دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۱۸ ذو القعدة ۱۴۴۴ قمری و ۰۸ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی
کدام جنس از پارچه را میتوان رنگ کرد که الیاف پارچه آسیب نبیند
2
زمان مطالعه: 6 دقیقه
رنگ آمیزی پارچه می تواند یک فعالیت بسیار سرگرم کننده باشد که با انجام آن لباس یا منسوجات جدید و منحصر به فرد در اختیار شما قرار می گیرد.

چه نوع پارچه هایی را می شود رنگ کرد؟

رنگ کردن پارچه همچنین به پارچه های رنگ پریده جان تازه ای می بخشد. اما قبل از هرچیزی برای اینکه با شکست مواجه نشوید، باید بدانید که چه نوع پارچه هایی را می شود رنگ کرد؟ تا انتهای مطلب همراه دلگرم باشید.

پارچه هایی که میتوان رنگ کرد

پارچه ها از دو نوع الیاف طبیعی یا الیاف مصنوعی ساخته می شوند. پارچه هایی با الیاف طبیعی بسیار بهتر از الیاف مصنوعی رنگ می گیرند. پارچه های طبیعی با رنگ دائمی بسیار سازگار هستند و اکثریت قریب به اتفاق می توانند با نتایج عالی رنگ شوند.

انواع پارچه با الیاف طبیعی

رایج ترین پارچه ها با الیاف طبیعی که می توان آنها را رنگ کرد، عبارتند از:

  • پنبه
  • کتانی
  • ویسکوز
  • جین
  • کتان
  • جوت
  • رامی
  • بوم
  • ابریشم ، پشم ، ترمه و مویر (بهتر است شستشو و رنگ آمیزی این پارچه ها با دست باشد.)

در بیشتر موارد، پارچه های طبیعی بهترین گزینه برای رنگ آمیزی هستند، بنابراین می توانید پیراهن های نخی، کفش های پارچه ای و پارچه های کتانی خود را رنگ آمیزی کنید.

رنگ کردن پارچه

روش شستن لباس هایی که رنگ می دهند

  1. پارچه با الیاف مصنوعی
  2. گورتکس
  3. لیکور
  4. نایلون
  5. پلی استر
  6. اسپندکس و سایر مواد مصنوعی (رنگ کردن الیاف مصنوعی باعث ایجاد سابه های روشن در لباس می شود.)

انواع رنگ‌های پارچه‌ای

رنگ پارچه‌ای، اساساً از رنگدانه‌های رنگی تشکیل شده است که با یک چسب، امولسیون شده است و باعث چسبیدن رنگدانه به سطح هر پارچه‌ای می‌شود. این رنگ‌ها به اشکال مختلفی ارائه می‌شوند که هر کدام نقاط قوت و ضعفی دارند. رنگ پارچه بر اساس پایه آن طبقه بندی می‌شود: اکریلیک، الکل یا رنگ. بهترین رنگ پارچه برای یک پروژه به نوع پارچه استفاده شده و ظاهر مورد دلخواه شما بستگی دارد.

اکریلیک
رنگ مبتنی بر اکریلیک بهترین گزینه برای کار روی پارچه و پوشاک است. این رنگ ارزان قیمت است و در مجموعه‌ای از رنگ‌ها ارائه می‌شود. رنگ‌ها به صورت مایع، اسپری، نشانگرها یا رنگ ابعادی در دسترس هستند. رنگ‌های پارچه‌ای اکریلیک با افزودن رنگدانه‌های رنگی به یک پلیمر اکریلیک ایجاد می‌شوند، سپس با ایجاد امولسیون با آب، رنگ ایجاد می‌شود. رنگ اکرلیک بعد از خشک شدن با اکثر پارچه‌ها یک پیوند بادوام ایجاد می‌کند و با قرار گرفتن در در برابر نور خورشید از پوسیدگی جلوگیری می‌کنند. رنگ‌های پارچه‌ای مبتنی بر اکریلیک در حالت خیس محلول در آب هستند، این بدان معنی است که ویسکوزیته رنگ با افزودن آب تغییر می‌کند بدون آنکه بر میزان اشباع رنگ تأثیر داشته باشد. کار با رنگ‌های اکریلیک آسان است و معمولاً نتایج مطلوبی به همراه دارد.

حتماً بخوانید:
بهترین روش برای رنگ کردن لباس و شلوار جین در منزل

بهترین روش برای رنگ کردن لباس و شلوار جین در منزل

لباس هایی که به مرور زمان رنگشان تغییر می کند را دور نیندازید شما می توانید با استفاده از روش های ساده رنگ کردن لباس و رعایت نکات آن لباس های قدیمی و…

بر اساس الکل
از نظر فنی، یک رنگدانه مبتنی بر الکل برای پارچه یک جوهر است، نه یک رنگ. از الکل به عنوان چسب برای رساندن رنگدانه به محیط استفاده می‌شود. رنگدانه‌های مبتنی بر الکل معمولاً برای "رنگ آمیزی" پارچه استفاده نمی‌شوند زیرا می‌توانند در الیاف متخلخل پارچه قرار بگیرند. آنها نمی‌توانند مانند رنگ‌های پارچه‌ای مبتنی بر اکریلیک رنگ را اشباع کنند. رنگدانه‌های مبتنی بر الکل در پارچه‌های کم رنگ و رنگ و رفته یا برنامه‌های رنگرزی به خوبی عمل می‌کنند، در واقع لایه‌های رنگ به تعمیق رنگ روی پارچه‌های سبک کمک می‌کنند. برای دستیابی به رنگ و بافت غنی باید از مقدار زیادی از رنگ استفاده کرد، به همین دلیل این رنگ برای پارچه‌هایی به رنگ تیره مناسب نیست. پارچه‌هایی که با جوهرهای حاوی الکل تزئین شده‌اند قابل شستشو نیستند، مگر اینکه با پوشش محافظ مهر و موم شده باشند.

رنگ پارچه‌ای
رنگ‌های پارچه‌ای برخلاف رنگ‌های پارچه‌ای مبتنی بر اکریلیک، به منظور ایجاد پیوند شیمیایی برای تغییر رنگ پارچه به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با الیاف پارچه واکنش شیمیایی انجام می‌دهند. رنگ‌های پارچه‌ای برای انواع خاصی از پارچه‌ها فرموله می‌شوند. استفاده از رنگی که برای نوع خاصی از پارچه ساخته نشده است معمولاً نتیجه ضعیفی به همراه دارد. رنگ‌های پارچه‌ای اغلب در رنگرزی یا هنگام تغییر رنگ لباس‌های عمده استفاده می‌شوند. استفاده از رنگ پارچه فرایندی چند مرحله‌ای است. قبل از استفاده از رنگ، پارچه معمولاً با خیساندن یا شستشو آماده می‌شود. برای تنظیم رنگ به طور معمول گرما یا چندین بار شستشو لازم است.

پارچه مناسب رنگ

کدام پارچه های ترکیبی مصنوعی را می توان رنگ آمیزی کرد؟

ترکیبی از پارچه های طبیعی و مصنوعی بخش مهمی از منسوجات قرن 21 را تشکیل می دهند. متداول ترین ترکیبات موجود در برچسب های لباس و منسوجات خانگی عبارتند از:

  • پلی استر/پنبه
  • پلی استر/ویسکوز
  • ابریشم/کتان

الیاف مصنوعی رنگ های داخلی را رد می کنند بنابراین در هر ترکیبی ، انتخاب رنگ به عهده الیاف طبیعی است. هرچه اجزای مصنوعی بیشتر باشد، رنگ کمتری جمع آوری می شود، که منجر به سایه روشن تر (یا رقیق تر) می شود. به عنوان مثال ، اگر می خواهید یک ژاکت سفید را به رنگ آبی رنگ کنید و 69٪ پنبه ، 19٪ پلی استر و 12٪ ویسکوز باشد، بسیار زیبا کار می کند. رنگ نهایی فقط کمی کمتر از رنگ روی بسته متمرکز می شود. هنگامی که فیبر مصنوعی بیش از حد در ترکیب پارچه وجود داشته باشد، رنگ بی اثر می شود. به همین دلیل، توصیه می شود که پارچه ای را که عنصر مصنوعی در آن بیش از 50 درصد است، رنگ نکنید.

کدام پارچه های مصنوعی را می توان رنگ آمیزی کرد؟

این یک سوال گول زننده است. پاسخ این است: هیچ. پارچه های مصنوعی را نمی توان رنگ کرد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (2 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !