موارد و عوارض مصرف کروئون (پانکراتین Pancreatin) چیست؟
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با قرص پانکراتین بیشتر آشنا شوید.
پانکراتین (به انگلیسی: Pancreatin)
- رده درمانی: جایگزینی آنزیمهای لوزالمعده
- اشکال دارویی: قرص
موارد مصرف پانکراتین
پانکراتین به عنوان مکمل آنزیمهای لوزالمعده برای هضم چربیها و کربوهیدراتها، یعنی کمک به هضم غذا در اشخاص پیر، ناتوان یا مبتلا به سوءهاضمه به علت کمکاری پانکراس مانند التهاب لوزالمعده (پانکراتیت)، بیماری فیبروکیستیک لوزالمعده، برداشتن لوزالمعده و انسداد مجرا به علت سرطان لوزالمعده استفاده میشود.
همچنین این دارو در درمان استئاتوره (مدفوع چرب) ناشی از برداشتن تمام یا قسمتی از معده یا روده نیز استفاده میگردد.
پانکراتین به عنوان مکمل آنزیم های لوزالمعده برای هضم چربی ها و کربوهیدرات ها ، یعنی کمک به هضم غذا در اشخاص پیر ، ناتوان یا مبتلا به سوءهاضمه به علت کم کاری پانکراس مانند التهاب لوزالمعده (پانکراتیت) ، بیماری فیبروکیستیک لوزالمعده، برداشتن لوزالمعده و انسداد مجرا به علت سرطان لوزالمعده استفاده می شود.
همچنین این دارو در درمان استئاتوره (مدفوع چرب) ناشی از برداشتن تمام یا قسمتی از معده یا روده نیز استفاده می گردد.
موارد منع مصرف پانکراتین
- حساسیت مفرط به دارو بیمارانی که نسبت به پروتئین حیوانی عدم تحمل نشان می دهند، ممکن است این دارو را نیز تحمل نکنند.
- از آنجایی که اثر این دارو با اسید معده کاهش مییابد، باید آن را همراه با غذا یا بلافاصله بعد از آن با یک لیوان آب بخورید تا بیشترین نتیجه را از دارو بگیرید.
- قرص ها را به طور کامل ببلعید و از جویدن آن ها خودداری کنید.
- از مصرف این دارو با غذاها یا مایعات گرم خودداری نمایید، چرا که گرما، اثرات پانکراتین را کاهش می دهد.
- سعی کنید مدتی که پانکراتین مصرف می کنید، به مقدار فراوان آب بنوشید.
برخی از موارد مورد استفاده قرص پانکراتین عبارتند از
- اختلالات ترشحی پانکراس
- سیستیک فیبروزیس
- سرطان پانکراس
- نارسایی لوزالمعده
- برخی بیماران دیابتیک
- نفخ معده و روده
- پانکراتین و چاقی
هیچ قرص و دارویی را نمی توانید بیابید که عوارضی نداشته باشد. قرص پانکراتین انتریک کوتد نیز از این موضوع مستثنی نمی باشد. برخی از علایم و عوارضی که قرص پانکراتین می تواند موجب آن ها گردد عبارتند از:
- اسهال
- تهوع و استفراغ
- سردرد
- ناراحتی گوارشی
- کرامپ عضلانی
این لیست به معنای آن نیست که هرکسی از این دارو استفاده می کند به این عوارض دچار می شود بلکه این عوارض نادرند و در صورت وقوع معمولا خود به خود بهبود می یابند.
با این وجود در صورتی که این علایم برای شما بسیار آزاردهنده می باشند یا در شما تداوم یافت بایستی پزشک خود را در جریان مشکلتان قرار دهید.
شما بایستی در نظر داشته باشید که پزشک شما این دارو را برای شما تجویز نموده است چون قضاوت وی این بوده است که شما از مصرف این دارو سود بیشتری را نسبت به عوارض آن می برید.
با این حال اگر تصور می کنید که بدن شما پاسخ مناسبی به این دارو نمی دهد بایستی پزشک خود را از موضوع مطلع نمایید.
در صورت بوجود آمدن علایمی نظیر ناراحتی شنوایی، کاهش شنوایی، تهوع و استفراغ شدید، ناراحتی بینایی، تغییر رنگ پوست یا علایم پوستی نشانگر حساسیت دارویی حتما با پزشک خود تماس گرفته و راهنمایی وی را جویا گردید.
