دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
آشنایی با روشهای پیشگیری و درمان درد زانو
0
زمان مطالعه: 11 دقیقه
درد زانو یکی از دردهای مختص سنین بالاست ولی به دلایل مختلفی از جمله بیش از حد ایستادن یا ورزش های سنگین در سنین پایین نیز می تواند شما را درگیر کند

با روش های درمان درد زانو آشنا شوید

درد زانو علل مختلفی دارد اما بطور کلی داشتن اضافه وزن شما را در معرض خطر بیشتری قرار خواهد داد کار کشیدن بیش از حد از پاها نیز یکی دیگر از علل درد زانو است که در سنین بالاتر می تواند برای شما مشکل ایجاد کند.

درد زانو یک عارضه‌ی بسیار شایع است. این عارضه با وجود اینکه بسیار ناخوشایند و ناامید کننده است، به راحتی قابل درمان خواهد بود. تشخیص علت درد زانو در ابتدا نیازمند سوابق دقیق پزشکی است که در آن نوع درد (تیر کشیدن، درد شدید یا سوزش)، محل آن (جلو یا عقب زانو)، زمان شروع درد (تدریجی یا ناگهانی) و وجود آسیب‌های فیزیکی اخیر (مثل ضربه به زانو) مشخص شده‌اند.

جدا از سوابق پزشکی، پزشک شما یک معاینه‌ی فیزیکی بر روی مفصل زانو انجام داده و احتمالاً برای انجام یا تأیید تشخیص، از آزمایشات عکس برداری استفاده می‌کند. در نهایت، درک علت دقیق درد زانو، کلید طراحی یک برنامه‌ی درمانی مناسب است که بتواند به بهبود زانو کمک کند.

قبل از درمان باید بدانید که مفصل زانو مفصلی لولائی است که از کندیل‌های استخوان ران و درشت نی و سطح پشتی کشکک درست شده است. این مفصل دارای حرکات تا شدن (فلکسیون) باز شدن (اکستانسیون) و به هنگام خم بودن زانو کمی هم حرکات پهلویی یا جانبی دارد.

این مفصل بزرگترین مفصل بدن است که از اهمیت زیادی برخوردار است و به خاطر حرکات زیاد و تحمل وزن بدن در معرض آسیب دیدگی قرار دارد. مفصل زانو توسط یک کپسول مفصلی بزرگ و به کمک رباط‌ها، مینیسک‌ها و عضلات آن منطقه تقویت و محافظت می‌شود حال هر چه این عضلات قوی‌تر باشد احتمال آسیب دیدگی کمتر میشود .

درد زانو

درد زانو در هر سنی می تواند شما را آزار دهد

علت درد زانو چیست؟

باید گفت که علت اصلی بروز این بیماری به روشنی معلوم نیست گاهی بعد از وارد آمدن ضربه‌ای به زانو یا راه رفتن در فواصل طولانی خصوصا در سر پایینی‌ها مثل پایین آمدن از کوه یا در ورزش‌هایی که فشار زیادی به زانو وارد میکند مثل فوتبال، بسکتبال، اسکی و ... ظاهر می‌شود.

در پیدایش این بیماری تغییرات بیوشیمیایی غضروف مفصل از جمله علل شناخته شده است که در نتیجه آن غضروف مفصل شفافیت خود را از دست می‌دهد و به رنگ زرد تیره در می‌آید در این حالت استخوان‌ها با یکدیگر در هنگام حرکت تماس مستقیم دارند و در اثر اصطکاک استخوان‌ها، سطح مفصلی، ریشه ریشه و ناهموار میشود و غضروف کشکک در بعضی نقاط به کلی از بین میرود و استخوان زیر آن نمایان میشود.

در این حالت به علت تماس مستقیم استخوان‌ها درد زیادی در ناحیه زانو احساس می‌شود. علت‌های پزشکی دیگری از جمله کیست بیکر، آرتریت روماتوئید یا استئو آرتریت (آرتروز) و. نیز موجب زانو درد می‌شود.

علت درد زانو چیست؟

ایستادن بیش از حد می تواند باعث درد زانو شود

علائم شایع درد زانو

بسته به آنکه کدام قسمت درگیر شده باشد، فرد می تواند یک تا چند مورد از علائم زیر را داشته باشد .

  • درد در ناحیه جلو زانو
  • درد در ناحیه پشت زانو
  • حساسیت به لمس و سوزش زانو
  • قرمزی
  • تورم
  • افزایش مایع بین مفصلی ( اصطلاحا به آن آب آوردن گفته می شود )
  • مشکل در راه رفتن و محدودیت حرکتی
  • خالی کردن زانو
  • ناتوانی در صاف کردن زانو
  • صدا دادن زانو ( تق تق کردن زانو )

علائم درد زانو

تورم و درد زانو را جدی بگیرید

عوامل خطرزای درد زانو کدامند؟

بیومکانیک: مفصل زانو عملکرد پیچیده‌ای داشته و در طول روز مکرراً از آن استفاده می‌شود. هرگونه تغییری در حرکت مفصل (به علت تفاوت طول پاها یا تغییر در نحوه راه رفتن به دلیل مشکلات کمر) می‌تواند باعث تغییراتی جزئی در ساختار زانو و متعاقباً درد و آسیب‌دیدگی شود.

اضافه وزن: با افزایش وزن فشار وارده به زانوها نیز افزایش می‌یابد. چاقی خطر ابتلا به آرتروز را نیز افزایش می‌دهد زیرا در این حالت غضروف سریعتر تخریب می‌شود.

استفاده بیش از حد به واسطه حرکات تکراری، مانند آنچه در بعضی ورزش‌ها (جاگینگ (راه رفتن سریع) یا اسکی) یا عارضه‌های شغلی (زانو زدن به مدت طولانی) اتفاق می‌افتد، می‌تواند باعث تخریب غضروف و بروز درد شود.

درمان درد زانو با فیزیوتراپی

درمان و تسکین درد زانو با فیزیوتراپی

روش های مختلف درمان درد زانو

بسته به تشخیص انجام شده، پزشک شما از وسایل حمایتی مختلفی برای کاهش درد استفاده خواهد کرد. برای مثال در مورد تاندونیت پاتلار ممکن است پزشک شما را به نوارپیچی حمایتی و استفاده از بندهای حمایتی کشکک توصیه کند. برای سندرم پاتلوفمورال نیز استفاده از یک زانوبند الاستیک (دارای یک سوراخ بر روی محل قرار گیری کشکک) توصیه می‌شود.

بعضاً برای حفظ پایداری زانو ممکن است استفاده از بریس های زانو لازم شود. مثلاً در مورد آسیب به رباط‌های جانبی یا دررفتگی ناقص زانو می‌توان از بریس استفاده کرد. همچنین برای برخی از انواع شکستگی‌های استخوان کشکک، ممکن است گچ گرفتگی یا استفاده از اسپلینت توصیه شود.

درمان درد زانو با فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یک جنبه‌ی بسیار مهم درمان برای تقریباً همه‌ی عارضه‌های ارتوپدی است. فیزیوتراپیست ها برای افزایش قدرت، بازیابی حرکت پذیری و کمک به بیمار برای بازگشت به سطح فعالیت قبل از آسیب، از تکنیک‌های مختلف فیزیوتراپی زانو استفاده می‌کنند.

یکی از برنامه‌های بازتوانی زانو که مورد تأیید آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکاست، بر روی تمرینات کششی و تقویتی عضلات حمایت کننده از زانو تمرکز می‌کند مثل عضله‌ی چهار سر ران، همسترینگ و عضلات داخلی و خارجی ران و باسن.

درمان درد زانو با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی که به آن‌ها NSAIDs گفته می‌شود رایج‌ترین داروهای تجویز شده به خصوص برای بیماران مبتلا به زانودرد در اثر آرتروز، بورسیت و تاندونیت هستند.

علاوه بر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، دیگر داروهایی که ممکن است پزشک برای شما تجویز کند (به خصوص در مورد استئوآرتریت) عبارت‌اند از:

  • استامینوفن
  • دولوکستین
  • کاپسایسین موضعی

درمان درد زانو با تزریق مستقیم

در صورتی که درد شما با وجود روش‌های درمانی محافظه کارانه مثل استراحت، یخ و استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی همچنان پابرجاست، ممکن است پزشک از تزریق کورتیزون (یک داروی ضد التهاب قوی) به داخل زانو استفاده کند.

ازجمله مثال‌هایی از عارضه‌های مربوط به زانو که ممکن است نیازمند تزریق کورتیزون باشند می‌تواند به بورسیت (مایع درون بورس قبل از تزریق کورتیزون تخلیه می‌شود)، کیست بیکر (روش اصلی درمان) و استئوآرتریت زانو اشاره کرد. می‌تواند از تزریق هیالورونیک اسید نیز برای تسکین درد استئوآرتریت زانو استفاده کرد.

عمل جراحی برای درمان درد زانو

عمل جراحی عموماً برای عارضه‌های خاصی مثل موارد زیر استفاده می‌شود:

  • موارد پیشرفته‌ی استئوآرتریت زانو
  • دررفتگی مزمن زانو
  • آسیب‌های رباط‌های صلیبی قدامی و خلفی
  • برخی از موارد شکستگی زانو
  • برخی از موارد عفونت زانو که نیازمند تخلیه با عمل جراحی هستند

تزریق کورتون برای تسکین درد زانو

تسکین درد زانو با تزریق مستقیم دارو

چند توصیه برای پیشگیری از درد زانو

هیچگاه برای مدت طولانی در یک وضعیت ثابت نایستید و هر چند دقیقه یکبار وزن خود را از یک پا به پای دیگر منتقل کنید.

زمانیکه مجبورید کاری را سرپا انجام دهید و یا مجبورید برای مدت طولانی یکجا بایستید مثل ایستادن در صف، در آشپزخانه و یا در هنگام اطو کردن و ... پای خود را روی یک چهار پایه کوتاه قرار دهید و پس از چند دقیقه پای خود را عوض کنید این کار برای کمر شما نیز مفید است.

بهترین حالت برای استراحت زانو زاویه ۹۰ درجه است بنابراین بهتر است هنگام نشستن بر روی مبل بنشینید تا بر روی زمین نشسته و پا‌های خود را دراز کنید. نشستن دو زانو و چهارزانو نه تنها باعث استراحت زانو نمی‌شود بلکه برای زانو مضر هم هست.

حتی المقدور از توالت فرنگی استفاده کنید، زیرا خم شدن کامل زانو بسیار زیان آور است.

قوی کردن عضلات همسترینگ، چهارسر ران و دو قولو که مفصل زانو را در بر دارد نیز از زانو درد جلوگیری می‌کند.

پیشگیری از درد زانو با ورزش

​با تمرینات ساده از درد زانو پیشگیری کنید

ورزش‌های مفید برای پیشگیری از درد زانو

قوی بودن عضلات ناحیه زانو سبب کشیده شدن کشکک به بالا شده و از فشار بر زانو میکاهد. انجام مرتب این تمرین‌ها به صورت صحیح می‌تواند شما را تا حد زیادی از زانو درد مصون سازد و اگر شما به زانو درد مبتلا هستید انجام برخی از این تمرینات البته با مشورت پزشک متخصص می‌تواند در کاهش درد و تسریع بهبودی به شما کمک کند در غیر این صورت همین ورزش‌ها ممکن است برای شما که زانو درد دارید بسیار مضر باشد.

تمرین‌ها با پای کشیده برای درمان درد زانو

محکم کردن زانو: بنشینید و پا‌ها را مقابل خود دراز کنید. زانوی خود را محکم راست کنید. آن را به زمین فشار دهید و همزمان پا را از مچ به سمت خود بکشید زانو را تا ۵ ثانیه راست نگه دارید سپس آن را کاملا شل کنید. (۳ بار در هر روز هر بار ۱۰ مرتبه)

بالا بردن پا در حالت کشیده: بنشینید و پا‌های خود را راست کنید و در حالی که زانوی خود را راست کرده اید (یعنی ساق پای شما با ران شما در یک امتداد قرار گیرد) پای خود را بالا ببرید و تا نزدیکی زمین پایین آورید این حرکت را ۱۰ بار انجام دهید سپس پای خود را عوض کنید سعی کنید این تعداد را به ۳۰ بار برسانید.

چرخش مفصل ران: بنیشینید و مفصل زانوی خود را راست کنید در حالی که زانو را در همان حالت کشیده قفل کرده اید پای خود را بالا ببرید و دایره‌هایی را با پای خود به سرعت در فضا رسم کنید و آن را به سه سری ۱۰ تایی برسانید. این تمرین را میتوانید به صورت نوشتن حروف الفبا نیز انجام دهید.

بنیشینید و مفصل زانوی خود را راست کنید در حالی که زانو را در همان حالت کشیده قفل کرده اید پای خود را بالا بیاورید و به صورت عرضی آن را به سمت خارج بدن ببرید و به آرامی آن را به مرکز برگردانید و پایین بیاورید. اینکار را برای هر دو پا تکرار کنید.

بالا بردن پا در وضعیت دمر: روی شکم بخوابید زانو را راست نگه دارید و پا را از عقب کمی بالا ببرید این وضعیت را تا ۳ ثانیه حفظ کنید و سعی کنید به تدریج آن را به ۳ سری ۱۰ تایی برسانید.

تمرین‌های حرکتی برای خم کردن زانو

روی صندلی بلندی بنشینید طوری که پای شما در حالت خمیده در زاویه ۹۰ درجه قرار گیرد سپس یکی در میان مفصل زانوی خود را راست کنید و تا شماره ۳ نگه دارید این حرکت را ۳ بار هر بار ۱۰ مرتبه انجام دهید.

نشست و برخاست: صاف باستید و پشت خود را تا حد امکان راست نگه دارید به آرامی بنشینید تا اینکه زانوی شما به زاویه‌ای کمی بیشتر از ۹۰ درجه تبدیل شود سپس دوباره به آرامی بایستید. این حرکت را با نشستن و برخاستن از روی صندلی نیز می‌توانید انجام دهید با توجه به اینکه از دستان خود نباید استفاده کنید.

دوچرخه ثابت: زین دوچرخه را طوری تنظیم کنید که هنگامی که پدال در وضعیت پایین و کف پا بر روی آن قرار دارد زانو تقریبا راست باشد مقاومت را در حد متوسط تنظیم کنید و ده دقیقه با سرعت ثابت پدال بزنید ابتدا میزان مقاومت و سپس زمان تمرین را افزایش دهید.

بیشتر بخوانید:

علت درد ناگهانی زانو

کفش مناسب برای کسانی که زانو درد دارند

درمان خانگی زانو درد

separator line



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits