دلگرم
امروز: دوشنبه, ۱۹ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۶ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۹ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
گیاه کوله‌ خاس و خواص درمانی باورنکردنی آن
2
زمان مطالعه: 3 دقیقه
گیاه کوله خاس یکی از گیاه های پرکاربرد در حوزه طب سنتی است که به صورت درختچه هایی همیشه سبز رشد میکند. این گیاه که در شمال کشور میروید، علاوه بر جنبه دارویی به دلیل زیبایی خاص خود در کاربردهای تزیینی نیز به کار میرود.

خواص دارویی گیاه کوله ‌خاس

در مناطق شمال ایران که این گیاه رشد می کند و با نام های محلی مختلفی شناخته می شود. در مازندران جز-جیز در لاهیجان کوله خاس، در اطراف رشت کوله خاس و کول کیش، در آستارا هس و در طوالش چوشت و چشت، در کتب طب سنتی با نام آس بری و مورداسفرم آمده است. به عربی آن را رند و ریحان القبور می نامند.

مشخصات کوله خاس را بدانیم :

کوله خاس گیاهی است چند ساله بوته ای شکل همیشه سبز با شاخه های چوبی سبز رنگ که بلندی آن 50- 60 سانتیمتر است. برگ های آن که انشعابات کوتاهی از گیاه است و به شکل برگ در آمده، پهن، نوک تیز، مثلثی و سبز رنگ است. این گونه برگ ها را در گیاه شناسی اصطلاحا کلادود گویند. گل های آن کوچک به رنگ سبز کم رنگ و خوشبو که قسمتی که از دم گل آن ها به کلادود ها چسبیده است در وسط آن ها قرار دارد.

معرفی گیاه کوله خاس

میوه ی آن کروی، گوشت دار کوچک به رنگ قرمز مرجانی است. ساقه زیرزمینی و ریشه گیاه که بیشتر به عنوان دارو مستعمل است پس از خشک شدن به رنگ خاکستری مایل به زرد پوشیده از ریشک ها و به قطر چند میلی متر در بازار عرضه می شود.

این گیاه در قسمت وسیعی از مناطق مختلف انگلیس، فرانسه، سایر نواحی اروپا و در ایران انتشار دارد. در ایران در ارتفاعات کمتر از 1000 متر جنگل های شمال ایران و در دره های مرطوب کنار دریای خزر، گرگان، بندر گز، لاهیجان، اطراف رشت،طوالش و آستارا به طور خودرو دیده شده است که می روید.

فواید گیاه کوله خاس

ترکیبات شیمیایی کوله خاس را بشناسیم !

در ریشه و قسمت زیر زمینی این گیاه ماده عامل آسپاراژین و به علاوه املاح معدنی و کمی اسانس وجود دارد.

کاربرد و خاصیت کوله خاس

کوله خاس از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی مرکب القوا و معتدل است. در تخم و ریشه و در برگ آن کمی برودت غالب است و در گل آن بر عکس کمی حرارت غالب است. از نظر خواص معتقدند که خوردن میوه و برگ آن با آب انگور برای تقویت معده و کبد و معالجه یرقان و اسهال نافع است. مدر است و ترشح شیر را افزایش می دهد از این رو مادران شیرده از این گیاه زیاد استفاده کنند و شیاف آن برای اخراج کرم معده نافع است و مدر نیز می باشد.

ضمنا خوردن خیسانده یا دم کرده میوه و برگ آن با آب انگور برای خرد کردن و از بین بردن سنگ مثانه و رفع سختی ادرار و قطره قطره ادرار کردن که ناشی از رطوبت است مفید می باشد. جوشانده ریشه و ساقه زیرزمینی آن مدر و اشتها آور است و در مورد آب آوردن نسج ها و بیماری های مجاری ادرار و کم خونی دختران جوان نیز مفید می باشد. معمولا جوشانده آن را در موارد تقویت با آب انگور درست کرده و برای تقویت سیستم ایمنی بدن میل می کنند.

منبع : عطارک



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (2 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits