دلگرم
امروز: جمعه, ۰۵ بهمن ۱۴۰۳ برابر با ۲۳ رجب ۱۴۴۶ قمری و ۲۴ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی
عوارض پیوند مغز استخوان : نکاتی که باید بدانیم
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
پیوند مغز استخوان ممکن است خطرات زیادی به دنبال داشته باشد. برخی از افراد با پیوند مغز استخوان کمترین مشکل را تجربه می کنند، در صورتی که برخی دیگر دچار عوارض بیشتری می شوند که معمولا به بستری شدن در بیمارستان نیاز دارند.

عوارض پیوند مغز استخوان

قسمت عمده ای از عوارض پیوند مغز استخوان که با فاصله کم نسبت به پیوند مغز استخوان رخ می دهند، به شیمی درمانی و سایر درمان هایی مربوط می شود که پیش از دریافت پیوند، با هدف از بین بردن سلول های بیمار انجام می شود.
دیگر عوارض پیوند، احتمال دارد با خود پیوند یا داروهای که بدن را برای پیوند آماده می کنند ارتباط داشته باشد. برخی از عوارض پیوند، قابل پیشگیری و اکثر آن ها قابل کنترل هستند.
مواردی که ذکر می شود، شامل تمام عوارض نیستند و بهتر است هر کدام از نشانه ها یا اگر تغییری در وضعیت خود مشاهده کردید، سریعا به پزشک اطلاع دهید.

عوارض پیوند عموما به عوارض حاد و مزمن تقسیم می شود.

عوارض کوتاه مدت (زودهنگام) پیوند مغز استخوان:

این عوارض اساسا شبیه سایر انواع دیگر شیمی درمانی است اگر چه شدیدتر. این عوارض عبارتند از:

  • شمارش پایین سلول های خونی (خستگی، افزایش ریسک عفونت، خونریزی)
  • تهوع، استفراغ
  • کاهش اشتها
  • زخم دهان
  • ریزش مو
  • بیماری پیوند علیه میزبان مزمن (تنها در پیوند آلوژن دیده می شود).

عوارض پیوند مغز استخوان

یکی از شایعترین و جدی ترین عوارض کوتاه مدت افزایش ریسک عفونت است. آنتی بیوتیک ها اغلب برای جلوگیری از عفونت داده می شوند. ممکنست سایر عوارض مانند شمارش پایین گلبول های قرمز و پلاکت نیاز به ترانسفوزیون محصولات خونی یا سایر درمان ها داشته باشد.

عوارض بلندمدت (دیرهنگام) پیوند مغز استخوان:

برخی عوارض می تواند مدت طولانی باقی بماند یا تا ماهها یا سالها پس از پیوند رخ ندهد. این عوارض عبارتند از:

بیماری پیوند علیه میزبان مزمن (تنها در پیوند آلوژن دیده می شود).
آسیب به ریه ها، که منجر به تنگی نفس می شود.
ناباروری
آسیب تیروئید که مشکلات متابولیسم ایجاد می نماید.
آب مروارید (آسیب عدسی چشم که منجر به اختلال بینایی می شود).
آسیب استخوان که نکروز آسپتیک (غیر عفونی) نام دارد و استخوان بدلیل خونرسانی ضعیف می میرد. اگر آسیب شدید باشد، ممکن است بیمار نیاز به جایگزینی بخشی از استخوان و مفصل داشته باشد.
ایجاد سرطانی دیگر سالها بعد.

حتماً بخوانید:
پیوند مغز استخوان چیست؟ + مراقبتهای بعد از پیوند مغز استخوان

پیوند مغز استخوان چیست؟ + مراقبتهای بعد از پیوند مغز استخوان

هر آنچه درباره پیوند مغز استخوان باید بدانید : پیوند مغز استخوان یک روش نوین پزشکی است. در این روش، سلول‌های بنیادی از مغز استخوان گرفته و پالایش…

بیماری پیوند علیه میزبان (GVHD):

یکی از جدی ترین عوارض پیوند آلوژن واکنش پیوند علیه میزبان (GVHD) می باشد. این واکنش زمانی رخ می دهد که دهنده، سیستم ایمنی بیمار را تصاحب کرده باشد. وقتیکه این واقعه رخ می دهد، ممکنست سیستم ایمنی دهنده بافتهای بدن گیرنده را خارجی تلقی نماید و به آنها حمله نماید.

علایم می تواند شامل ضایعات پوستی شدید، خارش، زخم دهان (که می تواند خوردن را تحت تاثیر قرار دهد)، تهوع و اسهال شدید باشد. آسیب کبد می تواند موجب زردی پوست و چشم ها شود. ریه ها نیز می توانند آسیب ببینند. همچنین ممکن است بیمار بسادگی خسته شود و دچار درد عضلانی شود. گاهی GVHD می تواند ناتوان کننده باشد، و اگر به حد کافی شدید باشد، می تواند تهدید کننده حیات باشد. داروهایی که سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهد ممکن است برای کنترل آن داده شود.

منبع : سنین



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۱ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

ساغر کلهر | ۱ ماه پیش
فانتوم یکی از مجهزترین و بهترین فیزیوتراپی ها در زنجان ، مجهز به عالی ترین دستگاه‌ها ، با اجرای تکنیک درمان های دستی و هزینه مناسب برای تجربه خوشایند زندگی بدون درد پذیرای شما مراجعین عزیز است.
0
0

hits