عوارض خطرناک ژل دندان (بنزوکائین) برای نوزادان
عوارض ژل دندان نوزاد چیست؟
بر اساس اعلام متخصصان بهداشت و درمان و بیماران سازمان غذا و داروی آمریکا , گزارشهایی مبنی بر بروز متهموگلوبینمیا و عوارض جانبی بالقوه کشنده ای ناشی از مصرف اسپری های بی حس کننده بنزوکائین که برای بی حس کردن دهان و حلق در طی اعمال پزشکی و یا استفاده از ژل ها یا محلولهای بی حس کننده بنزوکائین که بدون نسخه در داروخانه ها فروخته می شود وبرای کاهش درد در هنگام دندان درآوردن بچه ها و زخم های خورنده(بیماری جذام) و یا سوزش دهان و لثه استفاده می شود ؛ دریافت شده است . لذا مصرف این نوع بی حس کننده ها در کودکان زیر دوسال توصیه نمی شود.
متهموگلوبینمیا (سندرم کودکان آبی) که بیماری بسیار نادر اما خطرناکی است یعنی اکسید شدن آهن موجود در هموگلوبین گلبولهای قرمز.در این حالت هموگلوبین اکسید شده نمی تواند اکسیژن را با خود حمل کند،و در صورت عدم حضور اکسیژن ، سلولهای بدن ممکن است بمیرند ویا پوست کبود شود. در افراد بالای یکسال ،توانایی سریع تبدیل متهموگلوبین به هموگلوبین وجود دارد و علی رغم سطح بالای نیترات و نیتریت ، مقدار متهموگلوبین در سلولهای قرمز خون کمتر باقی می ماند، به هر حال در کودکان زیر شش ماه ، سیستم آنزیمی آنها به دلیل عدم تکامل ، توانایی کاهش متهموگلوبین به هموگلوبین را ندارند و متهموگلوبینمیا اتفاق میافتد. همچنین در افراد سالمند که به دلایلی سیستم آنزیمی آنها صدمه دیده ممکن است ، همین اتفاق بیافتد.
از دندانیهای پلاستیکی استفاده کنید
قدیمیها برای تسریع درد و خارش ناشی از رویش دندانها، قند روی لثه کودک میساییدند که این کار اصلا توصیه نمیشود و تنها باعث زخمشدن لثه و التهاب و عفونت میشود. استفاده از گوشت نیمپز را هم توصیه نمیکنیم زیرا گرچه مانند دندانی عمل میکند اما میتواند آلودگی میکروبی داشته باشد.
دادن هویج نیز در شرایطی که خطر بلع وجود دارد مجاز نیست.
بهترین وسیله که جایگزین مناسبی برای گوشت نیمپز یا هویج است که خیلیها به اشتباه به این کودکان میدهند، دندانیهای پلاستیکی است که انواع استاندارد آن در داروخانهها به فروش میرسد. بهتر است به این دندانی، بندی آویزان کنید تا دور گردن کودک باشد و به زمین نیفتد و آلوده نشود.برخی از این انواع را میتوانید در فریزر بگذارید تا خنک شود و اثر بیحسکنندگی خفیفی داشته باشد.استفاده از ژلهای بیحسکننده دندان را توصیه نمیکنیم زیرا معمولا روی موضع زده نمیشوند و همزمان لب و زبان کودک را بیحس میکنند و باعث میشوند کودک زبانش را گاز بگیرد.ژل در صورتی که دقیقا روی موضع زده شود و چند لحظه بعد با دستمال پاک شود، ایرادی ندارد اما استفاده زیاد به مدت طولانی در تمام دهان توصیه نمیشود.
میزان مصرف ژل دندان نوزاد چقدر باید باشد؟
مقدار مصرف ژل دندان باید بسیار کم باشد. مقدار مصرف این ژل را به اندازهی یک نخود عنوان میکنند و در روز ۲ تا ۳ بار بر روی محل رویش دندان پیشنهاد میکنند. توجه کنید قبل از اینکه ژل دندان کودک را استفاده کنید، دهان نوزاد را کاملاً خشک کنید.متخصص کودکان استفاده از ژلهای دندان نوزادان را برای تسکین درد دندان موثر میدانند و بیان میکنند، بهتر است هنگامی که نوزاد دندان در میآورد و مبتلا به تب میشود از شربت استامینوفن به میزان یک قاشق مربا خوری هر ۶ ساعت استفاده کنید که مشکلی برای نوزاد ایجاد نخواهد کرد.
همچنین بخوانید:
فواید ژل دنتافورت برای تسکین دندان درد
دگزامتازون برای عفونت دندان؛آیا دگزامتازون مسکن است؟
داروهایی که موجب پوسیدگی دندان میشود
عوارض ژل دندان نوزاد چیست؟
بهتر است از این ژلها برای کاهش درد و خارش لثه نوزادان استفاده نکنید، زیرا مصرف این نوع از ژلها، هنگام در آوردن دندان نوزاد به دلیل استفاده از ترکیبات بی حس کننده نظیر گیزیلوکائین قابلیت جذب بالایی در لثه دارد. ژل دندان، ممکن است باعث ایجاد اثرات منفی بر روی لثه نوزادان شود. در برخی موارد نیز موجب تشنج کودک خواهد شد.
والدین نباید در مورد درد دندان نوزاد خود نگران باشند. نوزادان در سنهای پنج ماهگی تا یک سالگی شروع به در آوردن دندان میکنند. در آوردن دندان با خارش، درد و کمی آب ریزش دهان همراه است. بهتر است که از ژلهای کاهش درد دندان برای نوزادان استفاده نکنید.
چرا بچهها موقع دندان درآوردن تب میکنند؟
یکی از اصلیترین عارضهها و علایم رویش دندان، بیقراری و بیاشتهایی کودک و خارش لثه است که به دنبال لرزش ریشه برای بیرونزدن دندان بروز میکند. برای تسکین این خارش، کودکان همه چیز را به دهان میبرند و فشار میدهند. این فشار آوردن خودش به رشد سریعتر دندان کمک میکند. در صورتی که بیقراری کودک شدید باشد، برای تسکین علایم میتوان از قطره استامینوفن استفاده کرد اما اگر بیقراریاش شدید نیست، اجازه بدهید روند رویش دندان به صورت طبیعی طی شود. ریزش آب دهان نیز از علایم دندان درآوردن است و برخلاف عقاید رایج، فرقی نمیکند کودک آب دهان را قورت دهد یا بیرون بریزد.
در هر صورت آب دهان باعث مشکل نمیشود و عامل اسهال یا زخم شدن دور دهان کودک نیست. تب و اسهال نیز گرچه خیلی مرتبط با رویش دندان نیست اما با آغاز روییدن دندانها در برخی کودکان مشاهده میشود. همزمانی اسهال و تب و رویش دندانها ۲ دلیل اصلی دارد؛ اولا حول و حوش ۴-۶ ماهگی که دندانها هم در حال رویش هستند، سیستم دفاعی بدن کودک به تدریج مستقل از مادر میشود و این مقاومت بدنش را کاهش میدهد و باعث میشود علایمی مانند تب و اسهال بروز کند. ثانیا در این زمان کودکان برای تسکین خارش لثه دست یا هر چیز آلودهای را به دهان میبرند و این باعث ورود میکروبها به بدن میشود.
ژل دندان نوزاد چه کاربردی دارد؟
اما با پیشرفت علم این موارد کنار گذاشته شد و جای خود را به دندانیهای پلاستیکی داد. این نوع دندانیها استاندار بوده و از داروخانهها به راحتی تهیه میشوند. بهتر است که دندانیها را با یک بند به دور گردن نوزاد ببندید تا از افتادن دندانی به زمین و آلوده شدن آن جلوگیری کنید. نوعی از دندانیها وجود دارد که در یخچال قرار داده میشوند تا اثر بی حس کنندگی خفیفی داشته باشند.
همانطور که پزشکان متخصص بیان میکنند، سعی کنید از ژل دندان کودک استفاده نکنید. بهتر است از دندانیهای موجود در داروخانهها استفاده شود. از طرف دیگر بی حسیهایی که درون این ژلها وجود دارد باعث میشود که دهان نوزاد کاملاً بی حس شود و در برخی موارد زبان خود را گاز بگیرد.برای تهیه جسمهای پلاستیکی (دندان گیر) که به منظور کاهش خارش لثه نوزادان به کار میرود، حتماً به داروخانهها و کسانی که لوازم بهداشتی میفروشند، مراجعه کنید، زیرا اگر این اجسام غیر بهداشتی باشد باعث عفونت لثه نوزاد میگردد.
سخن آخر ...
در هنگام دندان درآوردن نوزاد، نیازی به تغییر در رژیم غذایی نوزاد وجود ندارد. اما اگر نوزاد بسیار بی قراری میکند و گریههای طولانی دارد، به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید تا از مشکلات دندان در آینده جلوگیری شود، زیرا ممکن است لثه نوزاد عفونت کرده باشد.
- برچسبها
- عوارض ژل دندان
- ژل بنزوکائین
- ژل
- دندان نوزاد
دیدگاه ها