دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
موارد مصرف و عوارض جانبی قرص تئوفيلين-Theophylline
51
زمان مطالعه: 4 دقیقه
همه چیز در مورد تئوفيلين-theophylline:تئوفیلین نوعی گشادکننده مجاری هوایی است و در درمان بیماران مبتلا به آسم، آمفیزم و برونشیت بکار می رود.

همه چیز در مورد تئوفيلين-theophylline

تئوفیلین نوعی گشادکننده مجاری هوایی است و در درمان بیماران مبتلا به آسم، آمفیزم و برونشیت بکار می رود. اصولاً تئوفیلین با شل کردن عضلات جدار مجاری تنفسی و بازکردن آنها، عبور هوا را آسان می کند و موجب بهتر شدن تنفس در موارد انسداد برگشت پذیر مجاری تنفسی میشود.با دلگرم همراه باشید.

 تئوفيلين-Theophylline

موارد مصرف تئوفيلين (Theophylline)

الف) رفع نشانه ‌هاي اسپاسم نايژه‌اي در بيماراني که به‌طور معمول تئوفيلين مصرف نمي‌ کنند و رفع سريع علائم حاد در آنها ضروري است.
ب) رفع نشانه ‌هاي اسپاسم نايژه در بيماراني که به طور معمول تئوفيلين مصرف مي‌ کنند.
پ) پيشگيري از آسم نايژ ه‌اي، اسپاسم نايژه‌اي ناشي از برونشيت مزمن و آمفيزم.

مکانیسم اثر تئوفیلین

تئوفيلين از طريق افزايش cAMP داخل سلولي به طور مستقيم سبب شل شدن عضلات صاف راههاي تنفسي نايژه اي و عروق ريوي شده و موجب كاهش اسپاسم نايژه و افزايش سرعت جريان هوا و ظرفيت حياتي مي شود.

فارماکوکینتیک تئوفیلین

معمولاً از راه خوراكي بخوبي جذب مي شود، اما جذب بر حسب شكل دارويي مورد استفاده ممكن است متغير باشد. جذب قرص هايي كه در روده باز مي شوند با تاخير بوده و احتمالاً متغير است. تئوفيلين بسرعت در بافتهاي بدن و مايع مغزي نخاعي توزيع مي شود و براحتي از جفت عبور مي كند. پيوند پروتئيني تئوفيلين متوسط (40 درصد) بوده و به آلبومين متصل مي شود. متابوليسم دارو كبدي است و به كافئين تبديل مي شود. ميانگين نيمه عمر حذف تئوفيلين در كودكان 4/3 ساعت، بزرگسالان 2/8 ساعت و افراد مسن 8/9 ساعت مي باشد. زمان لازم براي رسيدن به اوج غلظت سرمي دارو با مصرف قرص هاي پيوسته رهش تقريباً 4 ساعت مي باشد. در اغلب افراد غلظت پلاسمايي mg/l20-10 براي كسب اثر رضايت بخش گشادكننده نايژه اي لازم است. عوارض جانبي در غلظت هاي بالاتر از mg/l 40-30 بروز مي كند ليكن ممكن است با مقادير كمتر از mg/l20 نيز مشاهده شود.

عوارض جانبی تئوفیلین

تاكيكاردي، تپش قلب، تهوع، اختلالات دستگاه گوارش، سردرد، فراموشي، آريتمي و تشنجات بويژه در صورت تزريق سريع داخل وريدي، ممكن است مشاهده شود.

تداخلات دارویی تئوفیلین

تجويز همزمان سايمتيدين، سيپروفلوكساسين، اريترومايسين، داروهاي ضد بارداري خوراكي، پروپرانولول و تيابندازول با تئوفيلين احتمالاً باعث افزايش غلظت آن مي شود. تجويز همزمان فنوتوئين احتمالاً باعث افزايش غلظت آن مي شود. تجويز همزمان فني توئين، كاربامازپين، باربيتوراتها و ريفامپيسين با تئوفيلين و كشيدن سيگار يا تنباكو، احتمالاً باعث كاهش غلظت آن به واسطه تحريك متابوليسم مي شود. تجويز همزمان مسددهاي گيرنده بتا آدرنرژيك ممكن است اثرات گشادكنندگي نايژه اي تئوفيلين را مهار كند. مصرف همزمان تئوفيلين با كتامين ممكن است آستانه حملات صرع را كاهش دهد.

هشدار ها تئوفیلین

در صورت وجود خيز حاد ريوي، ناتواني احتقاني قلب، تب پايدار، بيماري هاي كبدي، زخم معده ، پركاري تيروئيد يا سپسيس و اختلالات صرعي بايد با احتياط تجويز شود.

توصیه های دارویی تئوفیلین


1. دوره درمان كامل و هيچ يك از نوبت هاي مصرف دارو فراموش نگردد.
2. از جويدن و خرد كردن اشكال دارويي پيوسته رهش خودداري شود.
3. دارو با معده خالي و يك ليوان آب مصرف شود تا جذب آن سريعتر انجام گيرد. در صورت بروز تحريك گوارشي، دارو با غذا يا بلافاصله پس از آن مصرف شود.
4. تئوفيلين از جفت عبور مي كند، لذا در صورت مصرف طي سه ماهه سوم بارداري سطح خوني آن بايد مكرراً اندازه گيري شود.

دارو های هم گروه تئوفیلین

  • Theophylline G
  • Aminophylline

نکات قابل توصیه در مورد تئوفيلين (Theophylline)

1ـ دارو را طبق دستور پزشک مصرف نماييد. در آن صورت فراموش کردن يک نوبت مصرف دارو، به محض يادآوردن، آن را مصرف نماييد، ولي مقدار مصرف بعدي را دوبرابر نکنيد.
2ـ دارو را سر ساعت معين مصرف نماييد.
3ـ در صورت بروز عوارض جانبي و علائم مسموميت به پزشک مراجعه کنيد.
4ـ از مصرف بيش از حد غذاها و نوشيدنيهاي گزانتين دار خودداري کنيد.
5ـ در بيماران سالخورده در آغاز درمان احتياط بروز سرگيجه وجود دارد.

مصرف در كودكان

اين دارو در نوزادان بايد با احتياط تجويز شود. کودکان نسبت به بزرگسالان معمولاً به مقادير بيشتري (بر اساس mg/kg) از دارو نياز دارند.

منبع:دارویاب؛ویکی پدیا

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.1 از 5 (51 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits