دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
پاسخ درک مطلب و سوالات درس یازدهم فارسی ششم دبستان
35
زمان مطالعه: 6 دقیقه
در این مقاله از مجله اینترنتی دلگرم پاسخ درک مطلب و پرسش های درس یازدهم فارسی ششم ابتدایی، درس شهدا خورشیدند را برای شما عزیزان آورده ایم. با ما همراه باشید.

جواب درک مطلب صفحه 79 کتاب فارسی ششم ابتدایی

اگر به دنبال حل درک مطلب درس شهدا خورشیدند فارسی ششم هستید، این مقاله را از دست ندهید و تا انتها با ما همراه باشید.

درک مطلب درس شهدا خورشیدند فارسی ششم

1. چرا شهید مانند چراغ خانه است ؟

جواب: چون شهید مانند چراغی که خانه را روشن می‌کند، در تاریکی های روزگار، راه درست را به ما نشان می‌دهد.


2. شما هم مانند شاعر، شهید را با یک جمله ی زیبا توصیف کنید.

جواب: شهید همچون گل لاله است؛ گر چه خود خونین‌ رنگ و سرخ است اما انتهای گلبرگ‌های آن، سیاه و داغدیده است، گویی که داغی بر دل دارد.


3. چه شباهتی بین شهدا و خورشید وجود دارد؟

جواب: شهدا نیز همچون نور خورشید گرمابخش و روشنایی‌ بخش هستند و با فدا کردن جانشان، ما را از گمراهی‌ها نجات داده و به راست هدایت می‌کنند.

جواب درک و دریافت صفحه‌ 82 فارسی ششم ابتدایی

1. با توجّه به نمودار زیر درباره‌ی عناصر داستانی که خواندید، گفت و گو کنید.

نقشه ی عناصر داستان
شخصیت هابهمن یار – بوعلی – مرد مسلمان
زمانحدودا ۴۰۰ سال پس از دوران پیامبر – در یک شب سرد زمستانی
مکانمنزل بوعلی
رویدادها یا حوادثاصرار بهمنیار به بوعلی برای ادعای پیامبری کردن – درخواست بوعلی از بهمن یار جهت آوردن آب در یک شب بسیار سرد زمستانی – اذان گفتن مرد مسلمان در بیرون از خانه ی بوعلی
پیامنفوذ کلام و آیین پیامبر در وجود و درون تمامی مسلمانان و پیروی از فرمان های ایشان حتی در سخت ترین شرایط

2. چرا بهمنیار به بوعلی آن پیشنهاد را کرده بود ؟

جواب: زیرا بهمنیار به خاطر استعداد خدادادی و فکر خلاق بو علی سینا دچار شگفتی شده بود و او را سرآمد همه‌ی مردم می‌دانست.


3. بوعلی چگونه بهمنیار را به اشتباهش آگاه کرد؟

جواب: در یکی از شب ‌های سرد زمستان از بهمنیار خواست تا برایش از بیرون آب بیاورد. اما بهمنیار که در جای گرم و راحت خوابیده بود هر بار بهانه می آورد و درخواست استادش را رد می‌کرد.

بوعلی سینا با استفاده از این ماجرا به بهمنیار یادآور شد که سخنش حتی در شاگرد قدیمی‌ اش نفوذ ندارد اما با آنکه از دوران زندگی پیامبر (ص) زمان بسیاری می‌گذرد،

نفوذ گفتار ایشان در دل مؤمناش، آن چنان شدید است که پیروانش در هر شرایط، چه در گرما و سرما و چه در سختی و آسایش، دستور ایشان را از روی علاقه اجرا می‌کنند.

جواب کارگاه درس پژوهی صفحه 82 فارسی ششم ابتدایی

1. درباره ی ویژگی های شخصیت های ماندگار گفت و گو کنید و نتیجه را به کلاس گزارش دهید.

جواب: شخصیت‌های ماندگار افرادی آگاه و باسواد، سخاوتمند، قابل اعتماد و راستگو هستند که همواره به دیگران احترام می‌گذارند و در دل‌های مردم جای دارند.


2. درباره ی شیوه ی کار با لغتنامه در گروه گفت و گو کنید؛ سپس با استفاده از فرهنگ لغت، معنی چند واژه از این فصل را که به نظرتان مهم هستند، بیابید.

جواب: لغتنامه کتابی است که معانیِ واژه‌های یک زبان را همراه با توضیحاتِ مربوط به ریشه و تلفظ آنها ارائه می‌دهد. کلمات در لغت‌نامه براساس حروف الفبا مرتب شده‌اند و معمولاً در چند جلد تهیه شده‌اند که هر جلد، تعدادی از حروف الفبا را پوشش می‌دهد.

بنابراین برای کار با لغتنامه کافی است به حرف اولِ واژه‌ی مد نظرمان دقّت کنیم و آن جلد از لغتنامه را باز کنیم و به دنبال کلمه‌ی مد نظرمان بگردیم. پس از پیدا کردنِ آن کلمه در کتاب لغتنامه میتوانیم معنی آن را بخوانیم.

البته در توضیحات هر کلمه از برخی علائم اختصاری اسنفادهشده است که باید آنها را بدانیم. به عنوان مثال (اِخ) مخففِ (اسم خاص می‌باشد) و یا (مص) در واقع همان (مصدر) است و…


3. در مورد قالب شعری غزل تحقیق کنید و به کلاس گزارش دهید.

جواب: غزل در لغت به معنای عشق‌ بازی و سخن گفتن با زنان است و در اصطلاح، غزل قالبی از شعر فارسی است. در غزل مصراع نخست با مصراع‌های زوج غزل هم قافیه است.

شعر غزل معمولاً بین ۵ تا ۱۴ بیت دارد و ابیات غزل فارسی از لحاظ مضمون دارای استقلال اند. در آخرین بیت غزل شاعر نام شعری یا تخلص خود را می آورد.

غزل” در لغت به معنی “حدیث عاشقی” است. در قرن ششم که قصیده در حال زوال بود “غزل” پا گرفت و در قرن هفتم “غزل”رسما قصیده را عقب راند و به اوج رسید.

در قصیده موضوع اصلی آن است که در آخر شعر “مدح” کسی گفته شود و در واقع منظور اصلی “ممدوح” است اما در غزل “معشوق” مهم است و در آخر شعر غزل شاعر اسم خود را می آورد و با معشوق سخن می گوید و راز و نیاز می کند.

این “معشوق” گاهی زمینی است اما پست و بازاری نیست و گاهی آسمانی است و عرفانی.

غزل شعر کوتاهی است بیش از چهار و کمتر از پانزده بیت که در مصراع اول هم قافیه است و این قافیه در مصراع چهارم و ششم و تا آخر غزل ادامه دارد و در پایان غزل معمولاً شاعر نام خود را می آورد که تخلص غزل نامیده می شود.

شعر غزل را می توان به شکل زیر تصویر کرد:

…………………. الف …………………. الف

…………………. ب …………………. الف

…………………. ج …………………. الف

موضوعات اصلی غزل و مضمون شعر غزل معمولاً ( عشقی- تغزلی) است ولی مضامین دیگری از گونه شراب، بهار،‌سرنوشت و غیره نیز در غزل وارد می شود.

شکل شعر غزل باید بسیار ممتاز باشد و به ویژه از نظر زبان نباید کلمات خشن و ناخوش آهنگ در غزل به کار برده شود، غزل نوع شعری است که مورد علاقه بسیار زبان های پارسی و هندو ترکی است.

همچنین بخوانید:

پاسخ درک مطلب و سوالات درس هشتم فارسی ششم دبستان

پاسخ درک مطلب و سوالات درس نهم فارسی ششم

پاسخ درک مطلب و سوالات درس دهم فارسی ششم دبستان



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.2 از 5 (35 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits