
درمان کلوئید یا گوشت اضافه در جای زخم
با دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان گوشت اضافه ی جای زخم آشنا شوید.
گوشت اضافه چیست؟
گوشت اضافه نتیجه رشد بیش از حد بافت جای زخمی است که دور زخم ایجاد می شود. علت این ضایعه پوستی مشخص نیست، اما در افرادی که پوست تیره تری دارند بیشتر رواج دارد. روش های درمانی متعددی برای این ضایعه پوستی وجود دارد. افرادی که مستعد این ضایعه پوستی هستند باید از سوراخ کردن بدن، خالکوبی و جراحی غیرضروری پرهیز کنند.
جای زخم گوشت اضافه گاهی اوقات با جای زخم هیپرتروفی ( بزرگ شدن عضو) اشتباه گرفته می شود. با این حال، گوشت اضافه معمولا فراتر از محدوده زخم اصلی رشد پیدا می کند، در حالی که در جای زخم هیپرتروفی ، بافت در محدوده زخم باقی می ماند.
دلیل کلوئید
همچنان برای دانشمندان واضح نیست و اینکه چرا برخی پوستها کلوئید سازند و برخی نه. اما بر اساس آخرین دانشها پزشکان میگویند: وقتی پوست بریده میشود کلاژنها برای اینکه بریدگی را بهبود ببخشند خیلی سریع شروع به ترمیم زخم میکنند اما میزان زیاد کلاژن باعث ایجاد گوشت اضافه و کلوئید روی زخم میشود اگر محل بریدگی آلوده باشد کلاژنها به صورت کاملا سرگردان و بی قاعده پخش میشوند. ژنتیک از عوامل اصلی انتقال پوست کلوئید ساز است .
و پوستهای تیره و همچنین پوستهایی که میزان ملانین(رنگدانه های پوست) آنها زیاد است هم در برابر کلوئید مقاومت کمتری دارند.کلوئید هرچند باعث آزار و بدشکلی پوست میشود اما چیز بدخیم و خطرناکی نیست. کلوئید را معمولا با تزریق آمپول کورتن و یا لیزر از بین میبرند اما هیچ تضمینی برای دوباره ایجاد شدن آنها نیست و حتی بعضیوقتها کورتن تنها برامدگی و قرمزی برای مدتی کم میکند و باز دوباره ممکن است متورم شوند.
علت ها و دلایل گوشت اضافه
علت دقیق این ضایعه پوستی مشخص نیست. این ضایعه پوستی پس از ظاهر شدن جوش و دمل، سوراخ کردن بدن، سوختگی، جراحت و زخم های ناشی از جراحی بوجود می آید. عفونت خطر ابتلا به این ضایعه پوستی را افزایش می دهد. به نظر می رسد که در سلول های فیبروبلاست که مسئول تولید بافت جای زخم ( کلاژن) هستند، مشکلی ایجاد می شود. مشخص نیست که مشکل از خود فیبروبلاست ها است یا از مواد شیمیایی ای که فعالیت آنها را کنترل می کند.
هورمون ها، مشکلات دستگاه ایمنی و عوامل ژنتیکی نیز احتمالا در ابتلا به این ضایعه پوستی نقش دارند. ژنتیک به این معناست که ضایعه پوستی از طریق کدهای مخصوصی که ژن نام دارد بین اعضای خانواده منتقل می شود. هر سلول از بدن شما شامل کروموزوم هایی است که از ژن های بسیاری ساخته شده اند.
علائم و نشانه ها
عموما گوشت اضافه سه ماه پس از ایجاد آسیب اولیه پوست بوجود می آید، با این حال احتمال دارد این مدت تا یک سال طول بکشد. اولین چیزی که معمولا به آن توجه می کنید بافت جای زخم نرمی است که فراتر از محدوده آسیب اولیه در حال رشد هستند. گاهی اوقات گوشت اضافه بدون اینکه پوست بدن آسیب دیده باشد، ظاهر می شود، با این حال اغلب افراد می توانند علت آن را تشخیص دهند.
گوشت اضافه بیشتر در نواحی استخوان سینه، شانه، لاله گوش و گونه بوجود می آید. گوشت اضافی که روی یک مفصل رشد کند باعث محدودیت حرکتی می شود. گاهی اوقات، رنگ قرمز اولیه به قهوه ای تغییر پیدا می کند یا رنگ پریده می شود.
رشد گوشت اضافه برای چند هفته تا چند ماه ادامه می یابد. رشد گوشت اضافه معمولا به کندی صورت می گیرد، اما گاهی اوقات در عرضه چند ماه گوشت اضافه بسیار بزرگ می شود. وقتی رشد گوشت اضافه متوقف شد، اغلب جای زخم های گوشت اضافه اندازه خود را حفظ می کنند یا کوچک تر می شوند.
درمان گوشت اضافه
1- ژل آلوئهورا را امتحان کنید.
اگر میخواهید اسکاری را که نسبتاً تازه است درمان کنید آلوئهورا میتواند مفید باشد اما در مورد اسکارهای بیش از یک سال چندان مفید نیست. آلوئهورا را امتحان کنید تا ببینید ظاهر زخم بهتر میشود یا خیر. یک بطری ژل آلوئهورا بخرید یا از آلوئهورای تازه استفاده کنید. حداقل دو بار در روز از آن استفاده کنید.
2- از آب لیمو استفاده کنید.
این درمان طبیعی اسکار باعث میشود لایه بالایی سلولهای پوستی روشنتر شوند و اسکار زیاد جلب توجه نکند. چند قطره آبلیموی تازه را دوبار در روز روی اسکار بمالید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
3- از عصاره پیاز استفاده کنید.
این ماده طبیعی معمولاً به عنوان داروی بدون نسخه اسکار بکار میرود. پیاز میزان تشکیل اسکار را کاهش میدهد، بنابراین برای درمان کلوئیدها که تا مدتها بعد از درمان زخم همچنان رشد میکنند، مفید است.
میتوانید خودتان با روش زیر عصاره پیاز را بگیرید:
• یک پیاز سفید را خرد کنید.
• قطعات پیاز را در پارچه نازک ریخته و آن را گره بزنید.
• پارچه را در کاسه بگذارید. یک کاسه دیگر روی آن گذاشته و پیازها را فشار دهید تا عصاره آنها از پارچه خارج شود.
• با یک پنبه عصاره پیاز را چند بار در روز روی کلوئید بمالید.
4- ویتامین E را امتحان کنید.
این ماده طبیعی میتواند با تقویت رشد پوست سالم، اسکارها را کمتر کند. یک کرم حاوی ویتامین ای یا کپسولهای ویتامین ای بخرید که حاوی روغنی هستند که میتوانید آنها را روی کلوئید بمالید.
- پیاز
آنتی اکسیدان موجود در پیاز و آب پیاز برای کوچک کردن و از بین بردن کلوئیدها بسیار توصیه میشود.
- ویتامین E
روغن موجود در کپسولهای ویتامین E را روی جای بریدگی و جوش بمالید تا از تبدیل شدن به کلوئید جلوگیری کنید. ویتامین Eهمچنین کلوئید را کوچک و کمرنگ میکند.
- سرکه سیب
سرکه سیب به عنوان یکی از راحتترین راهها برای از بین بردن کلوئید است. ترکیب برابر آب و سرکه سیب را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی پوست بریزید بگذارید خوب جذب شود روزی یک بار این کار را انجام دهید تا نتیجه را ببینید.
- ماساژ
ماساژ با روغنهایی مثل روغن نارگیل و یا روغن اسطوخودوس برای از بین بردن کلوئید هم مفید است روزانه کمی روی آنها را با روغنهای گیاهی ماساژ دهید.
- جوششیرین
خمیر جوششیرین با آب را روی کلوئید ها بگذارید تا خشک شود روزانه این کار را انجام دهید تا ببینید آنها به مرور کمرنگتر میشوند.
- چوب صندل
چوب صندل و یا روغن چوب صندل را با آب گل رز مخلوط کنید و از آن روی کلوئیدها بگذارید. برای مدت دو ماه روزانه این کار را انجام دهید.
- روغن کرچک
این روغن را روزانه روی کلوئیدها ماساژ دهید. روغن کرچک برای بهبود زخم و از بین بردن جای زخم از قدیم معروف بود و کلوئیدها را هم بعد از مصرف وماساژ مداوم از بین میبرد.
یادتان باشد برای جلوگیری از کلوئید کار خاصی نمیتوانید بکنید جز اینکه مواظب باشید هیچ وقت پوستتان بریده نشود و یا جوش نزند. حتی سوراخ کردن گوش هم ممکن است باعث ایجاد کلوئید شود. اگر هم بر حسب اتفاق جایی بریده شد حتما جای آن را تمیز نگه دارید آلودگی و گردوخاک کلوئیدها را بزرگتر میکند.
درمان پزشکی
1- پمادهای بدون نسخه رفع اسکار را امتحان کنید. داروخانهها پمادها، کرمها و ژلهایی را میفروشند که برای کاهش بروز اسکار در بلندمدت ساخته شدهاند. این داروها اغلب شامل استروئیدهایی هستند که به کاهش خارش کمک میکنند که مشکل بسیاری از مبتلایان به اسکار کلوئید است.
- شاید چند ماه زمان ببرد تا این داروها موثر واقع شوند. پماد یا کرم یا ژل را همانطور که در دستورالعمل آن آمده استفاده کنید.
- به دنبال محصولاتی باشید که حاوی عصاره پوست پیاز باشند، زیرا مطالعات نشان میدهند که این عصاره رشد اسکار را کاهش میدهد.
2- تزریق کورتیزون را امتحان کنید. این آمپولهای استروئید میتوانند به کاهش اسکارهایی که روی سطح پوست هستند کمک کنند. این آمپولها معمولاً ماهی یکبار تجویز میشوند تا بیشترین تاثیر را داشته باشند. بعد از دوره زمانی مشخص، کلوئیدها کاهش مییابند.
• اگرچه تزریق استروئید میتواند کلوئید را درمان کند، اما به درمان اسکار کمکی نمیکند.
• تزریق استروئید باعث حذف دائمی کلوئیدها نیست، بنابراین اگر به دنبال درمان دائمی هستید، بهتر است روشهای دیگری را امتحان کنید.
3- درمان با لیزر. لیزر پالسی رنگینهای میتواند برای مسطح کردن کلوئیدها و کاهش قرمزی آنها مفید باشد. این درمان بیخطر است و درد چندانی ندارد، اما شاید نیاز به چندین جلسه درمان داشته باشید. این درمان میتواند گران باشد، زیرا چنین درمانهایی تحت پوشش بیمه نیستند.
4- در مورد لایه سیلیکون با پزشک خود مشورت کنید. این روش شامل استفاده از یک لایه ژل سیلیکون بر روی موضع آسیب دیده به مدت چند ساعت در روز، برای چند هفته یا چند ماه است تا بتواند بروز کلوئیدها را کاهش دهد. برخی پزشکان مدعی هستند که درمان با پوششهای تحت فشار غیرسیلیکونی هم به همین اندازه موفق بوده است.
5- درمان به وسیله جراحی. اگر کلوئیدها به تحرک فرد لطمه بزند، باید به پزشک مراجعه کنید تا با جراحی آنها را درمان کند. جراحی پلاستیک باعث می شود پوست صافتر و یکرنگ بنظر برسد.
• درمان اسکار با جراحی میتواند پرهزینه باشد، اما روشی بسیار موثر برای بهبود کلوئید است.
• جراحی میتواند خطرناک باشد، زیرا در برخی موارد موجب تشدید شکلگیری کلوئیدهای مشابه یا حتی بزرگتر میشود. برخی جراحان با تزریق استروئیدها یا استفاده از پوششهای تحت فشار بر روی محل زخم بعد از برداشتن کلوئید به موفقیت رسیدهاند. پرتوافشانی بعد از برش جراحی نیز قابل انجام است.
نکات
• با کرم ضدآفتاب از کلوئیدها در مقابل آفتاب محافظت کنید. نور خورشید میتواند موجب تغییر رنگ بیشتر اسکارها شود.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی
کرم اسکار استاتیک و آب نمک غلیظ روی اسکار