گیجی، کاهش سطح هوشیاری، غش کردن و تجربه ناراحتی قلبی از علایمی است که حتما با مشاهده آن ها باید به اورژانس مراجعه نمایید.گرچه حساسیت دارویی شدید به قرص پانکراتین عارضه ای نادر است اما نباید به سادگی از کنار آن گذشت.
بنابراین در صورت پدید آمدن هر یک از علایم حساسیت دارویی بایستی بلافاصله به یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید. شایعتریان علایم حساسیت دارویی عبارت است از:
- واکنش پوستی نظیر زدن جوش های ریز (راش پوستی)
- تورم لب ها و صورت (آنژیوادم)
- سرگیجه شدید
- تنگی نفس
تداخلات دارویی قرص پانکراتین انتریک کوتد چیست ؟
تداخلات دارویی موضوع بسیار مهمی در دنیای پزشکی امروز می باشد. چراکه داروها یا حتی مواد غذایی می تواند میزان اثر داروی خورده شده را کاهش یا افزایش دهد.
علت آن معمولا به اثرات کبدی و کلیوی آن ها باز می گردد. تصور کنید که دارویی از طریق کبدی متابولیزه و از بدن دفع می گردد. حال هر دارو یا غذایی که فعالیت کبد را افزایش دهد میزان ماندگاری دارو در بدن را کاهش و اثر آن را نیز می کاهد.
بر عکس هر دارویی که میزان فعالیت کبد رو بکاهد موجب تجمع دارو در بدن شده و به همین ترتیب عوارض آن را می افزاید.
بنابراین متوجه شده اید که این موضوع تا چه حد حائز اهمیت است. علت عدم توصیه به مصرف داروهای گیاهی به همراه داروهای تجویز شده توسط پزشکان نیز به همین علت باز می گردد.
به تمامی بیماران توصیه می شود قبل از مصرف داروی خود تمامی داروهای خود را به پزشک خود نشان دهند تا وی بتواند تصمیم صحیح تری را در درمان آنها اتخاذ نماید.
نکات مهم قرص پانکراتین انتریک کوتد انتریک کوتد چیست ؟
به یاد داشته باشید که داشتن حساسیت دارویی به هر دارویی بسیار اهمیت دارد چراکه می تواند موجب به خطر افتادن جان افراد گردد.
بنابراین افرادی که تجربه و سابقه حساسیت به پانکراتین یا هر داروی مشابه را در گذشته داشته اند باید موضوع را به پزشک خود اطلاع دهند. پزشک نیز با در نظر گرفتن بیماری نوع دیگری از دارو را برای درمان آن ها در نظر می گیرد.
این دارو دارویی است که به دو نوع کلیوی و کبدی از بدن پاکسازی و در حقیقت متابولیزه می گردد. بنابراین مصرف آن به افرادی که از بیماری های کبدی و کلیوی رنج می برند به هیچ وجه توصیه نمی شود.
قبل از مصرف این دارو به شما توصیه می گردد تا پزشکتان را از سوابق پزشکی خود نظیر بیماری های کبدی، کلیوی، وجود بیماری های عضلانی نظیر میاستنی گراویس و غیره با خبر سازید.
عوارض پانکراتین در بارداری
قرص پانکراتین در بارداری و شیردهی
مصرف این دارو در بارداری و حاملگی تنها زمانی مجاز است که پزشک شما این دارو را برای شما تجویز نموده است. همچنین پانکراتین می تواند از طریق شیر مادر به شیرخوار منتقل گردد لذا به مادرانی که قصد مصرف پانکراتین را در دوران شیردهی دارند توصیه می گردد تا در این زمینه با پزشک خود مشورت نمایند.
اشکال دارویی
Tablet, Delayed Release : Amylase 6500fipu + Lipase 8000 fipu+ protease 450 fipu
Capsule (Pancreatin Forte) : Amylase 25000 fipu+ Lipase 36000 fipu+ protease 2000 fipu
اطلاعات دیگر:
- طبقهبندی فارماکولوژیک: آنزیم لوزالمعده.
- طبقهبندی درمانی: هضم کننده.
- طبقهبندی مصرف در بارداری: رده C
- نامهای تجاری: Creon
عوارض جانبی
دستگاه گوارش: تهوع، اسهال، کرامپهای معده.
سایر عوارض: واکنش آلرژیک.
مسمومیت و درمان
تظاهرات بالینی: افزایش اسید اوریک خون و ادرار، اسهال و ناراحتی گذرای دستگاه گوارش.
- برچسبها
- پانکراتین
- قرص پانکراتین
- pancreatin
۱ دیدگاه