌پرتی خود را بر عهده بگیریم.

مثلا یکی از عوامل درونی حواس‌پرتی «نشخوار ذهنی» است. نشخوار ذهنی یعنی تمایل به فکر کردن درباره‌ی تجربه‌های ناخوشایند. اگر بارها و بارها حرف یا رفتاری را در ذهنتان مرور می‌کنید که خودتان انجام داده‌اید یا دیگران در حق شما انجام داده‌اند یا نمی‌توانید از فکر کردن درباره‌ی آن دست بردارید، به حالتی دچارید که روانشناسان به آن می‌گویند نشخوار ذهنی.

بنابراین یکی از عوامل عدم تمرکز می‌تواند مشکل درونی مثل اضطراب، ناراحتی، خستگی یا… باشد.

افزایش تمرکز در کار

8 روش برای افزایش تمرکز

1. از تکنیک پومودورو یا تایم باکسینگ (Time-boxing) استفاده کنید

کارهایی که می‌خواهید انجام بدهید را لیست کنید. یکی از کارهای لیست را انتخاب کنید. به مدت 25 دقیقه سفت و سخت به آن کار بچسبید و روی آن تمرکز کنید. بعد پنج دقیقه استراحت کنید و دوباره به مدت 25 دقیقه کار کنید. این روش را 4 بار تکرار کنید و بعد به مدت 15 تا 30 دقیقه استراحت کنید.

2. خودتان را جریمه کنید

هر وقت در برابر یکی از عوامل حواس‌پرتی تسلیم شدید و به خاطرش کار خود را نیمه تمام گذاشتید با یک جریمه خودتان را تنبیه کنید. مثلا ندیدن فیلمی که دوست دارید یا جریمه مالی. به نظر روش سختگیرانه‌ای برای افزایش تمرکز می‌آید اما خیلی خوب جواب می‌دهد.

3. فقط روی یک کار تمرکز کنید

انجام دادن چند کار هم‌زمان با هم (Multitasking) تمرکز شما را پایین می‌آورد. مغز انسان نمی‌تواند هم‌زمان روی دو چیز تمرکز کند. بنابراین اگر می‌خواهید بهتر از عهده‌ی انجام دادن کارها بربیایید فقط روی انجام یک کار تمرکز کنید.

4. برنامه‌ریزی داشته باشید

یک لیست داشته باشید و تمام کارهایی که باید انجام بدهید را بنویسید. زمان انجام آن‌ها را هم مشخص کنید. با توجه به میزان زمانی که در اختیار دارید کارهای خود را تقسیم کنید. سر خود را آنقدر شلوغ نکنید که انجام دادن تمام کارهای لیستتان غیرممکن شود و استرس بگیرید.

روش برای افزایش تمرکز

5. از قانون ده دقیقه استفاده کنید

یکی از روش‌های افزایش تمرکز، استفاده از قانون ده دقیقه است. این قانون می‌گوید: اگر در زمان کار کردن مدام می‌خواهید سری به شبکه‌ی اجتماعی بزنید یا وبگردی کنید به خود بگویید اشکالی ندارد این کارها را انجام بدهم، اما نه همین الان، ده دقیقه دیگر. در واقع با این روش برای خود زمان بخرید.

این قانون به ما وقت می‌دهد تا کاری را انجام دهیم که بعضی از روانشناسان رفتاری آن را «موج‌سواری بر امیال» می‌نامند. وقتی میل یا خواسته‌ای بر ما غلبه می‌کند، نه آن را نادیده می‌گیریم و نه براساس آن عمل می‌کنیم، توجه به احساساتمان و موج‌سواری بر آن‌ها به ما کمک می‌کند دوام بیاوریم تا زمانی که میلمان فروکش کند.

6. با نوشتن یادداشت به بقیه نشان دهید که الان مشغول انجام کار مهمی هستید

محیط‌های کاری امروزی خودشان یکی از عوامل حواس‌پرتی‌اند. برنامه می‌ریزیم که روی موضوع مهمی تمرکز کنیم اما با درخواستی از طرف مدیر یا همکارمان تمرکز ما به هم می‌خورد و رشته‌ی افکارمان پاره می‌شود. برای حل مشکل حواس‌پرتی در محیط کار می‌توانید از کارت‌های یادداشت استفاده کنید. روی این کارت‌ها با خط درشت درخواستی ساده برای همکاران خود بنویسید. به طور مثال «الان نیاز دارم تمرکز کنم، اما خیلی زود در خدمت شما هستم.»

بالا بردن تمرکز

این کارت را روی مانیتور رایانه‌ یا میز کار خود بگذارید تا همکارانتان بفهمند که نمی‌خواهید کسی مزاحمتان شود. پیامی که این کارت منتقل می‌کند واضح‌تر از گذاشتن هدفون در گوش است. بهتر است هدف خود از این کار را با همکارانتان در میان بگذارید.

7. خوب بخوابید

میزان خواب و کیفیت آن برای بهبود تمرکز بسیار مهم است. وقتی خواب‌آلود هستید، تمرکز روی کارها بسیار سخت‌تر است.

8. عوامل حواس‌پرتی را در تنگنا قرار بدهید

بیاید این روش افزایش تمرکز را بایک مثال جا بیندازیم. مثلا اگر موقع کار کردن مدام حواستان با پیام‌ها یا شبکه‌های اجتماعی پرت می‌شود پس تلفن همراه خود را خاموش کنید و آن را جایی دور از دسترس مثلا در اتاق دیگری بگذارید. به این شکل برای چک کردن شبکه‌های اجتماعی خود باید هفت خوان رستم را رد کنید که امکان این که کلا بی‌خیال آن شوید و به کارتان برسید بیشتر است.

این روش انجام یک کار را غیرممکن نمی‌کند اما سخت‌ترش می‌کند بنابراین اشتیاق شما به انجام دادن آن را کم می‌کند.

تمرین‌‎هایی برای افزایش تمرکز

1. فکرهای مزاحم را زندانی کنید

وقتی مشغول انجام کاری هستید و چیزی مدام حواستان را پرت می‌کند به جای این که مدام به آن فکر کنید آن را یادداشت کنید. به این شکل می‌توانید آن موضوع را فعلا کنار بگذارید و سرفرصت و بعد از پایان کارتان به سراغش بروید.

انجام دقیق کارها

2. کتاب‌ یا مطالب طولانی بخوانید

مطالعه‌ی کتاب‌هایی با تعداد کلمات زیاد، نیاز به تمرکز بالا دارند. یک کتاب را برای مطالعه انتخاب کنید و در پایان هر فصل، سعی کنید ویژگی‌های شخصیت‌ها را به خاطر بیاورید. یا خلاصه‌ی آن را برای خودتان تعریف یا یادداشت کنید. درگیر شدن با یک داستان می‌تواند راه هیجان‌انگیزی برای افزایش تمرکز شما باشد.

3. شنونده‌ی خوبی باشید

فعالانه گوش کردن(Active listening) مهارتی است که بر محتویات مکالمه تمرکز می‌کنید تا بتوانید پاسخ‌های معناداری به طرف مقابل بدهید. برای تمرین این مهارت سعی کنید بعد از صحبت‌های فرد مقابل خود مکث کنید تا صحبت‌های او را تحلیل کنید و در مورد پاسخی که می‌خواهید به او بدهید هم فکر کنید.

4. با اعداد بازی کنید

اگر از شمارش اعداد یا ریاضیات لذت می‌برید، ممکن است این تمرین افزایش تمرکز را نیز دوست داشته باشید. سعی کنید در ذهن خود از 100 تا 1 را برعکس بشمارید. سپس دوباره همین کار را تکرار کنید اما این بار سه تا سه تا اعداد را از 100 به 1 جدا کنید و بشمارید. یعنی بگویید 100، 97، 94 و… وقتی به اندازه‌ی کافی در این کار ماهر شدید می‌توانید این بار پنج تا پنج تا اعداد را از 100 به 1 بشمارید.

5.الگوها را به خاطر بسپارید

در این روش افزایش تمرکز شما از تکنیک یادآوری برای تقویت حافظه خود استفاده می‌کنید. برای این کار سعی کنید اشیاء را در یک ردیف قرار دهید. چند ثانیه به ترتیب آن‌ها نگاه کنید سپس آنها را با یک پارچه بپوشانید. حالا سعی کنید اسامی آن‌ها را به ترتیب بنویسید یا شکل آن‌ها را بکشید. برای سخت‌تر کردن این تمرین می‌توانید هربار اشیاء بیشتری را به این ردیف اضافه کنید.

۲۰ راه افزایش تمرکز در یادگیری : چگونه با تمرکز درس بخوانیم؟

۱۰ روغن عالی برای افزایش تمرکز و قدرت ذهن

مواد غذایی مغذی که باعث افزایش تمرکز می شود

منبع : آریانا قلم



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits