دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت عارضه عطسه های صبحگاهی بیشتر از حد چیست؟!
17
زمان مطالعه: 7 دقیقه
علت عارضه عطسه های صبحگاهی بیشتر از حد چیست؟!:عطسه های مکرر صبحگاهی و یک خطر!با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با علت عطسه های صبحگاهی مکرر و درمان این عارضه آشنا شوید.

عطسه های مکرر صبحگاهی و یک خطر!

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با علت عطسه های صبحگاهی مکرر و درمان این عارضه آشنا شوید.

عطسه های مکرر صبحگاهی و یک خطر!

عطسه نوعی واکنش دفاعی بدن (رفلکس) به مواد محرک تنفسی یا التهاب مجاری تنفسی یا برای دفع ترشحات در هنگام بیماری است. مکانسیم عطسه خروج سریع هوای بازدمی بر اثر انقباض عضلات تنفسی است.

رفلکس عطسه

رفلکس عطسه بسیار شبیه سرفه است به استثنای اینکه به جای مجاری تنفسی تحتانی مربوط به مجاری بینی است. محرک ایجاد کننده رفلکس عطسه در مجاری بینی است و ایمپالسهای آوران از طریق عصب پنجم به پیاز مغز تیره می‌روند که در آنجا رفلکس عطسه تحریک می‌شود. به این ترتیب مقدار زیادی هوا به سرعت از طریق بینی عبور می‌کند و به این ترتیب به پاک کردن مجاری بینی از مواد خارجی کمک می‌کند.

زمانی که عطسه روی می‌دهد قفسه سینه شدیداً منقبض می‌شود. در همان زمان گلوت بسته می‌شود بطوری که تا قبل از بازشدن گلوت، هوا با فشار زیادی در پشت آن جمع می‌شود این حالت انفجاری هوا مقدار زیادی از ترشحات و مواد خارجی مانند میکروبها را پاک می‌کند و آنها را با فشار خارج می‌سازد. البته متأسفانه این رفلکس دفاعی خوب بدن مانند سرفه باعث گسترش بیماری می‌شوند .

علت و درمان عطسه صبحگاهی

علت عطسه صبحگاهی

پزشکان متخصص معتقدند که 20 تا 25 بار عطسه زدن خصوصا در اول صبح بیشتر به خاطر نوع واکنش آلرژیک است و یکی از دلایل اصلی این نوع عطسه زدنِ به اصطلاح بی انتها می تواند تغییرات آب و هوا باشد که کار را برای بدن دشوار می سازد تا بتواند خودش را با تغییرات ناگهانی وفق دهد. علاوه بر این، تغییر ناگهانی و بارز در محیط نه تنها باعث کاهش قدرت ایمنی بدن شده بلکه خطر بروز عفونت را هم افزایش می دهد و همین مسبب واکنش های آلرژیک می شود.

از دیگر علل عطسه مداوم نپوشیدن لباس مناسب است (برخی از افراد نسبت به ذرات نخی یا لباس های ساخته شده از پلی استر حساسیت دارند) و زمانی که می خواهید بخوابید، این نوع لباس ها منجر به بروز واکنش های آلرژیک می شود که به محض بیدار شدن هنگام صبح خود را نشان می دهد. از طرفی خوابیدن در اتاقِ تهویه هوا یا درست زیر کولر که هوا مستقیما وارد بینی می شود هم می تواند یکی از دلایل عطسه صبح گاهی باشد.

«تحریک مجاری تنفسی در هوای زمستان موجب بروز عطسه های متوالی می شود که نشانه بیماری نیست. هوای سرد موجب انقباض ناگهانی کیسه های هوایی و بروز عطسه می شود که اگر این عطسه با سرفه های خلطی یا درد گلو همراه نباشد دلیل بر بیماری نیست.

عطسه های زیاد، علامت سرماخوردگی یا حتی آلرژی نیستند و بسیاری از افراد پس از بیداری از خواب با شروع تنفس دهانی عطسه می کنند که نشان‌دهنده واکنش آنها به محیط اطراف است.عطسه های پیاپی که همراه با درد گلو، سرفه یا آب ریزش بینی نباشند طبیعی هستند و به هیچ عنوان نیازمند مصرف دارو نیستند.»

ولی خانم پوردهقان ، کارشناس ارشد آموزش پرستاری معتقد است:

علت و درمان عطسه صبحگاهی

«عطسه‌های متوالی یکی از علایم تب یونجه است. تب یونجه یارینیت آلرژیک، شایع‌ترین فرم آلرژی (حساسیت) دستگاه تنفسی است که با وجود گذرا بودن می‌تواند برای مبتلایان بسیار آزار دهنده باشد.بی‌توجهی به این عارضه و عدم درمان آن ممکن است باعث مشکلات زیادی از قبیل آسم آلرژیک، انسداد مزمن بینی، التهاب گوش میانی و از دست دادن شنوایی و بویایی شود.عطسه مهم‌ترین نشانه رینیت آلرژیک است و حملات عطسه در این بیماری به صورت 10 تا 20 عطسه متوالی و بی وقفه است.

از علایم دیگر این عارضه، التهاب بینی و قرمزی چشم و سوزش آن و اشک ریزش است و در کل علایم آن شبیه سرماخوردگی است.اگر انسداد بینی شدید و طولانی مدت باشد، ممکن است باعث سردرد و گوش درد شده و رنگ دندان‌ها تغییر کرده و زرد یا قهوه‌ای شوند.همچنین به علت التهاب بینی، بیمار به هنگام غذاخوردن دچار احساس خفگی شده و غذاخوردن برایش دشوار است.»

نگاه کردن به نور خورشید باعث عطسه می شود

بررسی ها نشان داده است بیش از 30 درصد افراد با نگاه کردن به خورشید عطسه می کنند و این به دلیل تحریک بخشی از مغز با قرار گرفتن در مقابل نور خورشید می باشد.بسیاری از افراد تصور می کنند گرمای خورشید که به بینی می رسد، موجب بروز عطسه می شود .اما واقعیت این است که اگر هنگام نگاه کردن به خورشید چشم ها بسته باشد، با وجود این که گرمای خورشید دریافت می شود، عطسه ایجاد نمی شود، بنابراین گرما باعث عطسه نمی شود.مطالعات نشان داده است وقتی نور خورشید به چشم می تابد، بخشی از عصب های مغزی را تحریک می کند و واکنش آنها به این تحریک، عطسه است.

اما اینکه چرا نور چراغ منجر به عطسه نمی شود نیز مسئله ای است که محققان علت آن را در ناکافی بودن نور مصنوعی چراغ ها می دانند.محققان معتقدند هنگام نگاه کردن به اشعه خورشید، دسته ای از نورهای قوی وارد مردمک چشم و شبکیه می شوند و رشته های عصبی را فعال می کنند و به منظور فعال کردن آنها، نور چراغ به اندازه کافی قوی نمی باشد.اما جالب اینجاست، در حدود 35 درصد از افراد از چنین حساسیتی نسبت به نور خورشید برخوردارند، ولی بقیه حتی با نگاه کردن مستقیم به نور خورشید نیز رشته های عصبی شان تحریک نمی شود تا عطسه کنند.

علت و درمان عطسه صبحگاهی

10 راه مناسب برای کنترل عطسه در صبح

  1. دوش گرفتن و یا ریختن اب نیمه گرم بر روی سر از جمله روشهای سنتی کنترل عطسه از قدیم رواج داشته است.
  2. از مجاور شدن در برابر گرد و غبار معلق در هوا و یا استنشاق عطر ها و مواد بو دار محرک خودداری کنید.
  3. مصرف عصاره گوشت گوسفند در مقاوم شدن غشای عروقی مجاری تنفسی بسیار موثر بوده و در زمینه کاهش عطسه هایی با زمینه آلرژیک سهم به سزایی دارد.
  4. مصرف پیاز در وعده های غذایی به عنوان ماده ای ضد عفونی کننده در کاهش عوامل بیماری زا که از طریق مجرای تنفس به حلق راه یافته و منجر به سرفه و عطسه می شنود بسیار موثر است.
  5. در عطسه هایی که با زمینه آلرژی فرد را درگیر می کنند مصرف ترشیجات و انواع مواد غذایی حاوی سرکه به شدت منع می شود.
  6. مصرف شاتوت به دلیل داشتن حجم قابل توجه ای از ویتامین ث در کاهش عطسه های آلرژی زا بسیار توصیه می شود.
  7. استفاده از سرم های نمکی برای شستشوی مخاط های تنفسی و تمیز کردن غشا از گرد و غبار در کنترل عطسه های مکرر و بی جهت موثر می باشد.
  8. بیماران مبتلا به نوسانات فشار خون به دلیل مصرف دارو های تنظیم فشار خون ممکن است با عطسه های مکرر در اوایل صبح مواجه باشند. این دسته از بیماران بایستی در زمینه بهداشت و کنترل فرایند عطسه های خود نکات فوق را به ویژه مورد توجه قرار دهند.
  9. بوییدن برگ زیتون روشی دیگر است که می تواند در زمان بروز حمله های عطسه به عنوان مسکنی موضعی مورد استفاده قرار گیرد.
  10. مصرف سیب زمینی پخته شده به صورت پوره نیز می تواند در کاهش بروز حمله های عطسه از نوع آلرژیک موثر باشد.

علت و درمان عطسه صبحگاهی

گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (17 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits