مراحل ثبت اختراع در ایران
اختراع یکی از جذابیتهای منحصر به فرد برای شرکتها و همچنین متخصصین در حوزههای مختلف است. ولی برای ثبت یک اختراع باید از کجا شروع کرد؟ این سوالی است که برای هر مخترعی ممکن است پیش بیاید.
قبل از آشنایی با مراحل ثبت اختراع در کشور بهتر است به سه نکته مهم در رابطه با اختراع اشاره و پس از آن ۵ مرحله ثبت اختراع را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
پس در ادامه با ما همراه باشید.
سه نکته مهم در رابطه با ثبت اختراع
- اختراعات جدید
برای ثبت اختراع اولین نکته این موضوع است که باید اختراع متقاضی جدید باشد. به بیان ساده تر یعنی اینکه در حوزه علمی که اختراع به وجود آمده، قبلا نمونه مشابه ایجاد نشده باشد.
البته باید این نکته را هم در نظر گرفت که ثبت اختراع محدود به جغرافیای خاصی نیست، پس باید دقت داشت که اختراع مذکور در هیچ کشوری ثبت نشده باشد.
- ابتکار در اختراع
در رابطه با اختراعات باید به این نکته توجه داشت که تمامی اختراعات باید دارای ابتکاری نوین و قابلیت کاربردی در زمینه صنعت را داشته باشد.
همچنین اختراعی را میتوان مبتکرانه گفت که در صنعت و حرفه فعلی مد نظر موجود نباشد.
- کاربرد در صنعت
اختراعاتی قابل ثبت میباشد که امکان بهره بردای در صنعت را داشته و قابل استفاده و ساخت باشد.
مراحل ۵ گانه ثبت اختراع
پس از مرور نکات اساسی در رابطه با ثبت اختراع به مراحل ثبت اختراع میرسیم با ما همراه باشید تا مرحله به مرحله ثبت اختراع خود.
مرحله اول تعیین مشخصات مالک و مخترع و ثبت اظهارنامه
برای شروع ثبت اختراع اولیت قدم ثبت اظهارنامه و مشخص کردن مالکیت و مخترع مورد نظر میباشد. ابتدا مالک به همراه مخترع باید مدارک هویتی خود مانند شناسنامه و کارت ملی را اسکن کنند.
ضمنا در صورتی که اختراع مذکور شرکتی باشد بایستی نسبت به اسکن روزنامه رسمی محل تاسیس شرکت و همچنین روزنامه ثبت تغییرات شرکت نیست اقدام کرد.
باید به این نکته اشاره داشت که گاهی ممکن است که شخص مالک اختراع و شخص مخترع دو شخص متفاوت باشند. به همین دلیل الزامی وجود ندارد از ابتدا اختراع به نام خود مخترع به ثبت برسد.
در رابطه با مالکیت اختراع باید این توضیح را دادکه این امکان وجود دارد، مالک یک اختراع شخص حقیقی یا حقوقی باشد. ولی مخترع لزوما باید شخص حقیقی باشد.
مرحله دوم: تعیین مشخصات فنی
بعد از اسکن مدارک فوق متقاضی، وارد سامانه مذکور شده و اقدام به پر کردن مشخصات فنی اختراع خود کند.
برای این منظور ابتدا باید نام و عنوانی برای اختراع تعیین کرده و پس از شروع به توصیف اختراع خود کند. این توصیف باید اجمالی بوده و ویژگیهای مختلف اختراع را در بر گیرد.
همچنین باید مشکلی که قرار است با اختراع خود آن را رفع کند توضیح دهد و پس از آن راه حل خود را ارائه دهد. برای ارارئه توضیحات میتوان از معادلات ریاضی، نقشه و یا فرمولهای شیمیای یا هرچیزی که نیاز است استفاده کرد.
نکتهای که حائز اهمیت است در این مرحله بیشتر کارکرد فنی اختراع مهم است بنابرین بهتر است بر روی مزیتهای اختراع تمرکز داشت.
پس از تکمیل این بخش باید نسبت به ارسال آن به همراه ضمیمههای موجود که نمایانگر توصیف اختراع است اقدام کرد. این بخش آنقدر مهم و حیاتی است که ممکن است به تنهایی برای ثبت شدن یا نشدن اختراع تاثیر بگذارد پس توصیه میشود در توصیف اختراع عجله نکرده و تمام موارد لازم اعم از نقشه و تصاویر را با دقت آماده شود.
ضمنا باید به این نکته اشاره داشت که باید توصیف اختراع کاملا صریح و واضح بوده و بدون هرگونه پیچیدگی باشد.
