نوشیدن چه مقدار قهوه برای کودکان و نوجوانان مناسب است؟
آیا مصرف قهوه برای کودکان مضر است؟
به گزارش دلگرم : کودکان و نوجوانان از خیلی از غذاها و نوشیدنیها میتوانند کافئین دریافت کنند، مثلاً شکلات، شیر شکلات و ... . ضمناً برخی از داروهای بدون نسخهای که بچهها نیز از آنها استفاده میکنند، مانند اکسدرین، منابع قابل توجهی از کافئین هستند. یک فنجان قهوه در روز به بچههای بالای 12 سال آسیبی نمیزند، به این شرط که آنها از تمام منابع دیگر کافئین اجتناب کنند.افراد بزرگسال نیز نباید بیش از 400 میلیگرم در روز کافئین مصرف کنند که چیزی معادل چهار فنجان قهوه خواهد شد.از آنجایی که کافئین در بسیاری از غذاها و نوشیدنیها وجود دارد، بچهها یا افراد بزرگسال به راحتی ممکن است بیشتر از حد مجاز خود کافئین مصرف کنند، بدون اینکه متوجه شوند.
نوشیدن چه مقدار قهوه برای کودکان و نوجوانان اشکالی ندارد؟
از آنجایی که کافئین در بسیاری از غذاها و نوشیدنیها وجود دارد، بچهها یا افراد بزرگسال ممکن است بدون مصرف قهوه و تنها با مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها بیش از حد مجاز روزانه، کافئین دریافت کنند. در رابطه با میزان مجاز مصرف کافئین در روز اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد و نتایج تحقیقات مختلف متفاوت است. اما اگر بخواهیم به یکی از معتبرترین آنها استناد کنیم باید برای هر کیلوگرم از وزن کودکان و نوجوانان 2.5 میلی گرم کافئین در نظر بگیریم. برای مثال اگر کودکی 40 کیلوگرم وزن دارد میزان مجاز مصرف کافئین 100 میلی گرم میشود. اگر کودکی وزنی معادل 60 کیلوگرم داشته باشد میزان مجاز مصرف کافئین برای او معادل 150 میلی گرم در روز میشود.
عوارض جانبی مصرف قهوه زیاد برای کودکان و نوجوانان
1. بیخوابی اولین عارضه مصرف قهوه در کودکان
بچههای سنین 5 تا 12 سال حداقل به 11 ساعت خواب در شبانهروز نیاز دارند و نوجوانان هم به 9 تا 10 ساعت خواب. تأمین این ساعتهای خواب به نظر سخت نمیآید اما با در نظر گرفتن برنامههای شلوغ و زود از خواب بیدار شدنها گاهی واقعاً نمیتوان این میزان خواب را تأمین کرد. خیلی از بچهها برای افزایش سطح انرژی طی روز از قهوه استفاده میکنند اما این میتواند منجر به کمبود خوابشان شود. قهوه محرکی است که نسبت به نوشابههای گازدار، 5 برابر بیشتر کافئین دارد و کافئین نیز میتواند تا 8 ساعت هم در بدن بماند. حضور کافئین در بدن باعث به هم خوردن ریتم شبانهروزی میشود. بنابراین بهتر است کودکان و نوجوانان از مصرف قهوه اجتناب کنند.
2. قهوه باعث پوسیدگی دندان می شود
قهوه اسیدی است. نوشابههای اسیدی میتوانند با ضعیف کردن دندانها به سلامت دهان آسیب بزنند و موجب سست شدن مینای دندان و افزایش احتمال پوسیدگی آن شوند. بچهها بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند چون مینای دندان دائمی کودک سالها طول میکشد تا استحکام لازم را پیدا کند. بچههایی که قهوه مینوشند بیشتر از بزرگسالان در معرض مشکلات دهان و دندان هستند.
3. کاهش اشتها
بچهها بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند چون مینای دندان دائمی کودک سالها طول میکشد تا استحکام لازم را پیدا کند. بچههایی که قهوه مینوشند بیشتر از بزرگسالان در معرض مشکلات دهان و دندان هستند قهوه محرکی است که میتواند موجب کاهش اشتها شود. بچههایی که در سنین رشد هستند نیاز به رژیم غذایی سالم و متعادلی از پروتئین، غلات کامل، میوهها و سبزیها دارند. وقتی کودکان قهوه مینوشند، تأثیر تحریککنندگی آن باعث کاهش اشتها شده و تغذیه را مختل میکند.
4. آسیب به استخوان یکی از عوارض مصرف قهوه
قهوه ادرارآور است و تولید ادرار را افزایش میدهد. افزایش ادرار موجب از دست رفتن کلسیم از بدن میشود که میتواند پوکی استخوان را به دنبال داشته باشد. ضمناً قهوه دارای مقادیر زیادی کافئین است که کلسیم را از بدن میگیرد. به ازای هر 100 میلیگرم قهوهی هضم شده، 6 میلیگرم کلسیم از دست میرود. برای رشد استخوانهای کودک، کلسیم بسیار ضروری است.
5. بیش فعالی
قهوه میتواند منجر به مشکلات رفتاری زیادی در بچهها شود مانند بیش فعالی، بیقراری و عدم توانایی در تمرکز. زیرا کافئین موجود در قهوه محرکی است که انرژی را افزایش داده و سطح هوشیاری را بالا میبرد. هر چند بزرگسالان از این عارضهی جانبی کافئین سود میبرند اما برای بچههای محصل که نیاز به توجه و آرام نشستن در سر کلاس دارند آسیب زننده است. تأثیر کافئین میتواند تا ساعتها بماند، مثلاً به اندازهی تمام ساعاتی که کودک در مدرسه است و این تأثیر منفی قابل توجهی بر ارتباط کودک با همکلاسیهایش، مطالعه، یادگیری و نمراتش خواهد داشت.
باور اشتباه : بعضی از بزرگسالان ممکن است به بچهها بگویند نوشیدن قهوه باعث کُندی رشدشان میشود. این که بعضیها اینگونه فکر میکنند، دو دلیل میتواند داشته باشد:
اول اینکه کافئین میتواند مقدار کلسیم در استخوانهایتان را کاهش بدهد و قبلاً افراد تصور میکردند این اتفاق باعث میشود فرد قدبلند نشود.به طور کلی پسربچهها نسبت به دختربچهها واکنش قویتری نسبت به کافئین نشان میدهند. ضربان قلب در پسرها در واکنش به کافئین کاهش بیشتری دارد. فشارخون دیاستولیک در دخترها در واکنش به کافئین، بیشتر افزایش مییابد.
دوم اینکه مصرف کافئین در ساعات پایانی روز میتواند کم خوابتان کند. هورمون رشد که باعث رشد بدن میشود، در مراحل اولیهی خواب ترشح میشود، بنابراین این ایده وجود دارد که خواب ِ کمتر منجر به رشد کمتر میشود.یافتهها حاکی از آن هستند که هیچ کدام از این نگرانیها صحت ندارند. مطالعهای که روی 81 نوجوان به مدت 6 سال انجام شد دریافت ارتباطی میان مصرف کافئین و تراکم استخوان وجود ندارد. مطالعهی دیگری نیز نشان داد طول مدت خواب و رشد بدن نیز به هم مرتبط نیستند. بنابراین بر اساس پژوهشها شما میتوانید به فرزندتان از دوازده سالگی اجازه دهید صبحها یک فنجان قهوه بنوشد. خیلی مهم است که سایر مواد غذایی حاوی کافئین را که فرزندتان مصرف میکند نیز مدنظر داشته باشید. فراموش نکنید که مصرف قند زیاد نیز پیامدهای منفی برای سلامتی دارد.بهتر است اجازهی نوشیدن قهوه بعد از ساعت 3 بعدازظهر را به بچهها ندهید.
تفاوت تأثیر کافئین بر دختربچهها و پسربچهها
محققان دریافتهاند کافئین بر دخترها و پسرها قبل از سن بلوغ، تأثیر مشابهی دارد، اما بعد از بلوغ تفاوتهایی در این تأثیر از جهت جنسیت دیده میشود. به طور کلی پسربچهها نسبت به دختربچهها واکنش قویتری نسبت به کافئین نشان میدهند.ضربان قلب در پسرها در واکنش به کافئین کاهش بیشتری دارد و فشارخون دیاستولیک در دخترها در واکنش به کافئین، بیشتر افزایش مییابد. به گفتهی دانشمندان، فاکتورهای روحی و روانی، تفاوتهای هورمونی و فیزیولوژیکی میتوانند دلیل این تفاوت باشند.
۱۰ مورد از عوارض قهوه از دیدگاه طب سنتی
چگونه فرزندتان را تشویق کنید کمتر کافئین مصرف کند؟
شما نمیتوانید تمام انتخابهای فرزندتان را کنترل کنید، چون همیشه پیش او نیستید. اما میتوانید برای تشویق او در انتخاب رفتارها و عادتهای سالم و محدود کردن مصرف کافئین اقداماتی انجام دهید.
هوشمندانه خرید کنید
یخچال خانه را از نوشابههای کافئین دار و انرژیزا و سایر مواد کافئیندار پُر نکنید. در عوض همهی اعضای خانواده را به نوشیدن آب و شیر کمچرب تشویق نمایید.
سطح آگاهیتان را بالاتر ببرید
برچسبهای اطلاعات غذایی به شما اعلام نمیکنند محصولی که در دست دارید چه اندازه کافئین دارد اما اسم کافئین را در لیست ترکیبات میبینید. اگر متوجه شدید چیزهایی که فرزندتان مصرف میکند حاوی کافئین است، میتوانید با یک جستجوی ساده و فوری متوجه شوید چند میلیگرم کافئین در محصول مورد نظر وجود دارد.
الگوی خوبی باشید
اگر خود شما عادت داشته باشید هر چند ساعت قهوه بنوشید یا هر وقت که کسل و خستهاید سراغ قهوه بروید، فرزند شما با این باور رشد میکند که قهوه یا کافئین، بخشی طبیعی و لازم از زندگی یک فرد بزرگسال است و همین باعث میشود خودش نیز این عادت را در پیش بگیرد.
- برچسبها
- قهوه
دیدگاه ها