دلگرم
امروز: یکشنبه, ۱۴ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۱۴ ذو القعدة ۱۴۴۴ قمری و ۰۴ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی
مبطلات روزه : پرسش و پاسخ درباره چیزهایی که روزه را باطل میکند
3
زمان مطالعه: 27 دقیقه
در این مطلب تمامی پرسش و پاسخ های رایج در رابطه با چیزهایی که روزه را باطل میکنند و آنچه که شما برای صحیح بودن و یا باطل شدن روزه دچار شک می شوید را به صورت دسته بندی شده بیان کرده ایم. با دلگرم همراه باشید.

چه چیزهایی روزه را باطل می کند ؟

به طور کلی نه چیز روزه را باطل می کند:

  1. خوردن و آشامیدن
  2. جماع (رابطه جنسی)
  3. استمناء (استمناء آن است که انسان با خود کاری کند که منی از او بیرون آید)
  4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و امامان (ع)
  5. رساندن غبار به حلق
  6. فرو بردن تمام سر در آب
  7. باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح
  8. اماله کردن (تنقیه) با چیزهای روان
  9. قی کردن (استفراغ)

در ادامه مطلب پرسش و پاسخ رایج درباره مبطلات روزه را به صورت دسته بندی شده بیان کرده و به تفصیل پاسخ داده ایم.

پرسش و پاسخ در رابطه با باطل شدن یا نشدن روزه در اثر رابطه جنسی، لب دادن، ملاعبه، جنب شدن، خود ارضایی، مسواک زدن در هنگام روزه، تنقیه، مصرف دارو، سرم و امپول، ادامس خوردن، نگاه و لمس نامحرم، استفراغ کردن، رسیدن غبار به حلق، اسپری آسم و هر آنچه شما به آن برخورد میکنید را در این مطلب بیان کرده ایم.

آیا باقی ماندن بر جنب روزه را باطل میکند ؟

پرسش: اگر شخصی جنب باشد و نماز و روزه بگیرد ولی نداند که جنب است وبعد از چند مدت متوجه شود و بداند که جنب بوده تکلیف چه می‌باشد؟

پاسخ: روزه های وی صحیح است و نمازهایی که بدون غسل به جا آورده بجا آورده است باید قضا کند.

پرسش: در بعضى از روزهاى ماه مبارک رمضان در منزل یکى از اقوام بودم که بر اثر خجالت و حیا مجبور شدم با خاک، تیمّم بدل از غسل واجب بکنم و تا نزدیک ظهر غسل نکردم. این کار براى چند روز تکرار شد، آیا روزه‌‏ام در آن روزها صحیح است یا خیر؟

پاسخ: ترک غسل جنابت قبل از طلوع فجرِ روزى که مى‌‏خواهید روزه بگیرید و انجام تیمّم بدل از غسل به جاى آن، اگر به‌خاطر عذر شرعى باشد و یا تیمّم در آخر وقت و به‌خاطر تنگى آن باشد، موجب بطلان روزه نیست و روزه شما با تیمّم صحیح است. در غیر این صورت، روزه شما در آن روزها باطل است.

پرسش: شخصی بدون آنکه بداند بقاء بر جنابت روزه را باطل می کند، روزه گرفته است روزه او چطور است؟

پاسخ: اگر نمی دانسته است که بقاء بر جنابت روزه را باطل می کند و یا اصلا به این معانی توجّه نداشته است روزه او صحیح است و قضا و کفاره ندارد.

پرسش: آیا باقی ماندن برجنابت در ماه رمضان تا طلوع فجر ،روزه را باطل میکند ؟

پاسخ: باقی ماندن برجنابت درماه رمضان تاطلوع فجر ،روزه را باطل میکند پس کسی که درماه رمضان عمداً بدون غسل مانده و فجر طلوع کرده است،آن روز از به قصد مافی الذمه،واجب است امساک کند ولی بعداً باید روزه آن روزرا باز به قصد مافی الذمه قضا نماید .اما مریضی که نتواند غسل کند تیمم می کند و روزه اش صحیح میباشد.

پرسش: در غـیر روزه ماه رمضان و قضای آن (از اقسام روزه های واجب و مستحب) اگر جنب عمدا تا اذان صبح بر حال جنابت باقی بماند , آیا می تواند آن روز را روزه بگیرد ؟

پاسخ: در غـیر روزه ماه رمضان و قضای آن (از اقسام روزه های واجب و مستحب) اگر جنب عمدا تا اذان صبح بر حال جنابت باقی بماند , می تواند آن روز را روزه بگیرد.

پرسش: کسی که در شب ماه رمضان جنب است , چنانچه عمدا غسل نکند تا وقت تنگ شود حکمش چیست ؟

پاسخ: کسی که در شب ماه رمضان جنب است , چنانچه عمدا غسل نکند تا وقت تنگ شود , باید تیمم کند و روزه بگیرد و روزه اش صحیح است .

پرسش: در ایام ماه مبارک اگر شخصی بعد از اذان صبح بیدار شود در حالی که احتیاج به غسل جنابت داشته باشد تکلیف چیست؟ آیا آن روز را نمی شود روزه گرفت؟

پاسخ: روزه درست است و برای نماز غسل کنید.

پرسش: کسی که در شب ماه رمضان برای هیچ کدام از غسل و تیمم وقت ندارد حکمش چیست ؟

پاسخ: کسی که در شب ماه رمضان برای هیچ کدام از غسل و تیمم وقت ندارد , اگر خود را جنب کند , روزه اش باطل است و قضا و کفاره بر او واجب می شود.

پرسش: اگر بداند وقت برای غسل ندارد وخود را جنب کند وتیمم کند چه حکمی دارد ؟

پاسخ: اگر بداند وقت برای غسل ندارد وخود را جنب کند و تیمم کند یا با این که وقت دارد عمدا غسل را تاخیر بیاندازد تاوقت تنگ شود وتیمم کند روزه اش صحیح است هر چند گناهکار است .

پرسش: اگر کسی در شب ماه رمضان در خواب محتلم شود (منی از او خارج شود) و بعد بیدار شود و دوباره بخوابد بدون اینکه بداند آیا صبح شده یا حکم آن چه می باشد؟

پاسخ: اگر یقین و یا اطمینان داشته باشد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود، و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود روزه او صحیح است و اگر اطمینان نداشته باشد بنابر احتیاط واجب قضا بر او واجب می شود.

پرسش: کـسـی که در شب ماه رمضان جنب است و می داند که اگر بخوابد تا صبح بیدار نمی شود تکلیف چیست ؟

پاسخ: بنابر احتیاط واجب , نباید غسل نکرده بخوابد , وچنانچه پیش از غسل اختیارا بخوابد و تا صبح بیدار نشود , باید روزه آن روز را تمام کند و قضا و کفاره بر او واجب می شود.

پرسش: در ماه مبارک رمضان قبل از اذان صبح به منظور انجام غسل جنابت به حمام رفتم . کمی بعد از شروع غسل آب بطور غیر معمول سرد شد طوریکه از ادامه غسل باز ماندم و اذان گفته شد. بعد از آن با تهیه شدن مقداری آب گرم غسل را ادامه دادم و بعد اب حمام هم گرم شد و غسل را به پایان رساندم ولی هوا روشن شده بود آیا گناهی مرتکب شده ام؟ روزه این روز چه حالتی پیدا می کند ؟

پاسخ: اگر یقین داشتید که تیمم در این حالت واجب نیست روزه مزبور صحیح است و در چنین حالتی وظیفه تیمم است و بعد غسل انجام می دهد و نماز را بعد از غسل می خواند.

پرسش: در ایام ماه مبارک اگر شخصی بعد از اذان صبح بیدار شود در حالی که احتیاج به غسل جنابت داشته باشد تکلیف چیست؟ آیا آن روز را نمی شود روزه گرفت؟

پاسخ: روزه درست است و برای نماز غسل کنید.

آیا استمناء یا خود ارضایی روزه را باطل می کند ؟

پرسش: آیا استمناء (خود ارضایی) در روز ماه رمضان روزه را باطل می کند؟ اعم از آنکه منی بیرون بیاید یا نه و کفاره آن چیست؟ وانگهی اگر چنان کاری را زنان انجام دهند حکم آن چیست؟

پاسخ: اگر به قصد انزال، استمنا کند و انزال هم بشود روزه باطل می شود و بر او قضا و کفاره واجب است (روزه دو ماه پی در پی و یا اطعام شصت فقیر) اما اگر استمناء کند و قصد انزال هم داشته باشد لیکن منی خارج نشود او باید روزه آن روز را به قصد قربت مطلقه بگیرد آنگاه قضا هم بکند.

اگر استمناء کند و قصد انزال نداشته باشد و عادت او هم چنان نبوده است که انزال بشود ولی احتمال انزال می داده و اتفاقاً منی هم خارج شود بر او واجب است قضا کند و کفاره واجب نمی شود و اما اگر بر خودش مطمئن بوده که منی خارج نخواهد شد از قضا منی بیرون آید نه قضا واجب می شود و نه کفاره و در این مسائل فرقی میان زن و مرد نیست

پرسش: اگر شخصی استمناء در ماه رمضان انجام دهد البته به نیت آمدن منی نباشد ولی از او منی خارج شود چه حکمی دارد؟

پاسخ: اگر قصد انزال نداشته و منی خارج شود روزه صحیح است و همچنین اگر از خود مطمئن بوده که منی از او خارج نمی شود و اتفاقا و بدون قصد منی خارج شود روزه صحیح است و توبه و استغفار کند.

پرسش: در ماه رمضان استمنا کردم البته به قصد بیرون آوردن منی نبود ولی منی از من خارج شد و می دانستم که به واسطه بیرون آمدن منی روزه ام باطل می‌شود حالا چه باید بکنم؟ آیا باید ۶۰ روز یا ۶۰نفر را سیر کنم یا نه؟

پاسخ: اگر کسى استمناء کند، در حالى که جاهل باشد به اینکه استمناء روزه را باطل میکند چنانچه در جهل خود معذور باشد ، روزه اش صحیح است .

و همچنین اگر با خود کارى کند در حالى که از خود مطمئن بوده منی از او خارج نمی شود و اتفاقا و بدون قصد منی خارج شود روزه صحیح است. و گرنه در صورتى که بداند آن کار روزه را باطل مى کند ، اضافه بر قضا ، کفاره هم بر او واجب میشود و همچنین است بنا بر احتیاط واجب کسى که جاهل به حکم است ولى در جهل خود معذور نیست و مطمئن هم نیست یعنى احتمال مى دهد که مبطل باشد.

در کفاره افطار روزه ماه رمضان ، کافی است به شصت فقیر غذا بدهد به هر کدام ۷۵۰ گرم گندم یا آرد یا نان و اگر قضای آن را یک سال تأخیر بیاندازد تا ماه رمضان بعد برسد باید بابت هر روزعلاوه بر قضا همان مقدار غذا را به یک فقیر بدهد و اگر بیش از یک سال تاخیر بیاندازد کفاره تکرار نمى شود.

پرسش: اگر کسی در ماه رمضان عمداً کاری کند که از او منی بیرون آید آیا باید ۶۰ روز روزه بگیرد یا خیر؟

پاسخ: اگر عالم به این بود که این کار روزه را باطل می کند باید کفاره بدهد و نیز بنابر احتیاط واجب اگر جاهل مقصر متردد باشد ولی اگر کسى استمناء کند ، در حالى که جاهل باشد به اینکه استمناء روزه را باطل میکند چنانچه در جهل خود معذور باشد، روزه اش صحیح است .

آیا رابطه جنسی و لب دادن روزه را باطل می کند ؟

پرسش: آیا جماع (رابطه جنسی) روزه را باطل میکند و آیا کفاره دارد ؟

پاسخ: روزه باطل می شود و کفاره ندارد .

پرسش: لب گرفتن از همسر در حال روزه چه حکمی دارد؟

پاسخ: چنانچه در حد بوسیدن باشد روزه را باطل نمی کند اما اگر آب دهان منتقل شود باید آن را بیرون بریزد تا روزه اش صحیح باشد.

پرسش: اگر زن و شوهر جوانی در ماه رمضان در زمانی که روزه هستند ناخاسته و بدون کنترل خود با هم نزدیکی کنند و روزه شان باطل شود چه باید بکنند؟

پاسخ: قضا و کفاره واجب است و کافی است اطعام شصت مسکین هر مسکینی ۷۵۰ گرم گندم یا آرد برای هر یک از زن و شوهر.

پرسش: نزدیکی با همسر در ماه رمضان اگر به جهل باشد حکم آن چیست؟

پاسخ: اگر جهل داشته باشند که نزدیکى در روز ماه رمضان اشکال ندارد، روزه آن‌ها باطل نمى‌شود، ولى اگر احتمال دادند و یقین نداشته و نزدیکی در روز ماه رمضان را انجام دادند، روزه باطل مى‌شود.

پرسش: اگر شخص روزه‌دار در اثر فراموشى آمیزش جنسى کند، آیا به روزه‌هایش ضرر می‌رساند؟

پاسخ: اگر فراموش کند که روزه است و آمیزش جنسى کند، روزه او باطل نمی‌شود، ولى هر لحظه که یادش آمد، باید فوراً از حال آمیزش خارج شود؛ وگرنه روزه‌اش باطل است.

پرسش: اگر شوهر با همسر خود در ماه رمضان جماع کند و زن نیز به آن راضى باشد، چه حکمى دارد؟

پاسخ: دخول بدون انزال در ماه رمضان، مبطل روزه است.

پرسش: مردی که به هر علتی مثل مرض، روزه نمی‌گیرد، اگر همسر روزه‌دار خود را مجبور به جماع کند، روزه زن باطل است؟ و آیا کفاره دارد یا نه؟ کفاره آن به عهده چه کسی است؟

پاسخ: روزه او باطل می‌شود و کفاره روزه خودش و روزه زنش را باید بدهد. ولى اگر زن در بین جماع راضى شود، بنابر احتیاط واجب مرد دو کفاره بدهد و زن یک کفاره و در هر صورت زن باید قضاى روزه آن روز را به‌جا آورد.

پرسش: مکیدن پستان همسر که شیر در پستان ندارد ٱیا روزه را باطل میکند یا خیر؟

پاسخ: چون چیزی وارد حلق نمی‌شود خیر ولی چون احتمال عدم تحمل و موارد دیگر هست به احترام روزه بهتر هست پرهیز شود.

پرسش: اگر در حال روزه کسی با همسر خود ملاعبه کند و بدنش سست شده ولی منی از او خارج نشود، تکلیفش چیست؟ و اگر منی خارج شود چه حکمی دارد؟

پاسخ: تا وقتی که منی از انسان خارج نشود، جنب نمی‌شود و غسل واجب نیست. فتوای مراجع تقلید در این زمینه چنین است: « اگر منى از جاى خود حرکت کند و بیرون نیاید، یا انسان شک کند که منى از او بیرون آمده یا نه، غسل بر او واجب نیست».‏ بنابراین چون جنب نشده است، روزه او نیز صحیح است. اما در صورتی که با بازی و ملاعبه، از انسان منی خارج شود گرچه جنب می‌شود اما باطل شدن روزه او دو حالت دارد:

  1. اگر عادت مرد یا زن این نباشد که در هنگام ملاعبه و بغل کردن همسر، منی از آنها خارج شود، ولی به طور اتفاقی در موردی، منی از آنان خارج شود، روزه صحیح است، ولى اگر ملاعبه را ادامه دهد تا آنجا که نزدیک است منى خارج شود و خوددارى نکند تا اینکه خارج گردد، روزه‌اش باطل است.
  2. اگر عادت مرد یا زن این باشد که معمولاً در هنگام ملاعبه و بغل کردن همسر منی از آنها خارج می‌شود، در صورت بیرون آمدن منی، روزه باطل است و باید قضای آن را بجا آورند.

خاطر نشان می‌شود موارد فوق مربوط به زمانی است که فرد از ابتدا قصد نداشته باشد که از وی منی خارج شود، و الا اگر با قصد خروج منی، کاری مانند ملاعبه با همسر انجام دهد و منی خارج گردد، قضای روزه بر وی واجب است و اگر اقدام به این کار با دانستن مسئله، باشد، کفاره نیز واجب می‌شود. ولی اگر این امر موجب خروج منی نشود، اکثر مراجع تقلید می‌گویند باید روزه‌ی آن روز را تمام کرده و بعدا قضای آن را بجا آورد، ولی برخی از مراجع روزه‌ی وی را صحیح دانسته‌اند.

آیا لمس و نگاه نامحرم روزه را باطل می کند ؟

پرسش: آیا لمس و یا بوسیدن نامحرم با دهان روزه در ماه مبارک رمضان موجب باطل شدن روزه میشود؟ کفاره آن چیست؟

پاسخ: لمس نامحرم حرام است ولی موجب باطل شدن روزه نمی شود و از مبطلات روزه نیست هرچند باعث پایین امدن درجه و عیار روزه میشود و در روایات فراوان ،ائمه اطهار علیهم السلام دستور فرموده اند علاوه بر زبان و شکم ، باید همه ی اعضای روزه دار روزه باشند و یکی از مصادیق بارز روز دار بودن دیگر اعضا همین پرهیز از چنین گناهانی است .

پرسش: نگاه کردن به صفحه اینترنت در زمانی که انسان روزه می باشد و یک تصویر غیر عادی ظاهر می شود چه حکمی دارد؟

پاسخ: روزه را باطل نمی کند اگرچه شرعاً در مواردی نباید نگاه کرد.

پرسش: آیا نگاه کردن به عکس‌های مبتذل و چت کردن در باره موضوعات مستهجن روزه را باطل می کنند؟

پاسخ: روزه را باطل نمی کند هر چند گناه کرده است و باید توبه کند.

آیا خوردن و آشامیدن ناخواسته روزه را باطل می کند ؟

پرسش: اگر آروغ بزند و چیزی در گلو یا دهانش بیاید روزه باطل است ؟

پاسخ: اگر آروغ بزند و چیزی در گلو یا دهانش بیاید , باید آن را بیرون بریزد , واگر بی اختیار فرو رود, روزه اش صحیح است .

پرسش: اگر انسان بر اثر فراموشی در روزه مستحبی چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست ؟

پاسخ: روزه صحیح است .

پرسش: رساندن غبار به حلق در حال روزه حکمش چیست ؟

پاسخ: بنابر احتیاط واجب رساندن غبار غلیظ به حلق روزه را باطل می کند , چه غبار از چیزی باشد که خوردن آن حلال است مثل آرد ,یا غبار چیزی باشد که خوردن آن حرام است مثل خاک .

پرسش: آیا بخار آب داخل حمام اگر استشمام شود مبطل روزه می باشد یا خیر؟ در صورتی که مبطل روزه باشد برای استحمام چه باید کرد در مورد مه غلیظ حکم چگونه است؟

پاسخ: استنشاق آن مبطل روزه نیست بله در صورتیکه بخار غلیظ یا مه با اجتماع اجزاء آبی وارد جوف گردد به حدی که عرفا صدق آشامیدن کند مبطل روزه است که معمولا تحقق چنین چیزی خیلی بعید است.

پرسش: آیا آدامس جویدن مبطل روزه استه و جایز است؟

پاسخ: جویدن آدامس در حال روزه داری اگر چه در آب دهان طعمی ایجاد کند – ولی آن طعم بخاطر جدا شدن اجزاء آن نباشد – اشکال ندارد. و اگر در ابتدای جویدن اجزائی از آن در آب دهان مستهلک می شود ، باید روزه دار از آن اجتناب کند مگر اینکه آن اجزاء از بین برود اگر چه با جویدن سابق.

پرسش: فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل میکند ؟

پاسخ: فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل نمی کند ولی کراهت شدید دارد.

پرسش: برای معالجه به دکتر مراجعه کردم، قرص تجویز کرد. حالا این قرص ها را باید موقع افطار بخورم؟ یا می توانم در وقتش (وقتی که روزه ام) بخورم و دیگر چیزی نخورم؟

پاسخ: اگر ضرری مترتب نمی شود وقت افطار بخورید و اگر در روز خوردید روزه شما باطل می شود.

پرسش: در روزه قضای ماه رمضان اگر سهواً (قبل از ظهر ـ بعد از ظهر) چیزی خورده شود و زمان کافی برای گرفتن روزه قضا باشد حکم روزه چیست؟

پاسخ: اگر از روی سهو باشد روزه را باطل نمی کند.

پرسش: آیا ریختن قطره در چشم با توجه به اینکه مقداری از آن از راه مجرای اشکی وارد دهان می شود روزه را باطل می کند؟ استفاده از اسپری ریه برای آسم چطور؟

پاسخ: در هر دو مورد روزه صحیح است مگر در اینکه در اسپری علم پیدا کند که آن ماده که اسپری مذکور مشتمل بر آن است وارد دستگاه هاضمه می شود.

پرسش: در ماه رمضان پس از یک روز روزه گرفتن خون ریزی لثه به وجود آمد حکم آن چیست و آیا کفاره دارد و مقدار آن چقدر است ؟

پاسخ: اگر خون در حال خواب و مانند آن بی اختیار داخل در حلق او می شود و نمی تواند جلوی آن را بگیرد اشکال ندارد و اگر جلوگیری از آن برای او حرج شدید دارد روزه اش باطل می شود ولی گناه نکرده و بعداً قضا می کند اگر تا سال دیگر خوب شود و الا برای هر روز ۷۵۰ گرم گندم به فقیر بدهد و اگر می تواند بدون حرج از آن جلوگیری کند ولی به علت جهل به مسأله این کار را نکند روزه اش باطل است ولی گناه ندارد مگر جاهل مقصر ملتفت باشد که احوط اداء کفاره است .

پرسش: مدتی است از گلویم دانه های سفید مانندی به دهانم می آید که ظاهرا در خود گلویم ایجاد می شود نه ازطرف معده که نه آب دهان است و نه خلط است آیا اگر فرو ببرم روزه ام باطل می شود و آیا کفاره دارد ؟

پاسخ: بلعیدن آن محل اشکال است.

پرسش: پایین بردن آب دهان در ماه رمضان به صورت عمدی چه حکمی دارد؟

پاسخ: مبطل روزه نیست.

پرسش: فرو بردن آب دهان به تصور ترشی روزه را باطل میکند؟

پاسخ: فرو بردن آب دهان، هرچند به علّت تصوّر کردن ترشی و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمی‌کند.

پرسش: آیا اگر چیزی به زور در گلوی روزه‌دار بریزند روزه او باطل میشود؟

پاسخ: خیر باطل نمیشود ولی اگر مجبورش کنند که روزه خود را به خوردن یا آشامیدن یا جماع باطل کند، مثلاً به او بگویند اگر غذا نخوری ضرر مالی یا جانی به تو میزنیم، و خودش برای جلوگیری از ضرر چیزی بخورد، روزه او باطل می‌شود. و در غیر آن سه چیز نیز بنا بر احتیاط واجب باطل می‌شود.

روزه‌دار نباید جایی برود که میداند چیزی در گلویش میریزند، یا مجبورش میکنند که خودش روزه خود را باطل کند، و اگر برود و از روی ناچاری خودش کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، روزه او باطل می‌شود. و همچنین است بنا بر احتیاط لازم اگر چیزی را در گلویش بریزند.

پرسش: هنگامى‌ که مبتلا به بیمارى زکام بودم، مقدارى از اخلاط سر و سینه در دهانم جمع شده بود که به جاى بیرون انداختن، آن را فرو بردم، آیا روزه‌‏ام صحیح است یا خیر؟

پاسخ: فرو بردن اخلاط سر و سینه ضررى به روزه نمى‌‏رساند، ولى اگر به فضاى دهان رسیده باشد بنا بر احتیاط واجب باید از فرو بردن آن خوددارى نماید،

پرسش: اگر اخلاط سینه از حلق پایین برود روزه را باطل می کند؟

پاسخ: فرو بردن اخلاط سر و سینه، تا به فضای دهان نرسیده اشکال ندارد، ولی اگر داخل فضای دهان شود، احتیاط مستحب آن است که آن را فرو نبرند .

پرسش: اگر روزه دار معده اش ترش کند (رفلکس معده) و ترشی بالا بیید و اثر آن در دهان ظاهر می شود این روزه باطل می شود؟

پاسخ: اگر آروغ بزند و چیزى در گلو یا دهانش بیاید ، باید آن را بیرون بریزد ، واگر بى اختیار فرو رود ، روزه‏ اش صحیح است .

پرسش: استفاده از عطر و ادکلن برای روزه دار چه حکمی دارد؟

پاسخ: مانعی ندارد .

پرسش: کسی که به طور مداوم از لثه او خون می آید در حال روزه چه وظیفه ای دارد؟

پاسخ: اگر خون در حالت خواب ومانند آن به حلق فرو رود ونتواند از آن جلوگیری کند به روزه ضرر نمی زند. اما اگر بخاطر مشقت آب دهان خود را که همراه با خون غیر مستهلک است فرو ببرد و آن را بیرون نریزد روزه اش باطل است.

پرسش: کسی که خون دماغ می شود اگر سرش را بالا بگیرد که خون خارج نشود ممکن است خون وارد حلق او شود. آیا این کار روزه را باطل می کند ؟ آیا فرقی هست خون وارد فضای دهان شود یا از حلق عبور کند ؟

پاسخ: اگر یقین ندارد که خون وارد حلق می شود و اتفاقا وارد شد اشکال ندارد هر چند که موجب بطلان روزه اگر به کمیّتی باشد که صدق خوردن و آشامدن کند.

آیا مسواک زدن و نخ دندان روزه را باطل می کند؟

پرسش: آیا شستن دهان و دندان با فرچه و خمیر، روزه را باطل می کند ؟

پاسخ: مسواک زدن در ماه رمضان مفطر نیست اگر روزه دار ذرات خمیر دندان را که با آب دهان قاطى شده فرو ندهد. ومقدار کمى که در آب دهان از بین مى رود به روزه ضرر نمی رساند.

پرسش: در یکی از روزهای ماه رمضان روزه گرفتم ولی دندان‌هایم را مسواک نزدم، و بدون این‌که باقی‌مانده غذاهای لابلای دندان‌ها را عمداً ببلعم، خودبه‌خود بلعیده شده است. آیا قضای روزه آن روز بر من واجب است؟

پاسخ: اگر علم به وجود باقی‌مانده غذا در بین دندان‌هایتان و یا علم به رسیدن آن به حلق نداشته اید و فرو رفتن آن هم عمدی و با التفات نبوده، قضای روزه بر شما واجب نیست.

پرسش: خلال کردن دندان بعد از خوردن غذا برای کسی که فردایش قصد گرفتن روزه را دارد، چه حکمی دارد؟

پاسخ: خلال کردن بعد از غذا برای کسی که قصد روزه دارد واجب نیست حتی اگر احتمال دهد که خلال نکردن موجب داخل شدن غذای لابلای دندان‌ها به حلق می‌شود؛ و اگر بعد از آن سهواً هم غذا داخل حلق شد، روزه‌اش باطل نمی‌شود؛ بله اگر یقین داشته باشد که ترک آن باعث داخل شدن غذا به حلق می‌شود واجب است خلال کند و اگر نکرد، با فرض داخل شدن غذا به حلق بلکه مطلقاً (بنا بر احتیاط واجب) روزه‌اش باطل می‌شود.

پرسش: حکم استفاده از نخ دندان که فلوراید و طعم نعنا دارد در حال روزه چیست؟

پاسخ: اگر آب دهان را فرو نبرد، اشکال ندارد.

آیا سرم و آمپول روزه را باطل میکند؟

پرسش: استفاده از قطره دارویی، در سه فرض؛ اول، فقط جنبه تقویتی، دوم، جنبه درمانی و تقویتی و سوم، جنبه غیر تقویتی داشته باشد از طریق چشم، گوش، یا بینی چه حکمی دارد؟

پاسخ: اگر به حلق وارد نشود، یا شک داشته باشیم، اشکالی ندارد.

پرسش: آیا ریختن قطره در چشم با توجه به اینکه مقداری از آن از راه مجرای اشکی وارد دهان می‌شود روزه را باطل می‌کند؟ استفاده از اسپری ریه برای آسم چطور؟

پاسخ: در هر دو مورد روزه صحیح است، مگر اینکه در اسپری علم پیدا کند که آن ماده که اسپری مذکور مشتمل بر آن است، وارد دستگاه هاضمه می‌شود.

پرسش: حکم استفاده از قطره بینی برای بازکردن مجاری تنفسی و درمان که در بعضی موارد یقیناً وارد حلق می‌شود، چگونه است؟

پاسخ: اگر وارد حلق شود، مبطل روزه است.

پرسش: سرم و یا آمپول خوراکی که از رگ تزریق می شود روزه را باطل می کند؟ اعم از این که مریض ناچار باشد و یا نباشد؟

پاسخ: در هر دو صورت روزه را باطل نمی کند .

پرسش: آیا زنان می توانند برای گرفتن همه روزه های ماه رمضان از قرص ضد بارداری استفاده کنند تا حیض نشوند؟

پاسخ: مانعی ندارد .

پرسش: حکم استفاده از اسپری آسم برای فرد روزه دار چیست؟ (استفاده طبق دستور پزشک است)

پاسخ: اگر گازی باشد که وارد ریه می شود مبطل نیست واگر موادی از آن وارد معده می شود مبطل روزه است.

پرسش: فردی که می تواند روزه بگیرد و تنها باید در بین روز یک قرص مصرف کند، آیا حکم مریض را دارد و در بین روز می تواند سایر مفطرات روزه را انجام دهد یا خیر و باید نسبت به سایر مبطلات روزه امساک داشته باشد؟

پاسخ: حکم مریض را دارد.

پرسش: زدن آمپول تقویتی یا خوراکی یا سرم و مانند این‌ها برای فرد روزه دار حکمش چیست؟

پاسخ: مانعی ندارد و ضرر به روزه نمی رساند .

آیا شیاف یا تزریق خون روزه را باطل می کند؟

پرسش: آیا انجام سونوگرافی در ماه مبارک رمضان روزه را باطل می کند؟

پاسخ: موجب باطل شدن روزه نمی شود.

پرسش: آیا تنفّس مصنوعی روزه را باطل می کند؟

پاسخ: وارد شدن فقط هوا روزه را باطل نمی کند.

پرسش: آیا استعمال شیاف روزه را باطل میکند؟

پاسخ: استعمال شیاف هایی که برای معالجه است اشکال ندارد و احتیاط واجب آن است که از استعمال شیاف هایی که برای کیف کردن است (مکارم : برای تغذیه است خودداری شود) مثل شیاف تریاک یا برای تغذیه از این مجری است خودداری نمایند.

پرسش: آیا آندوسکوپی که از راه دهان انجام میگیرد در ماه رمضان روزه را باطل می کند؟

پاسخ: موجب باطل شدن روزه نمى شود مگر اینکه همراه با موادى باشد که فرو بردن دستگاه را آسان مى کند که بدین جهت روزه باطل مى شود.

پرسش: روزه داری که جهت عمل جراحی بیهوش می شود آیا روزه او صحیح است یا باید آنرا بخورد ؟

پاسخ: اگر نیت سابق داشته باشد و بدون اختیار بیهوش شود و در بین روز به هوش آید، بنابر احتیاط لازم، باید روزه آن روز را تمام نماید و اگر تمام نکرد، قضای آن را به جا آورد؛ امّا در مورد بیهوشی که مقدّمات آن اختیاری بوده (مثل فردی که برای عمل جراحی، خود را در اختیار دکترِ بیهوشی قرار می‌‌دهد) احتیاط واجب آن است که روزه را تمام نموده و قضای آن را هم بجا آورد.

پرسش: آیا تزریق خون به بدن موجب ابطال روزه می شود؟

پاسخ: روزه باطل نمی شود.

آیا سیگار و قلیان روزه را باطل میکند ؟

پرسش: آیا سیگار کشیدن در حال روزه روزه را باطل میکند ؟

پاسخ: احتیاط واجب آن است که روزه دار دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند.

پرسش: آیا کسی که معتاد به سیگار یا تریاک باشد و در ماه مبارک فقط در صورتی می تواند روزه بگیرد که سیگار یا تریاک مصرف نماید آیا می تواند روزه بگیرد یا خیر؟

پاسخ: بنابر احتیاط واجب باید امساک کند.

پرسش: من معتاد به سیگار هستم و در ماه مبارک رمضان هر چه تلاش می‎کنم که تندخو نباشم نمی‎توانم و همین باعث ناراحتی زیاد افراد خانواده‎ام شده است و خودم هم از وضعیت دشوارم رنج می‎‏برم، تکلیف من چیست؟

پاسخ: روزه ماه مبارک رمضان بر شما واجب است و بنا بر احتیاط واجب جایز نیست در حال روزه سیگار بکشید، و نباید بدون دلیل با دیگران تند برخورد کنید.

آیا اماله یا تنقیه کردن روزه را باطل میکند ؟

پرسش: آیا اماله کردن روزه را باطل می کند ؟

پاسخ: اماله کردن با چیز روان اگرچه از روی ناچاری وبرای معالجه باشد , روزه را باطل می کند.

پرسش: در هنگام تطهیر مخرج غائط ، مقداری آب وارد محل مخرج شد. آیا این عمل اماله محسوب می شود؟ آیا روزه باطل شده است در صورت تعمد؟

پاسخ: اگر در ابتدای مخرج وارد شده و به درون نرفته باشد یا اینکه شک کند به داخل رسیده باشد یا فقط در ابتدا بوده روزه باطل نمى شود.

آیا قی کردن (استفراغ) روزه را باطل میکند؟

پرسش: هرگاه روزه دار عمدا قی کند روزه اش باطل است ؟

پاسخ: هرگاه روزه دار عمدا قی کند اگرچه بواسطه مرض و مانند آن ناچار باشد , روزه اش باطل می شود, ولی اگر سهوا یا بی اختیار قی کند اشکال ندارد. مسأله قی کردن از روی عمد روزه را باطل می کند، هر چند برای نجات از مسمومیّت و درمان بیماری و مانند آن باشد ولی قی کردن بدون اختیار یا از روی سهو روزه را باطل نمی کند.

پرسش: اگر روزه دار بتواند از قی کردن خود داری کند حکمش چیست ؟

پاسخ: اگر روزه دار بتواند از قی کردن خود داری کند , اگر به طبع خود حادث شده است لازم نیست از آن جلوگیری کند.

پرسش: اگر روزه‌دار به جهت حالت تهوّع، قَى کند؛ روزه‌‏اش چه حکمى‌ دارد؟

پاسخ: اگر بى‌اختیار باشد، اشکال ندارد؛ ولى اگر از روى عمد باشد، روزه را باطل مى‌‏کند.

پرسش: چنانچه فرد روزه دار بداند اگر در شب چیزی بخورد که در روز سهوا استفراغ می کند، روزه ی او چه حکمی دارد؟

پاسخ: اگر در شب چیزى بخورد که مى ‏داند در روز بى‏ اختیار قى مى ‏کند روزه باطل نمى ‏شود، ولى احتیاط مستحب این است که چنین کارى نکند و اگر کرد، روزه را قضا نماید.

پرسش: آیا لازم است فرد روزه دار خود را نگه داشته و از استفراغ جلوگیری نماید؟

پاسخ: واجب نیست روزه دار با فشار آوردن به خود از قى کردن خود دارى کند، ولى اگر ضرر و مشقّتى نداشته باشد بهتر است جلوگیرى کند.

پرسش: چنانچه فرد روزه دار آروغ بزند، روزه ی او چه حکمی دارد؟

پاسخ: هرگاه یقین دارد که به واسطه آروغ زدن چیزى از گلو بیرون مى ‏آید که به آن قى کردن مى ‏ گویند نباید عمداً آروغ بزند، ولى اگر یقین نداشته باشد اشکال ندارد و هر گاه بر اثر آروغ زدن بدون اختیار چیزى در گلو یا دهانش بیاید باید آن را بیرون بریزد و اگر عمداً فرو ببرد روزه ‏اش باطل است، ولى اگر بى‏ اختیار فرو رود اشکالى ندارد.

چه چیزهایی روزه را باطل میکند

بیشتر بخوانید:

آیا خون دماغ شدن روزه را باطل میکند؟ + پاسخ مراجع شیعه

آیا رابطه جنسی روزه را باطل می کند؟

آیا جنب شدن روزه دار در ماه رمضان روزه را باطل می کند؟

۵۰ سوال متداول در مورد روزه خواری به همراه پاسخ



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (3 رای)  


    ۱ دیدگاه
    شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

    فرید | ۲ سال پیش
    آیا نگاه فیلم های ترکیه با فیلمی به غیر ایرانی روزه را باطل میکند
    0
    0