مهمترین موارد توصیف اختراع
- پایه و زمینه فعالیت به طور واضح مشخص شود مانند شیمی، کشاورزی، صنعتی و…
- هدف از اختراع به شکل صریح بیان گردد. به این معنی که اختراع مذکور دقیقا چه مشکلی را حل میکند.
- راه حل برای رفع مشکل به صورت واضح بیان شود. به شکلی که کارشناس با خواندن آن متوجه اختراع شود و حتی بتواندآن را پیاده سازی کند.
- در صورت لزوم از تصاویر و نقشهها و نمودار استفاده شود به همراه توضیحات کافی
- مزایای اختراع به طور کامل بیان شود.
- روشهای اجرایی موجود برای بهکارگیری اختراع شرح داده شود.
- تاکید زیادی بر روی کاربردهای صنعتی اختراع شود.
- مهمترین مسئله در رابطه با یک اختراع نوع ارائه و ادعاهایی است که مخترع در رابطه با آن میکند تا ثبت شود. همچنین باید در رابطه با ادعاهای حقوقی صریح و شفاف عملکرد تا در آینده اختراع مذکور مورد سوءاستفاده قرار نگیرد.
مرحله سوم: بررسی اظهارنامه توسط کارشناسان اداره مالکیت صنعتی
در این مرحله تمامی مدارک اعم از توصیفات، ادعاها و نقشه و… مورد بررسی کارشناسان ثبت اختراع قرار میگیرد.
پس از تسلیم تمامی موارد گفته شده به کارشناس مربوطه وی با توجه به ادعاها، توصیف و خلاصه اختراع شما، در سامانه جستوجو میکند.
درصورتیکه اختراعایی مشابه اختراع شما در بانک اطلاعات داده اداره مالکیت صنعتی پیدا نماید، طی ابلاغیهای این موضوع را به اطلاع شما می رساند که در این مرحله شما باید به اداره مالکیت صنعتی مراجعه کنید و در صورت امکان با شواهد و استدلال کارشناس این اداره را قانع کنید که اختراع شما جدید بوده است و نسبت به اختراعات قبلی دارای ابتکار بوده و نوآورانه است.
و در صورتی که تمامی مراحل ذکر شده به خوبی طی شد و متقاضی موفق به متقاعد کردن کارشناسان شود. از طریق اداره مذکور به متقاضی گواهینامه حق اختراع اعطا میشود. و این سند در حقیقت سند مالکیت حق اختراع است.
مرحله چهارم: اسناد و مدارک مورد نیاز
مرحله بعدی در رابطه با ثبت اختراع اطلاع داشتن از مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع است.
الف) مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع اشخاص حقوقی
۱-کپی برابر اصل مدارک هویتی (کارت ملی و صفحه نخست شناسنامه) مخترع
۲-کپی برابر اصل مدارک هویتی (کارت ملی و صفحه نخست شناسنامه) صاحبین امضاء شرکت
۳-آدرس و کدپستی مخترع و شرکت
۴- کپی روزنامه رسمی ثبت تاسیس شرکت
۵- در صورتی که تغییرات در شرکت وجود داشته باید کپی روزنامه رسمی آخرین تغییرات تهیه شود.
۶- در صورتی که اختراع مذکور در رابطه با کالا یا دستگاه باشد باید نقشه و توصیف اختراع ارائه شود.
۷-پر کردن فرمهای مربوط به ثبت اختراع
ب) مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع اشخاص حقیقی
۱- کپی برابر اصل مدارک شناسایی مخترع اعم از کارت ملی و شناسنامه
۲-در صورتی که مالک و مخترع دونفر باشند نیازمند به کپی برابر اصل مدارک هویتی مالک همچون کارت ملی و شناسنامه نیز است.
۳-آدرس و کدپستی مخترع و مالک (اگر مالک و مخترع دو نفر باشند)
۴– در صورتی که اختراع مذکور در رابطه با کالا یا دستگاه باشد باید نقشه و توصیف اختراع ارائه شود.
۵-پر کردن فرم های مربوطه ثبت اختراع
برای دریافت گواهینامه ثبت اختراع چه مدارک و شرایطی لازم است؟
مرحله پنجم: تایید نهایی ثبت اختراع
در نهایت اختراع مذکور ثبت و اعتباری ۲۰ ساله از زمان تسلیم اظهارنامه به مخترع طرح داده میشود. برای حفظ این اعتبار ناماه باید به صورت هرساله دو ماه قبل از تسلیم اظهارنامه، هزینههای مربوط به آن پرداخت و در صورتی که این پرداختیها صورت نگیرد اختراع مذکور از درجه اعتبار ساقط میشود.
منبع : های ثبت
۱ دیدگاه