تمایل به خوردن نمک در کودکان نشانه کمبود چیست؟
بسیاری از بیماریهای به وجود آمده در بزرگسالی، به علت رژیمهای غذایی نادرست در کودکی است؛ بنابراین، تشویق کودک به استفاده از رژیم غذایی سالم، از بسیاری از مشکلات جسمی او در بزرگسالی نیز جلوگیری خواهد کرد.
برای کاهش تمایل به خوردن نمک در کودکان و عادت دادن او به استفاده از غذاهای سالم، میتوانید به کودک اجازه دهید در درست کردن غذا مشارکت داشته باشد. همچنین در صورت علاقه زیاد کودک به نمک، از نمک آبی و صورتی برای طعم دادن به غذاهای او استفاده کنید تا از مضرات نمک سفید در امان بماند.
نمک یا همان سدیم کلرید نوعی ترکیب یونی است و در اغلب غذاها مورداستفاده قرار میگیرد. نمک خوراکی نیز از پودر کردن کریستال سنگ نمک بدست میآید. این ماده که بهعنوان طعمدهنده اصلی غذاها استفاده میشود، در گذشته برای افزایش دادن مدت نگهداری انواع مواد غذایی نیز مورداستفاده قرار میگیرد. عدهای از نمک بهعنوان سم سفید یاد میکنند.
همچنین مطالب زیادی درباره استفاده نکردن از نمک به علت زیانبار بودن آن و حتی مرگبار بودن آن برای انسان خواندهایم. اما واقعیت این است که استفاده از این پودر سفید رنگ با وجود خطرناک بودن، برای بدن ضروری است. اما نکته مهم در مقدار مصرف استفاده از آن است. در اغلب مواقع، تمایل به خوردن نمک در کودکان وجود دارد و دائماً این ماده را به اشتباه مصرف میکنند.
بهترین نمک برای کودکان چیست؟
همان طور که گفته شد، نمک به مادهای گفته میشود که باید حتماً در رژیم غذایی ما وجود داشته باشد. بااینحال، مقدار مصرف بیشازحد آن میتواند باعث افزایش فشار خون و یا ایجاد تورم شود. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، تنها مصرف 5 گرم نمک در روز برای بدن کافی است. خرید نمک صورتی عمده به شما کمک میکند که باکیفیتترین و بهترین نمک را برای پخت غذا داشته باشید.
از فواید مصرف نمک برای بدن، میتوان به حفظ فشار خون، عملکرد بهتر ماهیچههای بدن، جابهجایی پیامهای عصبی و کم شدن عفونتها اشاره کرد. نمک معمولاً در دو نوع صنعتی و نمک دریا استفاده میشود. نمک صنعتی نوعی نمک است که تصفیه شده و آلودگیهای آن از بین میرود. تمایل به خوردن نمک در کودکان در این نوع نمک هم وجود دارد اما در عوض، سلامت کودک شما را تهدید نمیکند.
میل به خوردن نمک نشانه چیست؟
وقتی صحبت از میل به نمک به وجود میآید، منظور میل به خوردن خود نمک نیست. بلکه هوس خوردن انواع غذاهای نمکدار و شور مورد بحث است. بهطورکلی، هر گونه میل و هوس به مواد غذایی نشانه کمبود نوعی ماده مغذی در بدن است و لزوماً نشانه نیاز بدن به غذا نیست. میل به خوردن غذاهای شور ممکن است به دلیل یکی از علتهای زیر باشد:
استرس: تحقیقات نشان داده است که استرس میتواند باعث ایجاد میل به خوردن غذاهای دارای نمک، قند و چربی شود که میتواند باعث به خطر افتادن سلامت فرد و افزایش وزن شود.
کمبود خواب: معمولاً کمبود خواب و یا خواب آشفته میل افراد به استفاده از غذاهای مضر را افزایش میدهد.
تعریق زیاد: ازآنجاکه عرق بدن دارای نمک است، عرق کردن زیاد باعث از بین رفتن نمک بدن و میل به شوری میشود.
کم آبی بدن: بدن انسان برای داشتن عملکرد درست نیاز به مقدار دقیقی از مایعات دارد که کم شدن این مقدار ممکن است باعث ایجاد هوس نمک در اشخاص شود.
میل به نمک نشانه بیماری: تمایل به خوردن نمک در کودکان میتواند به دللی بیماری هم باشد. در مواردی میل به خوردن نمک میتواند به علت مبتلا شدن به بیماریهایی نظیر آدیسون و سندرم بارتر باشد. این بیماری معمولاً با نشانههای دیگری همچون خستگی، تغییر رنگ پوست و کاهش شدید وزن همراه است.
کمبود مواد معدنی: میل شدید به نمک هم میتواند نشان از کمبود مواد معدنی چون کلسیم، زینک و منیزیم در بدن افراد باشد.
تمایل به خوردن نمک در کودکان چه خطراتی دارد؟
معمولاً همه افراد در مصرف نمک بیدقت هستند. اما توجه داشته باشید که نمک میتواند برای کودکان کشنده باشد. کودکان از زمانی که طعم نمک را میچشند، به آن علاقهمند میشوند. خرید نمک آبی سمنان هم میتواند گزینه مناسبی برای پخت غذای کودکان باشد. اما باید توجه داشته باشید که مصرف بیشازحد نمک برای کودکان میتواند احتمال سکته مغزی و قلبی را در آینده افزایش دهد.
به همین دلیل هم کودکان باید نسبت به سن خود، میزان مشخصی از نمک را دریافت کنند. توصیه میشود والدین از ابتدا کودک را به غذاهایی با نمک کمتر عادت بدهند زیرا به محض عادت کردن کودک به خوردن غذاهای شور، از خوردن غذاهای دارای نمک کمتر امتناع میکند. میل به شوری در کودکان میتواند هم به علت علاقه کودک و هم به علت مواردی که قبلاً گفته شد، مانند کم آبی بدن ناشی از تعریق و خستگی و یا خواب آشفته باشد.
مقدار نمک مورد نیاز بدن کودک نسبت به سن
تمایل به خوردن نمک در کودکان در سنین مختلف با یکدیگر فرق دارند. بدن کودک در دوران نوزادی نیاز به مقدار خیلی کمی از نمک دارد، اما این نیاز با بالا رفتن سن او افزایش مییابد. دستورالعمل استفاده از نمک برای کودک بهصورت زیر است:
- 6 تا 12 ماه، روزانه کمتر از یک گرم
- 1 تا 3 سال، روزانه کمتر از 2 گرم
- 4 تا 6 سال، روزانه کمتر از 3 گرم
- 7 سال، روزانه کمتر از 5 گرم
- 11 سال به بالا، روزانه کمتر از 6 گرم
عوارض خوردن نمک بیش از حد در کودکان؛ چگونه میزان نمک مصرفی کودک را کنترل کنیم؟
مصرف بیرویه نمک در کودکان میتواند باعث بیماریهای تنفسی مانند آسم، فشار خون بالا، چاقی و سرطان معده شود. همچنین نمک در دفع پروتئین از طریق ادرار کمک خواهد کرد که باعث فشار بیش از حد به کلیهها خواهد شد. بااینحال، نمک میتواند به کاهش درد برخی از اندامها نیز کمک کند. برای مثال، شما میتوانید از درمان دنداندرد با نمک استفاده کنید و این مشکل را رفع نمایید. در ادامه نکاتی برای کنترل میزان نمک مصرفی کودکان میخوانید.
برای کاهش دادن مصرف نمک در غذای کودک در هنگام خرید محصولات خوراکی آماده، به مقدار نمک درج شده بر روی بسته محصول دقت فرمایید.
سعی کنید به جای سسهای آماده، خودتان سسهای مصرفی کودک را درست کنید و یا از طعمدهندههایی مثل سرکه، آبلیمو و یا ادویههای مختلف استفاده نمایید.
تا حد امکان از غذاهای آماده و فستفود استفاده نکنید؛ زیرا این غذاها دارای مقدار زیادی نمکهای فرآوریشده هستند.
از پنیرهای کمنمکتر برای مصرف کودک خود استفاده کنید تا تمایل به خوردن نمک در کودکان را کنترل نمایید.
از مقدار نمک استفاده شده در نانهای فانتزی غافل نشوید و قبل از استفاده، به مقدار نمک درجشده بر روی بسته آن توجه فرمایید.
برای سنین بالای 6 سال که کودک از غذای بقیه افراد خانواده استفاده میکند، بهتر است غذای کل خانواده را کمنمکتر درست کنید تا کودک دچار مشکل نشود.
آشنایی با تاثیرات منفی نمک بر روی سلامتی
آشنایی با اثرات زیانبار مصرف نمک بر فشار خون
فواید و مضرات نمک صورتی هیمالیا برای سلامتی
منبع : بالوسالت 24
دیدگاه ها