
علت ایجاد بیماری پوستی کورک و درمان این عارضه
در مورد بیماری کورک چه میدانید؟!
کورَک (Boil) نوعی جوش بزرگ بر روی پوست بدن است که در اثر عفونت فولیکولهای مو پدید میآید. در مواردی که باکتری استافیلوکوک فولیکول مو را در سطح عمقیتری دچار عفونت کند، باعث ایجاد کورک میشود که اگر این عفونتها بیشتر و بزرگتر باشد کفگیرک گفته میشود کورک جوش بزرگ و بسیار سفتی است که بیشتر در گردن، صورت، سینهها و سرین پدید میآید و میتواند چرکزا شود.
علل بیماری کورک
کورک به دلیل عفونتی که از پیاز مو آغاز شده و در لایههای عمقیتر پوست گسترش مییابد و ایجاد میشود. این عفونت معمولا ناشی از باکتری استافیلوکوک است.
عوامل تشدیدکننده بیماری کورک
• تغذیه نامناسب
• وجود یک بیماری که مقاومت بدن را کاهش داده باشد.
• دیابت شیرین (بیماری قند)
• مصرف داروهای سرکوبگر ایمنی
کورکهای بزرگ باید توسط پزشک، تخلیه شوند
علائم آن
♦ جوشهایی به صورت برآمدگیهای سفت، قرمز رنگ و دردناک که کمتر از دو و نیم سانتی متر است، روی پوست دیده میشود.
♦ بعد از چند روز، برآمدگیها نرم تر، بزرگتر و دردناکتر میشوند.
♦ به زودی، چرک در سر جوش ظاهر میشود.
علائم عفونت شدید شامل:
◊ پوست اطراف جوش، قرمزرنگ، دردناک و متورم میشود.
◊ بیشتر جوشها در یک ناحیه ظاهر میشوند.
◊ تب رخ میدهد.
◊ گرههای لنفاوی متورم میشوند.
عواقب بیماری کورک
بدون هیچ اقدام درمانی، کورک در عرض ۱۰ تا ۲۰ روز بهبود مییابد؛ اما در صورت درمان، زودتر از بین میرود، شدت علائم کمتر است و احتمال بروز کورکهای جدیدتر نیز کمتر میشود.
عوارض احتمالی بیماری کورک
* وارد شدن عفونت به خون و گسترش آن به سایر نقاط بدن
* ایجاد جوشگاه در ناحیه
تشخیص بیماری کورک
کورک معمولا به دلیل تورم و التهاب، آشکار است. البته امکان دارد از مواد موجود در کورک نمونه گرفته و در آزمایشگاه بررسی شود.
بدون هیچ اقدام درمانی، کورک در عرض ۱۰ تا ۲۰ روز بهبود مییابد
آیا میتوان از ایجاد کورک جلوگیری کرد؟
در واقع خیر. در بسیاری از موارد واقعا جلوگیری از بهوجودآمدن کورک غیرممکن است، اما میتوان کاری کرد که حداقل به نواحی دیگر پوست سرایت نکند و به دیگران منتقل نشود. برای پیشگیری از انتشار کورک به نکات زیر توجه کنید:
همیشه باید روی کورک را با باند پانسمان یا گازاستریل بپوشانید.
اگر خودتان یا فرد دیگری (به هر دلیلی) با سطح کورک تماس پیدا کردید، باید دستهایتان را بهطور کامل با آب و صابون بشویید.
هنگامی که کورک دارید، باید بهطور مرتب لباسها، روبالشی و ملافههایتان را بشویید. تمیز نگهداشتن آنها از انتشار کورک جلوگیری میکند. برای شستنشان از آب داغ، شوینده و سفیدکننده استفاده کنید.
هنگام خشک کردن آنها نیز خشککن را روی گرمای زیاد تنظیم کنید.تمام سطوحی که با آنها تماس دارید و آنها را لمس میکنید، مانند دستگیرهی دربها، صندلی توالت، وانِ حمام و سطوح مشابه باید بهطور مرتب تمیز و ضدعفونی شوند.از وسایلی که با پوستتان در تماس هستند، بهصورت مشترک با دیگران استفاده نکنید. تیغ صورتتراشی، لوازم ورزشی و بهویژه حولهها بهراحتی میتوانند عفونت ناشی از کورکها را به دیگران انتقال بدهند.
درمان کورک
برخی کورکها کوچک و برخی بزرگ هستند. کورکهای کوچک را خودتان میتوانید درمان کنید. این کورکها پس از چند روز تا سه هفته بهبود مییابند.
برای خلاص شدن از شر کورکها نکات زیر را رعایت کنید:
- هرگز کورکها را فشار ندهید و سعی نکنید خودتان درون آنها را خالی کنید. این کار سبب میشود عفونت به پوست اطراف کورک نیز سرایت کند یا اینکه ممکن است عفونت را بیشتر به درون کورک فشار بدهید که با این کار کورک مجددا عود میکند.
- روی کورک دستمال گرم و مرطوب قرار بدهید. این کار را چندبار در روز تکرار کنید.
- هنگامی که دستمال را روی کورک نگهداشتهاید کمی فشار به آن وارد کنید؛ البته تا حدی فشار ندهید که سوراخ شود و بترکد.
- اگر کورک بهطور طبیعی ترکید، روی آن را با گازاستریل یا باند پانسمان بپوشانید. این کار از انتشار عفونت جلوگیری میکند.
- پس از درمان کورک دستهایتان را بهخوبی بشویید. این کار برای جلوگیری از گسترش یافتن عفونت ضروری است.
- روشهای خانگی زیر برای درمان کورک بسیار مفید هستند.
۷ روش درمان خانگی کورک و جوشهای کوچک
۱. گرما
یکی از بهترین درمانهایی که میتوانید در منزل برای درمان کورک انجام بدهید، گرما دادن به آن است. گرما سبب میشود در ناحیهی کورکدار خون بیشتری جریان یابد و درنتیجه تعداد گلبولهای سفید و پادتنها در محل کورک برای مبارزه با عفونت افزایش مییابد. یک کمپرس گرم را بهمدت ۲۰ دقیقه روی پوست قرار بدهید. این کار را ۳ یا ۴ بار در روز تکرار کنید تا زمانیکه کورک کاملا از بین برود.
۲. روغن درخت چای
روغن اسانسی درخت چای دارای خواص ضدباکتریایی و ضدعفونیکنندهی قوی است که میتواند به درمان عفونت باکتریایی ایجادکنندهی کورک کمک کند. روغن درخت چای نباید مستقیما روی پوست قرار داده شود زیرا ممکن است اثر سوختگی روی آن بگذارد. ۵ قطره از این روغن را با یک قاشق چایخوری روغن نارگیل یا روغن زیتون مخلوط کنید و با سواپ پنبه روی موضع قرار بدهید. این کار را دو یا سه بار در روز انجام بدهید و هر روز تکرار کنید تا کورک کاملا از بین برود.
۳. زردچوبه
زردچوبه خواص ضدباکتری و ضدالتهابی دارد و میتواند به درمان کورک و خلاص شدن از آن کمک کند. هزاران سال است که در طب شرقی از زردچوبه بهعنوان یک تصفیهکنندهی طبیعی خون استفاده میکنند.
زردچوبه هم بهصورت خوراکی (چای زردچوبه) و هم بهصورت موضعی (ماسک زردچوبه) برای درمان کورک مفید است. یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را در آب یا شیر بجوشانید و محلول بهدست آمده را پس از سرد شدن بنوشید. میتوانید سه بار در روز آن را مصرف کنید. اگر میخواهید از آن بهصورت موضعی استفاده کنید، پودر زردچوبه را با آب و یا زنجبیل مخلوط کنید و خمیر بهدست آمده را حداقل دوبار در روز روی کورک قرار بدهید تا درمان شود.
۴. نمک اپسوم
نمک اِپسوم یا منیزیمسولفات هم آرامشبخش است و هم مزایای زیادی نیز برای سلامتی از جمله درمان کورک دارد. نمک اپسوم میتواند به خشکشدن چرکها کمک کند و بهراحتی کورک را تخلیه میکند. نمک اپسوم را در آب گرم حل کنید و یک کمپرس را در آن خیس کنید. حداقل سهبار در روز این کمپرس را روی موضع بگذارید تا کورک از بین برود.
۵. پمادهای آنتی بیوتیک برای درمان کورک
برخی از پمادهای آنتی بیوتیک که بدون نسخه به فروش میرسند و عوارض خطرناکی ندارند، میتوانند بهسرعت کورک را درمان کنند و آن را تسکین بدهند. پماد نئوسپورین یکی از گزینههایی است که معمولا در منزل یافت میشود. این پماد بسیار خوب عمل میکند و مانع از انتشار عفونت میشود. از این پماد (یا پمادهای مشابه دیگر) حداقل دوبار در روز روی کورک استفاده کنید.
۶. روغن کرچک
روغن کرچک خواص ضدباکتری دارد و حاوی ریسینولئیکاسید است که یک ضدالتهاب قوی طبیعی است. بنابراین یک درمان طبیعی کورک بهشمار میرود. مقدار کمی از روغن کرچک را مستقیما روی کورک قرار بدهید. این کار را سهبار در روز تکرار کنید تا کورک کاملا بهبود یابد.
۷. روغن گیاه نیم (Neem)
روغن گیاه نیم که به یاس هندی نیز معروف است، دارای خواص ضدعفونیکننده، ضدباکتری و ضدمیکروبی است که برای درمان کورک و عفونتهای پوستی بسیار مفید و سریعالاثر است.برای درمان کورک با روغن گیاه نیم، آن را مستقیم روی موضع قرار بدهید. میتوانید سه یا چهار بار در روز این کار را تکرار کنید. حتما قبل و بعد از استفاده از این روغن دستهایتان را بشویید. -